Hned devět terestrických televizních sítí bude možné ke konci letošního roku naladit na území hlavního města Prahy. Ke čtyřem celoplošným multiplexům DVB-T2 a rovněž čtyřem regionálním sítím DVB-T a DVB-T2 přibude pátý regionální multiplex. Půjde o Regionální síť 7 provozovanou společností Progress Digital.

Pražský vysílač Regionální sítě 7 se bude nacházet na budově City Tower na Pankráci, odkud od loňského září vysílá i sesterský celoplošný multiplex 24. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) povolil u nového pražského vysílače Regionální sítě 7 výrazně vyšší maximální povolený vyzářený výkon 9,12 kW, který umožní pokrýt na kanálu 36 značnou část metropole. Regionální síť 7 tak vyrovná výhodu konkurenčních Českých Radiokomunikací (CRA), jejichž obdobně strukturovaná Regionální síť 8 sice nemá vysílač v Praze, ale využívá sesterskou Regionální síť 12, která má naopak jediný vysílač na pražském Žižkově. Oba tyto multiplexy CRA šíří stejný obsah: dva programy hudební televize Óčko a druhý program křesťanské televize Noe nazvaný Noe+.

Multiplex 24 spustil šestý vysílač v Praze Dokrývač Malešická je poblíž končící Olšanské

Pro Regionální síť 7 je pražský vysílač na mrakodrapu City Tower celkem osmnáctým vysílačem. Operátor zatím nechce prozradit, kdy spustí jeho vysílání. „Máme na to půl roku od obdržení individuálního oprávnění od ČTÚ,“ uvedl pro Televizníweb.cz Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů společností Digital Broadasting a Progress Digital. Později dodal, že by se tak mělo stát v posledním letošním čtvrtletí. Regionální síť 7 šíří zatím jediný program, který navíc provozuje samotná mediální skupina, do které spadá Progress Digital. Jde o promo kanál Televize přes anténu, který vznikl v době přechodu na zemské digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, aby informoval o výhodách vysílání v tomto standardu, kompatibilních přijímacích zařízeních a úpravách přijímacích antén.

Regionální síť 7 má vysílače v devíti krajských městech. Kromě Prahy jde o Brno, Jihlavu, Karlovy Vary, Olomouc, Plzeň, Ústí nad Labem a Zlín. Dalšími vysílači a dokrývači pokrývá Benešov, Beroun, Bruntál, Klatovy, Litvínovice, Příbram, Svitavy, Šumperk a Vsetín. Konkurenční Regionální síť 8 provozovaná CRA má rovněž 18 vysílačů a dokrývačů s dosahem do devíti krajských měst: Českých Budějovic, Hradce Králové, Jihlavy, Karlových Varů, Liberce, Olomouce, Pardubic, Plzně a Ústí nad Labem. Ze středních a menších měst pokrývá Blansko, Děčín, Jablonec nad Nisou, Most, Svitavy, Teplice, Trutnov, Uherský Brod a Určice.

Další tři vysílače pro Regionální síť 7 Včetně páteřních Kozmic