O poznání menší personální zemětřesení, než se dalo čekat, nastane s příchodem nového generálního ředitele Jana Součka do pražské centrály České televize. Z Brna, kde vedl posledních 12 let tamní studio ČT, si přivádí některé klíčové spolupracovníky.

Program ČT 1 povede od října jako manažer či výkonný ředitel Jiří Kokmotos, který posledních deset let vedl program brněnského studia Českého rozhlasu. Nenechte se ale mýlit, jde o Pražáka, který se do Brna přestěhoval právě díky příležitosti v největším regionálním studiu ČRo. Ve veřejnoprávním rozhlase začínal ve vysílání pro děti. „Do rádia mě přivedla Zdeňka Vlašimská, redaktorka Kolotoče. Stříhat a přemýšlet o rádiu mě pak učila skvělá zvukařka Jitka Borkovcová. Nicméně mým rozhlasovým životem prošli dva lidé, kteří mi dali obrovskou šanci. Jak říkal Horníček, důležité je mít v životě štěstí, třeba na to, že si vás někdo všimne a pomůže vám. Pro mě to byl Pavel Kudrna, který mě jako eléva vzal do svých projektů a pořadů. Další byl Jaromír Ostrý, který mi dal šanci dramaturgovat na Dvojce a posléze mi svěřil celý program Českého rozhlasu Brno,“ popsal Kokmotos na svém profilu na Facebooku.

Vedení ČT bude o něco širší Jan Souček představil svůj management

Brňáci na Kavkách: Kokmotos, Fila a Lautnerová

„Přechod z Prahy do Brna byl vlastně jeden z mých nejdůležitějších životních kroků, pochopil jsem význam a důležitost regionalisty, a to nejen v lidové písni. Ale i té jsme dali šanci a oplatilo se to. Brno se vrátilo na post nejposlouchanější regionální stanice v ČR, a to zejména díky skvělému týmu, jehož programovou část jsem měl tu čest a radost vést 10 let. Teď dostávám další šanci a mám štěstí potřetí. Přišel s ní Jan Souček,“ dodává Kokmotos, který bude přímo podléhat řediteli divize programu Milanu Fridrichovi, jenž na stejné pozici působil i za současného generálního ředitele Petra Dvořáka. Byl to právě Dvořák, který Fridricha po nástupu na Kavčí hory v roce 2011 udělal ředitelem programu po roce, kdy ho jeho předchůdce Jiří Janeček zbavil funkce ředitele zpravodajství a dal mu na starosti nový útvar Nová média.

Přímo z brněnského studia ČT si Jan Souček na Kavčí hory přivádí Petru Lautnerovou, vedoucího personálního útvaru, která nově povede úsek lidských zdrojů v celé ČT. Ani tato funkce ale není na prvním stupni řízení, nýbrž spadá pod útvar korporátních služeb, který nově povede Michal Fila, současný vedoucí sekce interní a externí komunikace ve společnosti Home Credit (ve stejné společnosti v minulosti působila i Petra Lautnerová). Filova funkce prakticky odpovídá pozici odcházejícího Víta Koláře, ředitele korporátních vztahů, komunikace a obchodu. Fila před nástupem do Home Creditu přede dvěma lety působil 16 let v brněnském studiu ČT, naposledy jako vedoucí redakce zpravodajství. Kromě těchto tří jmen žádní další nováčci ve vedení ČT nepochází z Brna, takže (alespoň na prvních dvou stupních vedení ČT) se žádný exodus brněnských manažerů na Kavčí hory nekoná.

Překvapení: Dvořák končí Ředitelem ČT bude Jan Souček

Skvělý tah s Polachovou, které HBO zrušilo originální produkci

Asi největším překvapením je vznik nové funkce ředitelky divize obsah, kterou obsadí dlouholetá šéfka originální produkce HBO Europe Tereza Polachová. Polachová působí v HBO skoro 14 let a pod jejím vedením vznikla celá řada originálních českých seriálů a minisérií, například Až po uši, Hořící keř či Vítěz, který se ale už uvedení na HBO nedočkal, protože ho společnost s dalšími premiérovými seriály prodala konkurenční službě SkyShowtime. Souvisí to s rozhodnutím HBO ukončit produkci vlastních dramatických pořadů v regionu střední a východní Evropy. Polachová s Filou budou také jediní dva úplní nováčci v topmanagementu ČT. Další změnou je obsazení pozice ředitele zpravodajství, na tu se ale posouvá Petr Mrzena, dlouholetý šéfredaktor zpravodajství a výkonný ředitel ČT 24, který pracoval pod odcházejícím ředitelem zpravodajství a sportu Zdeňkem Šámalem.

Mrzena tedy fakticky naváže na Šámalovu éru, která s dvěma přestávkami trvala 25 let. Šéfredaktorem zpravodajství se stal poprvé v roce 1998, za generálního ředitele Jakuba Puchalského, nástupce historicky prvního ředitele samostatné ČT Iva Mathé. V letech 2000 až 2003 působil Šámal nejprve jako šéfeditor zpravodajského časopisu Týden a poté pomáhal slovenskému podnikateli Martinu Lengyelovi založit slovenskou zpravodajskou televizi TA3, kde poté byl šéfredaktorem zpravodajství. Do ČT se vrátil jako ředitel zpravodajství v roce 2003 poté, co se generálním ředitelem stal jeho někdejší podřízený, moderátor hlavní zpravodajské relace Události Jiří Janeček. Pod jeho vedením Šámal vytvořil samostatný a v roce 2005 spustil zpravodajský kanál ČT 24.

Jan Souček: ČT se musí posunout v digitálu Začíná výběr nového šéfa Kavčích hor

Kdo bude novým šéfredaktorem zpravodajství a šéfem ČT 24?

Šámalovy a Janečkovy kroky se rozešly v roce 2007 po zdlouhavých problémech Janečkova nejbližšího spolupracovníka Františka Lamberta, který postupně stále více přebíral Janečkovy pravomoci a postupně vyplavala na povrch jeho komunistická minulost a členství v Lidových milicích. V roce 2007 proto Šámal přijal nabídku stát se šéfem internetového zpravodajství televize Nova a od roku 2009 dva roky vedl jako generální ředitel komerční zpravodajskou televizi Z1, kterou se pokoušel zachránit od krachu. To se nepodařilo, investor se totiž v roce 2011 rozhodl tento projekt dále nepodporovat. Šámal proto ještě téhož roku zamířil jako programový ředitel do pražské TV Metropol a po vítězství Petra Dvořáka v konkurzu na generálního ředitele ČT se v říjnu 2011 vrátil na Kavčí hory jako ředitel zpravodajství. V této funkci zůstal až do letošního roku, přičemž byl zároveň i statutárním zástupcem generálního ředitele, takže televizi vedl v době Dvořákovy nepřítomnosti.

Šámalův odchod není překvapivý, sám několikrát deklaroval, že svoje setrvání v ČT spojuje s generálním ředitelem Petrem Dvořákem. Navíc si už léta připravoval jako svého nástupce Petra Mrzenu. S výměnou na postu ředitele zpravodajství tak přichází jediná otázka: kdo se stane novým šéfredaktorem zpravodajství a zároveň výkonným ředitelem zpravodajského kanálu ČT 24? Na tom se prý Mrzena ještě bude bavit s novým generálním ředitelem Součkem. Nelze vyloučit, že i tuto funkci obsadí někdo z brněnského studia ČT.

2030 aneb v čem se Jan Souček mýlí? Terestrická televize neskončí za sedm let

Štítky