Tradičně postavený televizor, tedy bez externího boxu, přichází s několika zajímavými vlastnostmi a hlavně, protože jsme před vrcholem (u vrcholu s rozlišením 4K), i s nejlepším plošným podsvícením současnosti, s Mini LED.

Za 140 cm (55″) ve vyšší střední třídě momentálně zaplatíte 31.990 Kč, jsme u kolekce 2023/24, takže se nedivme. Obecně vzato ani zde (jsme u Samsungu…) nemůžete očekávat HDR (co to je) typu Dolby Vision a zvuk v DTS. Co naopak očekávat můžete, je Dolby Atmos a vlastní systém tzv. objektově orientovaného zvuku OTS. A když jsme u toho – audio systém je typu 2.2.2, tedy dva přední, dva basové a dva horní kanály (právě ty jsou pro Atmos), výkon zesilovače je více než slušný – 60 W (RMS), a to i přesto, že to někdy moc nevypadalo (hodně záleželo na zdroji). U HDR jsme pak opět svědky jednak „televizního“ HLG, základního HDR10 a „firemního“ (člen aliance) HDR10+ ve třech podobách. V tomto případě už jde o dynamický systém, což má společného s Dolby Vision.

Jaký je Samsung QE55Q80C? Klasická koncepce, výborný obraz, k vrcholu jen kousek

QE55QN85CAT je vybaven obrazovkou LCD (QLED) s rozlišením Ultra HD (4K), což je dnes největší část trhu, inteligentním obrazovým procesorem (inteligentnějším), tedy umělá inteligence (UI), což Samsung rozhodně umí, a zmiňovaným audio systémem. Ten je dnes důležitější než dříve a i když se televizní stanice do lepšího zvuku nijak nehrnou, máme tu on-line videotéky (VoD) a v případě Samsungu i vstup přes Bluetooth typicky z mobilu.

Televizor je kompatibilní s řadou originálních nástěných držáků, včetně natočitelného (může pracovat i na výšku, tedy s poměrem stran 9:16), v naopak zcela nenápadné zmínce narazíte na podporu Zigbee (co je to).

A ještě jedna zajímavá věc: v tzv. informačním listu, který si můžete ze stránky Samsungu stáhnout (přímo u produktu) se dozvíte několik veledůležitých věcí. Jednou z nich je tzv. „Minimum guaranteed product support“, která je zde poskytována po sedm let. To vám dává jistotu na díly i oficiální údržbu televizoru jako takového.

Instalace: pozor na mobil a PIN

Zajímavé je, že sestavení podstavce bylo jednodušší než u některých předchozích modelů 2023. Ke šroubům byl někdy až výrazně lepší přístup a tady se sluší říci, že podstavec se skládá ze dvou částí – ploché kovové placky a překvapivě bytelné plastové stojiny. Do ní se zasouvají šrouby, kterými se obě části přichytí (šrouby jsou stejné s těmi, které jdou do panelu). A právě tady byl občas u letošní kolekce problém. Nikoli u tohoto modelu!

Jinak buďte obezřetní při použití mobilního telefonu k instalaci. Samsung ji má podivně udělanou, což jsme si několikrát vyzkoušeli (a vždy utekli). Teď jsme ale narazili na to, že po předchozí instalaci, která byla udělána právě takto, byl televizor zablokován unikátním pinem (obvykle všichni při testech zadáváme klasiku). A ten byl převzat právě z telefonu, takže se pochopitelně běžně nedal odhalit.

Třídění kanálů je stejné, jako u jiných modelů, takže přesunete pouze jeden a vymažete jich více, a to i na přeskáčku vybraných. Jinak je řazení snadné a intuitivní.

Programová nabídka je o poznání pomalejší než v minulých letech a tohoto jsme, od zavedení o. s. Tizen, ještě svědky nebyly. Foto: autor

Pomalejší EPG, solidní chytré funkce i HbbTV

K ovládání, menu nastavení, apod. bylo řečeno dost a dost, níže je několik odkazů, kde k tomu najdete víc, včetně věcí, které nám vadí a které vadili i zde.

Samsung u letošních modelů nezvládl EPG, resp. jeho spouštění. To tak nabíhá znatelně pomaleji s až dobře viditelným hlášením ve stylu „vyčkejte“. Abyste tomu rozuměli – značka má pořád rychlé EPG, rychlejší než drtivá většina konkurence. Jen jsme na tento „upravený“ systém doposud nebyli zvyklí.

EPG je s obrazovým náhledem, zvuk se stále nepřerušuje, což je důležité, a můžete se po něm volně pohybovat. Při zadání upozornění na pořad se televizor, jak je u výrobce zvykem, z pohotovostního režimu neprobudí.

ČTĚTE TAKÉ:

Aplikace jsme vyzkoušeli ty zabudované, tedy bez přihlášení k tržišti Samsungu. Všechny fungovaly bez znatelných potíží a jak vidíte ze snímku, šlo o Disney+, Skylink Live TV, Skyshowtime a Voyo, plus Youtube. Prakticky všechny jsme otestovali důkladně v delším či dlouhém provozu, Youtube omezeně. Ani v tomto okamžiku se však žádné potíže neukázaly a bylo vidět, že sladěnost s letošní verzí o. s. Tizen je už nyní na vysoké úrovni.

Pokud chcete vědět, jaké aplikace IPTV (internetový příjem televize) a VoD (on-line videotéka) váš televizor, včetně tohoto, přehraje, najdete to v samostatném článku zaměřeném na tzv. Smart TV 2023.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo zkoušeno s novým, dlouhodobě zapůjčeným mobilem Samsung Galaxy A53 5G (2023, test) a levným, avšak výborným TCL 30+ (Android 12, test).

V obou případech bylo navazování spojení rychlé a samotné propojení bez problémů. Výstup na televizor však byl vždy a pouze na část obrazovky, postranní černé pruhy byly dosti výrazné. V tomto ohledu se zrcadlení obrazovky z mobilu u Samsungu významně zhoršilo, a to i při zadání volby typu „výstup na celou obrazovku TV“ (pouze kompatibilní telefony). Jak to tak vypadá, bude to zřejmě problém všech televizorů z kolekce 2023/24.

A Bluetooth? Stejně jako u dalších TV Samsung i zde je obousměrné, tedy z přijímače i do něj.

Výstup jsme vyzkoušeli s výborným odolným repro Sencor Sirius SSS 6400N (test) a napojení bylo jako obvykle bez potíží. Na straně TV bylo nutno jít do menu nastavení do části Připojení, kde jsou umístěna zařízení pracující přes Bluetooth. Výstup na externí repro byl opět vyhrazený, simultánní příposlech přes televizor možný není.

Vstup do televizoru jsme testovali s oběma výše uvedenými mobily. Na TV nebylo zapotřebí nic dělat, pouze odsouhlasit párování. Napojení bylo rychlé a bezproblémové, hlasitost se u TCL řídila zvlášť, u Samsung Galaxy A53 byla už obě zařízení spřažena. Rozsah byl v obou případech (na zkoušených zdrojích) dostatečný, televizor má ovšem někdy zvýšení zvukové hladiny hodně pozvolné!

Tlačítko Info tu není, informace o pořadu, kanálu, získáte přes tlačítko OK a případné další operace. Foto: autor

Jaký je? Spolehlivý i obrazově trochu proměnlivý

Operační systém Tizen se opět osvědčil a i když EPG nabíhalo pomaleji než v předchozích letech, nikde jinde nižší výkon znát nebyl, včetně spouštění aplikací, resp. pořadů, a přepínání naladěných stanic. Překvapení nás nečekalo ani v multimédiích. XviD ani DivX přehrát nelze, na starší a staré věci tak můžete zapomenout. Co se týče HDR, to bylo nastaveno překvapivě dobře, a to i v zatmavené scéně. Detaily možná nebyly pro oči autora zobrazeny zcela ideálně (pocit z podání HDR je hodně subjektivní), ale rozhodně byly viditelné nadprůměrně. U přesvětlené scény to na testovacím souboru bylo vysloveně na jedničku.

Samsung QE55QN85CAT autora hodně překvapil. Bohužel někdy i nemile. Zajímavé bylo zejména to, že z některých zdrojů se černá, v okamžiku povolení tzv. Inteligentního režimu (auto kalibrace), měnila v šedou. Po vypnutí zmiňovaného režimu často barevnost poskočila a byla taková, na jakou jsme u Samsungu zvyklí, někdy to ale dlouho nevydrželo a v náznacích, nebo v některých aplikacích, to prostě problesklo, nebo se to objevovalo na delší dobu.

Například obraz z videotéky Voyo byl často jakoby za závojem a lehce zamlžený, ať jsme nastavili jakýkoli obrazový režim. Jelo se tak na plně automatický režim úpravy obrazu (zmiňovaný Inteligentní s kalibrací podle místnosti) i na klasický režim. Přepnutí však nic nepřineslo, možná šlo ale pouze o problém kusu, což ovšem nejsme schopni říci.

Zvukově byl televizor vcelku slušný, nárůst hlasitosti však byl velmi pozvolný a než se dosáhlo slušné hladiny, trvalo to velmi dlouho. Například při luxování v místnosti byla hlasitost vytažena na více než tři čtvrtiny, aby bylo alespoň něco slyšet, a to autor nepoužívá běžný lux, nýbrž zabudovaný. Podstatně strmější nárůst hlasitosti by se rozhodně hodil, změna měla být podstatně rychlejší. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že jsme u ranné verze firmwaru (u jiných strojů pro rok 2023 podobné potíže pozorovány nebyly), takže tomu dejme čas. Samsung o své televizory v posledních letech hodně pečoval, což dává naději na jisté usazení.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý operační systém a stabilní chod, celá řada aplikaci IPTV/VoD, výborné obousměrné Bluetooth, řada „eko“ režimů, , pro někoho možnost instalace obrazovky na výšku, snadné a intuitivní řazení stanic, ale…
  • PROTI: …přesunout jde bohužel pouze jeden kanál, chybí vypnutí obrazu a ponechání zvuku, stále nedotažené UR, někdy potíže s nalezením síťového serveru, zrcadlení obrazovky z mobilu nezabírá na TV celý panel