Máme tu první tzv. Neo QLED, tedy televizor s novou firemní vlajkovou LCD obrazovkou. První dojem byl ale trochu rozpačitý. A druhý? „Inu, začněte číst…“

Je bez rámečku a má jen malinkatou, asi milimetrovou černou neaktivní obrubu panelu, která se při pohledu z dálky v podstatě vytrácí a obraz vypadá jakoby šel zcela do stran po naprosto celé ploše, což je zajímavý a nezvyklý pocit, protože to jinde neuvidíte. Televizor je opět vyveden v parádní koncepci oddělené obrazovky a krabičky s elektronikou a rozhraními One Connect. Ta je nyní spíše krabicí, která se poněkud více zahřívá a pořádně přibral i tzv. neviditelný kabel!

Kdeže jsou ty doby, kdy byl skutečně skoro neviditelný…

Letošní One Connect Box je plochý a nízký s výrazným žebrováním po stranách. Měl by se dát přidělat zezadu na podstavec a asi to i půjde, jen k tomu bude zapotřebí ještě něco navíc z balení. Nicméně pokud budete televizor umisťovat na stěnu, budete mít problém jednak s tlustým kabelem a jednak s boxem, který je rozměrný a hlavně hodně hluboký (asi 330 x 40 x 300 mm, švh).

Televizory Samsung 2021: přicházejí zcela nové Neo QLED, očekávané MICRO LED a další „designovky“

Model nejvyšší řady, Samsung QE75QN900A, se nabízí ve třech úhlopříčkách – 165 cm (65″, 154.990 Kč), 191 cm (75″, 199.990 Kč) a 216 cm (85″, 269.990 Kč). Na test dorazila prostřední verze (televizory už jsou běžně ke koupi) a „QN“ ve jméně znamená, že jde o zmiňovanou letošní novinkovou obrazovku zvanou ve firemní mluvě „Neo QLED“.

Obří televizor má středový podstavec, i když se spíše počítá s tím, že půjde na stěnu (alespoň podle jeho nevalné kvality soudě – poněkud se prohýbal). Rozlišení obrazovky je Ultra HD (8K), tedy 7680 x 4320 bodů, o podsvícení se stará nový plošný systém s vysloveně miniaturizovanými žárovkami zvaný Mini LED‚ viz odkaz výše) a zhasitelnými zónami (podsvícení je výtečné!). Obrazovka je označována za antireflexní a i když je pravda, že se leskne méně, neočekávejte nějaký mat (možná skoro polomat), což je v zatemněných scénách vidět. Odrazy tu tak stále jsou, i když pochopitelně záleží na umístění televizoru v domácnosti. Chování za přímého slunečního světla těžko v této době posuzovat, ale výsledek se zdál být „koukatelnější“ než běžná provenience.

Televizor používá nový obrazový procesor Neo Quantum Processor 8K s umělou inteligencí, řadu systémů pro práci s obsahem HDR (Dolby Vision nečekejte) a má zdvojené tunery, takže nabízí skutečný obraz v obraze, tedy PiP. A Samsung s ním umí pěkně zacházet, což jsme si už ukázali u testu modelu QE55Q80A (2021).

Vzhledem ke koncepci televizoru skládající se z externího boxu a samostatného panelu o hloubce pouhých 15 mm jsou reproduktory umístěny na zadní straně, což vidíte ve fotogalerii níže. Pokud televizor navíc hodíte na stěnu s nějakou těsnější montáží, bude audio nepochybně ještě více tlumené. Pro nějaký rozumný poslech proto počítejte minimálně s dokoupením nějaké zvukové lišty. Jelikož jsme ale televizor zkoušeli na podstavci, výsledek byl skoro obdobný (trochu utlumenější), jako by reproduktory vyzařovaly do podstavce, tedy dolů. A protože výkon zesilovače je více než dostatečný i při napojení nějakého externího boxu přes HDMI, máte rezervu, kterou onu utlumenost můžete dohnat. A to se vám tak často nepřihodí!

Vedle už zmiňovaného nechybí velmi kvalitní zrcadlení obrazovky, což je už u Samsungu pravidlem stejně jako výtečné obousměrné Bluetooth Audio a neméně výtečný, nyní ještě vylepšený režim Multi View. Ten v případě rozlišení 8K umožní obraz rozdělit ne na dvě, nýbrž na čtyři samostatné obrazovky a funguje to skvěle!

Instalace opět s laděním na pozadí

Sestavení televizoru si vyžádalo šestero rukou. Podstavec se sice dá sestavit zvlášť a pak do něj panel tak nějak nasadit, ale protože se poněkud prohýbá, není to úplně snadné, navíc to může majitele dosti rozladit.

Není divu, když vytáhne takovou sumu!

Obrazovka je sice na podstavci stabilní, ale panel se poněkud klepe a stačí do něj jen ťuknout, nebo na méně stabilním podkladu projít kolem. Po pravdě, montáž prováděla odborná firma, která věděla kam sáhnout, i tak ale musel autor vypomoci. Podstavec zjevně není pro Samsung prioritou, nemluvě o rozházeném polystyrenu, jehož kuličky byly po půlce místnosti.

Kdeže je to eko balení, které nám je neustále slibováno?

Následné zprovoznění je už standardní a popisovali jsme ho několikrát. K Wi-Fi 6 (tedy k tomu dnes nejvyspělejšímu) se připojíte i přes WPS, účet pro přístup do tržiště aplikací zadat můžete anebo nemusíte a tak by to mělo vypadat. Bohužel i přes zadání server v době testu nepracoval, takže účet nebyl schopen ověřit. Aplikace tedy zůstaly stranou.

Bez přihlášení k účtu u Samsungu je totiž nenainstalujete.

Ovládání stejné, kompaktní ovladač nepatrně upravený

Uživatelské prostředí je stejné jako minulý rok, a bylo to vidět i u testu televizoru Samsung QE55Q80A (2021).

Tady platí totéž.

Domovská nabídka prý ještě není u aplikací zcela hotova, zatím je tu jakési mezinárodní prostředí, i když je otázkou, zda na placené pozice vůbec někdo půjde, resp. zda se tu také ocitnou nějaké lokální aplikace. Na to si ještě musíme počkat (seznam oficiálních aplikací pro rok 2021 najdete v samostatném článku na digirevue). Zbytek je stejný, včetně menu nastavení a tzv. rychlých voleb, které ho doprovází. Ty jsou bohužel stále neupravitelné a je jich „asi tak milion“ (říkáme jim „pomalé“). A protože se tu kolovat opět nedá, může být nastavení, či výběr parametru, časově náročnější. Zbytečně, dlužno říci, ale výrobce zjevně nehodlá udělat nabídku uživatelsky upravitelnou. Přitom by to hodně pomohlo!

Kompaktní dálkový ovladač je letos u lepších modelů bez tradičních tužkových baterií (sláva!) a zabudovaný akumulátor můžete napájet buď přes sluneční článek nebo prostým připojením přes USB-C třeba k počítači nebo mobilové dobíječce. Připravte se opět na mizerně viditelnou LED indikující napájení.

Tohle se opravdu nepovedlo.

Rozložení ovladače a druhy tlačítek, včetně několika multifunkčních, je podobný jako loni, změnu představuje zavedení režimu Multi View. Barevná teletextová tlačítka jsou opět sdružena s numerickými a práce s HbbTV je tak obtížnější, k čemuž se ještě dostaneme.

Pro toho, kdo rád numerickou klávesnici, Samsung opravdu není.

Že to ale trvalo! Přechod na další dny v nabídce pořadů sice stále není ideální, ale už si na něj alespoň nemusíte brát dovolenou. Stačí déle držet pravý kurzor označený nyní jako „Stisknutí a podržení: Rychlé hledání“ (dříve jen „Hledání“).

EPG konečně s přechodem na další den, obtížnější práce s HbbTV

Programová nabídka je tradičně rychlá a náběh prakticky okamžitý. Také je k dispozici hned na první, krátké stlačení postupné volby kanálů a dá se bez problémů využívat i pro přepínání stanic, jak to kdysi nabízely první Sony Bravia.

A to panečku byly televizory!

Samsung sice v minulých letech v EPG zcela rezignoval na rychlé zobrazení pořadů v dalších dnech, resp. na přepnutí s výběrem dne, ale teď už je to trochu jinak. Ovšem přiznat, že udělal chybu a oznámit světu změnu, dost dobře nejde. Nicméně tady KONEČNĚ po nejnovějších aktualizacích (a že trvaly hodiny!) změnu vidíme. Když nyní zmáčknete tlačítko šipky vpravo (v EPG označené jako Hledat) a podržíte ho dostatečně dlouho, nezačne se skákat po hodinách, ale po dnech.

Není to sice ideální, ale jak se tak říká, je „to lepší než drátem do oka“!

Na další den skočíte, aniž by bylo zapotřebí potupně opakovaně cvakat a přejíždět přes půlnoc u každého dne. EPG tak začíná být použitelné i pro náhled na budoucí pořady a snad to výrobce ještě trochu vylepší.

Aplikace jsme sice už chtěli vyzkoušet, ale po přihlášení k účtu nedokázal server Samsungu účet ověřit a nepovedlo se mu to po celou dobu testu. Takže zatím nic, i když by to asi stejně bylo k ničemu, protože se prý lokální české aplikace stále ještě ladí na nový Tizen. Přehled těch obecně vzato dostupných v roce 2020 najdete v samostatném článku, aktualizaci chystáme na digirevue.cz.

Mimochodem, při instalaci televizoru se nabídlo vyzkoušení Amazon Prime Video, ale poněkud zvláštně. Nakonec totiž vyžadovalo běžné vytvoření účtu, atd., atd. K čemu vlastně takové vyzkoušení je?

„Červené tlačítko“ bylo funkční například u ČT a Novy, problém je ovšem s jeho vyvoláním. Ani zde, po několika aktualizacích, nezačalo totiž chodit tak jako minulý rok, kdy stačilo sdružené tlačítko dvakrát rychleji po sobě zmáčknout a hned byla k vidění ta barevná. Takhle to bohužel už nefunguje a u tohoto televizoru byl i problém s vyvoláním HbbTV. To se totiž poměrně často odmítalo, při skutečném stlačení červeného tlačítka, objevit. Jednou ano, pětkrát nic. Tady ještě nějaké zlepšení bude zapotřebí.

Nový obrazový Neo Quantum Processor 8K speciálně navržený pro dvě nejvyšší modelové řady – QN800 a QN900.

Jaký je? Za hodně peněz, ale…

Multimédia tentokráte opomineme, žádné změny tu pozorovány nebyly. Co se týče obsahu s HDR, byl na testovacích souborech se základním HDR10 podáván (pro oči autora článku) příliš jemně, zvýraznění detailů by se sice hodilo, ovšem už dlouho ho v HDR neovlivníte. Bohužel nic pro vyzkoušení dalšího z použitých systémů, HDR10+, k dispozici nemáme a Samsung se přesto, že je spolutvůrce standardu, zdráhá něco oficiálního dodat. Mimochodem, testovací soubor z pražské zoo natočený mobilem Samsung Note 20 v rozlišení Ultra HD (8K) se přehrál v naprosto luxusní kvalitě a byla radost se na něj dívat (MPEG-H, HEVC)!

Ve srovnání s loni zkoušenou Samsung QE75Q950T, kterou jsme uvedli titulkem „Certifikovaný 8K televizor Samsung QE75Q950T překvapil svou jedinečností a kvalitním obrazem“, a která stála v době uvedení stejně, jsme tu zjevně na stejné lodi a nevypadá to na nějaký výrazný obrazový rozdíl. Těžko ale po tolika měsících pregnantně soudit. I tak je ovšem obdivuhodné, jak se výrobce u testované novinky vypořádal s resamplováním z českého pozemního SD (nebo slabého HD) na 8K, a platí to i u slabého a slabšího videa třeba z USB nebo z externího zdroje přes HDMI nebo přes internet. Tohle dnes moc firem neumí a bylo to jasně vidět i minulý rok. Pokud si oba nejvyšší modely budete srovnávat, je tu ještě jedna věc: loňský Samsung QE75Q950T dnes přijde na 99.990 Kč, což je nepochybně super cena! Nový Samsung QE75QN900A (2021) přijde na 199.990 Kč a tudíž podle nás skutečně není co řešit!

U QN900 si místy můžete povšimnout poněkud utlumeného zvukového projevu daného umístěním reprosoustavy. Znát je ale také velmi vysoký výkon zesilovače a na takto v podstatě nelogicky postavený systém je zvuk překvapivě slušný. Ono také 80 wattů RMS není nic, co by nestálo za povšimnutí, nemluvě o dvou basových kanálech. V každém případě si ale myslíme, že dodat televizor se samostatnou zvukovou lištou s dopředu vyzařujícími reproduktory by bylo nesrovnatelně lepším řešením.

Faktem také zůstává, že špičkové obrazové řešení roku 2020 moc vylepšovat nejde, a to, že z 8K nemusíte mít strach i při sledování běžného pozemního vysílání, se potvrdilo i nyní. A tohle je podle nás tou nejdůležitější zprávou! Tou je i stabilní platforma rozšířená o nové funkce a bude jí nepochybně i aplikační kompatibilita, až se vše vzájemně uzpůsobí. Nicméně pokud novinkové funkce, jako například vylepšený režim Multi View či propracovanější AI nepotřebujete, můžete sáhnout po cenově mnohem výhodnějším loňském modelu. Ten vypadá stejně a obrazově na tom hůře nebude.

Hodnocení

  • PRO: někdy až neuvěřitelný obraz i na hůře vysílaných pozemních kanálech, skvělá koncepce oddělené obrazovky a boxu s elektronikou, stabilní a rychlý operační systém, výtečný režim Multi View, který u konkurence neuvidíte, vysoký výkon zesilovače, ovladač bez baterií a s dobíjením třeba přes USB-C (!), vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, skvělé Bluetooth Audio, koncepce oddělené obrazovky a boxu, ale…
  • PROTI: …až příliš rozměrný, tlustý spojovací kabel, podivné balení televizoru, málo tuhý podstavec, velmi špatně viditelná LED indikující napájení, obtížnější vyvolávání HbbTV na některých kanálech, nesmyslné upozorňování na zvýšenou spotřebu energie, které nejde vypnout