Z českého éteru pomalu mizí ukrajinské televizní a rozhlasové stanice, které operátoři nabízeli jako službu uprchlíkům z válkou sužované Ukrajiny.

Jedenáct měsíců po ruské invazi na Ukrajinu ubývá televizních a rozhlasových programů v ukrajinštině, které by mohli váleční uprchlíci přijímat zdarma z pozemních vysílačů v České republice. Po soukromém Rádiu Ukrajina, které provozuje mediální skupina Media Bohemia a jež na konci minulého roku opustilo pozemní digitální vysílání DAB+, nyní následovala i televizní stanice 1 + 1. Tu mohli diváci naladit zdarma v celoplošném televizním multiplexu 23 provozovaném společností Czech Digital Group (CDG), dceřiné firmy Českých Radiokomunikací. Zatímco o odchodu Rádia Ukrajina z terestrického vysílání rozhodl provozovatel na základě minimální penetrace DAB+ přijímačů v ukrajinské komunitě, u televizní stanice 1 + 1 tomu bylo jinak.

Ukrajinské vysílání v Česku Operátoři zařazují rádia i TV z Ukrajiny

1 + 1 už nevysílá, ukrajinský Nickelodeon pokračuje

Mezinárodní verzi televize 1 + 1 International zařadil multiplex 23 do svojí programové nabídky loni 11. dubna. Od plnoformátové stanice 1 + 1 se liší skladbou programu: jde čistě o zpravodajský a publicistický kanál, který informoval o průběhu válečného konfliktu na Ukrajině. O Štědrém dnu se ale 1 + 1 International v multiplexu 23 bez předchozího oznámení změnil na 1 + 1 Ukrajina a mezinárodní verzi kanálu nahradila plnoformátová stanice určená pro ukrajinský televizní trh. Jde o čistě zábavní kanál, který nabízí filmy, seriály, soutěže, zábavní pořady a reality show, který nemá registraci pro státy EU. Stanice pro akviziční pořady nenakupuje vysílací práva pro země mimo území Ukrajiny a CDG jako operátor multiplexu 23 nemůže vysílat programy na základě převzatého vysílání bez registrace v EU. Proto CRA minulý pátek 20. ledna distribuci signálu programu 1 + 1 Ukrajina ukončily.

Stanice 1 + 1 nebyla jedinou ukrajinskou televizí, kterou bylo možné naladit v českém DVB-T2. Od začátku května 2022 vysílá v jiném celoplošném multiplexu 24 dětský program Nickelodeon Ukraine Pluto TV, což je ukrajinsky dabovaný placený kanál Nickelodeon. Rovněž toto vysílání mělo být časově omezené na dobu tří měsíců, ale zatím pokračuje bez přerušení již osmým měsícem. Jde o společný projekt provozovatele multiplexu 24, společnosti Digital Broadcasting, a jejího klienta Paramount, který ve stejné celoplošné síti DVB-T2 šíří free-to-air kanál Paramount Network (dříve Prima Comedy Central). V konkurenčním multiplexu 23, který minulý týden vyřadil televizi 1 + 1, lze i nadále naladit Ukrajinské rádio, což je projekt veřejnoprávního Českého rozhlasu.

České DVB-T2 pro ukrajinské děti Nickelodeon Ukraine Pluto TV volně v multiplexu 24

Největší výdrž mají veřejnoprávní projekty

Ukrajinské rádio začalo vysílat 10. března 2022 nejen v mutliplexu 23, ale také v celoplošné rozhlasové digitální síti ČRo DAB+, pro niž zajišťují vysílače také CRA. Program v ukrajinštině připravuje přímo Český rozhlas, který již 2. března 2022 začal streamovat po internetu vysílání ukrajinského veřejnoprávního rádia UA:PBC. Výše zmíněné soukromé Rádio Ukrajina, které provozuje společnost Media Bohemia, zahájilo vysílání 22. března 2022 a od počátku jej bylo možné naladit online a také terestricky v pozemních digitálních sítích DAB+ společností RTI cz a Teleko digital, v nichž ovšem vydržela jen devět měsíců. Větší zásah má totiž toto rádio na internetu a přes aplikaci Radia.cz.

„Stanice je primárně určena pro ukrajinskou komunitu žijící na území ČR a pro tuto cílovou skupinu posluchačů se aktuálně šíření prostřednictvím technologie DAB+ jeví jako krajně neefektivní. Dle našeho poznání ani cílová skupina přijímače DAB nevlastní a preferuje proto poslech na jiných platformách,“ vysvětlovala koncem minulého roku skupina Media Bohemia, proč Rádio Ukrajina stahuje z terestrického vysílání. Jestliže free-to-air programů v ukrajinštině z českého éteru ubývá, řada operátorů placených televizních služeb nabízí zábavné kanály a další ukrajinské stanice jako speciální balíček pro Ukrajince žijící v České republice. Nejpopulárnější jsou ale online služby včetně streamovacích platforem, které mohou Ukrajinci využívat i na našem území, ať už formou VPN připojení přes Ukrajinu, nebo bez něj.

Dvě ukrajinské aplikace v Samsung TV Zábava a necenzurované zprávy