Společnost uspořádala specializovaný webinář zaměřený na novináře, kteří televizory a zvukové lišty skutečně testují. Akce tak byla o detailech, ať už designových, nebo technických. Nezapomnělo se ale ani na ekologický aspekt věci a prostor byl i pro dotazy.

Webinářem doprovázeli Martin Huba, produktový manažer pro televizory, a Miroslav Záhorec, produktový manažer pro audio a video. Vše pochopitelně probíhalo on-line a i když se to poněkud protáhlo, bylo to hodně užitečné. Zejména v době, kdy se prakticky zcela vytratila malá osobní setkání, která nám pomáhala nejen s identifikací nejrůznějších vlastností výrobků. A jejich počet stále roste a někdy je prvotní zprovoznění docela náročné. A netýká se to jen v podstatě nové kategorie „televizorů“, tedy těch s projekcí na velmi krátkou vzdálenost. Mimochodem Samsung výše jejich prodeje v Česku (po pár týdnech…) překvapila, ale poté, co jsme si The Premiere, a i další systém tohoto typu, vyzkoušeli, to podle nás vůbec divné není. Tento segment s klasickými TV tunery a projekcí za pomoci laserového zdroje vysloveně pár desítek centimetrů od projekční plochy totiž nepotřebuje žádnou instalační (stavební) přípravu a i když má ještě nějakou cestu před sebou, padá v dnešní době na velmi úrodnou půdu. A to se skutečně nejedná o věci za hubičku!

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Samsung? Tady si můžete vybrat.

Projekční televizor Samsung Premiere SP-LSP9T má vynikající obraz, potřebuje ale ještě dopracovat

A když jsme u toho, Samsung chystá prodej dalšího „Rolls-Royce“. V létě totiž i na náš trh uvede televizory se skutečnými obrazovkami MicroLED, tedy se skutečnými žárovkami LED. Nepůjde ale o modulární systém, jako LED Wall (viz náš článek o instalaci ve studiu CNN Prima News), nýbrž o klasický televizor tak, jak jsme na něj zvyklí. Jinak si z MicroLED můžete sestavit TV třeba ve tvaru „U“ nebo „T“. Peněz to ovšem bude „jako za kozu“, jak říkávala moje kondracká babička, takže se připravte na takový menší domeček…

Na setkání byla připomenuta i tzv. My Shelf – „má police“ – která je určena pro kombinaci s televizorem The Frame. Jsou to vlastně dvě lišty, kterými ohraničíte televizor a umístíte ho do prostoru mezi nimi. Vše můžete doplnit třeba i o nějakou skutečnou policí, místo pro mobil, atd., atd.

Televizory Samsung i pro kočku… :).

Dějství první: ekologie, aneb braňme zaplevelování planety

Dnes už pomalu sprosté slovo (díky „ekologům“) má v elektronice rozhodně své místo a Samsung to jasně ukazuje. Zavádění lepší obalové techniky se nám sice trochu protáhlo, ale prý už vše jede a máme toho být, v nedaleké budoucnosti u testovaných výrobků, i svědky. Dokonce se nám dostalo upozornění, abychom nezkoušeli z krabic televizorů vyrábět houpacího koně, polici, apod. Samsung nám prý krabici na hraní velmi rád dodá.

Inu, možná to i vyzkoušíme… 🙂

Druhou výraznou aktivitou o které jsme vás už také informovali, jsou „jiné“ dálkové ovladače. Samsung jako s přehledem největší výrobce televizorů na světě přichází s ovladači vybavenými solárním panelem (dobít půjdou i přes USB-C) a mají být součástí všech televizorů s firemním označením QLED a Neo QLED.

Výrobce úsporu odhaduje na asi 20 mil. kusů baterií, a to rozhodně něco znamená!

Nejvyšší model zvukové lišty určené k televizorům QLED, Samsung HW-950A s 16kanály.

Dějství druhé: zvukové lišty (a televizory) třeba i s kalibrací místnosti

Výrobce audio produkuje pod jmény Samsung a Samsung Audio Lab a na setkání šlo především o zvukové lišty k televizorům. Ty jsou sice často šity na míru, ale dají se také používat samostatně a Samsung obousměrné Bluetooth Audio tlačí už dlouho. Po pravdě, jako jeden z mála výrobců, což je tak nějak nepochopitelné. Nicméně díky tomu můžete lištu, nebo i samotný televizor, využít i jako malé domácí kino s mobilem a tak by to mělo fungovat a i tak to testujeme. Ostatně totéž děláme i v případě stále důležitějšího zrcadlení obrazovky z mobilu…

V nabídce jsou dva druhy zvukových lišt:

  • řada S – stylové, určené především pro designové televizory a
  • série Q určená pro televizory QLED a Neo QLED.

Obě řady využívají Chromecast a Airplay 2 a také s výhodou, po připojení zvukové lišty Samsung, nedochází k vypnutí reproduktorů v televizoru. Ty tak doplňují reprosystém zvukové lišty, což je oproti většině konkurenčních výrobků rozdíl.

Z technologií jsou použity systémy Dolby Atmos a DTS:X, OTS Pro má nabídnout čistší dialogy, což je dnes velmi potřebné, a funkce SpaceFit Sound představuje kalibrování audia podle místnosti. Využit je mikrofon buď v liště nebo v televizoru a po otestování prostoru následuje automatická úprava parametrů.

Zmíníme ještě jeden režim, totiž Music Mode. Jakmile zvuková lišta detekuje hudbu, přizpůsobí tomu opět automaticky své nastavení. Jak vidíte, vše míří na méně znalou obsluhu nebo tu, která nemá ani čas ani náladu si audio vylaďovat sama. A to nějakou dobu zabere nehledě na to, že se z času na čas podmínky mění.

Vrcholem nabídky zvukových lišt je Samsung Q950A s audiem typu 11.1.4, tedy jedenácti předními kanály, jedním basovým a čtyřmi zadními určenými zejména pro Dolby Atmos.

Televizory Samsung 2021: přicházejí zcela nové Neo QLED, očekávané MICRO LED a další „designovky“

Dějství třetí: na čele zájmu opět QLED a Neo QLED

Televizory s obrazovkami QLED letos tvoří dosti značnou většinu produkce, Neo QLED jsou pak novinkou letošního roku a název má evokovat další pokrok v technologii LCD i když od Samsungu slovo „LCD“ neuslyšíte. Po pravdě – je docela zásadní i když se netýká fyzicky tekutých krystalů panelu, nýbrž jeho podsvícení a k Mini LED se dostaneme záhy.

Oba druhy obrazovek, resp. televizorů (QLED, Neo QLED), od sebe snadno poznáte tím, že Neo QLED mají v názvu označení QN. Pro rok 2021 je největší standardní úhlopříčkou 85″, tedy 216 cm, a to je opět výrazný nárůst! Nový model Q50 (QLED) z opačné strany spektra pak bude ke koupi někdy v průběhu léta a půjde i o velikost 81 cm, tedy 32″, a jak vidíte, Samsung jde nejen nahoru, ale i dolů a doufáme, že i tento rozměr poskytne na vyzkoušení (to je ovšem hodně málo pravděpodobné, ale vždy to zkoušíme…).

Dnešnímu zdroji světla pro panel LCD QLED, resp. Neo QLED, výrobce říká Mini LED a samotná dioda má být 40x menší než ta loňská. Namísto tisíců LED podsvěcujících obrazovku LCD jsou jich tak použity desetitisíce a výsledkem by mělo být lepší a detailnější řízení podsvícení. O to se stará i difúzní mikrovrstva umístěná nad LED dovolující vyváženější distribuci světla. Tohle připomíná až magii a hrátky se světlem vedoucí třeba k co nejlepší černé barvě jsou tím co dnes prodejům hodně napomáhá. I přes stále trvající potíže s odlesky…

Co se týče životnosti podsvícení Mini LED, ta se neudává a výrobce hovoří jen o tom, že je podobná jako životnost televizoru. To jsme se alespoň dozvěděli v odpovědi na náš dotaz…

Pro testy současných výrobků je více než kdy dříve důležité resamplování obrazu (pokud tu složitost nazveme takto…). O to a řadu dalších věci se stará tzv. neuronová síť. Ta, která byla používaná loni byla univerzální, u letošních modelů je prý rozdělena na specializované sítě z nichž každá se věnuje něčemu jinému. Uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. U loňských řad byla práce umělé inteligence (AI) jedna z nejlepších na trhu, ne-li nejlepší! Resamplování pak bylo často prakticky ukázkové a jeho důležitost, stejně, jako práce s pohybovou ostrostí, roste spolu s rozlišením obrazovek, zkracováním pohledových vzdáleností a zaostáváním běžného televizního vysílání.

Rozlišení Ultra HD (8K) najdete v televizorech Neo QLED řad QN800A a QN900A.

Neo QLED s 8K mají hloubku obrazovky pouhých 15 mm a ta – na rozdíl od loňských modelů – není nakloněná. Jejich One Connect Box (tunery, elektronika, rozhraní…) je výrazně menší a je ho možné umístit třeba i na zadní stranu plochého podstavce (stále se bavíme pouze o 8K TV). Propojovací kabel má být ve stejné barvě, ale je nyní tlustší (prý asi 7, 8 mm). Nicméně stále se přes něj přenáší všechno, tedy včetně napájení.

Od krabičky One Connect Box, ať už ji umístíte kamkoli, tak k panelu stále vede jediný kabílek!

Vyzkoušet prý nemáme zapomenout režim Multi View, který na obrazovce v rozlišení Ultra HD (4K) udělá dvě na sobě nezávislé plochy (jedna může být i z mobilu), v případě televizoru s 8K rovnou vytvoří čtyři. A protože v květnu výrobce očekává volání přes video aplikaci Google Duo, může to být užitečné i z tohoto důvodu. Mimochodem obraz do televizoru budeme moci dostat buď přes mobilní telefon nebo přes USB kameru a Samsung v tomto případě doporučuje Logitech se kterým to i vyzkoušel. A když jsme u nových aplikací. Přijde také „PC on TV“ („PC in TV“) od Microsoftu, která by měla pomoci s prací na velmi velké ploše televizoru, což je pochopitelně proti monitoru rozdíl.

Jsou tu ale i novinky pro hráče, a to zejména režim s poměrem stran 32:9. Přepracované je také herní rozhraní (lišta), které zobrazí základní parametry, které lze i upravovat. Novinkou je rovněž Digital Butler, který nyní dokáže rozpoznat všechna přes Wi-Fi připojená zařízení, tedy ne pouze ta od Samsungu.

Samsung The Terrace nabídne venkovní posezení nejen u grilu, ale i u televizoru…

Pokud jde o tzv. lifestylové televizory, pro Česko i Slovensko byly před nedávnem představeny další dvě novinky – The Premiere (projekční TV, kterou jsme už také vyzkoušeli) a dobrou zprávou je i vstup loni uvedené The Terrace. Ke koupi bude ve třech úhlopříčkách za 99.990 Kč (150 cm, 55″), 129.990 Kč (165 cm, 65″) a 169.990 Kč (191 cm, 75″) a protože jde o televizor do venkovních podmínek, náš dotaz směřoval na to, zda používá antireflexní povrch nebo antireflexní obrazovku. Bohužel jde o to první a uvidíme, jak to vlastně bude fungovat v praxi. Tady bude nejspíše záležet na instalaci…

Máme přislíbeno, že by se televizor skutečně mohl testovat ve venku, jeho krytí je sice jen IP55 (prach, vlhkost, stříkající voda – více zde), ale jeho umístění pod nějakou stříšku by mělo dostačovat. Dozvěděli jsme se i to, že při teplotách vyšších než 50 stupňů se ho už venku mít nedoporučuje, ale to asi u nás nehrozí.

Tzv. lifestylové televizory mají nyní rozšířenou vnitřní paměť na 16 GB, což si vyžádali zákazníci kvůli vkládání vlastních fotografií. V nabídce bude letos u nás (a na Slovensku) pět modelů a zastoupení má v plánu dostat se na podíl asi 10 % z celkových prodejů.

A to je hodně odvážné!