Šestnáct vysílačů nestačí, provozovatel televizní Regionální sítě 11, která šíří programy i-Vysočina.cz, TV KLADNo.1 a iVodárenství, získal oprávnění používat sedmnáctý. Multiplex pokryje další velké jihočeské město, vysílat bude v Táboře na kanále 36 z bytového domu ve východní průmyslové části města.

Nepůjde o nijak silný vysílač, podle individuálního oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) má mít maximální vyzářený výkon 100 W. I tak ale Regionální síť 11 co do počtu lokalit, odkud vysílá nebo bude vysílat, šlape na paty mnohem větším operátorům: Českým Radiokomunikacím s jejich Regionální sítí 8 a společnosti Progress Digital s Regionální sítí 7, které mají od ČTÚ oprávnění vysílat z 18 lokalit. V případě Regionální sítě 11 jde ale často o slabé vysílače s výkonem do 100 W, které využívají různé komíny a vodojemy, například v Berouně, Českých Budějovicích, Havlíčkově Brodě, Humpolci nebo Teplicích. Silnější kilowattové vysílače síť získala v Praze, Plzni, Jihlavě a Třebíči. Některé z nich teprve čekají na zprovoznění.

Vzniká třetí velká regionální síť DVB-T Vysílat může už v 16 lokalitách

Chystá se další regionální televize TV R

Operátora Regionální sítě 11, společnost Fiera touch, vlastní pelhřimovský podnikatel Pavel Hájek. Ten prostřednictvím dalších společností přímo provozuje programy, které tento multiplex obsahuje, tedy regionálně zaměřenou zpravodajskou a publicistickou televizi i-Vysočina.cz, k níž náleží i stejnojmenný internetový portál, a také specializovanou stanici iVodárenství TV a vodárenském průmyslu. Letos v květnu získala Hájkova společnost REGIO content licenci pro terestricky šířený televizní kanál TV R, který má nabídnout proud regionálního zpravodajství a publicistiky a má obsadit místo po Regionálnítelevizi.cz, kterou převzala mediální skupina A11 a přejmenovala ji na kanál A11 s plnoformátovým zaměřením (byť regionální zprávy v ní zatím zůstávají).

„V současné době jsou v Regionální síti 11 šířeny tři televizní kanály: TV i-Vysočina.CZ, TV KLADNo.1, TV iVodárenství a stávající využití datového toku je 20MB. V následujícím roce dojde k navýšení s ohledem na plánovanou distribuci dalších kanálů,“ napsal letos na jaře Pavel Hájek ČTÚ v pravidelné zprávě o využití kapacity jeho vysílací sítě. Reálně má síť zprovozněno 10 ze 17 vysílačů a pokrývá něco přes tři procenta obyvatel České republiky. Nejlepší pokrytí má v Kraji Vysočina, kde je v dosahu téměř poloviny obyvatel. Tam také původně Regionální síť 11 startovala jako multiplex pro tamní regionální televizi i-Vysočina.cz. V roce 2021 tato stanice vstoupila i do celoplošného multiplexu 24, v němž vysílání v rámci Kraje Vysočina.

Vodárenská TV míří do DVB-T Patří majiteli regionální i-Vysočina TV

Plány na DAB+ a komunální politika

Zatímco v multiplexu 24 vysílá i-Vysočina.cz ve standardním rozlišení obrazu, ve vlastní Regionální síti 11 je dostupná ve Full HD rozlišení. Stejnou kvalitu má v Regionální síti 11 také televize iVodárenství. Vedle televizní sítě chce Pavel Hájek získat i vlastní síť pro terestrické digitální rozhlasové vysílání. Jeho společnost Fiera touch se přihlásila do aukce kmitočtů pro DAB+, kterou pořádá ČTÚ a jež by měla proběhnout příští měsíc. Je pravděpodobné, že operátor projeví zájem spíše o některou regionální síť. V úvahu by připadala Vysočina, kde by mohla v DAB+ vysílat audio verze televize i-Vysočina.cz. Fiera touch je jedním z devíti účastníků aukce kmitočtů pro sítě DAB+, z nichž hned šest chce usilovat o jeden ze dvou celoplošných multiplexů určených pro vysílání komerčních rádií.

Mediální skupina Pavla Hájka je velice aktivní také na internetu. Kromě regionálního zpravodajského portálu i-Vysočina.cz a specializované stránky iVodárenství.cz provozuje také weby iUhlí.cz o a EnergyTV.cz o energetice. Úzce také spolupracuje se Sdružením oboru vodovodů a kanalizací ČR. Pavel Hájek je aktivní také v komunální politice, v loňských volbách byl lídrem kandidátky a kandidátem na starostu za místní Změnu pro Pelhřimov, za kterou je zastupitelem města Pelhřimov.

Kdo se utká o sítě DAB+? Zájem má internetový Play.cz i Rusové

Úvodní foto: archiv Pavla Hájka a koláž Televizniweb.cz