Video služeb je u nás dostupných celá řada a pomalu každá má na tento klíčový aspekt svůj názor. Ten pak jasně vidíme (nebo také nevidíme) přímo v aplikaci, ať už jde o televizor, mobil nebo třeba webové prostředí v počítači s Windows. Pojďme se tedy podívat, jak vypadá současná situace zejména u on-line videoték (VoD).

Pořídit si v Česku nějakou video službu dnes znamená především odhodlat se k platbě kartou přes internet (bohužel u většiny z nich), provést kontrolu internetové linky (rychlost plus její stabilita) a pochopitelně také zjistit, zda mám něco, na čem službu zvládnu přijmout a zpracovat. Ať už jde o aplikaci v televizoru, mobilu, v set-top boxu či v nějakém jiném zařízení. Nebo dokonce ve specializovaném boxu dodaném přímo operátorem služby.

Když je tohle všechno za vámi a dokonce si třeba i optimalizujete obrazový výstup nebo pořídíte rozměrnější či kvalitnější televizor (nebo obé…) možná se jednoho dne začnete ptát „dá se někde nastavit kvalita přenosu?“, „v jakém zvuku to vlastně mohu mít?“, nebo „jsou tam někde i titulky pro neslyšící?

Na to poslední (plus typicky audio popis) není článek primárně zaměřen, ale protože se práce stejně udělat musela, jako vedlejší efekt tu najdete i nějaké informace na toto téma.

To, co jednotlivé video služby nabízejí, vidíte na doprovodných snímcích ve fotogaleriích, kde je rovněž uvedeno z jaké platformy pocházejí (někdy je jedna, většinou více). V této souvislosti je třeba si ale také uvědomit, že obrazovou kvalitu k vám proudícího vysílání může hodně ovlivnit i přijímací zařízení, resp. zejména televizor. I to vyjadřuje náš úvodní snímek.

ČT iVysílání na Android TV (ale třeba i u aplikace HbbTV) dovoluje perfektní výběr a v tomto ohledu veřejnoprávní médium nikdo nemá! Odstranit by už ale chtělo slovo „Vysoká“ u 576p a u 720p by bylo vhodné uvést HD Ready…

Streamovací rychlost a obrazová kvalita

Každá služba má svůj požadavek na rychlost připojení a ta je vždy spřažena se zařízením, na kterém ji budete provozovat. Pochopitelně bude jiná u mobilu a jiná televizoru, resp. nějakého přijímacího boxu.

Pro naše potřeby využijme vyjádření kombinované služby IPTV/VoD, O2 TV: „Pro použití ve vaší televizi přes set-top-box je doporučovaná rychlost připojení nejméně 6 Mb/s.“

O2 TV to také hned vysvětluje… „Jedná se o profil čistého videosignálu, ke kterému se připočítává ještě zvuková stopa a provozní režie.“ A také, že… „Na elektronickém zařízení doporučujeme rychlost připojení o rychlosti nejméně 0,5 Mb/s.“

V praxi ale nejde pouze o rychlost internetového připojení. To, o čem dnes skoro nikdo nehovoří, je stabilita připojení, která je v řadě případů důležitější. Úzce souvisí s tzv. bufferem, tedy nárazníkem, nebo jinak řečeno s přijímací mezipamětí, která je schopna uchovat kompletní signál obvykle v řádu sekund (někdy ale i více než deset). O takovéto vyrovnávací paměti už v současnosti prakticky nikde nenajdete ani slovo a přitom dříve se udávala a dokonce se někdy dala i nastavit! Možná si řeknete, že od té doby se internet změnil a nepochybně budete mít pravdu. „Ale“ tu však stále je a jistě jste si všimli, že žijeme v době borcení hodnot, které jsme považovali za pomalu neměnné.

V souvislosti s tím, co bylo řečeno a naznačeno asi tušíte, že je lepší, když vám streamovací služba dovoluje obrazovou kvalitu ovlivnit manuálně, protože reakce automatiky nebývají ideální (eufemismus) a hlavně vůbec nepředvídají vaše potřeby; když jsme u toho, nepředvídají ani chování linky, to nejspíše znáte podstatně lépe vy. Může být proto velmi výhodné, když si sami můžete po nějakou dobu snížit rychlost (obrazovou kvalitu), nehledě na to, že řada domácností vůbec neřeší situaci sdílení internetové linky více zařízeními v okamžiku, kdy se streamuje na televizor v obýváku. Tady se pak vyplatí rozhodná ruka říkající: „koukejte všechno vypnout!“ A ještě drobnost: snížení rychlosti linky ani zdaleka nemusí znamenat zhoršení obrazové kvality. Tedy pokud máte moderní televizor, který to v řadě případů dokáže kompenzovat. A někdy překvapivě dobře a dokonce i u rozlišení 8K!

Zpracování obrazu v televizoru? Tady se to odehrává… (Zdroj: Samsung)

Jak bylo řečeno, požadovaná rychlost internetového připojení se u každého provozovatele liší i přes to, že je u nás šíření video signálu vcelku standardní, a to u domácích služeb maximálně Full HD. Výsledkem je tak něco kolem 5 Mb/s. Zahraniční služby už v Ultra HD (4K) běžně některé pořady vysílají (vysílají také obsah s HDR, což žádná domácí video služba nemá), a tak mohou mít požadavek na nějakých 15, někdy 20 a více Mb/s (megabitů za sekundu). Někdy rovněž dovolují, na místo přenosové rychlosti, zvolit rozlišení pořadu a i když to není až tak pregnantní, pro většinu lidí je to možná představitelnější. Pojmy jako HD, Full HD a Ultra HD dnes zná spousta běžných diváků.

Běžný je dnes také přístup společnosti HBO, která uvádí „pustíme vám pořad v maximální možné kvalitě“. Netflix zase už dlouho pracuje s tím, že maximální rozlišení v jakém mohou pořad streamovat, je zabudováno přímo do aplikací. Full HD nebo Ultra HD už tak máte rozlišeno při koupi konkrétního zařízení, jako takového, s čímž ale málokdo počítá.

Video službám už ovšem nedochází, nebo je to prostě nezajímá, že stále existuje velká část diváků, kteří prostě chtějí vědět, jakou kvalitu mají nastavenu a na jakou kvalitu se dívají. Typickým příkladem může být nedávné oznámení HBO Max, že pouští Hru o trůny v Ultra HD (4K). I když autor několikrát vstával ve dvě, ve tři ráno a „za klidné linky“ zkoušel různá přijímací zařízení, troufne si říci, že 4K nikdy neviděl a už jen prostorový zvuk slyšel málokdy. Proč? To opravdu netuší.

HBO Max na mobilu Samsung Galaxy S20 FE (Android 12). Po aktualizaci aplikace tu najdete opravdu výborně nastavitelné parametry titulků. Kvalitu obrazu ovšem ani zde neovlivníte.

Jak jsou tedy na tom?

Mezi níže popsanými video službami typu VoD najdete i O2 TV, která je kombinovaná a ke které sice z dlouhodobého hlediska přístup nemáme, ale nyní jsme ho měli díky nedávnému testování nového O2 TV boxu, takže jsme ho sem mimořádně zařadili. Pro ukázku je tu také Skylink Live TV, který rovněž představuje kombinovanou video službu typu IPTV/VoD. Typické on-line video služby jako Amazon Prime Video a Netflix tu už ale nehledejte. Přístup k nim přes všechnu snahu nemáme. Nicméně při pořizování Netflixu je třeba si uvědomit to, co bylo řečeno, totiž že některé jeho aplikace nezvládají rozlišení vyšší než Full HD.

Pokud jde o Youtube, což ovšem není VoD, tady si sice kvalitu často vybrat můžete, ale i když vám napíše, že pouští 4K nebo 8K, ve skutečnosti vůbec nevíte, co vám do televizoru vlastně jde. Snaha „ulehčit uživateli život“ to sice může být, ale spíše je to snaha o propasírování jakéhokoli video streamu do vašeho zařízení („zhlédnutí“ je „zhlédnutí“).

Aplikace zkoušíme na obyčejném a nijak výkonném a hodně starém kancelářském počítači s Windows 10 a Firefoxem, výborných mobilech Samsung Galaxy S20 FE 5G (Android 12) a TCL 30+ (Android 12) a také na multimediálním přehrávači Strong SRT 202 Ematic s Android TV 9 (test zde), což vlastně totéž, jako kdybychom je zkoušeli na televizoru s Android TV.

Připojené obrazovky pocházejí právě z těchto zdrojů.

Veďte v patrnosti, že problematika je hodně zamotaná a že se někdy u stejné služby mohou vyskytovat (a také vyskytují) různé aplikace mající různá nastavení kvality (nebo nemající) a týká se to třeba i výběru a nastavení titulků, která dnes stále ještě často chybí. Například Disney+ má v tomto směru vynikající možnosti u letošní aplikace pro televizory Samsung, HBO zase pro Android TV, což můžete vidět ve fotogalerii. Protože se ale na zařízeních, a teď mluvíme obecně, vyskytují různé aplikace, a to i starší, podobná nastavení na jiných platformách vůbec nemusí být k dispozici. Co se nastavení a výběru zvuku týče (2 či 6 kanálů), možnosti se limitně blíží nule, což platí obecně.

U některých video služeb ještě narazíte na titulky pro neslyšící, tzv. skryté titulky, označované buď takto, nebo jako „cc“. Někdy (málokdy) je rovněž k dispozici tzv. audio popis. V praxi jde většinou typicky o angličtinu, výjimkou je v podstatě jen Česká televize.

 

ČT iVysílání: opět technicky skvělá práce

Aplikace čistě pro mobilový Android, tedy ČT Sport a ČT24 vypouštíme, soustředíme se na aplikaci iVysílání pro PC/web, mobilový Android a zejména pro Android TV, tedy pro boxy a televizory. Tuto zcela novou aplikaci najdete více popsánu v samostatném článku. Česká televize rovněž chystá aplikace pro další platformy televizorů.

V připojené fotogalerii vidíte vše výše zmiňované a dostupné až na HbbTV, kde ovšem platí totéž. Na všech platformách si tak můžete nastavit kvalitu obrazu, resp. příchozího streamu (pokud to uděláte v průběhu pořadu, dokáže navázat), a jak také vidíte, vybrat si u některých pořadů můžete i tzv. audio popis či titulky pro neslyšící. Takovýto výběr v českém jazyce nikde jinde nenajdete, nebo o tom alespoň autor neví.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): ano, napříč platformami, v testovacím provozu automatický režim (Auto)
  • Kvalita audia: nelze ovlivnit
  • Druh audia (audio popis): v některých případech ano (záleží na pořadu)
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ne

 

Disney+: někdy výborné, jindy skoro nic

Tato mezinárodní, či spíše nadnárodní služba je dostupná na řadě platforem, ve fotogalerii vám nabízíme PC/web, mobil a Android TV. Samozřejmostí je prostorový zvuk, někde i audio popis a dokonce i titulky pro neslyšící. Z hlediska naší malé země se ovšem bavíme o angličtině (nejspíše všude, nic jiného jsme nenašli).

To, co u Disney+ překvapuje, je výborné manuální nastavení kvality i když někdo by se mohl ptát, proč tu je maximem HD, když třeba na ukázce ze seriálu „Šik“ Hulk : ) vidíme i Ultra HD.

U aplikace pro mobil pak najdete výborné nastavení pro stahované pořady dovolující vám přehrání bez připojení k internetu. Kvalitu můžete ovlivnit i v prostředí PC/web. Celkově vzato je Disney+ v podstatě ukázkové.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): ano (zřejmě napříč platformami)
  • Kvalita audia: nelze ovlivnit
  • Druh audia (audio popis): nenašli jsme, možná v některých případech ano
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ano

 

FilmBox+: jasné nastavení kvality

Tato VoD není u nás moc používaná, ale po přepracování systému jsme se dočkali vcelku rozumného uživatelského rozhraní a hlavně srozumitelné a jasné úpravy kvality. Tady by si ti tak říkajíc velcí, měli vzít příklad. Nemluvě o tom, že v nápovědě dokonce najdete zmínku o stabilitě internetového spojení (výtečně!) a v nastavení kvality i manuální volby přes rozlišení. À propos všimněte si, na posledním snímku, správného označení HD. I tohle se FilmBoxu povedlo, přestože to nenajdete u všech pořadů.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): ano
  • Kvalita audia: nelze ovlivnit
  • Druh audia (audio popis): nenašli jsme
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ne, přesněji – nenašli jsme

 

HBO Max: plně automatické, parádní nastavení titulků

Situace je stejná, jako u předchozí verze HBO GO, vše jede automaticky a jak vidíte ve fotogalerii v části PC/web, „Služba HBO Max vám bude přehrávat zvuk a video nejvyšší kvality dostupné pro vaše zařízení“. Autor by si dovolil nesouhlasit, protože podle jeho zkušeností to takto úplně nefunguje.

HBO u některých pořadů zvládá posílat titulky pro neslyšící a audio popis, jde ovšem typicky o angličtinu a i když tu možná v češtině či slovenštině něco je, nepodařilo se nám to najít. Na tohle ale myslete u všech zahraničních video služeb.

Postupně pak u HBO Max do aplikací probublává špičkové nastavení kvality titulků u pořadů a i to vidíte ve fotogalerii.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): nelze (jde pouze u stahovaných pořadů)
  • Kvalita audia: nelze
  • Druh audia (audio popis): ano, podle pořadu (typicky angličtina)
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ano, podle pořadu

 

O2 TV (kombinace IPTV/VoD, pro dokreslení): lehce upravitelná kvalita (zkoušen pouze PC/web)

O vysílací obrazové kvalitě (a zvuku) se v nápovědě nikde nehovoří (zkoušeno pro potřeby článku jen na PC, resp. webu) a najdete tu pouze požadavky na rychlost internetové linky, a to v části „V jaké kvalitě jsou vysílané televizní kanály?“. Píše se zde: „Pro streaming živého vysílání je používána metoda tzv. adaptivního bitrate, tedy obrazová kvalita se přizpůsobuje dynamicky aktuální kvalitě datového připojení. Minimální rychlost připojení nutná pro bezproblémové sledování ve Vaší televizi je 6 Mbit/s. Na elektronickém zařízení 0,5 Mbit/s.“

„Elektronickým zařízením“ myslí O2 nejspíše mobil.

Jak vidíte z fotogalerie, O2 TV má úpravu kvality obrazu, resp. streamu, ve videotéce vyřešeno volbou přímo u pořadu, což je asi nejlepší řešení dovolující reagovat bezprostředně. Na posledním snímku pak jasně a přehledně vidíte nastavení, jen bychom u obrazu doplnili HD Ready a Full HD, což by divákovi vše více dokreslilo. „P“ naprosto drtivé většině neřekne zhola nic.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): lze (zkoušen pouze PC/web)
  • Kvalita audia: nelze ovlivnit
  • Druh audia (audio popis): ano (závisí na pořadu, zkoušen pouze PC/web)
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ne, resp. při zkoušení neodhaleno

 

Skylink Live TV (kombinace IPTV/VoD, pro dokreslení): plně automaticky

Jak na mobilu, tak na televizoru s Android TV, resp. boxu, se obrazová kvalita řídí automaticky, bez možnosti manuální úpravy, a to i v případě vysílání označeného jako HD, což je v tomto případě zřejmě společné označení pro HD Ready a Full HD (rozdíl by výhledově postihnout chtělo). V nápovědě jsme na toto téma nenalezli nic a týkalo se to i níže uvedených doplňujících informací.

Pokud jde o audio popis či skryté titulky u pořadů, možná tu někde budou, ale nenarazili jsme na ně, a to ani u záměrně vybraných pořadů České televize, kde se v jejím vysílání nacházely.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): nelze
  • Kvalita audia: nelze ovlivnit
  • Druh audia (audio popis): možná někde je, ale nenarazili jsme na něj
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ne

 

Voyo někdy umí i nastavit kvalitu streamu

Přepracovaná a nyní i svěže fungující služba IPTV/VoD (spíše VoD/IPTV) zvládá situaci u mobilní aplikace výtečně a hned u pořadu. Hodilo by se snad jen k nastavení doplnit SD, HD Ready či Full HD. A samozřejmě totéž zavést i do ostatních aplikací, protože u Android TV to není. Služba má momentálně problémy s aplikací pro PC/web (Windows 10 a Firefox), takže jsme snímky neodchycovali.

  • Lze/nelze manuálně nastavit kvalitu obrazu (streamování): nelze (aplikace Android TV), ano (PC/web i mobil)
  • Kvalita audia: nelze ovlivnit
  • Druh audia (audio popis): není (nenašli jsme)
  • Vysílání v prostorovém zvuku (systém 5.1): ne

Foto + foto v úvodu: archiv autora