Podíl posluchačů, kteří přijímají rozhlasové vysílání přes digitální sítě DAB+, v prvním pololetí letošního roku vzrostl na 17 procent. Vyplývá to z pravidelného průzkumu poslechovosti rádií Radioprojekt, jehož aktuální výsledky ve středu zveřejnily agentury SKMO, STEM/Mark, Median a Nielsen Admosphere.

Příjem digitálního rozhlasového vysílání přes pozemní sítě DAB+ má zhruba poloviční podíl oproti internetovému poslechu, který v Radioprojektu deklarovalo 33 procent posluchačů. Stejný podíl jako příjem přes DAB+ má internetový poslech přes mobil. Dalších 16 procent respondentů poslouchá rádio online přes počítač nebo tablet. Necelá desetina posluchačů (přesněji devět procent) využívá pro poslech rádia televizor a sítě DVB-T2. Drtivě však převládá klasický příjem analogového signálu na VKV, který využívá 90 procent respondentů. Řada posluchačů kombinuje různé druhy příjmu rádia, proto jednotlivé podíly platforem v součtu dávají více než 100 procent respondentů.

Začal tendr na sítě DAB+ Účast stojí až půl milionu

Jakub Melín: Jsou to pohádky, podíl DAB+ je nižší

S deklarovaným podílem posluchačů DAB+ v Česku ale nesouhlasí Jakub Melín, který spolupracuje s jedním s operátorů digitálních rozhlasových sítí v tuzemsku, společností Joe Media. „Pohádky by se měly vyprávět dětem na dobrou noc. Z nějakého důvodu se je ale snaží někdo vyprávět nám,“ napsal do skupiny Česko přechází na DAB+ na Facebooku. Srovnává přitom situaci se sousedním Bavorskem, které má už více než 10 let celoplošné pokrytí sítěmi DAB+ s komerčními i veřejnoprávními programy. Bavorsko má největší penetraci DAB+ ze všech spolkových zemí Německa a vlastnictví alespoň jednoho DAB+ přijímače deklaruje 48 procent posluchačů, přičemž 31 procent DAB+ skutečně poslouchá.

Vyloženě pouze přes DAB+ přijímá v Bavorsku rádia pouze 17 procent posluchačů, velká část využívá synergii DAB+ a FM (např. DAB v autě, FM doma nebo opačně). „Zásadní je, že v Bavorsku je celoplošné pokrytí státu realitou už více než 10 let. Komerční stanice už dlouhá léta v DAB+ vysílají a pokrytí veřejnoprávních a komerčních sítí je celoplošné dlouhá léta. V DAB+ vysílají veřejnoprávní, komerční i regionální stanice. V německých obchodech se DAB+ rádia prodávají mnoho let, na tamních regálech je velký výběr těchto rádií, několik let už tam čisté FM rádio takřka nakoupíte, stačí se zajet podívat za hranice do Euronicsu. K tomu se masivně DAB+ promuje v rádiích, jsou tam různé soutěže o přijímače, spoty podporující DAB+ a podobně, a to na veřejnoprávních i soukromých stanicích. Technická kvalita zvuku v DAB+ v Bavorsku je pak taky někde jinde,“ konstatuje Jakub Melín.

Jaký je aktuální stav DAB+ v Česku? Shrnuje ho zajímavý leták

Čistě digitální programy mají marginální poslechovost

„Mezitím nám v ČR, kde zatím v DAB+ takřka nevysílají žádná jiná rádia než veřejnoprávní rozhlas, pokrytí není dotažené ani u veřejnoprávní sítě (a před 4 lety nebylo skoro žádné ani u ní) a prodej DAB+ rádií v obchodech je stále tristní (výběr je mnohem menší a ještě před pár lety skoro žádná DAB+ rádia v regálech nebyla) někdo tvrdí, že tu DAB+ poslouchá už 17 % obyvatel. Tedy skoro 60 % toho čísla, které mají v Bavorsku, které je na tom s DABem nesrovnatelně lépe než my, a to už mnoho let, je ekonomicky silnější a podobně. Proč má někdo potřebu si ta čísla prostě vymýšlet, když nejsou a nemohou být reálná?“ ptá se Jakub Melín. „Fandím DAB+, opravdu mne nikdo nemůže obvinit z nějakého hejtu proti této technologii, ale tyhle výmysly zavádění DAB+ opravdu nepřispívají.“

Že by mohl být podíl posluchačů přijímajících DAB+ nadsazený, naznačují i data ze samotného Radioprojektu. Denní poslechovost čistě digitálních stanic Českého rozhlasu, které terestricky vysílání pouze přes DAB+, se totiž pohybuje v jednotkách tisíc lidí denně. Například Rádio Wave má pouze osm tisíc posluchačů denně, Rádia Junior a Pohoda čtyři tisíce a Český rozhlas Jazz a D-dur tři tisíce.

Šestý operátor spustil DAB+ Progress Digital testuje ve středu Čech

Štítky