Máme pro vás okolo 60 zařízení nejrůznějších tříd, výbavy i ceny, a výběr je tak stále širší a širší. Nově (nověji) tu pak máme tři hlavní skupiny operačních systémů: mobilní Android, „televizní“ Android TV a jeho nástupce, Google TV. Pokud nákupem míříte zejména na používání IPTV/VoD, tedy on-line videoték a internetových televizí, pak sáhněte po posledních dvou. Nebo si alespoň prověřte, že „ta vaše“ aplikace vám na Androidu z mobilu pojede.

I když dříve byl podmínkou pro zařazení do našeho přehledu multimediálních center (MMC) případně vybavených i televizním tunerem provoz na operačním systému Android nebo Android TV, nyní už tu máme o něco málo více kousků s Google TV. Nenašli jsme jich moc, u video přehrávačů se situace – na rozdíl od televizorů – mění jen velmi zvolna. Pokud se tedy podíváte na MMC do 5.000 Kč, což byla naše druhá a poslední podmínka, najdete s budoucím Google TV asi jen čtyři kousky.

V tabulce ke stažení v závěru článku je, jako „nejnižší Android“, uvedena verze 7.0 a i když možná narazíte i na nějakou ještě nižší, mějte na paměti, že už sama sedmička je co do podpory a zejména funkčnosti aplikací skoro na pováženou. Doporučujeme kupovat, i když mohou být někdy cenově hodně výhodné, jen takové MMC, které jde aktualizovat na alespoň osmičku. Jistotu pro výstup na „big screen“, tedy velkou obrazovku televizoru, a kompatibilitu s moderními aplikacemi IPTV/VoD pak představuje až Android TV, potažmo jeho nástupce, Google TV. Tento o. s., či spíše uživatelská nadstavba, má ale momentálně řadu problémů a je, nejen co do uživatelského komfortu, znatelně horší.

DVB-T2 u Android a Android TV Přehled kombinovaných TV přijímačů

Situace na trhu od minulého přehledu

Mírně zlevnilo například Amiko A6 Combo S2/T2/C (o čtyři stovky na 2.390 Kč), o 200 Kč pak Google Chromecast 4 (nyní 1.690 Kč) a GoSAT Smart box GS950 T2 Combo (1.690 Kč).

V ceně výrazně klesl AB IPBox One, který nyní přijde na 1.490 Kč (dříve 2.590 Kč), to samé potkalo i u nás testovaný AB IPBox Two Combo (z 3.890 Kč na 2.699 Kč), dále Techbite Flix TV Box (z 1.990 Kč na nějakých 1.590 Kč) a Tesla MediaBox X500 Pro – 8K (dříve 1.990 Kč, nyní 1.590 Kč).

Naopak zdražil Di-Way And-23 Pro (z 1.290 Kč na 1.890 Kč), Evolveo MultiMedia Box C4 (z 2.590 Kč na 2.790 Kč), Evolveo Hybrid Box T2 (dříve 1.999 Kč, nyní 2.450 Kč) nebo třeba Strong SRT 202 Ematic (dříve 1.890 Kč, nyní 2.100 Kč).

Nejspíše nejlevnější přehrávač na trhu, Openbox AND-95 šel z 999 Kč na asi 1.199 Kč. Výrazně pak zdražil Strong SRT 2022, a to z 2.200 Kč na 3.099 Kč, naopak Strong SRT 2023 klesl ze 1.490 Kč na 990 Kč stejně, jako Strong Leap-S1 (2.600 Kč, nyní 2.399 Kč).

Prodej byl ukončen v případě Amiko A5, Amiko A6 OTT, Di-Way And-24 Pro, Di-Way And-4X4 DVB-T2, Android, Di-Way And-HK1 8K UHD či Formuler S Turbo (4K/S2). Vyřazen z nabídky byl rovněž levný GigaBlue x Botech Wzone (1.999 Kč) s Android TV 10, dále Mecool KD1, Strong SRT 2401, Tesla MediaBox XT650, Tesla MediaBox X700 Pro a Tesla MediaBox X900 Pro – 8K.

I tak je tu nějakých šedesát přehrávačů a řada je tudíž nových.

Mascom MC A102T-C Android TV patří mezi tzv. kombinované boxy s Android TV 10 a tunerem DVB-T2. Přijde na 2.599 Kč. Foto: Atos Elektro

Jak číst tabulku

Podle čeho si přehrávač vybírat jsme podrobně rozebrali v minulém přehledu. Situace se od té doby v tomto ohledu skoro nezměnila, takže pojďme rovnou k parametrům v tabulce.

„Typ a verze oper. systému“ zahrnuje jednak zmiňovaný Android z mobilů, jednak Android TV naopak z televizorů. Tam se už poslední dvě sezóny přechází na Google TV, kterého ale u MMC zatím moc není a je spíše výjimkou. Kouzlo tkví v tom, vybrat si u přehrávače takový o. s., resp. jeho verzi, která pro vaše potřeby vyhoví a v ideálním případě půjde ještě alespoň jednou aktualizovat. Zlatá střední cesta často bývá tou nejlepší volbou.

Další položkou jsou „tunery (DVB)“, což je tu pro případ, že jde o kombinovaný set-top box. Ostatně v přehledu jich není úplně málo. Maximální rozlišení televizního příjmu jsme tentokráte vypustili, údaj se často těžko shání a ještě hůře ověřuje. Navíc na něm dnes moc nezáleží, protože satelitní příjem je jiný svět a 4K pozemní cestou se zřejmě nikdy nedočkáme; momentálně se spíše bojuje o to, aby DVB-T2 vůbec existovalo…

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou zřejmé a co do hardwaru pochopitelně klíčové. Podle našich posledních zjištění se zdá, že Google TV vyžaduje celkově silnější „železo“ a bylo to vidět zejména na našem posledním testu přehrávače Strong Leap-S3, kam navíc přišla nějaká nová aktualizace Google TV (verzi výrobce neoznamuje).

Jinak v této části vše posuzujte vzhledem k aktivně provozovaným aplikacím v kombinaci s vaší verzí o. s. Android. Čím vyšší je, tím zpravidla bývá na hardware náročnější. Pro běžné potřeby si však vystačíte i s 1 GB RAM (někdy možná jen s trochou trpělivosti).

Multimediální přehrávač určený rovnou k zasunutí do rozhraní HDMI v podobě Tesla MediaBox XA300 Android TV. Někdy k takovémuto řešení potřebujete ještě dokoupit prodlužovací adaptér. Ptejte se také po tom, jak je vlastně takovýto skrytý box napájen. Foto: Tesla Electronics

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ je to jednak o vaší náročnosti (digitální audio připojení na zesilovač?) a jednak o vaší instalaci (připojení přes ethernetový kabel nebo Wi-Fi?). Jestliže budete MMC připojovat pouze přes Wi-Fi, jděte po přístrojích zvládajících i méně zarušené pásmo 5 GHz a ideálně se orientujte alespoň na Wi-Fi 5 (dříve Wi-Fi ac).

Nezapomeňte ale ani na to, že potřebujete patřičně vybavený – a patřičně kvalitní – Wi-Fi směrovač, router! Tohle se hodně podceňuje, resp. se na to zapomíná. Pokud máte problémy se signálem, doporučujeme tzv. meshovou Wi-Fi. Nám se výborně osvědčuje levný a dobrý Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde). Ještě upozorňujeme, že prodejci se na stránce produktu pochopitelně mohou mýlit a pokud je tohle pro vás klíčové, dobře si práci na frekvenci 5 GHz ověřte. U Wi-Fi 4 není vždy, u Wi-Fi 5 a vyšší s ní už ale můžete počítat.

Někdy máme, z prostorových důvodů, v tabulce uvedeno „2,4 GHz“ i když správně by tam mělo být „pouze 2,4 GHz“. Někdy zde také není uvedena verze Wi-Fi, kterou se nepodařilo dohledat, ale je připojena poznámka „i 5 GHz“, kterou nejčastěji bereme z webu výrobce. Ruku do ohně za to ale pochopitelně nedáme. To jen u věcí, které jsme si vyzkoušeli; viz odkazy na testy v tabulce „XLSX“.

Poslední položkou je „poznámka“ v níž najdete rozlišení (počítejte s tím, že často nejde ověřit, ale většinou už 4K) a mj. také podporované systémy pro přehrávání obsahu s HDR (co to je). Naopak se nezabýváme například kompatibilitou s HDMI (CEC), protože v praxi moc nefunguje, často je ale přítomna alespoň pro něco (hlasitost a společné zapnutí/vypnutí).

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled MMC Android, max. 5000 Kč, červen 2023

Tabulka ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na recenze): tabulka – přehled MMC Android, max. 5000 Kč, červen 2023

Foto v úvodu: Strong