Jak jsme vás už informovali, tento týden uvedené novinky představuje zejména řada C ve třech sériích. Vedle nich byly představeny i audio výrobky a domácí spotřebiče, včetně například doplňkových zvukových lišt a amerických chladniček. Některé výrobky mají mít hodně zajímavé ceny.

Produkty společnosti TCL založené v roce 1981 jsou k dostání ve více než 160 zemích světa a jak vidíte, zahrnují širokou škálu spotřební elektroniky. Tady se budeme věnovat jen televizorům, ostatní produkty najdete v samostatném článku na digirevue.cz, a to včetně uvedených zvukových lišt.

À propos TCL oznámilo, že se nyní více zaměřuje na propojení všech spotřebičů v domácnosti prostřednictvím Wi-Fi (alespoň u těch výkonnějších, rozumějte dražších) s jejich ovládáním i přes mobil za pomoci aplikace TCL Home. Týkat by se to mělo všeho možného, včetně například klimatizací či robotického vysavače vysokého pouhých 7 cm. Jak bude aplikace fungovat, zkusíme zjistit. Navíc má být k dispozici něco podobného i pro televizor, což je obecný trend.

A ještě poznámka: i když se na některých evropských trzích část výrobků už prodává, ceny a datum uvedení na český trh oznámeny nebyly.

Co očekávat v televizorech řady C?

  • bezrámečkový ultratenký kovový design,
  • LCD obrazovky typu QLED s rozlišením Ultra HD (4K) a 50, resp. spíše 100 Hz,
  • úhlopříčky od 109 cm (43″) do 191 cm (75″),
  • operační systém Android TV 11, resp. spíše nadstavba Google TV,
  • HbbTV 2.0.2
  • HDR systém (snad na všech signálových cestách) Dolby Vision, u dvou vyšších modelů pak Dolby Vision IQ (plus např. standardní HDR10 a HDR10+),
  • pro hráče: C72 – režim Game Master s HDMI 2.1 a ALLM; C72+ a C82 – režim Game Master Pro, VRR, HDMI 2.1 (48 Gb/s, až 4K/120 sn./s).

Nové televizory rovněž nabídnou aplikaci TikTok, ale zatím jen pro Francii, Velkou Británii a Německo. Kdy bude i pro nás není známo.

Přes veškerou snahu se rovněž nepodařilo zjistit, zda televizory skutečně pojedou pod Android TV 11, nebo bude nutné, stejně jako u testovaného Sony XR-55A90J (2021), nainstalovat nadstavbu Google TV.

TCL představilo další generaci „LED televizí“ s podsvícením Mini LED

Co se týče uvedených konkrétních modelových sérií, máme tu v řadě C…

  • C72 – základní přijímač s obrazovkou 50 Hz,
  • C72+ – nastupuje obrazovka se 100 Hz,
  • C82 – nastupuje podsvícení Mini LED, zabudován zvukový systém Onkyo 2.1, televizor určen zejména pro sportovní přenosy.

Novinky ještě na stránkách výrobce nebyly, takže „vaříme“ z tiskové konference a následné tiskové zprávy. A také z dodaných parametrů některých televizorů.

Okrajově byly rovněž zmíněny nižší přijímače v řadách S56 a P62 určené pro streamování a rovněž televizor s rozlišením Ultra HD (8K), který má přijít v červnu 2021.

Pár zajímavostí z tiskové konference

Ještě než začneme, pár drobností. Na tiskové konferenci mimo jiné zaznělo i to, že TCL realizuje v Číně asi 50 % prodejů on-line, v Evropě pak 40 %. Značka momentálně vyrábí obrazovky jak pro mobily, tak pro televizory a podle svých vlastních slov je ve výrobě LCD obrazovek dvojkou.

U televizorů jde o obrazovky s rozlišením Ultra HD 4K i 8K, LCD QLED i LCD s podsvícením Mini LED, tedy se skutečně tisíci miniaturními žárovkami. O tom jsme ostatně psali už v roce 2019 při uvádění prvního přijímače tohoto typu, TCL X10. Mimochodem u něj podsvícení obstarávalo 15.360 LED rozdělených do 768 samostatně ovladatelných zón (více zde).

Podsvícení Mini LED se ukázalo jako velmi správná cesta, dnes už ho má skoro každý masový výrobce.

Pokud se vrátíme do současnosti, TCL pro letošek chystá LCD panely prý s výrazně méně odlesky a vyšším kontrastem. Stejně jako v minulosti i nyní jsou standardem zvuk s Dolby Atmos a HDR v provedení minimálně Dolby Vision. Televizory nejvyšší série se pak vyznačují i audio systémem Onkyo s třícestnými reprosystémy, tedy včetně zabudovaných „basáků“. Mají ale i systémy Wi-Fi 6. Naopak HDMI 2.1 či domácí hands-free a kamery připojitelné přes USB najdete i jinde.

TCL 75C725 s kompletním tunerovým osazením a tenkými rámečky.

TCL 75C725 (C72) zaměřená na poměr cena/výkon

Zveřejněné údaje k tomuto modelu s úhlopříčkou 74,5″, tedy 189 cm, mluví o zvukovém systému Onkyo v konfiguraci 2.0 s Dolby Atmos a zesilovačem o výkonu 2x 15 W (zřejmě RMS).

Reproduktory vyzařují do podstavce, který je nastavitelný ve dvou podobách – klasicky nebo pro zvukovou lištu.

Novinka s integrovaným mikrofonem pracuje s Wi-Fi 5, Bluetooth s profily A2DP a HID a podporováno je zrcadlení přes Chromecast, resp. T-Cast.

HDMI s MHL a ARC je typu 2.1 (HDCP 2.2) a doplňuje ho dvojice USB (3.0 + 2.0).

TCL 65C728 – opět tenoulinké rámečky a kovový design.

TCL 65C728 (C72+): panel LCD QLED už se 100 Hz

Vylepšená verze se sto hertzovou obrazovkou má centrálně umístěný stojan, což vidíte na snímku, a podobný zvukový systém s Dolby Atmos, jako standardní C72 (2.0). Výkon zesilovače je ovšem udáván na 2x 10 W.

Skutečná úhlopříčka 4K obrazovky má mít 64,5″, tedy 164 cm, televizor už zvládá vylepšený systém podání obsahu HDR v podobě Dolby Vision IQ.

Co se týče rozhraní, udávaná výbava je obdobná, jako u C725 a změny nastávají až výše.

Útlý profil TCL C82.

TCL C82 v podobě TCL 65C825 už s podsvícením Mini LED

Centrálně umístěný stojan, Full HD video kamera nad obrazovkou a zvukový systém Onkyo typu 2.1, tedy s basovým reproduktorem a zesilovačem o výkonu 2x 15 W plus 30 W. Kompletní tunerové osazení je stále v nezdvojené podobě (ta zřejmě nebude k dispozici), udávaná úhlopříčka je 64,5″ (164 cm) opět při rozlišení 4K.

Wi-Fi už je ve verzi šest (ax), což je samozřejmě skvělé, rozhraní HDMI jsou čtyři (opět 2.1), USB kupodivu pouze jediné (2.0), což nejspíše bude omyl.

U tohoto přijímače jsme už narazili na nový energetický štítek EU, který televizor řadí do skupiny G a výrobce udává jeho spotřebu v pohotovostním režimu na 0,28 W, resp. 0,4 W (tzv. síťový pohotovostní režim).

TCL 40ES565 má rozlišení Full HD, HDR10 a mj. i zesilovač o výkonu (zřejmě RMS) 2x 8 wattů.

Něco málo z nižší řady S, TCL 40ES565

O řadě P62 se nepodařilo sehnat nic, takže tu alespoň máme S56, resp. informace o modelu s úhlopříčkou 100 cm, 40ES565 (skutečná úhlopříčka má být 39,5″).

I takto malý přijímač s rozlišením 1.920 x 1.080 bodů pracuje s obsahem s HDR, konkrétně s HDR10, a je opět postaven na Android TV; udána byla verze 9.0. Počítejte ovšem s tím, že HbbTV je ve verzi 1.5 (tipneme si, že aktualizovat nepůjde…), na druhou stranu nechybí stejné Bluetooth a DLNA 1.5 jako ve vyšších modelech.