Celoplošný multiplex 23 letos zažívá jeden start nového televizního programu za druhým. Jen co do této sítě vstoupil lokalizovaný kanál Spektrum Home, už se připravovala nová plnoformátová televize A 11 a brzy by ji měl následovat i nový bezplatně dostupný sportovní program A 11 Sport, označovaný také jako TV Arena.

Provozovatelem nové sportovní televize bude společnost Perinvest podnikatele a tenisového trenéra Tomáše Petery. Již začátkem dubna podala k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) žádost o udělení licence pro program Arena. Později však žádost upravila a název televizní stanice změnila na A 11 Sport, což naznačuje blízkou spolupráci s nedávno spuštěnou plnoformátovou televizí A 11 stejnojmenné mediální skupiny. Firma Perinvest v České republice pořádá tenisové turnaje AGEL Open v Ostravě, které jsou zařazeny do prestižní kategorie WTA 500, ale také NHL Global Fan Tour a zápasy NHL v Praze, zkušenosti má i s pořádáním basketbalového Final Four Euroligy. Sám Petera v minulosti investoval i do fotbalu, byl spolumajitelem prvoligového Liberce a později deset let vlastnil ostravský Baník.

Vzhledem k řadě aktivit okolo sportu má Peterova společnost šanci pokrývat exkluzivně různé sportovní události a happeningy. Na rozpracovaném webu televize Arena, na který upozornil server MediaGuru.cz, ale slibuje i přímé přenosy sportovních zápasů. „Televize Arena přináší fanouškům sportu nejen živé přenosy z významných sportovních událostí a soutěží, ale také exkluzivní rozhovory se sportovními hvězdami, reportáže z kulturního dění v oblasti sportu, nejnovější zprávy a analýzy sportovních výsledků a mnoho dalšího. Kromě toho nabízí také různé sportovní magazíny či dokumenty zaměřené na sport,“ přibližuje provozovatel na internetových stránkách chystaného televizního kanálu, ještě pod názvem Arena. Zmiňuje konkrétně druhou hokejovou ligu a mládežnického hokeje, fotbalové zajímavosti a aktuality z fotbalové juniorské ligy, florbalové zápasy, volejbalové i basketbalové přenosy, golfové turnaje (Czech PGA Tour), běžecké a cyklistické maratony, či jezdectví.

Startuje televize A11. Kde ji naladíte? Prvním pořadem budou zprávy v 16:00

V pozadí švédská streamovací společnost Sportway

Zatímco o vysílací licenci žádá Peterova společnost Perinvest, ochrannou známku k původně plánovaném názvu sportovního kanálu TV Arena i internetové doméně tvarena.cz má společnost Perinvest Media, již z poloviny vlastní Perinvest Group a z poloviny švédská společnost Sportway AB, která se specializuje na streamování sportovních událostí z velkých sportovních arén, ale jde spíše o nižší soutěže a mládežnické ligy. Právě Perinvest Media má již bohaté zkušenosti se spoluprací s různými sportovními svazy v České republice a nechal instalovat do řady sportovních hal chytré kamery s umělou inteligencí. Loni v lednu Perinvest Media uzavřela marketingové partnerství s druhou hokejovou ligou a spustila streamovací platformu czechicehockey.tv, která nabízí živé přenosy ze zápasů druhé ligy, extraligy juniorů a dorostu a také vybrané hokejové turnaje jako Mistrovství ČR kategorie U15 a další.

Nejde o originální nápad a řešení Perinvest Media, stejným způsobem postupuje její poloviční vlastník, švédský Sportway, i na dalších trzích, kde působí: ve Švédsku, Finsku a Dánsku. Českou republiku uvádí Sportway jako další trh, na kterém působí a má zde interaktivní kamery ve sportovních arénách. Loni na podzim Sportway oznámil spojení s norskou společností MyGame a plán vytvořit největší AI sportovní videoslužbu v Evropě. „Nová mateřská společnost, Sportway Media Group AB, bude ovládat exkluzivní sportovní práva v pěti zemích v sedmi různých sportech. S AI kamerami instalovanými ve více než 500 arénách a více než 3 000 novými instalacemi, které se již chystají, usilujeme o dominantní roli ve sportovní produkci a streamování AI v Evropě,“ nešetřila superlativy švédská Sportway. Zmíněné instalace zahrnovaly i chytré kamery v českých sportovních arénách.

A11 plánuje další dva TV kanály Stanice zatím nemá licenci pro DVB-T2

Majitel chystané televize už streamuje český hokej a florbal

Již v červnu 2021 avizoval Český hokejový svaz, že ve spolupráci se společností Perinvest Media dojde k instalaci 50 produkčních souprav Sportway do českých hokejových arén. Chytré kamery Sportway neumožňují pouze streaming a produkci přenosů hokejových zápasů nebo tréninků, ale i zpracování dat a rozborů utkání ze soutěží všech úrovní. Dá se ale také využívat k prodeji reklamních ploch v arénách. Kromě hokeje už Perinvest Media uzavřel podobnou smlouvu s Českým florbalem. „Cílem je dosáhnout, aby mládežnická florbalová utkání, případně do budoucna i utkání v nižších soutěžích, byla dostupná formou internetových přenosů, tak jak je to obvyklé například u elitních soutěží. A to formou automatických kamer, které bude postupně instalovat do českých hal,“ uvedl Český florbal na sklonku loňského roku, když oznamoval partnerství s Perinvest Media.

Montáž kamer se má postupně zaměřovat na jednotlivé soutěže, v první fázi má jít podle Českého florbalu o haly, kde se hraje CE liga a 1. liga juniorů a 1. liga juniorek, ve druhé fázi přijdou na řadu i 1. liga dorostenců. Zároveň podobně jako u nižších hokejových a mládežnických soutěží má ještě letos vzniknout portál, kde bude možné sledovat jednotlivé přenosy jako na czechicehockey.tv. „Cílem je tyto přenosy rovněž embedovat i do nového webu Českého florbalu, tak jak tomu je u elitních soutěží. Kromě výrazného zvýšení dostupnosti jednotlivých nejen mládežnických utkání, ale například duelů Národní ligy či Divize, se klubům otevře i možnost pracovat s týmovým účtem, kde dostanou k využití tzv. coaching systém, který umožní trenérům pracovat s videm, případně si jej převést do systému, ve kterém jsou zvyklí pracovat,“ přiblížil Český florbal.

Streameři drtivě skupují sportovní práva Letos zaplatí 21 % celosvětových nákladů

Vstup do multiplexu 23 je jistý, volné jsou dvě pozice

Hokejem a florbalem zřejmě chuť Perinvest Media nekončí, Sportway totiž ve Skandinávii streamuje také házenou a basketbal, MyGame zase v Norsku fotbal a volejbal. K fotbalu by se nová sportovní televize, která zřejmě bude využívat exkluzivní obsah z kamer Sportway v českých sportovních halách, mohla dostat přes mediální skupinu A 11, která už deklarovala zájem ucházet se o vysílací práva pro první fotbalovou ligu v České republice. Utká se tak například s O2TV Sport a televizí Nova, Českou televizí, placeným kanálem Canal+ Sport a dalšími. Zatím však není jasné, jakou roli ve vlastnické struktuře nového sportovního kanálu bude hrát mediální skupina A 11. Je možné, že počká na přidělení vysílací licence a poté požádá o vstup do licencované společnosti. Tomu by nahrávala změna názvu plánované stanice z TV Arena na A 11 Sport.

Vstup chystaného sportovního kanálu do celoplošného multiplexu 23 je takřka jistý. Deklaruje ho jak budoucí provozovatel stanice, tak operátor sítě. „Televizní kanál televize Arena je pro diváky volně dostupný v síti pozemního digitálního vysílání v MUX 23 s pokrytím 99,6 %,“ píše nová televize na připravovaných internetových stránkách. „Nová sportovní TV v naší celoplošné #DVBT2 síti 23? Možná je jedna z testovacích pozic připravena právě pro tuto zcela novou TV stanici. Ještě před Arenou spustíme jinou novou TV, bude to už zítra A11 na pozici Test-2, kterou už několik měsíců vysíláme,“ uvedl minulý týden na Twitteru Marcel Procházka, ředitel sekce regulace a právního oddělení Českých Radiokomunikací.

Spektrum Home míří do multiplexu 23 První celoplošná TV pro kutily v DVB-T2