Třetí z našich dlouhodobých testů má odhalit, jak se v praxi chová velmi levný a velmi rozměrný televizor (165 cm) s operačním systémem WebOS, který je tu zabudován díky licenci.

Již dříve jsme ve stejné řadě testovali Sencor SLE 43US800 s výrazně menší obrazovkou s úhlopříčkou 109 cm. Po klasickém testu naopak podstatně rozměrnějšího Sencor SLE 65US800 přichází na řadu jeho test dvouměsíční, dlouhodobý, a už nyní můžeme říci, že potíže byly jen drobné a v podstatě na úrovni těch dříve odhalených. Navíc jich bylo velmi málo, a i to je hodně příjemné překvapení! Po pravdě: licencovaných TV s tímto o. s. jsme moc neměli a obecná důvěra ve WebOS od LG byla v poslední době spíše nižší než vyšší. Nicméně autor svůj názor na licencovaný operační systém provozovaný na pomalém hardwaru (což pochopitelně souvisí s cenou televizoru) patřičně upravil a k jeho překvapení dokonce dospěl do situace vyjádřitelné větou: „vlastně by se s tím v pohodě dalo žít…“

I to je účelem těchto dlouhodobých testů.

Snadno upravitelné ovládání

Dodaný druhý (klasický) dálkový ovladač se v průběhu testu (kvůli potížím se samovolným zobrazováním kurzoru u pohybového tzv. Magic Remote) ukázal jako výrazně lepší varianta. Byl tak používán jako hlavní a následně i jako jediný.

Celkově vzato je výborný a byl by ještě lepší, pokud by zapuštění tlačítka OK mezi kurzorovým křížem bylo hlubší tak, aby se dalo lépe automaticky nahmátnout nejen v noci. Druhá drobnost, která ovšem způsobovala větší potíže, bylo umístění tlačítka Exit. To totiž spolehlivě zajišťovalo náhlé vyskočení z aplikací IPTV/VoD zcela bez dotazu. Tady je jednoznačná rezerva.

Ovladač upravit nejde, co naopak jde a bylo toho bohatě využito, je úprava menu nastavení na základní úrovni (položky jdou přesouvat) a úprava domovské nabídky (Home), kde si řadu ikon můžete nejen přesunout, ale také vymazat. Tohle se rozhodně vyplatí a přispělo to také k rychlejšímu sžití s televizorem.

Často pak byla využívána volba pro vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku, což je jedna z nejlepších vlastností šetřících navíc značnou část energie pokud televizor využíváte jen jako zvukovou kulisu.

HbbTV České televize – zastřešující aplikace.

HbbTV aneb populární „červené tlačítko“

Jedna z u nás klíčových funkcí byla v průběhu testu zkoušena především na kanálech České televize, Novy a „malých“ stanicích jako Praha TV.

FTV Prima se díky přemíře reklam dostala do fáze, bez zaplaceni služby „Prima bez reklam“, „v podstatě nesledovatelné“, takže byla zkoušena minimálně. Autora její systém vysloveně otravuje, ale z pochopitelných důvodu se (bohužel) musí přemoci a abstrahovat od nastoleného režimu. Vše se navíc blíží do fáze, kdy aplikace na těchto kanálech zřejmě úplně přestaneme zkoušet, a to i v IPTV, protože od června bylo zakázáno uživatelské přeskakování (přetáčení) reklam. Sledování je tak v podstatě za trest!

Vraťme se ale k HbbTV obecně. To bylo plně funkční a funkční bezproblémově. A i když někdy bylo trochu pomalejší, nikdy zásadně či nějak výrazně přehnaně. Až na pár výjimek televizor i v tomto ohledu pracoval dobře a konec konců i svižně; to jsme déle čekali typicky u náběhu EPG a na vypsání seznamu naladěných stanic (List).

Sencor SLE 65US800 byl využit i pro přípravu článku o novém iVysílání, takže speciálně na kanálech ČT bylo HbbTV zkoušeno dosti intenzivně. Sice se nepodařilo zjistit jaká subverze je v televizoru konkrétně zabudována, ale protože už jde o HbbTV 2.0, je poměrně svižný běh dalším kladem tohoto levného přijímače.

Sencor SLE 65US800 – domovská nabídka, aplikace.

Aplikace stabilní, tu a tam problém

Podívejme se nyní na to, jak na tom byl televizor při dlouhodobém provozu z hlediska aplikací placených služeb IPTV/VoD, přesněji řečeno těch, ke kterým máme přístup díky výborné spolupráci s danou společností. Zásadní problémy typu nefunkčnost, velmi časté vypadávání za provozu, nemožnost aplikaci někdy spustit, apod. nebyly. Některé aplikace nepochybně dotáhnout potřebují, ale to je problém LG a nikoli toho, kdo platí licenci, tedy v tomto případě Sencoru.

  • FilmBox+ – aplikace co do běhu poměrně pomalá (na provedení funkce se čeká docela dlouho i na rychlé lince) a v podstatě bez přetáčení pořadu. K dispozici byl pouze stále stejný skok po cca 10 s, pak dlouho nic, čekání a poté další asi 10 s; a takto to pokračovalo. Horší bylo i navazování na pozici při opětovném návratu ke snímku, ale to bude spíše problém video služby jako takové. Zlobilo i automatické pokračování na dalším dílu seriálu (vypínalo se), pokud klaplo a službu jsme třeba po dvou, třech dílech ukončili, seriál se při návratu a pokračování vrátil k dílu před automatickým pokračováním.
  • HBO Max – aplikace poměrně rychlá (s výjimkou startu), běh opět spolehlivý a spolehlivé i navazování na rozkoukaný pořad. Potíže se tak netýkaly aplikace, jako spíše funkcí služby (špatné oznamování novinek, reklama na něco co pro CZ podmínky neexistuje, atd.). Stav v podstatě stejný, jaký je v současnosti i u jiných zařízení.
  • Lepší.TV – až na občasné potíže s přetáčením pořadů (samovolné přeskočení na nějaký budoucí) plně funkční a pracující i těsně po startu televizoru s čímž jsou občasné problémy.
  • Skylink Live TV – funkční, ale nedala se ukončit. Pokud tak bylo učiněno, samovolně se restartovala a opět naběhla (to se jí momentálně stává i na některých dalších platformách). Vyskočit se tak z ní dalo buď přímým přepnutím na jinou aplikaci, nebo přepnutím na živé televizní vysílání. Největším problémem však bylo to, že se nedalo přetáčet. Obvyklá nabídka se totiž vůbec neobjevila, a to v celém průběhu testu. Podobně na tom byly v předchozím článku popisované drobné výpadky (zatmění obrazovky na pár sekund), které se ale ukázaly být spíše občasné.
  • SledovaniTV – funkční, jednou se stalo, že po aktualizaci aplikace (a těch přišlo v průběhu testu několik) bylo nutné nové přihlášení nebo se nabídla možnost, která nebyla k dispozici u mobilní aplikace (šlo přihlášení přes kód QR).
  • Voyo – zcela bezproblémové, včetně přetáčení (rychloposuvu), který je tu u od nějaké minuty výše. Aplikace byla vždy stabilní, svižná a spolehlivě fungující. Pokud tedy nepočítáme obvyklé občasné nešvary všech IPTV/VoD (nepamatování pozice, apod.), které jdou ale spíše na vrub služby jako takové než aplikace.

Co se týče Seznamu a Youtube funkční i při zkoušeních v řádu několika hodin v kuse.

V menu nastavení televizoru bylo možné zapnout volbu automatického zobrazení domovské obrazovky hned po zapnutí TV.

Jediná aplikace schopná po zapnutí televizoru sama automaticky naběhnout (pokud jste byli v ní, když jste TV vypínali) byl Skylink Live TV.

Funkční i když pomaleji pracující Filmbox+, a to i v průběhu drobných operací (třeba posun na další díl).

Jaký je? S výbornou kombinací cena/výkon

Sencor SLE 65US800 neměl v průběhu dlouhodobého testu jediný problém se stabilitou běhu a i když jsme si někdy museli na provedení operace počkat (EPG…), televizor fungoval zcela spolehlivě. Právě sladěnost hardwaru a softwaru, resp. spíše firmwaru (tak říkajíc „zadrátovaný software“), byla dalším z několika překvapení, kterými nás značka upoutala.

To se už ale nedá říci o aktualizacích, které přicházely a bylo jich docela dost zejména u aplikací (někdy co týden). V jednom případě se stalo (Sledovani.TV), že nová verze zapomněla přihlašovací jméno, jindy se některá na závěr nespustila zcela automaticky. Většinou ale vše probíhalo v pořádku.

Při dané ceně a úhlopříčce byla někdy obrazová kvalita Sencor SLE 65US800 proměnlivá a dosti záleželo na vstupu, a to jak při přehrávání z domácích zdrojů, tak v živém televizním vysílání či ve streamovacích službách. Tohle ovšem k levným a levnějším televizorům patří a kdo si to neuvědomuje, neměl by si je kupovat, protože následnými reakcemi jen mate další potencionálně spokojené zájemce. A ti by – jako v tomto případě – mohli přijít k opravdu výborné kombinaci cena/výkon!

Jednoznačně pozor na umístění televizoru! Obrazovka je hodně lesklá, jak je dnes ostatně zvykem u drtivé většiny televizorů, takže vidíte všechno, a to i v okamžiku tmavých scén. Výsledkem může být někdy až rušivý pohled.
Největším problémem pro autora bylo to, že se v průběhu dvou měsíců testování někam ztratilo zrcadlení obrazovky z mobilu, a to televizor pro některý druh používání poněkud degraduje. Ti, kteří využívají snadného přehrávání fotek a domácích videí touto cestou, by se měli odebrat jinam…

Naše doporučení je tedy jasné s jednou výjimkou: pokud hledáte obří a velmi levný televizor a nejste až tak nároční na obraz (někdy se ovšem slušně předváděl…) a nepotřebujete zrcadlení obrazovky z mobilu, tento Sencor s WebOS může být výbornou volbou. Může být dobrou alternativou i k LG jako takovému a obrazově vás možná překvapí, jak na kanálech v HD, tak na některých streamovacích službách.

Hodnocení (oproti krátkodobému testu částečně upraveno)

  • PRO: cena/výkon, stabilní a výborně implementovaný systém, dva ovladače (!), spousta aplikací pro naše podmínky, samostatné tlačítko menu nastavení, upravitelná nabídka (domovská i menu nastavení), výtečná formátová kompatibilita u multimédií, při nastaveném upozornění v EPG se TV probudí z pohotovosti
  • PROTI: na DVB-T2 subjektivně vzato méně citlivý přijímací člen, v průběhu zkoušení zmizelo zrcadlení přes Wi-Fi Miracast a začalo vyžadovat speciální aplikaci LG

Líbí se vám televizor Sencor SLE 65US800TCSB? Koupit jej můžete zde.