Novinka přijde na 3.490 Kč. Původní Nokia Streaming Box 8000 stála v době našeho testu 2.599 Kč. Takže tu máme dvě otázky: „Co za toto značné navýšení ceny vlastně dostanete?“ a „Vyplatí se to?“

Nokia Streaming Box 8010 je postavena v podobném duchu jako původní model a podobný je i podsvícený dálkový ovladač, který vždy představoval značnou konkurenční výhodou. Výrobek nám zapůjčila společnost Apex Distribution a na stránkách výrobce Streamview, který má značku Nokia zapůjčenu v licenci, sice rozdíly mezi oběma verzemi přímo nevidíme, ale vlastním porovnáním s modelem 8000 zjistíme zhruba následující:

  • Android TV 11, nikoli deset,
  • čipová sada Amlogic S905X4-K (dříve Amlogic S905X3),
  • Wi-Fi 6 na místo Wi-Fi 5 a Bluetooth 5 místo Bluetooth 4.2,
  • 4 GB RAM, 32 GB vnitřní flash disk (jinak 2 GB RAM, 8 GB),
  • Dolby Atmos a DTS, nikoli jen Dolby Digital,
  • gigabitový Ethernet, nikoli jen základní.

Už z těchto parametrů je jasně vidět, že zejména pro ty, kteří budou MMC připojovat k internetu bezdrátově, se vyplatí. Výhodou časem bude i vyšší a dnes už prakticky plně usazená verze 11.

Streamview Terrestrial TV Adapter pro Nokia SB 8000 Android TV přeměněný na výborný STB

Za výše uvedené oficiální parametry zaplatíte zejména vyšší základní spotřebou, která je na místo deseti, hned dvanáct wattů.

Jak bylo naznačeno, koncepce je klasická, tedy plast, pasivní chlazení a externí zdroj. Nekoná se ani žádná „extravagantní“ barva a v tomto ohledu je to standard.

Instalaci se tentokráte věnovat nebudeme a odkážeme vás třeba na recenzi původní Nokia Streaming Box 8000.

Pojďme tedy rovnou k ovládání…

Podsvícený dálkový ovladač s barevnými tlačítky

Ten pracuje jak přes Bluetooth, tak přes infra (zapnutí…) a nejprve ho spárujete, což šlo snadno a rychle. Jak bylo řečeno, má prakticky plnou sadu tlačítek a podle nás je opět značnou konkurenční výhodou, protože zhruba odpovídá televizorům s operačním systémem Android TV.

Tohle se vám u multimediálních přehrávačů (MMC) přihodí málokdy!

Některá tlačítka pochopitelně nevyužijete, třeba postupnou volbu kanálů či přímý vstup do tuneru živého vysílání, který tu pochopitelně není. Škoda jen, že se nenabízí alespoň jedno tlačítko na které byste si mohli navolit vlastní funkci, aplikaci, apod.

Pro úpravu parametrů, tedy vstup do nastavení, tu máte dvě tlačítka: přímý vstup do nastavení Googlu a „záložku“, která vám například na domovské stránce vyvolá kontextové menu dovolují aplikaci smazat, nebo na horizontální liště přesunout na jinou pozici.

Menu nastavení Googlu je tradiční s podivným rozložením položek, které vidíte výše, a možná ho znáte z ostatních přístrojů tohoto typu (Google TV už to má trochu jinak). Upravit můžete řadu věcí, včetně automatického výběru HDR nebo konkrétního výběru Dolby Vision. Ovlivníte také zpracování příchozího audia, včetně funkce „průchodu“ bez úprav a zajímavou volbou je i vylepšení dialogů.

Při procházce nastavením narazíte na tradičně nedotaženou českou lokalizaci, což je u Googlu pravidlem, a bez zajímavosti není ani to, že s novým 4K televizorem Hisense 55U7HQ (test) se box nainstaloval do rozlišení Full HD, přičemž volba „zvolit nejlepší rozlišení“ byla po instalaci zapnuta. Možná to bylo proto, že na 4K nabídla Nokia maximální snímkovou frekvenci 30 sn./s; pro potřeby testování byl box přestaven do tohoto režimu.

Pokud jde o společné ovládání set-top boxu a televize přes HDMI (CEC), to je zcela nesmyslně umístěno do části „Obraz a zvuk“ a jen dokresluje pomatený Google. Nabídka Nokie zahrnuje společné zapnutí a vypnutí obou zařízení a nemá smysl se tím vůbec zabývat. Daleko šikovnější je totiž funkce „Smart Control“, která dovolí vybrat značku vašeho televizoru a postupným učením dálkového ovladače přes infra kódy získat přístup k části jeho ovládání, například zapnutí/vypnutí a hlasitosti. Tohle v praxi funguje daleko lépe!

Opět výborná aplikační kompatibilita

V průběhu instalace je vám nabídnuta možnost automatického zavedení vybraných aplikací, jako Lepší.TV či HBO Max. Pochopitelně je to podmíněno přihlášením ke knihovně aplikací Googlu. V tomto okamžiku jsme souhlasili se vším a nechali zavést vše nabídnuté. Následně jsme většinu aplikací vyzkoušeli a něco málo k nim také přidali.

A jak to dopadlo?

Skyshowtime (stále klasické přihlašování) byl i při dlouhém provozu zcela bez problémů, Prima+ při naopak krátkém zkoušení taktéž a potíže byly pouze s ukončováním aplikace (nefungovalo Zpět/Return). Pak je tu také Voyo, které mělo stále stejný problém s počtem zařízení, kdy vám jednoduše dovolí spárovat další a neoznámí, že jich už máte zavedeno příliš. Na zeď narazíte až v okamžiku, kdy chcete něco opravdu přehrát. Za provozu byla už aplikace zcela v pohodě. Tedy co jsme mohli posoudit po přehrání dvou seriálových dílů.

ČT iVysílání (více v samostatném článku) fungovalo a také správně navazovalo po změnách kvality, či skocích na jinou pozici. Bez zjevných problémů, při krátkém zkoušení, jely Disney+, HBO Max i Youtube. Skylink Live TV měl v době zkoušení značné problémy s útokem na jejich servery, takže jsme se tím nezabývali.

Seznam oficiálně udávaných aplikací pro chytré televizory z kolekce 2022/23, včetně boxů s Android TV, najdete v samostatném článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu přes Google Chromecast, což je také jediný způsob, který zařízení zvládá, jsme vyzkoušeli s telefonem Samsung S20 FE 5G (Android 12), který však box vůbec nenašel. Protože jsme ale u Android TV, není to až takový problém.

Jaký je? Rychlý, operativní a s Android TV

Nokia Streaming Box 8010 nemá žádné výdechy pro odvod zahřátého vzduchu, takže je nasnadě otázka, jak moc se vlastně za provozu hřeje. Ani po šesti, osmi hodinách provozu to však nebylo nijak znát, takže ať je to uvnitř uděláno jak chce, funguje to!

Výbava je výtečná i když tu nejsme v kategorii nedávno zkoušeného nabušeného Homatics Box R 4K Plus, cenově jsme ale také někde jinde. V podstatě někde mezi tímto Homaticem a běžným MMC. V této souvislosti je zajímavé, že značka Nokia nikde moc nemluví o dosti zásadní změně, totiž podpoře ethernetového napojení na domácí síť s rychlostí min. 1 GB/s (nahlédněte do tabulky parametrů…). Ostatně nikde rovněž nenarazíte na nějaká bombastická upozornění zejména na Wi-Fi 6 (co je to), či nadstandardní paměť RAM a tohle zdůrazněno být mělo.

Pokud tedy nevyžadujete to nejvýkonnější, viz zmiňovaný Homatics Box R 4K Plus, ale zase nechcete to úplně nejobyčejnější, nebo nejběžnější, tady máte jakýsi zlatý střed. À propos Nokia je ochotna po zapnutí se vrátit třeba do seznamu aplikací ve kterém se nacházela, když jste ji ukončili nebo dokonce přímo na konkrétní aplikace. Neříkáme, že to platilo vždy, ale hodně často.

I tohle se nám líbí!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, nejvyšší třída Wi-Fi a další vysoká doplňková výbava, možnost upravit domovskou nabídku Android TV, podsvícený dálkový ovladač s prakticky plným osazením tlačítky a částečným učením funkcí TV, velmi účinné pasivní chlazení
  • PROTI: pomatené menu nastavení Googlu, bez tlačítka úplného vypnutí