Trh s domácími filmovými a seriálovými zážitky zatím bezpečně ovládají televizory. Do stále většího množství domácností ale pronikají také videoprojektory, které klasické televizory doplňují nebo mnohde zcela nahrazují. Jaké výhody přináší projektor do domácnosti a v čem naopak za klasickou televizí zaostává?

Otázka pohledu

Asi nejzásadnější otázkou, kterou by si měl položit každý, kdo uvažuje o tom, jestli je lepší pořídit si projektor nebo televizi, je, co od zařízení čeká. V mnoha domácnostech běží televize téměř neustále a je vlastně další osobou – společníkem. V takovém případě se její nahrazení projektorem nevyplatí. Jedním z důvodů je fakt, že v ideálním případě potřebuje projektor pro své fungování prostředí s menším množstvím světla, čehož lze v běžném denním rytmu domácnosti docílit poměrně těžko. Projektory mají také omezenou dobu životnosti své lampy a nejsou stavěné na konstantní provoz.

Naopak, pokud patříte mezi ty, kteří si rádi svůj oblíbený film, seriál nebo sportovní přenos vychutnají na velké ploše, za dostupnou cenu, jistě se vyplatí o projektoru přemýšlet. I u cenově dostupných projektorů do 15 000 Kč není problém dosáhnout kvalitního obrazu s úhlopříčkou přesahující 100 palců, zde je ale třeba počítat s rozlišením Full HD. Cenovka 4K projektorů začíná na 25 000 Kč. Cenově tak lze dosáhnout opravdu velké obrazové plochy za rozumné peníze.

Toužíte po hodně rozměrné úhlopříčce? Zkuste místo televizoru projektor

V případě volby rozlišení je ale třeba dát si pozor na formulku „podporované rozlišení“, kterou výrobci projektorů s oblibou používají. Toto rozlišení je obvykle vyšší a neshoduje se s tím, co je projektor schopný zobrazit. Při uvažování o projektoru je také dobré vzít v úvahu fakt, že většina z nich nemá reproduktory, nebo je jejich kvalita nízká. Pro kvalitní zvuk je tedy nezbytné je dokoupit. Stejně tak je potřeba mít zdroj obrazu, tedy ideálně mobilní telefon, tablet nebo počítač.

Prostor – výhoda, nebo problém?

Důležitým parametrem, který může být výhodou, ale i omezením při uvažování o nákupu nového projektoru, je prostor, v němž bude umístěn. Obrovskou výhodou projektorů oproti klasickým televizím je fakt, že zabírají minimum místa, a pokud se rozhodnete vyřešit projekční plochu svinovacím plátnem, získáte tak nový prostor, což se hodí zvlášť v menších bytech.

Volba prostoru je zásadní vzhledem k projekční vzdálenosti projektoru. Tu je potřeba přesně rozměřit a vyzkoušet, aby se nestalo, že i na minimální úhel nepřesahuje obraz přes okraj projekční plochy. Samostatnou kapitolou jsou potom světelné podmínky. U projektorů platí: čím méně světla, tím lépe – důvodem je černá barva.

Zatímco u televizorů je zobrazení černé barvy otázkou prestiže, projektory černou barvu vyprodukovat neumí. Ty nikdy nedosáhnou tak vysokého kontrastu jako televizory, což je v případě většího množství světla limituje. Pokud tedy chcete projektor využívat během dne, je nejlepší místnost naprosto zatemnit, ideální jsou předokenní žaluzie.

Obří úhlopříčka? Co zkusit televizi přes projekci na velmi krátkou vzdálenost?

Pohodlí diváka

Otázkou není jen technologie samotná, ale i pohodlí jejího užívaní. To lze rozdělit do několika rovin a je třeba začít u základní instalace. V tomto ohledu vede televize, protože tu stačí s trochou nadsázky vybalit z krabice, vsadit na stojánek, zapnout do elektrické sítě a připojit k internetu (nebo jiného zdroje signálu). Projektor ale vyžaduje přesnější nastavení a uživatele, který má alespoň malé povědomí o tom, čeho chce dosáhnout. Výhodou projektoru je také fakt, že jej lze snadněji převézt. Specifickou kategorií jsou přenosné projektory, ty ale většinou neposkytují dostatečně kvalitní obrazový výkon.
Naopak na straně projektorů stojí samotné pohodlí při sledování. Při sledování obrazu na plátně totiž vidíme odražený obraz, nikoliv přímé záření. To je pro oči mnohem méně namáhavé. Divák se tak může déle soustředit na obraz a víc si jej vychutnávat. K pohodlí také přispívá větší plocha, na které je možné lépe sledovat detaily, a oči se na ně nemusí tak moc soustředit.

Technologie projektorů

Doposud jsme v našem článku mluvili o projektorech obecně, jejich vlastnosti a možnosti se mezi sebou zásadně liší, a to především díky použitým technologiím.

DLP technologie

Stále se jedná o projektory, s nimiž se můžeme setkat nejčastěji. Ke zpracování obrazu používají soustavu malých zrcadel a barevných filtrů. Podobně jako další videotechnika využívají lepší modely tři čipy pro generování jednotlivých barev z trojice RGB. Výhodou těchto projektorů je velký světelný výkon, díky kterému dokáží pracovat i za běžného světla. Problém nepředstavuje ani rozostření pohybu. U jednočipových modelů může docházet k barevným nepřesnostem a v některých případech i ke vzniku nežádoucích světelných artefaktů. Cenové rozpětí těchto projektorů je široké a záleží na konkrétním modelu.

LCD technologie

Stejně jako v případě televizorů je tato technologie postavena na tekutých krystalech. Technologie pracuje se třemi LCD displeji (opět každý pro jednu ze základních barev spektra), jejichž obrazy jsou promítané přes sebe. Stále se jedná o poměrně levnou technologii a výhodou je absence pohyblivých částí. Životnost lampy je delší než v případě DLP. Může dojít k problému s rozmazáním a neostrostí rychle se pohybujících objektů v obraze.

LED technologie

Zatímco předchozí názvy technologií vycházely z technologie vytváření obrazu, LED technologie je pojmenovaná po světelném zdroji. LED projektory většinou používají jednu ze dvou výše uvedených technologií generování obrazu, místo lampy používají výkonné světelné diody. Výrazně se tak prodlouží životnost zařízení a sníží se energetická náročnost, světelný výkon není tak vysoký jako u klasické lampy.

LCoS technologie

Jedná se o fúzi technologií LCD a DLP. Svůj název dostalo toto řešení podle zapojení čipů s tekutými krystaly. To umožňuje přesnější modulaci obrazu, a tím i vyšší rozlišení. Stejně tak dokáže tato technologie dosáhnout lepších kontrastů a také zobrazení černé barvy než doposud jmenované. Nevýhodou této technologie je vyšší hmotnost a také cena. Rychleji se pohybující objekt v obraze může být neostrý.

Laserová technologie

Tyto projektory se od ostatních nejvíce liší, podobně jako u technologie LED lasery nahrazují v projektorech klasické lampy. Nabízí vyšší výkon a lepší možnosti práce s obrazem. Díky tomu si projektory s touto technologií dokáží poradit i s větším množstvím okolního světla a poskytují vyšší rozlišení. Po stránce kvality obrazu se tyto projektory přetahují o prvenství s LCoS jsou však cenově dostupnější a jejich technologie se stále zlepšuje. Panuje všeobecný názor, že právě laserové projektory jsou budoucností celého odvětví.

Samsung The Premiere: laserové projektory s televizním tunerem