Nebývalou expanzi zahájila televizní Regionální síť 11, která se v minulosti soustředila především na oblast Vysočiny, kde distribuovala signál televize i-Vysočina.cz. Aktuálně má již 21 individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů, z toho devět pro krajská města. Kmitočty pro čtyři krajské metropole získal operátor v posledních dnech.

Regionální síť 11 šíří kromě televizní stanice i-Vysočina.cz také oborovou televizi iVodárenství.cz, městskou KladNo.1 TV a bude primární distribuční platformou pro chystanou Televizi R zaměřenou na regionální zpravodajství a publicistiku. Za operátorem sítě i všemi těmito televizemi (s výjimkou kladenské) stojí pelhřimovský podnikatel Pavel Hájek, jehož společnost Fiera touch začátkem ledna vysoutěžila i čtyři regionální sítě pro digitální terestrické vysílání DAB+. Pro televizní Regionální síť 11 pak Hájkova společnost získala oprávnění pro vysílání v Karlových Varech, Liberci, Olomouci a Ústí nad Labem. V podstatě jde o lokality, které dříve pokrývala Regionální síť 7, která se od listopadu 2023 stáhla pouze do Prahy a Brna.

Z krajských měst má Regionální síť 11 oprávnění vysílat v Praze, Českých Budějovicích, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci, Olomouci, Plzni, Ústí nad Labem a Zlíně. Kromě toho má další vysílače v několika městech na Vysočině a nedávno spustila vysílače v Teplicích a Táboře. Naladit ji lze také v Kladně a Berouně. Většina vysílačů využívá minimální výkony v řádu desítek Wattů. Výjimkou je Praha, Plzeň, Jihlava a Třebíč, kde Český telekomunikační úřad (ČTÚ) umožnil síti vysílat výkonem 1 kW. Většina vysílačů je umístěná na komínech nebo vodojemech, což je pravděpodobně výsledek spolupráce Pavla Hájka s vodárenskými a energetickými společnostmi (vedle televize iVodárenství.cz provozuje stejnojmenný web a do jeho portfolia spadá i web iUHLÍ.cz).

Multiplex 24 a RS 11 mají nové vysílače: Jablonec nad Jizerou, Hutisko a Teplice

Vysílací lokality Regionální sítě 11 poslouží i pro DAB+

Počtem individuálních oprávnění už Regionální síť 11 předčila i Regionální síť 8 provozovanou Českými Radiokomunikacemi. Oproti ní jde ale o výrazně levnější řešení určené především tematickým televizím provozovaným samotným majitelem Regionální sítě 11. K televiznímu vysílání a webům si nyní Pavel Hájek přidá i digitální rozhlasové vysílání. V aukci kmitočtů, kterou pořádal ČTÚ, získala jeho firma Fiera touch hned čtyři regionální multiplexy: Regionální síť 3 s pokrytím Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, Regionální síť 13 s pokrytím Prahy, Regionální síť 20 s pokrytím Jihočeského kraje a Regionální síť 25 s pokrytím kraje Vysočina.

Fiera touch byla jedna z dvou společností, které od ČTÚ získaly jako první oprávnění pro využívání vysoutěžených kmitočtů. Pavel Hájek tak bude muset do dvou let pokrýt signálem získaných sítí 40 procent obyvatel daných území a do dalších dvou let dosáhnout pokrytí 70 procent obyvatel. Digitální rozhlasové vysílače by přitom měly využívat lokalit, odkud už Hájkova Fiera touch šíří televizní signál. „Prověřujeme nyní vhodnost našich lokalit Regionální sítě 11 do zapojení DAB+ sítě a hledáme další vhodné lokality pro výstavbu vysílačů. Během letošního roku budeme chtít vybrat dodavatele technologie pro vysílací síť. Co se výstavby týká, tak první návrh plánu výstavby bychom rádi stanovili také tento rok,“ řekl Hájek minulý týden serveru Český rozhlas Digitální rádio.

ČTÚ vydal první kmitočty DAB+ Operátoři je musí zaplatit do 16. února