Nový sportovní kanál A 11 Sport, jehož vysílací licenci dnes od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání získala společnost Perinvest, bude společným projektem této firmy a mediální skupiny A 11. Odstartovat má letos na podzim v celoplošném pozemním multiplexu 23, kde obsadí předpřipravenou pozici Test-1.

Vzájemnou spolupráci společnosti Perinvest a vydavatelství A 11 na připravovaném sportovním kanálu, o které Televizníweb.cz informoval již v úterý, včera potvrdily obě společnosti v oficiální tiskové zprávě. Držitelem vysílací licence má být Perinvest, televizní kanál ale využije brand A 11 a vytvoří tak s již spuštěnou plnoformátovou televizí A 11 skupinu, již by měl pravděpodobně ještě do konce letošního roku doplnit ještě jeden tematický kanál. I pro něj je už v celoplošném multiplexu 23 předpřipravena programová pozice Test-4. Vstup televize A 11 Sport do multiplexu 23 již potvrdil Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení Českých Radiokomunikací (CRA), jejichž sesterská společnost Czech Digital Group (CDG) síť 23 provozuje.

A 11 Sport nebo TV Arena? Do DVB-T2 míří další program

Chytré kamery ve sportovních halách i exkluzivní rozhovory

A 11 Sport má přinášet nejen živé přenosy z významných sportovních událostí a soutěží, ale také exkluzivní rozhovory se sportovními hvězdami, reportáže z kulturního dění v oblasti sportu, nejnovější zprávy a analýzy sportovních výsledků a mnoho dalšího. Kromě toho nabídne také různé sportovní magazíny či dokumenty zaměřené na sport. „Ze strany fanoušků a potenciálních diváků vidíme velký zájem o sportovní přenosy a pořady o sportu. Proto jsme se rozhodli rozšířit aktivity Perinvestu o sportovní televizní kanál,“ potvrdil majitel společnosti Perinvest Tomáš Petera s tím, že jde o logické vyústění aktivit společnosti, která dlouhodobě patří mezi nejvýznamnější producenty velkých sportovních a kulturních událostí, a to nejen v České republice.

Perinvest úzce spolupracuje se švédskou společností Sportway, která vyvinula a provozuje chytré kamery s umělou inteligencí ve vybraných sportovních halách ve Švédsku, Norsku, Finsku, Dánsku a v České republice. Aktuálně je jich v těchto zemích instalováno na 500, z toho více než 50 v tuzemsku. V nejbližší době by se ale jejich počet ve vyjmenovaných státech měl rozšířit na 3000. Sportway je zároveň spolumajitelem společnosti Perinvest Media z portfolia Perinvest Group, která na českém trhu působí jako zástupce švédské společnosti a uzavírá smlouvy se sportovními svazy a majiteli sportovních hal i klubů. Exkluzivní smlouvu uzavřela s druhou hokejovou ligou a mládežnickými turnaji v hokeji a také s Českým florbalem na streamování nižších soutěží.

A11 plánuje další dva TV kanály Stanice zatím nemá licenci pro DVB-T2

Hokej patrně zůstane za poplatek v online streamech

Živé streamy a záznamy Perinvest Media nabízí prostřednictvím vlastních streamovacích služeb, například czechicehockey.tv, za jejíž využívání si účtuje měsíční poplatek 320 korun, případně roční předplatné 1990 korun. Nedá se předpokládat, že by firma chtěla tento byznys opustit kvůli spuštění sportovního kanálu, který bude možné sledovat bezplatně. A 11 Sport tak bude zřejmě plnit i roli propagace placených streamů a živě nabídne přenosy jen několika vybraných zápasů. Se svou „trochou do mlýna“ může přijít i mediální skupina A 11, která usiluje o vysílací práva pro nejvyšší domácí fotbalovou ligu. Jinak lze konkrétně u hokeje očekávat spíše magazíny a pořady o druhé lize a mládežnickém hokeji, fotbalové zajímavosti a aktuality z fotbalové juniorské ligy.

Naopak přenosy chce A 11 Sport zajistit z florbalu, volejbalu a basketbalu, ale také z golfových turnajů Czech PGA Tour, běžeckých a cyklistických maratonů, jezdectví a dalších sportů. „Jsem rád, že se nám podařilo pro projekt sportovního kanálu A 11 Sport uzavřít dohodu s tak silným partnerem,“ neskrývá nadšení šéf mediální skupiny A 11 Aleš Zavoral. Vydavatelství, které se dosud soustředilo na tisk a online, chce vytvořit celou televizní skupinu pod značkou A 11, do které loni integrovalo známý projekt Regionálnítelevize.cz, který nejprve přejmenovalo na Náš Region TV podle vlastních bezplatných tištěných týdeníků a později na A 11. Nová stanice so zachovala regionální zpravodajství, ale doplnila ho o publicistiku, zábavu, filmy a seriály.

Startuje televize A11. Kde ji naladíte? Prvním pořadem budou zprávy v 16:00

Úvodní foto: A 11