Největší výrobce po dlouhých letech uvedl televizor bez podsvícení, tedy s obrazovkou OLED. Proč? Nepochybně pro to, že cítil, že mu tu zbytečně utíkají korunky. Někteří lidé si zjevně na OLED natolik zvykli, že nic jiného nechtějí. Po pravdě – nedivíme se. Je tu ale pár věcí, které nejvyspělejší LCD (QLED) maže a OLED v nich konkurovat nedokáže. Bylo to znát i zde.

Anorganické krystaly (QLED) technologii LCD hodně pomohly, takže by se mohlo zdát, že až na černou, ve které se LCD nepochybně OLED nevyrovná, tuto obrazovku snad ani nepotřebujete. Pravda, LCD o hloubce pár milimetrů prostě neuděláte a zákazníci to z nepochopitelných důvodů, a přes všechny problémy, které to nese, stále vyžadují. Výsledkem je to, že Samsung zakoupil obrazovku OLED a sáhl po klasickém návrhu, což znamená několik milimetrů hluboký panel a dosazený „hrb“ s elektronikou a rozhraními ve spodní části zadní strany. Takže velký pozor při sestavování!

Samsung komentoval uvedení televizorů OLED ve dvou úhlopříčkách (140 za 50.990 Kč a 165 cm za 67.900 Kč) takto: „V centru našeho zájmu jsou technologie QLED a Neo QLED, podporujeme rovněž technologii MicroLED a řadu Lifestyle. Televizory s technologií OLED jsme do portfolia přidali proto, aby měli zákazníci širší výběr a mohli volit podle svých preferencí a životního stylu.“

To odpovídá i našemu závěru, ostatně technologie OLED je ještě daleko od časů, kdy si ji v televizoru pořídíte pod dvacet, resp. pod patnáct tisíc korun.

Nové uživatelské rozhraní u Samsung TV Výrobce sáhl po výrazné změně

Jak bylo naznačeno, koncepce televizoru je klasická, tedy bez externího boxu, výkon zesilovače velmi slušný – 60 wattů (RMS) – a zabudován je audio systém se dvěma basovými a dvěma středopásmovými reproduktory (vyzařují do podstavce) doplněný o dvojici pro Dolby Atmos (2.2.2 – poslední dvojka). Ty jsou umístěny „v hrbu“ a vyzařují směrem nahoru.

Samsung vše doplnil svými obvyklými současnými technologiemi, jako zvuková kalibrace místnosti a možnost zapnout si automatickou úpravu obrazu podle aktuálních světelných podmínek, což se objeví na závěr instalace. Je tu rovněž kompatibilita s firemní zvukovou lištou vybavenou systémem Q-Symphony, takže jsme skoro na vrcholu. K němu nám chybí například Wi-Fi 6.

Co naopak nechybí, je skvělý a spolehlivý firemní operační systém Tizen a také například ovladač se solárním článkem, akumulátorem a dobíjením přes USB-C. Zkrátka a dobře, máte tu obvyklý televizor od Samsungu, jen na místo obrazovky LCD s podsvícením, obrazovku OLED bez něj. OLED pochopitelně žádné podsvícení nepotřebuje, protože se o to postarají přímo obrazové body, pixely.

Problémy s podstavcem, chytré ladění

Balení sice bylo výborné a otevíralo se od spodu, ale všude byl rozdrobený polystyren a montáž podstavce, poplatného dalších vrcholovým modelům TV 2022, byla hodně náročná, a nakonec jsme televizor museli sestavovat ve třech!

Podstavce se letos Samsungu nevyvedly, což začíná být tak nějak cyklické a také nepochopitelné! Špatně spasovaný díl se nakonec musel do toho druhého vysloveně natlačit a možná je na čase změnit koncepci.

A návrháře…

Samotné zprovoznění už představuje klasický o. s. Tizen, tzn. chytré ladění tunerů na pozadí, které konkurence nemá, přihlášení do tržiště aplikací výrobce, apod. Je to dlouhé, ale některé věci fungují, jako například připojení k Wi-Fi přes tlačítko WPS/PBC. Takže stále nadstandard.

Dostat se za provozu, rozumějte během přehrávání televize či nějakého videa, včetně toho z IPTV/VoD, třeba do nastavení a úpravy obrazu či zvuku je složitější než dříve. A také se na to načekáte, což je vlastnost nového uživatelského rozhraní se kterým to má skvělý o. s. Tizen hodně těžké; zobrazeno je delší podržení sdruženého („nejsdruženějšího“) tlačítka DO. Foto: Samsung

Zastávka u externích zařízení

Tomu jsme se zatím v recenzích letošních modelů TV moc nevěnovali, takže pojďme na to!

Televizor nebyl schopen rozeznat přes HDMI napojené externí zařízení, výborný multimediální přehrávač s Android TV Strong SRT 202 Ematic, a při přepnutí na něj neustále spouštěl proces jeho rozpoznávání, takže to bylo někdy až na hlavu. Poté jsme ho raději označili za PC, aby byl konečně pokoj. Na nejnovější verzi firmwaru se následně takto rozpoznané zařízení zařadí na konec vodorovné lišty v domovské nabídce (Home) a vy si ho můžete podle potřeb přesunout kam potřebujete.

V této souvislosti je ještě třeba říci, že Samsung se neustále snaží tímto způsobem identifikovat přes HDMI napojená zařízení a následně je ovládat vlastním DO, ale léta se mu to nedaří, protože to z principu prostě nejde (nebo jde jenom občas). Výrobce je zřejmě příliš tvrdohlavý na to, aby si to připustil. Uživatelů se však bohužel dotýká to, že se funkce nikde nedá vypnout; nebo jsme to na dané verzi firmwaru prostě nenašli.

Ovládání stejné, jako u ostatních modelů 2022

Dálkový ovladač vidíte na odkazu výše, a to v kompletní podobě, včetně porovnání s modelem z minulého roku. Pro nás je nyní důležité jen to, že je stejný, jaký mají letošní modely a tudíž o něm platí to, co bylo řečeno v testu dalších televizorů z roku 2022, třeba zde.

U tohoto OLED už v průběhu testu žádná další aktualizace firmwaru nedošla (to jen po instalaci), takže se zdá, že Samsung pomalu dokončuje úpravy svého nového uživatelského rozhraní (UR/UI) a jdeme do finále.

Pokud by UR mělo takto zůstat, platí naše slova o složitějším ovládání oproti minulým rokům a o ještě intenzivnějším využívání „ještě sdruženějšího tlačítka“ „123/barevná/nastavení, atd., atd.“.

Úvodní obrazovka televizoru jako vystřižená z nějaké videoslužby. Na tohle se asi opravdu zvyknout nedá… Foto: Samsung

OLED? Dobrý, ale raději bychom sáhli po Samsung QE65QN800B s Ultra HD (8K) a LCD (QLED)

O EPG, aplikacích, HbbTV a multimédiích mluvit nebudeme, tady není co k našim dřívějším recenzím dodat (seznam oficiálních APP je zde), takže pojďme k závěru.

Samsung QE55S95B nabízí na náš vkus hodně živé, až plakátové barvy, které ale většina, možná drtivá, požaduje. Zápůjčka přišla hned po modelu s rozlišením Ultra HD (8K), Samsung QE65QN800 (test), a v podání barev byl zřetelný rozdíl. Až na černou se nám, po pravdě řečeno, více líbilo LCD, které mělo sklon až k jisté přirozenosti. Někdo má ale rád vdolky, jiný zase holky a další obojí (autor). Tady se jasně ukázalo, že ti, co touží po OLED a svižném a spolehlivém operačním systému Tizen dostanou to, po čem touží, což je nepochybně dobrá zpráva. Samozřejmě se stávajícím UR 2022 to až taková výhra být nemusí, ale nic jiného Samsung letos nenabídl.

Pamatujete ještě na pár věcí: jsme u OLED, takže jde zejména o údržbu panelu, tedy o ochranu proti ulpívání obrazu (více samostatný článek), což je přirozená vlastnost této technologie. Při instalaci nebylo na toto téma řečeno nic a výrobce to zjevně opominul, což je pochopitelně chyba, zejména u něj! V menu na příslušné volby narazíte v části „Všeobecné cosi…“ a je zde obvyklé posunutí bodu, neobvyklé „Upravit jas loga“ a „Obnovení pixelů“, což je podivně nazvané vyčištění obrazovky od ulpělých artefaktů. V tomto ohledu je výtečnou zprávou to, že nebyly žádné problémy s šetřičem obrazovky, což je u OLED veledůležité, a šetřič se spouštěl třeba i při čekání v instalaci nebo v IPTV/VoD z externího zdroje.

Jistým mínusem může být to, že automatická úprava obrazu podle aktuálních světelných v tomto případě nepracovala tak, jak jsme zvyklí a jak jsme naposledy viděli u zmiňované 8K TV.

Zaujal vás OLED televizor Samsung QE55S95B? Tady si ho můžete rovnou koupit.

Foto v úvodu: Samsung

Hodnocení

  • PRO: kvalitní obraz i resamplování, výborný šetřič obrazovky (jsme u OLED!), možnost ovlivnit, co se vám po spuštění televizoru objeví na obrazovce, výtečné režimy PiP a Multi View, DO bez baterek jen se solárním článkem a dobíjením přes USB-C, stabilní operační systém, ale…
  • PROTI: …pomalejší a s komplikovanějším ovládáním, včetně práce s domovskou nabídkou (oproti 2021), ikonu pro vstup do živého TV vysílání, bylo zapotřebí odmačkávat 2x, pro někoho i lesklá obrazovka, slíbeno nám bylo eko balení…