O mobilním projektoru Samsung The Freestyle, který jde ovšem připojit k TV a může využít jeho tunerů, jsme se už zmiňovali. Nyní se zaměříme na podrobnější informace o „televizní“ klasice, ovšem jak uvidíte, i ne-klasice.

Samsung letos překvapil více, než minulý a před minulý rok a možná nejvíce za posledních „x“ let; určitě od uvedení prvních designových řad, kterými značka potvrdila svou dlouholetou dominanci. Na výstavě ukázala televizory u nichž vidíme hned tři (!) principy obrazovek, LED podsvícení LCD na dva způsoby v to ale nepočítaje. Nechybí tak ani nejnovější prodávaný princip – MicroLED dovolující z jednotlivých modulů vytvářet pravoúhlé tvary, včetně třeba „U“ či „T“. A to není vše…

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Samsung? Tady si můžete vybrat.

CES 2022: Samsung uvedl všestranný „freestylový“ projektor The Freestyle

Podle serveru Cnet.com Samsung předvedl i jakousi kombinaci displeje LCD QD (s tzv. Quantum Dot) a OLED, což si lze tak nějak těžko představit i když Sony se na toto téma vyjádřilo jasněji. Mluví totiž o displeji typu OLED v provedení RGB-W, tedy o přidání bílého bodu. Novému druhu zobrazovací technologie se tak někdy říká QD OLED, QDLED nebo také OLED-QD. Konkrétně Samsung ho však nazývá QD Display a slovo OLED zjevně už nepatří do jeho slovníku. Ostatně také v této souvislosti nic oficiálně nekomentoval. Nicméně protože prototyp byl na veletrhu CES 2022 vystaven a také oceněn „CES 2022 Innovation Award“, na příslušné stránce webu CTA se mj. dočtete, že jde o „Quantum DOT OLED displej“. Samozřejmě nic takového jako kvantové body u obrazovek televizorů neexistuje, takže jde opět o marketingové označení se kterým má ale výrobce už dlouho nebývalý úspěch.

Jak také napsal zmiňovaný server Cnet.com, Samsung by měl uvést televizor s tímto druhem obrazovky ještě tento rok (podívejte se na video Cnetu).

Prototyp televizoru Samsung s obrazovkou QD-Display a úhlopříčkou 165 cm obdržel ocenění „CES 2022 Innovation Award“ (zdroj: oficiální webové stránky veletrhu – CTA).

Je zajímavé, že po nedávném uvedení skutečných displejů typu LED, tedy složených z LED žárovek (má je mj. i LG), by tak měl Samsung letos v prodeji televizory s třetí technologií obrazovky. To by ale rovněž znamenalo, že během příštích pěti, šesti, možná i více let neočekává, že by obrazovky LED (MicroLED) nějak výrazně zasáhly do soupeření mezi dvěma hlavními principy, tj. že by se více začaly prodávat domácnostem. A protože Cnet.com mluví o televizorech v úhlopříčkách 55 a 65 palců je to o to zřejmější.

Tolik stručný úvod a teď pojďme k něčemu, co si skutečně za pár měsíců budete moci koupit, tedy pokud si to v některých případech (LED, tj. MicroLED) budete moci dovolit.

Co tu máme, obecně vzato, nového…

Předně přepracovaný dálkový ovladač, ale usuzujeme pouze z vyžádané fotografie, protože v tiskové zprávě o něm žádné informace nejsou. Není tak stále jasné, proč Samsung odmítá využít volný prostor vpravo nahoře, když stále registrujeme stížnosti na zbytečně kombinovaná tlačítka, u nás zejména barevná s numerikou. Bez vysvětlení pro Česko také zůstává tlačítko nové služby Samsung TV Plus navázané na aplikaci, která jde stáhnout ze severoamerických stránek společnosti. Jak název napovídá, jde o volně dostupné televizní kanály a to už tu také bylo. Třeba se dočkáme i odchodu od o. s. Tizen a příklonu k „Samsung TV Plus“!

Další věcí je oznámené nové rozhraní Smart Hub, které má nabídnout vyhledávání a správu obsahu podle preferencí majitelů TV. Pravdou je, že jsme zatím neměli možnost se s ním v praxi seznámit i když tu už je (v nějaké podobě) několik let. Zatím to působí jako případ hodně komplikované aplikace pro mobily, Samsung SmartThings, která dělá milion věcí, ale žádnou pořádně. Pokračujme však citací… „Postranní panel Smart Hub umožňuje také snadný přechod mezi kategoriemi Média, Hry (Gaming Hub) a Okolí, aby se uživatelé mohli zaměřit na různé domácí aktivity.“

Vedle výše zmiňovaného je tu i nová aplikace Watch Together, která má dovolit videochat s přáteli a rodinou při sledování jejich oblíbených pořadů a filmů.

Novinkou je rovněž platforma pro tzv. NFT (Non-Fungible Token, dříve se tomu říkalo tuším „nefunkční pešek“). Je naprostou novinkou a má nabídnout platformu pro objevování, nakupování a prodej digitálních uměleckých děl prostřednictvím televizoru.

Funkce kalibrace obrazu je pak zaměřena to, aby televizor dokázala vyladit na maximum v rámci konkrétních podmínek u vás doma. Podle Samsungu má nyní tzv. základní režim nabídnout rychlý a snadný způsob během 30 sekund, zatímco profesionální režim optimalizuje obrazovky za asi 10 minut. Bližší vysvětlení uvedeno nebylo.

Skutečně převratnou novinkou, alespoň pro každého, kdo viděl televizor otáčet na výšku (dobře to připodobní monitor, kde se to ovšem dělá manuálně) je nový nástěnný držák s automatickým otáčením. Výsledkem má být – po spolupráci s operačním systém TV – skutečná práce na výšku à la televizor Samsung Sero (test), včetně záběrů z mobilu. Držák doplňuje nové tlačítko na dálkovém ovladači, které má otáčení zajistit automaticky, na snímcích ovladače výše, ale identifikovat nejde.

Zvukové lišty pro rok 2022 mají vylepšenou synchronizaci zvuku s televizory Neo QLED, výbava zahrnuje i bezdrátové připojení Wireless Dolby Atmos a můžeme se jen dohadovat o co konkrétně půjde. Model HW-S800B s hloubkou pouhé 4 cm integruje technologii pasivního zářiče se subwooferem a má také reproduktory vyzařující nahoru.

LCD Neo QLED 2022: vylepšený procesor i přepracovaný zvuk

V této oblasti zatím údajů moc není a co je, týká se pouze tzv. Neo QLED nejvyšší třídy. Podle zpráv z místního zastoupení si na bližší technické parametry a další řady musíme počkat nejspíše do března, což platí i u MicroLED. Ohlášeno bylo, citujeme, „televizory Neo QLED mají nové rozhraní Smart Hub, které umožňuje inteligentní vyhledávání a třídění obsahu, cloudové hraní, videohovory, multitasking, správu digitálních objektů (NFT) a další funkce.“

Nový tzv. Neo Quantum Processor zavádí pokročilé mapování kontrastu pro řízení podsvícení, čímž zvyšuje gradaci z 12 na 14 bitů. V případě podsvícení Mini LED dovoluje jeho regulaci v 16.384 úrovních (na místo 4.096).

Nová technologie využívá procesor k analýze čar, tvarů a povrchů a také k řízení světla z Mini LED, což má vylepšit i podání HDR. Vylepšen byl také algoritmus obrazu využívající nyní několika specializovaných systémů s umělou inteligencí. Mimo jiné i vyhledává a zpracovává objekty na displeji tak, aby obraz získal, vůči pozadí, vyšší hloubku.

Díky režimu šetření očí, který automaticky upravuje jas a barevné podání podle světelného senzoru a informací o západu a východu slunce, má obrazovka postupně snižovat množství světla, nabízet teplejší barevné tóny a automaticky upravovat i úroveň modrého světla. Tohle má vliv nejen na sledování v noci, ale může ovlivnit i kvalitu spánku.

Podle tiskové zprávy se „zásadní modernizace se dočkaly i zvukové funkce…“. V návaznosti na technologii OTS (Object Tracking Sound), která zvuk směruje tak, aby se pohyboval v souladu s příslušným objektem na obrazovce. Verze OTS Pro k tomu využívá i reproduktory pro horní prostorový zvuk a Neo QLED pro rok 2022 mají také podporovat technologii Dolby Atmos.

Samsung Frame pro rok 2022. I takto může vypadat…

Designové televizory s novými funkcemi

Samsung tento segment označuje jako „lifestylové televizory“ a úspěch zejména The Frame (foto i v úvodu) má vést k nejen rozšiřování úhlopříček, ale i snaze vylepšit panely co do odlesků. U The Frame, The Sero a The Serif tak byla využita nová technologie Matte Display na ochranu proti odleskům, odrazům a otiskům prstů a uvidíme, jak to bude fungovat v praxi. Zatím se to žádné moc nedařilo, a to u všech výrobců, všichni se také brání výrobě matných obrazovek, které by jako jediné zaručeně pomohly.

A oznámené novinky u zmiňovaných designových modelů?

  • Frame jde nyní od 81 cm (32″) do 216 cm (85″), rozšířena byla nabídka výměnných rámečků.
  • Serif má rovněž displej s matnou povrchovou úpravou, přibyla úhlopříčka 165 cm (65″), začátkem je 109 cm (43″).
  • Sero opět pracuje s technologií Matte Display, zavedena byla funkce Multi View při vertikálním zobrazení a tak můžete sledovat různý obsah současně v horní a dolní části obrazovky.

Na koupi televizoru s obrazovkou Samsung MicroLED momentálně potřebujete pěkných pár milionů (korun).

MicroLED: 25 mil. žárovek vytvoří unikátní obrazovku

Ani tady toho moc nového neřekneme, výrobce opět konkrétní parametry tají. Nicméně předvedeny byly televizory ve třech různých velikostech a k loňským 101″ (257 cm) a 110″ (279 cm) si můžete nově připočítat civilnějších 89″, tedy 226 cm. Pokud jste očekávali ještě méně, a i o tom se kdysi mluvilo, nedočkali jste se. Zdá se, že klíčový přesun pod 80, resp. na 75″ se letos konat nebude, a to pochopitelně hodně naznačuje.

I tak televizory s obrazovkami MicroLED a operačním systémem Samsung Tizen stále představují vrchol zobrazovací technologie nejen kvůli svému robustnímu návrhu, ale i třeba kvůli modularitě, kterou OLED nenabídne. OLED ale v tomto případě tahá za kratší konec i v jiných aspektech.

Obrazovka typu MicroLED má podsvícení v sobě (LED žárovky…) a podle údajů výrobce obsahuje asi 25 mil. samostatně řízených LED diod (jednoduše řečeno žárovek) s mikrometrovou velikostí. Ty vytvářejí obrazové body a také vyzařují světlo různých barev. Pracuje se s 20bitovou hloubkou barev, gradace má, opět podle údajů výrobce, mít více než milion úrovní jasu a obrazovky také prý dokáže reprodukovat 100 % barevného gamutu DCI a Adobe RGB. Nejsou tu klasické rámečky, poměr aktivní obrazové plochy k tělu obrazovky je udáván na 99,99 %.

Výrobce také oznámil několik, podle něj, klíčových vlastností:

  • Art Mode – můžete si vybrat a zobrazit svá oblíbená díla nebo fotografie. Televizory mají být dodávány se dvěma od Refika Anadola.
  • Multi View – na televizorech značky vyzkoušený a velmi kvalitní režim zvládne zobrazit obsah ze čtyř různých video zdrojů současně v plném rozlišení Ultra HD (4K) při až 120 sn./s.
  • Dolby Atmos a zabudované reproduktory horního, bočního i dolního kanálu. Uvidíme, jak to bude s Dolby Vision, které Samsungu v obsahu s HDR chybí.

Na závěr malá ochutnávka z připravovaného monitorového portfolia.

V České republice a na Slovensku mají být vybrané televizory a zvukové lišty ke koupi na přelomu března a dubna 2022, ceny ještě nebyly stanoveny.