Tradičně drobně provedený box (170 g) nabízí velmi dobrou výbavu a pár šalamounsky vyřešených věcí. Jednou z nich jsou „nožičky“ na spodní straně, které jsou z půlky měkké a z půlky představují tvrdý plast. Zkrátka ani na voze, ani na…

V této souvislosti je rovněž zajímavé, že box nemá žádné výdechové otvory, a to opravdu nikde. Byli jsme tedy zvědaví, jak moc se bude hřát při provozu dlouhém třeba šest, nebo osm hodin a… kupodivu minimum i když znát to nejvíce bylo na spodní straně.

A ještě jedna věc: jsme sice u MediaBoxu označeného jako XT850, ale ona osmička nenaznačuje 8K, což je jen dobře, a pracujeme s dnes základním rozlišením Ultra HD (4K). V případě příjmu DVB-T2 jsme ověřili Full HD, 4K se u nás už ani zkušebně nevysílá.

Za povšimnutí stojí parádní, rozšířený dálkový ovladač (rozšířený ve smyslu Androidu), což znamená i zavedení numerické části a barevných tlačítek. Ta se uplatní v některých aplikacích, HbbTV tu pochopitelně není – to u žádného boxu s Androidem. Ovladač představuje velkou výhodu přijímače, protože o přijímač skutečně jde, byť DVB-T2 obsluhuje aplikace zvaná Live TV. Takto to ovšem funguje u všech zařízení s Android TV/Google TV, tedy i u televizorů…

U tohoto MediaBoxu naopak musíte oželet zejména digitální optický audio výstup, který by mu ovšem slušel, na druhou stranu nabízí, trochu zvláštně, analogový výstup A/V v podobě 3,5 mm konektoru typu jack. Těžko vysvětlit, zřejmě kvůli případnému převážení mezi domovem a chatou či chalupou.

Unikátní instalace, kupodivu včetně DVB-T2!

Set-top box byl napojen na náš referenční televizor Hisense 55U7HQ z roku 2022 pracující s rozlišením Ultra HD (4K). Pokud se podíváte na jeho test uvidíte, že jde o přijímač střední, nižší střední, třídy, byť výborně vybavený, což zdůrazňujeme kvůli kontextu s někdy až překvapivě výborným obrazem set-top boxu Tesly. Ten má také kvalitně, ba přímo překvapivě navrženou instalaci a už jenom jinde někdy problematické párování s dálkovým ovladačem pracujícím přes Bluetooth je děláno výtečně! Box vám také dá vybrat mezi pohotovostním režimem i když se jejich popis moc nepovedl. V podstatě tu nejspíše máme něco jako síťový pohotovostní režim s vysokou spotřebou (pregnantně se neudává) a běžnou „pohotovost“, která se zde ovšem nazývá „Hluboký pohotovostní režim“, což je samozřejmě nonsens. V praxi jde o zcela běžný režim, který dobře znáte a výrobce pro něj udává spotřebu obvyklých méně než 0,5 W. Pokud tedy nechcete jít na třikrát, čtyřikrát více, sáhněte po tomto. I za cenu někdy delšího startu se to vyplatí, síťové tlačítko pro úplné vypnutí tu bohužel není.

Teslu jsme pro začátek připojili ethernetovým kabelem a nepřihlašovali se k tržišti aplikací Googlu, abychom vyzkoušeli provoz bez něj. Pro televizor si automaticky nastavil nejvyšší možný výstup přes HDMI, tj. v případě zmiňovaného televizoru 4K, 60 Hz, takže úvodem výborné!

Dalším překvapením bylo to, že zprovoznění DVB-T2 je přímo součástí instalace set-top boxu a nemusíte ho tudíž spouštět jako samostatný proces po Android TV, jak je zvykem. Tím se pochopitelně instalace zkracuje a zprůhledňuje. A je také podstatně konzistentnější nehledě na to, že uživatel má z celého zařízení ucelenější pocit.

Naladěné stanice si MediaBox XT850 umístil od čísla 850 do jednoho seznamu v němž byly jak televizní tak, rozhlasové kanály. Jejich řazení si obstaráte v menu Googlu (jiné tu není) a je jednodušší, nebo chcete-li horší, což ale bývá u Android TV pomalu pravidlem. Za prvé vždy se jede po jedné stanici, včetně vymazávání kanálů, a za druhé – chybí jejich rozumné přesouvání. Tady mezi sebou pouze dvě stanice zaměníte a u té druhé navíc musíte zadat přímo číslo její pozice, takže žádný jednoduchý posun šipkovou klávesou. Vyzkoušeli jsme také, zda po provedení takovéto akce tlačítka postupné volby stanic správně v seznamu přepínají a bylo to v pořádku, což se poslední dobou zase tak často nestává. Nicméně že tu je někdy složitější přepínání TV stanic je pravdou a že zaměněné stanice nedrží, neuloží se, také.

Co se týče společného ovládání set-top boxu a televizoru přes HDMI (CEC) ten byl na boxu povolen hned po instalaci. V podstatě jde pouze o společné zapnutí a vypnutí. Po povolení funkce na televizoru Hisense systém vcelku pracoval (tohle je i o tom jak si obě zařízení sednou), ale stoprocentní to nebylo. To je U HDMI (CEC) i po značném omezení příkazové sady, čehož jsme dnes prakticky bez výjimky svědky, zcela běžné.

Ovládání většinou průhledné i když ne vždy přímočaré

To se projevuje zejména v někdy složitějším přepínání naladěných stanic, takže jejich fyzické seřazení lze, kvůli složitější práci s oblíbenými položkami, jen doporučit! Bohužel drobná chyba ve firmwaru zapříčiňuje neuložení zaměněných stanic k čemuž se ještě dostaneme. Nicméně když se podíváte na výborný dálkový ovladač vidíte, že má i numerickou část a ti kteří rádi „mačkají čísla“, tady budou vcelku doma i když seznam bohužel nezačíná na jedničce, takže se více namačkáte. Naopak ti, kteří sázejí na přepínání postupnou volbou stanic mohou někdy narazit.

Abyste tomu rozuměli: prosté přepínání tímto způsobem pracuje a jak bylo řečeno, prověřili jsme ho i přesunutím (záměnou) některých stanic na jiné pozice. Pokud si ale stanice umístíte do vlastního seznamu oblíbených (je jich tu několik) a přepnete se na něj uvidíte, že ho postupná volba nebere vůbec v potaz (v našem případě a na stávající verzi firmwaru). Tady na to musíte jinak…

Je třeba zmáčknout OK a v zobrazeném celoobrazovkovém menu (viz snímky výše, obraz a zvuk jedou) přejet na „Televizní program“ (takto se vyvolává EPG) a vybrat si zde „Aktuální“ nebo třeba „Oblíbené 1“. Tady je jasným mínusem zbytečně mnoho nutných stlačení kláves a poněkud nekonzistentní obrazovka „Pro vás“. Ta se vždy ukázala úvodem (po stlačení OK) a v průběhu testu nijak na skutečně v praxi využívané stanice nereagovala. Neustále se nám tak vnucovalo něco, co jsme nechtěli a co jsme dokonce ani nevyužívali. Tohle je pro Google typické a i tady je třeba říci, že za řadu věcí jednoduše výrobce hardwaru nezodpovídá a nemůže s nimi často vůbec nic dělat. Ostatně boxy s Android TV/Google TV procházejí certifikací.

A ještě k „neukládání seznamu“: Nedlouho poté, co bylo v seznamu využito třídění naladěných stanic formou záměny kanálů (jiná tu ani nebyla) se ukázalo, že stanice na nových pozicích vydrží pouze jedno „sezení“. Tedy než box uvedete do pohotovostního režimu. Po jeho opětném spuštění se po několika pokusech ukázalo, že se přetříděný seznam stanic bohužel nezachovává, tzn. že si ho box neuloží.

Jak vidíte přepínání stanic v živém TV vysílání sice není úplně dotažené, ale v každém případě je výhodou to, že vám k cíli vede několik možných cest. Je ale škoda, že na dálkovém ovladači chybí tlačítko EPG a není tu také možnost si nějaké naprogramovat, což by vše vyřešilo. K EPG jsme se tak dostali skutečně pouze přes OK a přejetím na už zmiňovaný „Televizní program“.

A když jsme u programové nabídky pořadů. I tu vidíte ve fotogalerii výše, zvuk se při vstupu, ani odchodu, nepřerušoval, obraz běžel na pozadí a byl slušně viditelný.

Po EPG bylo možné se volně pohybovat, přejetí na další den obstará ikona kalendáře, která nabídne vertikálně uspořádaný seznam dnů.

Pokud by se EPG dalo vyvolat tlačítkem, byl by to například i operativní nástroj k přepnutí stanic tak, jak to dnes má u televizorů uděláno typicky Samsung.

Pochválit musíme tlačítko televizorku hned u OK/Enter, které nás spolehlivě bralo do živého TV vysílání, a to jak z domovské obrazovky, tak třeba z Voyo nebo SledovaniTV, a to i v okamžiku aktivního přehrávání nějakého pořadu.

Tohle rozhodně potěší a je to i navýsost praktické.

Pokud bychom si zde mohli něco přát, možná by šlo snadno do firmwaru přidat listování v EPG tlačítky postupné volby rovnou o celou obrazovku, či třeba zapamatování poslední zvolené záložky v nabídce na tlačítku OK. Volba „Pro vás“, která se standardně zobrazuje jako první je totiž dosti bezzubá a hlavně nefunkční, protože si s postupem doby nabídku nikdy neaktualizovala.

Tradičně výborná aplikační kompatibilita

Pro zkoušení aplikací, resp. pro jejich zprovoznění, jsme využili výborné bezdrátové mini klávesnice s dotykovou destičkou, Tesla Device D8 mini a nezklamala nás ani zde! Jak bylo naznačeno, nejprve jsme ale set-top box testovali bez připojení ke knihovně aplikací Googlu přes už zavedené aplikace, což kupodivu klaplo, pak jsme jich také několik doinstalovali. Pokud chcete vědět, které aplikace IPTV a VoD Tesla Mediabox (a další zařízení, včetně TV) oficiálně vzato přehrají, podívejte se do samostatného článku.

Standardně byly u XT850 po instalaci k dispozici mj. Lepší.TV, Skylink Live TV, SledovaniTV, Voyo a Youtube. Všechny jsme úspěchem prověřili, potíží bylo nula, nula, nic. Snadné párování s aktivní aplikací v mobilu nabídnou Skylink Live TV, SledovaniTV (zde je lepší sáhnout po počítači) a Voyo, takže je máte zprovozněny v cuku letu. A dobrou zprávou je samozřejmě i to, že se kvůli těmto aplikacím nemusíte přihlašovat ke Googlu!

Jakmile tak učiníte, otevře se vám v tržišti aplikací plný přístup a namátkou jsme stáhli tři aplikace. Disney+ šla snadno spárovat s účtem v mobilu, takže zprovoznění bylo otázkou sekundy (poslední verze je vynikající a často si sama svou aktivní aplikaci na domácí síti i najde). Funkčnost byla při přehrání jednoho kompletního seriálového dílu a pár krátkých ukázek bez námitek, včetně například přeskočení úvodu, což už ale záleží na konkrétním pořadu. Podobně na tom bylo i ČT iVysílání, kde byl režim kvality v základu nastaven na Auto, navázání po přepnutí na 720p fungovalo správně.

VLC Player jsme vyzkoušeli s výtečným multimediálním serverem Synology DiskStation DS414j s disky WD Red a byla to obvyklá klasika, tj. bez externích titulků. Obrazová kvalita odpovídala zdroji, aplikace se opět sama připojila přes klienta DLNA bez nutnosti přihlašování.

Výsledek zmáčknutí tlačítka „i“ v aplikaci pro příjem živého TV vysílání Live TV. Foto: autor

Jaký je? Velmi dobrý…

Jak bylo naznačeno, v průběhu testu dorazila klíčová aktualizace uživatelského prostředí Android TV, která ho, alespoň se to tak zdálo, posunula kamsi do minulosti, resp. ke Google TV. Nicméně jedno velké překvapení se konalo i zde. U Google TV, resp. u aktualizací, které jsme zatím viděli, nikdy nešlo pracovat typicky s vodorovným pruhem (mazat či přesouvat), takže ovládání se vracelo pomalu někam před Android TV 8. Google zřejmě změnil názor a těsně před závěrem testu se najednou možnost mazat a přesouvat i vodorovné pruhy, a nejen ikony, objevila, což jsme také okamžitě vyzkoušeli.

Ve standardním nastavení, hned po instalaci, si také box nepamatoval kde skončil, takže se do poslední spuštěné aplikace nevracel a začínal vždy na domovské obrazovce. Někdy v průběhu testu, po nějaké další aktualizaci (bylo jich dost a na pozadí, takže bez souhlasu…), najednou začal nabíhat třeba i do Live TV, pokud jsme ho tedy ukončili v živém televizním příjmu.

Set-top box také po aktualizaci někdy reagoval, řekněme, opatrně. „Pomaleji“ se říci úplně nedá, protože to někdy vypadalo, jakoby si něco kontroloval či ověřoval. Typicky to bylo vidět při spouštění aplikace pro živý televizní příjem. Málokdy u nás naběhla okamžitě tak, jak jsme byly u těchto zařízení zvyklí. Nyní se většinou objevilo jasně viditelné hlášení o spouštění doprovázené výrazným nápisem „Tesla“, což je samozřejmě z hlediska výrobce šikovné. Daleko důležitější je však to, že jsme – oproti Tesla Mediabox XT750 – u tunerové části nepozorovali nějaké potíže se signálem, resp. nutnost být v oblasti se silnějším příjmem. U autora na někdy hodně problematickém signálu se box XT850 choval výborně à la kvalitní televizor.

A obraz? Příjem živého vysílání nabíhal v kvalitě, která byla u ČT (Full HD) o kousek lepší než je zvykem (u SD proměnlivo) a někdy dokonce až udeřila do očí, jakoby ani nešlo o pouhých 4 či 5 Mb/s se kterými Česká televize vysílá. Kvalitní zpracování příchozího videa bylo ale vidět například i u aplikací IPTV/VoD nebo při přehrávání multimédií. Trochu se sice zdálo, že boxu více svědčí kvalitnější vstup (u zvuku určitě), ale MediaBox XT850 vzhledem k dané ceně 2.399 Kč předvedl parádní výsledek!

Na ovládání se dá bez větších potíží zvyknout, ostatně set-top boxy s Androidem mají svá specifika, což je snad potenciálním kupcům dostatečné známo. Tady ale hodně pomáhá výborný dálkový ovladač, kterému se dá vytknout jen naprosté minimum.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod (na dané verzi firmwaru), kvalitní obraz, rozšířená „dálka“, instalace na jeden zátah, včetně DVB-T2 (!), spolehlivě pracující tlačítko pro přímé vyvolání živého TV vysílání, pamatuje si v jaké aplikaci byl uveden do pohotovosti (s poslední verzí firmwaru)
  • PROTI: někdy složitější přepínání TV stanic, EPG chybí tlačítko na DO, na poslední verzi firmwaru zatím nefunkční třídění stanic jejich záměnou (neuloží se)