Loňský rok se nesl v duchu přípravy plnohodnotného vstupu komerčních rádií do terestrického digitálního vysílání DAB+. Dlouho očekávané aukci kmitočtů pro sítě DAB+ předcházely úpravy mediální legislativy, které si vyžádali privátní provozovatelé.

Konec omezení počtu celoplošných licencí

Od začátku loňského roku se poslanci napříč politickým spektrem snažili vyhovět komerčním rádiím a zrušit zákonné omezení, podle kterého nesměl jeden provozovatel vlastnit více než dvě licence pro celoplošné terestrické rozhlasové vysílání. Zákaz, který přežíval z dob, kdy rádia vysílala výhradně analogově a měl zabránit ovládnutí vysílacího spektra jedním či dvěma hráči, znemožňoval komerčním rádiím v digitálním vysílání spustit tematické stanice v chystaných celoplošných sítích DAB+. Už v lednu jej pozměňovacím návrhem k vládní novele zákona o elektronických komunikacích chtěl zrušil opoziční poslanec Marek Novák (ANO), nakonec však Poslanecká sněmovna schválila v podstatě tentýž návrh koaličního poslance Ondřeje Lochmana (STAN).

Stejný poslanec prosadil také úpravu zákona, podle které je možné sloučit licence pro FM dokrývače rádií s „velkými“ licencemi pro hlavní vysílače tak, aby provozovatel konkrétního rádia měl pro danou stanici jednu společnou licenci zahrnující frekvence pro velké páteřní vysílače i dokrývače. Důležité to bylo zejména kvůli tzv. transformačním licencím a jejich překlopení do digitálního vysílání. Transformační licence se totiž vztahovaly zejména na vysílače velkého výkonu a nezahrnovaly později získané licence pro analogové dokrývače. Později se ale ukázalo, že komerční rádia stejně nechtějí transformační licence využít pro přechod na digitální vysílání a využijí je do konce jejich platnosti pro analogové vysílání v FM pásmu.

Komerční rádia celoplošně v DAB+? Od roku 2025 Jaký bude další postup ČTÚ?

Transformační licence rádia nevyužijí pro DAB+

Na červnové odborné konferenci DIGIMEDIA 2023 zástupci komerčních rádií poprvé veřejně připustili, že nehodlají využít transformační licence pro přechod na digitální vysílání ve standardu DAB+. Prezident Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV) a zároveň generální ředitel Rádia Impuls Jiří Hrabák na konferenci řekl, že komerční rádia budou pro digitální vysílání žádat o zcela nové licence DAB+ a souběžně budou pokračovat v analogovém vysílání v FM pásmu na základě již několikrát prodloužených transformačních licencí. Ty jim však byly uděleny v dobré víře poté, co jim Rada pro rozhlasové a televizní vysílání již jednou prodloužila licence pro analogové vysílání a třetí prodloužení nebylo podle zákona možné; na jejich frekvence mělo být vypsáno veřejné licenční řízení.

Aby si komerční rádia zachovala analogové frekvence a nemusela o ně znovu soutěžit s dalšími hráči, umožnila jim novela zákona o rozhlasovém a televizním vysílání získat tzv. transformační licence, kterými se provozovatelé rádií zavazovali, že do října 2025 přejdou z analogového vysílání v FM pásmu do digitálních sítí DAB+. Podmínka měla platit v případě, že vláda nejpozději tři roky před tímto termínem představí harmonogram přechodu na DAB+. To se však nestalo a již v roce 2021 díky poslaneckému přílepku dnešního ministra dopravy Martina Kupky (ODS) došlo k úpravě zákona, podle níž platí transformační licence pro analogové vysílání komerčních rádií navždy, pokud tedy vláda nepřijde s oním návrhem harmonogramu přechodu na DAB+ (v tom případě by platily ještě tři roky poté, co by vláda takový harmonogram předložila).

FM navždy, do DAB+ s novými licencemi Komerční rádia mají nový plán

Do DAB+ v Česku vstoupilo pět nových rádií

Loňský rok se také nesl v duchu rozšiřování programové nabídky DAB+. Poté, co ze sítě CRA DAB+, kterou v Praze, Ostravě a Plzni provozují České Radiokomunikace, odešlo zpravodajské Rádio Zet, obsadilo jeho pozici 27. června taneční Dance radio. Původní Rádio Zet požádalo vysílací radu o souhlas se změnou názvu na Rádio Prostor, pod kterým odstartovalo 24. července. Programovým ředitelem končícího „Zetka“ a nového Rádia Prostor se stal Petr Vladyka, dlouholetý programový ředitel Evropy 2, který krátce vedl i program televize Prima (před Romanem Mrázkem, kterého na sklonku loňského roku po deseti letech vystřídala Alex Ruzek, dlouholetá programová ředitelka konkurenční televize Nova).

10. července rozšířila digitální rozhlasovou nabídku v Česku známá rádia Čas a Čas Rock. Jejich dosah v DAB+ je ale omezený a soustředí se pouze na nově spuštěnou testovací síť DAB+ společnosti Progress Digital, která patří do stejné mediální skupiny na Digital Broadcasting, provozovatel celoplošného televizního multiplexu 24. Tedy do ostravského mediálního domu založeného Radimem Pařízkem. Testovací vysílání této sítě probíhá na pomezí středních Čech, jižních Čech a Vysočiny a má sloužit operátorovi k „osahání“ technologie DAB+ předtím, než spustí řádné vysílání (po předpokládaném úspěchu v aukci kmitočtů pořádané Českým telekomunikačním úřadem). 25. září odstartovalo zcela nové Rádio Energic, které vysílá z Mladé Boleslavi. Stanice vysílá online a využívá také DAB+ síť Teleko Digital. 26. října pak následovalo Black Hornet Radio v DAB+ síti COLOR DAB+.

Šestý operátor spustil DAB+ Progress Digital testuje ve středu Čech

Nové vysílače pro sítě ČRo DAB+ a Teleko digital

Dvě digitální rozhlasové sítě loni vylepšily svoje pokrytí. Společnost Teleko digital spustila 21. července nový vysílač pro východní Čechy v lokalitě Hradec Králové – Stěžery. Na kanálu 5D šíří výkonem 1 kW programy Českého rozhlasu Hradec Králové a Sever, Rádia Proglas, Rádia 7, stanic ZUN a TOP 40. Stejný operátor už v červnu přeladil svůj vysílač Liberec – Proseč z kanálu 5D na nový kanál 5A. Důvodem bylo spuštění silného vysílače v německém Loebau na kanálu 5D, který původní liberecký vysílač Teleka rušil. Další operátor DAB+ sítí, plzeňská společnost RTI cz, spustila 1. prosince pro Český rozhlas a jeho veřejnoprávní síť ČRo DAB+, dva nové vysílače Domažlice – Čerchov a Želená Ruda. Provozované jsou formou subdodavatelské smlouvy pro České Radiokomunikace.

Veřejnoprávní síť ČRo DAB+ se od prosince rozšířila nejen o tyto dvě nové lokality, ale celkem o osm nových vysílačů a dokrývačů. Část představují stožáry CRA, část jich kromě RTI cz dodává i společnost Teleko digital (konkrétně vysílač Hradec Králové – Stěžery). Pět nových vysílačů a dokrývačů se nachází v Čechách a vysílá na kanálu 12C (Domažlice, Hradec Králové, Most, Ústí nad Labem a Železná Ruda), tři jsou na Moravě a vysílají na kanálu 12B (Krnov, Svitavy a Valašské Klobouky). Tři vysílače mají výkon 1 kW (Domažlice, Hradec Králové, Valašské Klobouky), pět dokrývačů vysílá výkonem 100 W (Krnov, Most, Svitavy, Ústí nad Labem, Železná Ruda). Český rozhlas plánuje rozšiřovat počet vysílacích lokalit i v roce 2024.

ČRo DAB+ spustil osm nových vysílačů Tři o výkonu 1 kW, pět 100 W

Odstartovala aukce kmitočtů pro sítě DAB+ určené komerčním rádiím

1. srpna vypsal ČTÚ výběrové řízení na sítě DAB+ určené komerčním rádiím. Tendr probíhá formou aukce a týká se dvou celoplošných a 27 regionálních sítí. Zájemci se mohli hlásit do 31. srpna, samotná aukce začala v průběhu října. Do tendru se přihlásilo devět společností, které zároveň splnily formální podmínky účasti: Broadcast Services, Czech Digital Group, Fiera touch, GG OMIKRON, Infinity Telecom, JOE Media, PLAY.CZ, RTI cz a TELEKO digital. Společnost Infinity Telecom ještě před zahájením aukční fáze z tendru odstoupila, údajně kvůli negativní medializaci faktu, že je vlastněná podnikatelem původem z Ruské federace. Jiná společnost tohoto podnikatele žádala RRTV o vydání licencí pro DAB+ rádia Cotext a Flex, ovšem neuspěla a později i tyto své žádosti stáhla.

ČTÚ předpokládal, že výsledky aukce kmitočtů pro DAB+ zveřejní ještě do konce roku 2023. Nakonec se tak ale nestalo, protože aukční část se oproti předpokladům protáhla. Aukce je rozdělena do čtyř fází, přičemž v první se soutěžilo o celoplošné sítě, v druhé o nadregionální, ve třetí o krajské a městské sítě a ve čtvrté o všechny zbylé dosud nevydražené sítě. Zástupci CRA na setkání s novináři v polovině prosince odhadovali, že výsledek aukce bude znám až v průběhu ledna 2024. ČTÚ se odmítá k aukci v jejím průběhu jakkoli vyjadřovat a chce zveřejnit až celkové výsledky. Z osmi účastníků aukce pět již sítě DAB+ provozuje, další tři dosud v terestrickém rozhlasovém vysílání nepodnikali (Fiera touch, GG OMIKRON a PLAY.CZ).

Výsledek aukce DAB+ až v lednu? CRA: Nečekáme ho do Vánoc