Za 127 cm (50″) 8.990 Kč? Hezké, ale možná si řeknete, co se za tím skrývá? Je tu stabilní platforma a konec konců i operační systém? Dá se na něj koukat a konec konců dá se i poslouchat? Na vše se podíváme a prověříme si i mnohé další, včetně provozu bez připojení do Googlu s čímž mají některé značky problém.

Levný televizor s Android TV 9 (těsně před koncem testu přišla zásadní aktualizace, viz konec článku) má rámeček pouze z boku a obrazovku pouze lemuje několika milimetrová černá neaktivní část. Jsme u rozlišení Ultra HD (4K), takže nechybí přehrávání obsahu s HDR, zde v základní podobě (viz tabulka), je tu i obvyklé kompletní tunerové osazení, stereo reprosoustavy vyzařující do podstavce a také – překvapení – kompatibilita s DTS, což bylo někdy za provozu hodně znát i na běžném televizním příjmu (míněno DTS Virtual:X).

Příjemné je HbbTV 2.0, takže jste připraveni na budoucí aplikace „červeného tlačítka“, bohaté je osazení rozhraními, včetně trojice HDMI a dvojice USB 2.0.

Na zadní straně ještě vidíte napevno přidělanou napájecí šňůru, rozhraní jdoucí jednak směrem dolů a další, boční (mj. připojení antén), pak ve směru doleva. Pochopitelně při pohledu zpředu, tedy od obrazovky.

Klasická instalace, náročnější třídění kanálů

Jsme u levného televizoru, ale nožičky jsou překvapivě kovové, nicméně se přidělávají vruty, nikoli šrouby. Pravá a levá strana je dobře naznačena, umístění nožiček je snadno pochopitelné a mezi nimi vidíte poměrně rozměrné širokopásmové reproduktory. Zcela uprostřed spodní strany je pak elektronické tlačítko zapnutí a vypnutí; pouze toto, žádné další ovládací prvky.

Na krabici televizoru pak vidíte v současné době populární úspornost (žádné barevné obrázky, atd.), uvnitř už ale na klasický polystyren narazíte, ovšem ten používají i největší výrobci.

V průběhu instalace je vám nabídnuto několik aplikací k automatické instalaci a bylo to nabídnuto i v okamžiku, kdy jsme se odmítli připojit do tržiště aplikací Googlu, což může být pro některé uživatele důležité. A aplikace, nejzajímavější bylo Disney+, se opravdu nainstalovali bez nutnosti se přihlašovat.

Součástí instalace je také dotaz na trvalé spuštění Google Chrome a je to opět na vás. V pohodě byl ale funkční i bez toho (viz dále).

Po instalaci a naladění vašich tunerů skončíte na obrazovce typu „vítáme vás, užijte si to“ a jakmile ji odmáčknete, ocitnete se na domovské obrazovce, kde je ikona živého vysílání třetí v pořadí a bez popisu (objeví se až když na ni najdete). V tuneru se dnes už zpravidla nekončí, speciálně u Googlu di o tom můžete nechat jen zdát (první dvě pozice jsou zřejmě zaplacené). Faktem ale zůstává, že jinde to může být ještě horší a ikonu pro živé TV vysílání si tak třeba musíte na úvodní lištu domovské nabídky dodat sami.

Řazení stanic je opět tradiční, tj. komplikované. To v praxi znamená podivně nazvané volby nesdružené pod jednu nabídku. Tady si nejprve musíte najít co vlastně chcete dělat a vypořádat se s tím, že například „Úprava kanálu“ znamená jedinou volbu – smazat ho. Pokud chcete stanici přesunout na novou pozici, je to o volbě už jasně nadepsané „Posunutí kanálu“ (vždy po jednom). A ještě drobnost – rozhlasové kanály se po automatickém ladění umístily na pozici 50 a dále, tlačítko pro přepnutí TV/radio zde není.

Detail dálkového ovladače. EPG/Guide je trochu stranou a zasluhovalo by si lepší pozici, protože (alespoň u nás) bude využíváno podstatně častěji. Tady to ale bývá o chování těch největších trhů. Foto: Planeo

Ovládání s vlastním Menu, OK vyvolá seznam stanic

Ovládání je „androidí klasika“, o které jsme vás informovali už mnohokrát a popis poněkud zvláštního (stále) menu nastavení Googlu najdete například u recenze verze se kterou vše začalo, Android TV 8. Tady se tedy věnujme především dálkovému ovladači a tomu, co dělá tlačítko Menu, které je na něm na dosti výhodné pozici. Menu vyvolává, na použité platformě pocházející od výrobce (zejména hardwaru) Vestel, nabídku, která je můstkem mezi základními věcmi, které potřebujete mít pro řízení televizoru dobře dostupné a které Google prakticky zcela opomíjí, a vstupem přímo do zmiňovaného nastavení Android TV. A řekněme si rovnou, tlačítko Menu nevyvoláte vždy a zlobilo to v některých aplikacích (Disney+). Tady si typicky obraz a zvuk nezměníte.

„Firemní“ menu platformy Vestel napomáhá lepší ovladatelnosti. Škoda, že tu je například zbytečná práce s mechanikou přístupové karty a že se nabídka nedá upravit. Foto: autor.

Buďme ale rádi, že tu vodorovné menu vůbec je, protože v televizním tuneru ho vyvoláte a dostanete se z něj i do celkových nastavení Googlu aniž byste museli projít domovskou nabídkou. To, že je „Menu“ zobrazující se ve spodní části obrazovky jako vodorovná lišta trochu zvláštní, je ovšem fakt. Předně ho neupravíte, což by bylo velmi vhodné, a je tu zejména zcela zbytečná nabídka pro přístupovou kartu PCMCIA/CI+, kterou potřebujete jednou za uherský rok. Maličkostí v tomto ohledu už je podivný překlad nebo vůbec žádný překlad, např. „Režim obrazu“ vs. „Režim zobrazení“, což je ovšem prostý poměr stran, dále názvy jako „Soundtracky“ či „Blue Mute“ (omezení vyzařování modrého světla) a možná i zbytečné volby (nebo celá položka) v „Rozšířená nastavení“. Je to tu ale stále mnohem lepší, než v menu Googlu, kde narazíte na perly jako „Modré natažení“ či „Tuner barev“.

V části Napájení, což je ikona na pátém místě, si ale s výhodou vypnete obraz a ponecháte pouze zvuk („Obraz je vypnutý“) a také možná zjistíte, že zvuk jako takový, rozumějte přednastavený zvukový režim tu – na rozdíl od obrazového – nezměníte. Je tu sice volba Reproduktory, ale ta dělá přesně jen toto (interní nebo externí).

Dálkový ovladač vidíte v detailu výše a je zřejmé, že EPG/Guide mohlo být lépe umístěno, Menu s jakousi kontextovou nabídkou je po ruce a celkově vzato je ovladač vyřešen velmi dobře i přesto, že barevná tlačítka jsou odhozena zcela na spodek.

Základní EPG, funkční HbbTV 2.0

Po programové nabídce se nelze volně pohybovat, změna stanice vyvolá automatickou změnu v tuneru, takže se kanál přepne. Obraz k dispozici, jak vidíte ze snímku, nebyl, zvuk ale nechyběl, navíc se při vstupu a odchodu nepřerušoval.

EPG je tak základní k čemuž ještě přistupuje nemožnost se na pořad nechat upozornit. Příjemný je pak jednoduchý přechod mezi dny k čemuž se využívají barevná tlačítka a bohaté filtry pořadů.

Na rozdíl od multimediálních přehrávačů s Android TV je u televizorů k dispozici „červené tlačítko“ HbbTV, takže jsme ho také vyzkoušeli. Na Primě jel základ, ale tady se bez přihlašování v podstatě ani nehnete. U Novy jsme přehráli seriálový díl, včetně úvodních reklam a navazování na reklamy uvnitř pořadu. U České televize HbbTV rovněž pracovalo bez potíží, pořad navazoval typicky po změně kvality. Mimochodem stále nabíhal pouze do nízkého rozlišení a ČT nevyužívá dokonce ani novou volbu Auto. Můžete si to všem bez problémů přehodit třeba na Full HD a pořad v našem případě opět správně dokázal navázat.

Z aplikací jsme vyzkoušeli jen ty zabudované, televizor po celou dobu testu pracoval bez přihlášení ke knihovně aplikací Googlu a dobrou zprávou pro ty z vás, kteří ho chtějí mít takto je, že potíže nebyly v podstatě žádné. V instalaci jsme pak zadali zavedení všech nabídnutých aplikací, včetně například Youtube Music a Kids a i tady bylo vše v pořádku. Z placených IPTV/VoD tu byla jediná aplikace, Disney+, která byla vyzkoušena důkladně a jela bez sebemenších problémů. Jde o novou verzi aplikace, takže pro přihlášení jen stačí spustit ji na mobilu napojeném na stejný směrovač Wi-Fi, aplikace v televizoru si ji najdete a vy potvrdíte párování.

Pokud chcete vědět, které aplikace IPTV a VoD tento televizor (a i další) přehraje, stačí se podívat do našeho přehledu pro Smart TV 2023. Příjemné bylo, že televizor je schopen zapamatovat si svůj poslední stav (po instalaci nebylo nic upravováno), takže když ho vypnete v tuneru, po zapnutí se do něj vrátí, když v aplikaci, tak…

Interní aplikace multimédií nepracuje se serverem na domácí síti a kompatibilita zejména u audia nebyla nijak vysoká, takže jsme ji ani nezkoušeli. Ostatně jsme u Android TV a tady není problém dohrát nějakou jinou, třeba MX Player či VLC Player.

Bluetooth je určeno pouze pro ovládače, nikoli pro audio, takže jsme se zaměřili na vyzkoušení zrcadlení obrazovky z mobilů Samsung A54 5G (Android 13) a TCL 30+ (Android 12).

V prvním případě se u aplikace Voyo automaticky ztmavil displej, u TCL bylo třeba ho vypnout manuálně, resp. uvést do pohotovosti celý telefon. Napojení bylo v obou případech rychlé a bezproblémové, kvalita v podstatě na úrovni zdroje. À propos je to hodně zvláštní, že u mobilu dnes za asi tři tisíce korun (TCL 30+), narazíte na skutečně funkční zrcadlení obrazovky na televizor, čímž tam můžete dostat nejen fotografie, ale také videa z aplikací, které ve vaší „Smart TV“ nejsou.

Tlačítko Info má tři polohy. Od zobrazení v podstatě jen čísla kanálu přes stručné informace o pořadu a stanici až po ty podrobné. Foto: autor

Jaký je? Trochu svůj, ale má slušné firemní vylepšení

Platforma Vestel s Android TV byla během provozu stabilní a v tomto ohledu jsme narazili na jediný problém. Po napojení na vnější zdroj (HDMI) se jednou stalo, že na televizoru nešlo upravit hlasitost a ta byla nastavena na jakousi fixní hladinu. Po opětném zapnutí TV už bylo vše v pořádku. Nicméně počítejte s tím, že televizor je za provozu někdy poměrně pomalý, což na druhou stranu k nízké cenové relaci tak nějak patří. Abyste tedy nebyli překvapeni: zapnutí do režimu pozemního tuneru DVB-T2 trvalo asi 15 s (jindy ale i více než 20), přepnutí kanálu pozemního vysílání často zhruba 8 s, ale i 6, jindy pro změnu 13 s. Proč byl takový rozptyl, se odhalit nepodařilo.

V základu, tedy po uvedení do provozu, byl znát notně vyšisovaný obraz, který můžete někoho – zejména ve světlé či přesvětlené místnosti – až vyděsit. Ale pozor – výrobce po instalaci vybral, jako přednastavený obrazový režim, „Úsporu energie“, což v tomto konkrétním případě opravdu nebylo nejvhodnější! Takže než začnete cokoli říkat, zmáčkněte tlačítko Menu, najeďte na volbu „Režim obrazu“ a přepněte na Standardní. Přitom si možná povšimnete, že zdejší dynamický režim se od něj bohužel moc neliší, naštěstí tu stále máte uživatelské nastavení a další volby. Pokud jste navíc v přesvětlené místnosti orientované na jižní stranu, jako autor, můžete si upravit jas a další parametry a ti přemýšlivější na jistě brzy přijdou. Mimo jiné tu najdete intenzitu podsvícení, korekci gamma, vyvážení na bílou, sytost, atd., atd.

U televizoru se nepodařilo zjistit druh podsvícení obrazovky LCD, ale nejspíše půjde o plošné, tedy Direct LED, čemuž by odpovídala i jeho slušná rovnoměrnost. V tomto ohledu se také ukázalo, že když si s nastavením vyhrajete a světelná hladina není v místnosti příliš vysoká (zatažená okna, podvečer…), můžete z tohoto Sharpu dostat slušný obraz jdoucí i nad rámec ceny. Lehce nadprůměrný byl někdy i zvuk (lepší zdroj), u něhož jsme zejména ocenili srozumitelné dialogy z běžného pozemního vysílání (na dané verzi firmwaru).

Poslední verze Android TV 8 je výrazně přehlednější, ale stále rozporuplná

V závěru testu byla provedena samovolná aktualizace uživatelského prostředí Android TV, které se nešlo vyhnout, takže můžeme zapomenout na část práce s vodorovnými lištami (vše směřuje ke Google TV). Více v samostatné zprávě o tom samém u přehrávače Strong SRT 202 Ematic. U této TV je bohužel nutno konstatovat, že vylepšení Googlu jsou spíše „vylepšení“. Jeden příklad za všechny: když jste si dříve na dálkovém ovladači stiskli tlačítko APP, abyste se ze živého TV příjmu rovnou přepnuli do aplikace, jejich seznam se ukázal na části obrazovky a pod ním jelo vysílání. Nyní se objeví na celé a zmizí i zvuk. Tolik k „vylepšením“ Googlu.

Hodnocení

  • PRO: bohatě nastavitelný obraz z něhož něco vykřešete (nutná byla poměrně nízká světelná hladina), DTS, včetně DTS Virtual:X (!), firemní menu usnadňující typicky práci s obrazem a dovolující vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, ale…
  • PROTI: …neřeší zejména zvukové režimy, po instalaci nastaven obraz na „Úsporu energie“, (lze lehce předělat – Menu), zbytečně miniaturní font například u Info a v EPG