Jestliže pro terestrickou digitální televizi bude následující rok opravdu klíčový, protože se ukáže, zda se podaří uhájit kmitočty v pásmech 500 a 600 MHz i po roce 2030, u digitálního rozhlasu DAB+ vše závisí na domácích institucích.

Už na sklonku letošního roku to vypadalo opravdu nadějně. Koncem září Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil k diskusi základní principy připravované aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím. A zároveň nastínil, že má ambici připomínky k dokumentu vypořádat velmi rychle, aby ještě do konce letošního roku stihl k veřejné konzultaci předložit návrh podmínek výběrového řízení na tyto kmitočty. Ukázalo se však, že ČTÚ byl velmi optimistický a do konce roku se už nic nestalo. Dokonce se ani neví, jakým způsobem úřad vypořádal připomínky k principům aukce, i když operátoři stávajících multiplexů DAB+ určených pro komerční rádia byli k záměrům ČTÚ velmi kritičtí. Nadále se ale počítá s tím, že aukce kmitočtů proběhne v roce 2023.

Na druhou stranu, takových slibů s konkrétními termíny jsme ze strany ČTÚ slyšeli v minulosti již několik, takže s jistotou nemůžeme říci, že aukce příští rok skutečně proběhne. Hráči, jichž se výběrové řízení dotkne, se totiž vzácně shodují na tom, že beze změny zákona o rozhlasovém a televizním vysílání by jakákoli aukce kmitočtů postrádala smysl. Současné znění zákona totiž neumožňuje jednomu provozovateli komerčních rádií vlastnit více než dvě licence pro celoplošné rozhlasové vysílání. V digitálních multiplexech ale bude prostor pro daleko víc rádií a velké rozhlasové domy si chtějí pojistit své podíly na trhu vznikem řady tematických stanic, podobně jako se tomu dělo u komerčních televizí po přechodu na DVB-T a později na DVB-T2. Ovšem podaří se zákon o rozhlasovém a televizním vysílání v příštím roce novelizovat?

ČTÚ exkluzivně k aukci sítí DAB+ Jak se budou přidělovat rozhlasové multiplexy?

Připraví ministerstvo kultury novelu vysílacího zákona?

Míč je na straně ministerstva kultury, které se rozhlasovou digitalizací ale příliš nezabývá. Když mělo připravit návrh strategie přechodu na rozhlasové digitální vysílání, prohlásilo, že s žádným přechodem nepočítá a že připraví pouze návrh rozvoje veřejnoprávní digitální sítě pro Český rozhlas. Bez jasného návrhu postupu, jak se u nás bude zavádět digitální rozhlasové vysílání, ale kvůli loňskému přílepku zákona nikdy neskončí platnost tzv. transformačních licencí pro analogové vysílání řady komerčních rádií v FM pásmu. Je to tak trochu začarovaný kruh, který se nikomu nechce rozseknout, a i v příštím roce, zdá se, budou mít politici plné ruce práce s důležitějšími tématy, než je digitální rozhlasové vysílání. Vůbec bychom se tedy nedivili, kdyby se na DAB+ opět nedostalo.

S čím se naopak počítat dá, je další zahušťování vysílací sítě ČRo DAB+, kterou pro Český rozhlas provozují České Radiokomunikace (CRA). Už letos se rozhlasu podařilo zprovoznit devět nových vysílačů a dokrývačů a pokračovat v tom bude i v roce 2023. Výsledkem nemá být ani tak větší pokrytí území a obyvatel České republiky, ale zkvalitnění příjmu veřejnoprávního multiplexu uvnitř budov. Český rozhlas v příštím roce oslaví 100 let od zahájení vysílání a při této příležitosti chystá mnoho vzpomínkových akcí i programových projektů. A k této stovce se pojí i březnová mezinárodní konference Radiodays Europe 2023, která se uskuteční v pražském Kongresovém centru coby největší mediální akce roku u nás. Nabídne přes 150 řečníků, 60 samostatných sekcí a počítá se s 1200 účastníky.

Češi by mohli naladit až 90 rádií přes DAB+ Jakub Juhas: Je ale nutné změnit zákon

Končí ČRo Rádio DAB Praha, ať žije FM Radio Praha!

Český rozhlas připravil už na začátek letošního roku jednu zajímavou změnu, která se částečně projevila už před Vánoci. Rozhodl se totiž přejmenovat pražskou regionální stanici ČRo Rádio DAB Praha, která v posledních letech vysílala terestricky výhradně digitálně v DAB+, na ČRo Radio Praha a získala pro ni analogový kmitočet v Praze. Studio na něm mělo původně začít vysílat 2. ledna, kdy mělo dojí k jeho přejmenování, ale nakonec se podařilo frekvenci 107,1 MHz z pražské Letné spustit již 21. prosince v pilotním provozu. Nejde o nijak silný vysílač, výkon je pouhých 200 W, ale to pro Prahu stačí. Spíše je zajímavé, že rozhlas vrací pražské studio do FM, když v poslední době prohlašuje DAB+ za svoji klíčovou terestrickou platformu. Radio Praha, které kdysi fungovalo pod názvem Regina, zůstává ve FM nadále součástí digitální sítě ČRo DAB+.

Příští rok bude také bohatý na domácí odborné konference. Tradičně v červnu, konkrétně 15. června 2023, se uskuteční 18. ročník konference DIGIMEDIA 2023, jejíž poslední blok budě opět věnovaný rádiím, a především digitálnímu vysílání. Možná už budeme mít jasněji ohledně finálních sítí DAB+ pro komerční rádia a také novelizace zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. V polovině října pak bude následovat rovněž tradiční a nejstarší odborná konference o vysílacích službách Radiokomunikace 2023 v Pardubicích, kde se opět očekává hojná účast zástupců ČTÚ a operátorů vysílacích sítí. V rámci 100. výročí zahájení vysílání Českého rozhlasu pravděpodobně proběhnou i Dny s digitálním rádiem, které pořádal provozní ředitel plzeňské společnosti RTI cz Roman Kropáček. Nyní by je už organizoval v dresu plzeňského studia ČRo, kam se v listopadu po letech vrátil jako interní zaměstnanec.

Vyvolávací ceny sítí pro DAB+? Je to šok, říkají operátoři

Image by pvproductions on Freepik

Štítky