AKTUALIZOVÁNO: Malá plastová krabička s nezvyklým tlačítkem pro zapnutí/vypnutí na horní straně nabízí tuner pro příjem DVB-T2 a multimediální přehrávač s Android TV 11. Někdo to ale raději jako 2v1…

 

AKTUALIZOVÁNO, 24. 8. 2023: Po aktualizaci přehrávače Strong Leap-S1, který nově dostal Android TV verze 12 (před tím desítka) je tu i aktualizace pro set-top box SRT 420. Verze Android TV po ní stále zůstává na jedenáctce, takže zřejmě půjde především o bezpečnostní záplaty a tak mj. i o češtinu v EPG. Box s novou aktualizací jsme několik dnů intenzivně zkoušeli abychom objevili případné problémy. Vše bylo v pořádku, včetně stability chodu, namátkou zkoušených aplikací; zejména Lepší.TV, Disney+ a VLC Player. Zavedení aktualizace bylo jednoduché a v našem případě byla stažena už při samotné prvotní instalaci. Jinak je třeba jít do menu nastavení Googlu, vyhledat ji tam a opět postupovat podle pokynů. Pokud s ní budete mít problémy, dejte vědět…
Koncepce je klasická, tedy už zmiňovaná lehká krabička napájená přes obvyklý externí zdroj. Ve stylu posledních modelů tu také nenajdete výdechy pro odvod vzduchu, vše tak jde přes jednolitý plášť, takže ověříme i zahřívání po nějakých šesti, sedmi hodinách provozu.

Na spodu boxu jsou výrazné nožičky, dálkový ovladač skoro až klasicky „televizní“ budí výborný dojem, což platí i o úrovni zpracování.

Z výbavy stojí za zmínku Wi-Fi 5, to pro ty, kteří multimediální přehrávač (MMC) nebudou připojovat kabelem, a možnost připojení k domácímu kinu či zesilovači přes digitální optický audio výstup. Oželet musíte USB 3.0 a samozřejmě i to, že nějakých 170 g hmotnosti vám po stolku posune jakýkoli jen trochu neposlušný kabel.

Nejlepší video přehrávače 2022 Vyzkoušený Android TV pro multimédia, IPTV i videotéky

Box za 1.899 Kč jsme napojili na referenční televizor Hisense 55U7HQ, Strong následně nabídl i možnost řídit některé funkce televizoru (zapnutí/vypnutí, hlasitost…), což nemusíte přijmout. V menu nastavení Googlu totiž máte volbu stále k dispozici. Bohužel, jak vidíte ze snímků níže, vše je řešeno přes hodně nespolehlivý systém tzv. společného ovládání set-top boxu a televizoru přes HDMI (CEC).

Tohle má některá konkurence uděláno podstatně lépe!

Konečně instalace s DVB-T2

Instalace je nezvyklá. Část s Android TV je sice klasika o které nemá smysl se šířit a jejíž součástí je – po odklepnutí a přihlášení k tržišti Googlu – automatická instalace řady aplikací, ale na závěr asi budete překvapeni tím, že je vám nabídnuto i naladění tuneru DVB-T2.

Tohle opravdu není zvykem a vlastně ani nevíme, zda se nám to někdy u Android TV přihodilo. Tato část se totiž vždy instaluje samostatně až po spuštění příslušné aplikace z domovské nabídky. Tady je vše uděláno konzistentněji, včetně nutného zadání rodičovského PIN, což je dnes nesmyslně vyžadováno.

Naladěné stanice se v aplikaci Live TV ukládají do jednoho seznamu od čísla „1“, rozdíl mezi televizními a rozhlasovými se nedělá i když je následně můžete v seznamu kanálů vyvolávaných šipkou vlevo snadno filtrovat a také seřadit podle abecedy.

Třídění naladěných kanálů najdete v menu Googlu v položce „Kanály a vstupy“. Překvapením pro nás bylo, že fyzické třídění bylo skutečně funkční, což u Android TV vždy neplatí. Tady šlo velmi snadno přesunout stanici na novou pozici (vždy pouze jednu) a také ji šlo – přiměřeně „těžko“ – vymazat.

Výborný dálkový ovladač, vylepšené ovládání

Dálkový ovladač je, na rozdíl od menu nastavení Google Android TV 11, rozumně uspořádaný a je tu v rozšířené verzi, tedy s řadou dodatečných tlačítek, která oceníte nejen v živém televizním vysílání.

Naopak menu nastavení Android TV je klasické, tj. špatně navržené, bez kolování a v praxi komplikované. Naštěstí do něj moc často nemusíte, navíc se dá vyvolat přes tlačítko na ovladači, takže nemusíte šátrat v domovské nabídce.

Dálkový ovladač je výborný! Je tu postupná volba kanálů, vstup do nastavení, atd., atd. Tlačítko „televize“ vás vezme do živého vysílání třeba i z domovské stránky nebo aplikace. Nefungovalo to jen chvíli po zapnutí boxu.

Slova o vylepšeném ovládání se týkají i aplikace Live TV pro příjem živého TV vysílání. Kurzorový kříž dálkového ovladače má totiž v tomto okamžiku dodatečné funkce: OK i šipka nahoru vyvolá na prvním místě seznam právě vysílaných pořadů a tímto způsobem se také dostanete do programové nabídky EPG.

Šipka vlevo pak představuje seznam naladěných kanálů, šipka dolů něco à la „Info“ a šipka vpravo něco podobného jen s rozšířenou informací.

Tohle je vymyšleno výborně až na horší dostupnost EPG. Zajímavé je v této souvislosti i to, že Strong SRT420 dokáže po spuštění naběhnout do posledního režimu, a to i v okamžiku, kdy jste se nacházeli v DVB-T2. V tomto ohledu se tak dokázal chovat jako každý jiný set-top box.

 

EPG, řada aplikací už při instalaci

Snímek programové nabídky najdete výše. Je bez náhledového videa, zvuk však pracuje a po EPG se můžete volně pochybovat. Přehled pořadů najíždí rychle, zvuk se zpravidla nepřerušuje, potíže ale mohou nastat hned po startu set-top boxu.

V aplikaci Live TV vyvoláte základní informace o kanálu/pořadu šipkou dolů, podrobnější pak šipkou vpravo. Ke vstupu do EPG potřebujete dvě zmáčknutí tlačítek a jak vidíte ze snímků, češtinu čekat nemůžete.

HbbTV tu pochopitelně není, takže pojďme k aplikacím. Projeli jsme ty zavedené už při instalaci a v našem případě šlo o ČT iVysílání, Disney+, HBO Max, Lepší.TV, Skylink Live TV, sledovaniTV a Voyo. Pochopitelně bylo také k dispozici Youtube či VLC Player.

Všechny aplikace byly krátce vyzkoušeny a fungovaly bez problémů, pouze SledovaniTV nereagovala na ukončení prostřednictvím tlačítka Back/Zpět a bylo zapotřebí jít přes menu aplikace. Počítejte i s tím, že aplikace byly vyzkoušeny opravdu krátce, jestliže chcete na toto téma vědět víc, podívejte se například na test Nokia Streaming Box 8010 taktéž s Android TV 11.

Jaký je? S DVB-T2 integrovanější než ostatní

Pokud byste rádi set-top box kombinovaný s přehrávačem s Android TV, pak vám Strong SRT 420 nabídne to, co na českém trhu zřejmě nenajdete. Totiž podstatně lepší integraci živého televizního vysílání, což vidíte už při instalaci samotného multimediálního přehrávače (MMC) s DVB-T2.

Teď ještě dotáhnout lokalizaci zejména aplikace Live TV do češtiny už jen proto, že některé znaky jsou na pohled fakt ohavné! Tohle je prakticky to jediné co MMC chybí i když by se hodilo někdy trochu svižnější chování. Zejména po spuštění.

V každém případě nové, resp. poměrně výrazně upravené ovládání, boxu hodně prospělo! Dálkový ovladač je dnes vysoce nadstandardní, obrazová kvalita vysoká a příjemný byl i samotný proces instalace v níž tuner DVB-T2 automaticky následoval hned po zprovoznění přehrávače. A kupodivu neměl – po výběru země – problémy, což také není zvykem. Potěší, v rámci kategorie, o něco vyšší citlivost přijímacího tuneru a také to, že se set-top box i po více než šesti hodinách provozu nijak nehřál.

Ať si myslíte o značce Strong cokoli, za nás je tohle určitě povedený kousek!

Hodnocení

  • PRO: stabilní provoz, rozšířený dálkový ovladač (včetně např. barevných tlačítek), vylepšené ovládání aplikace Live TV, kompletní instalace, včetně DVB-T2, překvapivě funkční třídění stanic, schopnost naběhnout do poslední aplikace, včetně DVB-T2
  • PROTI: absence češtiny například v EPG, dodatečné ovládání TV jen přes HDMI (CEC)