Průzkum mediálního zastupitelství Atmedia, Atmedia index, provedený za druhé pololetí 2022 ukázal, že se český a slovenský trh od sebe příliš neliší.

Placené služby typu VoD (Video on Demand – video na vyžádání) se v Česku i na Slovensku těší oblibě, která je obdobná. Streamovací služby podle tohoto průzkumu vykazují podobné rysy jak v počtu uživatelů, tak například v podílu služeb. Podobná je také částka, kterou diváci za VoD vydávají. V Česku to v 2. pololetí 2022 bylo v průměru 297 Kč za měsíc, na Slovensku 12 € (asi 295 Kč), přičemž nejdražší službou byl na obou trzích s velkým odstupem Netflix.

Streamovací služby v Česku a kvalita obrazu Můžeme si vůbec vybrat?

Průzkum realizovala společnost Ressolution/Nielsen metodou CAWI a zúčastnilo se ho 4.196 respondentů z internetové populace ve věku 15-69 let z Českého národního panelu. Na Slovensku pak šlo o 3.031 respondentů ze Slovenského národního panelu.

Vyplynulo z něj i to, jak říká Pavel Müller, Head of Research & Marketing ve společnosti Atmedia, že… „Český i slovenský trh placených služeb VoD není zdaleka tak saturovaný jako některé zahraniční trhy v západní nebo severní Evropě, kde si streamovací služby předplácí mnohem více diváků. I proto na český a slovenský trh vstupují noví hráči.“

Zatímco v Česku využívalo ve 2. pololetí 2022 aspoň jednu placenou službu typu VoD minimálně několikrát měsíčně celkem 40 % osob ve věku mezi 15 a 69lety (2,6 mil.), na Slovensku to bylo 38 % (1,3 mil.). Ve sledovaném období také na jednoho českého i slovenského uživatele připadaly průměru dvě služby VoD. Atmedia ale také zdůrazňuje, že ne všichni za využívané služby platí a dostávají se k nim i prostřednictvím tzv. sdílených účtů.

Grafika v úvodu i zde: Atmedia

V čele na obou trzích stojí Netflix, druhé a třetí místo v žebříčku patří HBO Max a Voyo a čtvrtou pozici zaujímá Disney+. Tyto video služba přitom na český i slovenský trh vstoupila v červnu 2022. Od té doby tu ještě máme Prima+ a také Canal+.