UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY: Současná kombinovaná zařízení, zejména ta s operačním systémem Android TV, nemíří už ani tak na starší televizor bez DVB-T2/HEVC, jako spíše na kohokoli, kdo potřebuje rozšířit, klidně i zcela nový televizor, typicky o aplikace IPTV/VoD či propracovanější přehrávání multimedií (i když…) a stále požaduje zálohu v podobě živého televizního příjmu. A ta se vždy hodí!

V přehledové tabulce, která je ke stažení na konci článku vám opět nabízíme aktuální ceny a základní parametry boxů nejen s mobilovým Androidem a s propracovanějším Android TV známým z televizorů, ale také s přijímacími tunery pro DVB-T2/S2. Kombinovaná zařízení tohoto typu sice v sobě oba světy spojují, ale ne vždy jde o integraci bezešvou. Nezapomeňte, že takováto zařízení neumějí hybridní televizní příjem HbbTV, tedy populární „červené tlačítko“ a i když vám ho může nahradit aplikace příslušného provozovatele, nikdy to není stoprocentní. Typicky to vidíme u České televize a iVysílání (více v samostatném článku).

HbbTV tak pro někoho může hrát nezastupitelnou roli a je třeba mít na paměti, že pokud opravdu hodně toužíte po „něčem“ s Androidem, spíše s Android TV, a „červeným tlačítkem“, musíte zamířit k televizorům.

Multimédia s Androidem do 5000 Kč Bez DVB-T2 i s ním, střední třída, levné i nabušené kousky

Přehled tohoto druhu jsme dělali naposledy v listopadu 2022 a kombinovaných přijímačů jsme našli asi 20. Nyní jich máme o šest více a i když jeden nový není, mírný nárůst tu je. Rozhodně ale nejsme v situaci multimediálních center (MMC) s Android TV, kde počty rostou razantně, což je vidět v článku na odkazu výše.

V našem seznamu stále ještě převažuje mobilový Android a docela často u něj narazíte na hodně staré verze, konkrétně sedmičku. I nyní tak platí to, co stále zdůrazňujeme: jestliže chcete primárně využívat aplikace pro IPTV/VoD, tedy internetový televizní příjem a on-line videotéky, vždy raději sáhněte po Android TV. A když je lákadlo nízké ceny značné, alespoň si dopředu ověřte, že právě ta vaše aplikace vám na mobilovém Androidu pojede. Obecně také doporučujeme minimálně verzi 8, což – jak vidíte z tabulky ke stažení níže – u Android TV není problém, u mobilového Androidu naopak stále je.

Jestliže nepotřebujete příjem pozemního televizního vysílání a vystačíte si pouze s „krabičkou“ pro práci s multimédii a aplikacemi IPTV/VoD podívejte se na výše zmiňovaný odkaz.

Streamview Terrestrial TV Adapter pro Nokia SB 8000, který box rozšiřuje o klasický televizní příjem. Foto: Streamview

Situace na domácím trhu

Při aktualizaci tabulky nastaly stovkové posuny v cenách směrem dolů či nahoru, které níže neřešíme. Výrazně však zdražil AB IPBox Two Combo, který šel z 3.190 Kč na asi 3.990 Kč, o něco málo pak Maxxo DVB-T2 Android Box, a to z 1.399 Kč na 1.699 Kč.

V ceně naopak poklesl Amiko A6 Combo S2/T2/C (z 3.200 Kč na 2.999 Kč), dále GoSAT Smart box GS950 T2 Combo (dříve 1.990 Kč, nyní 1.690 Kč) a Mecool KT1-T2 Android TV (z 2.600 Kč na 2.400 Kč).

Před koncem prodeje pak významněji zlevnil Mascom MC A101T, a to z 2.390 Kč na 1.999 Kč, jeho nástupce A102 se už prodává a také ho najdete v aktualizované tabulce. Foto je ostatně níže…

Jak číst tabulku

O tom jak si dobře vybrat, jsme mluvili v posledním přehledu loni v listopadu. Nyní se tedy rovnou podívejme na jednotlivé body přehledové tabulky, která je v několika formách ke stažení níže, v jednom případě včetně odkazů na redakční testy.

„Verze operačního systému“ je pro výběr kombinovaného set-top boxu zásadní, společně s jeho druhem. V této souvislosti je zajímavé, že jsme nenašli jediný výrobek s nástupcem Android TV, Google TV a naše tabulka představuje směsici mobilového a „televizního“ Androidu. Spolehlivost a sladěnost s hardwarem se dá odhadnout pouze u Android TV (u IPTV/VoD v podstatě bez potíží), protože jde o verzi na kterou si Google vyhrazuje nutnou certifikaci. A opět platí, že nejnovější verze nemusí být ještě odladěna, staré verze naopak už nejspíše nepůjdou aktualizovat, a tudíž na nich budou postupně končit aplikace, a i tady tak platí slova o zlaté střední cestě.

Další položkou, která je zřejmá, jsou „tunery“, což v drtivé většině znamená DVB-T2/HEVC, nebo „plus něco“, pokud HEVC nebyl uveden, nebo pokud se ho nepodařilo potvrdit, neuvádíme ho. Tu a tam ale zařadíme parametrově zajímavý výrobek i bez něj.

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou u Androidu co do hardwaru zásadní a jednoduše řečeno čím vyšší paměť RAM, tím lepší a tím také mohou být například rychlejší i operace, můžete mít v paměti více rozeběhnutých aplikací, atd. Pro jednoduchou práci například s jednou, dvěma IPTV/VoD si ale s prostým gigabajtem vystačíte.

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ je to opět zejména o vašich požadavcích, což platí typicky při výstupu digitálního audio (napojení receiveru, prostorový zvuk…). Nejvíce ale myslete na připojení k internetu a pokud nemáte dotažen ethernetový kabel a nacházíte se v husté zástavbě, dbejte na Wi-Fi na méně zarušených 5GHz (automaticky je u Wi-Fi 5, u Wi-Fi 4 být nemusí). Pokud doma chcete v tomto ohledu vše vyřešit kompletně, doporučujeme sáhnout po tzv. meshové Wi-Fi, jako je např. směrovač (router) Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test). Může se stát, že tu nenajdete Bluetooth. To v okamžiku, kdy nebylo uvedeno.

Poslední položkou je „poznámka“ v níž vidíte, že drtivá většina set-top boxů je určena pro volný pozemní či satelitní příjem, tzn. že nemají mechaniku přístupové kartu a pokud ji mají ověřte si kompatibilitu. V této části mj. najdete údaj o kompatibilitě s přehráváním obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, poznámky ke zvuku, atd.

Přehled kombinovaných set-top boxů pro DVB-T2/S2, červenec 2023

Poslední úpravy článku a tabulky proběhly v pondělí 3. července 2023. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém přijímači odpovídajícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky. Proto je najdete v tabulce formátu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – kombinované STB s Androidem, červen 2023

Ke stažení (XLSX): tabulka – kombinované STB s Androidem červenec 2023_v2