Jak jsme vás už informovali, Česká televize (ČT) připravila novou verzi své úhlavní : ) aplikace, která je k mání na HbbTV, hlavních o. s. pro televizory a existuje i ve verzi pro multimediální přehrávač Apple TV. Celkově vzato by nyní mělo jít o sedm platforem pokud nepočítáme tu webovou, která je někde i napřed. Takže jsme skoro před desítkou…

O obsahu zaslané tiskové zprávy ČT zde polemizovat nebudeme (viz digirevue). Ostatně i my jsme zveřejnili, že… „Celkově už tak má iVysílání aplikace pro sedm operačních systémů Smart TV.“ A to úplně nesedí i když jak vidíte, nyní to uvádíme na pravou míru. Zde se zaměříme na něco jiného – jak aplikace vypadá, a jak funguje, na televizoru Hisense s firemním o. s. Vidaa (čtěte „vida“) z roku 2023. Ještě před tím však krátce poukážeme na dvě zvláštnosti ke kterým ČT směřuje, resp. které podporuje.

Zkusili jsme iVysílání pro Android TV Aplikaci chybí přihlášení i párování divácké platby

To, že multimediální přehrávač Apple TV není televizor, je zřejmé pomalu každému, protože i když to neví, stačí to zadat do vyhledávače. Netušíme, kolik má tento systém v Česku uživatelů, ale už tohle v tiskové zprávě poněkud zaráží i když ČT ke značce Apple vždy tíhla.

Druhou věcí je příprava dalších variant iVysílání z nichž jedna je nyní určena pro tzv. chytré televizory (Smart TV) Philips se zbrusu novým operačním systémem Titan OS. Ten je totiž tak nový, že se televizory tohoto druhu ještě ani neprodávají a jsou oficiálně nachystány až na letošní rok (někdy později).

Proč Česká televize šla tímto směrem se můžeme jen dohadovat, neboť jsou tu i další platformy určené pro malé značky TV u nichž by se iVysílání hodilo více, protože Titan OS je teprve na začátku.

iVysílání nově v TV Philips a Hisense ČT má aplikace pro Titan OS a Vidaa

Druhou novou platformou pro televizory je zmiňovaná Vidaa. Momentálně, a máme to potvrzeno od českého zastoupení, je aplikace dostupná pro všechny modely Hisense od roku 2022 (my testujeme na televizoru pro rok 2023 a o. s. verze Vidaa 7 – viz níže) a probíhají testy pro aktualizaci přijímačů z let 2020 a 2021. Dokončení a schválení iVysílání k provozu se předpokládá v řádu měsíců, rozhodně prý ještě letos.

A nyní se podívejme, jak nová aplikace České televize pracuje na televizoru Hisense 65U7KQ (2023) s operačním systémem Vidaa ve verzi U7 v praxi funguje. Sluší se ještě připomenout, že například v roce 2023 Hisense u svých televizorů provozovalo dvě verze operačního systému Vidaa – U6 a U7. Funkční by aplikace měla být na obou.

Jak se chová aplikace ČT na Vidaa 7

Jak už bylo řečeno u samotného krátké testu (chystáme i dlouhodobý) televizoru Hisense 65U7KQ, ani pro provoz iVysílání České televize není třeba se přihlašovat k tržišti aplikací Hisense.

iVysílání bylo k dispozici hned po instalaci televizoru a aplikaci jsme zkoušeli řádově desítky hodin a byla bez potíží, pokud nepočítáme stará opomenutí a chyby. Rozložení nabídek vidíte ve fotogalerii výše, doporučené výběry pořadů jsou na hlavní, domovské stránce, která nabíhá hned po spuštění. K dispozici je i obvyklé členění podle kategorií, které už nějaký čas potřebujete revizi, což ovšem ČT neřeší stejně, jako další věci.

Pokud chcete pustit pořad z nějaké stanice České televize, stačí jít do části „Program vysílání“ a s výhodou to možné (trochu kostrbatě) i zpětně. Tady by se ČT měla více orientovat na obecně populární EPG, což v podstatě dělá, ale místo pro vylepšení tu rozhodně je.

Co i v aplikaci pro Hisense zůstalo nedořešeno, je pouštění pořadu v budoucnu (jednoduše to má vyřešeno web), kdy se u něj objeví podobně nejasná graficky jen minimálně odlišná značka, což je znát i na rozměrných televizorech, jakým je zkoušený Hisense 65U7KQ s úhlopříčkou 165 cm. Situaci vidíte ve fotogalerii níže a místy je to až zmatečné.

Ovládání většinou jasné a průhledné, čímž se aplikace liší od HbbTV, kde pracujete s barevnými tlačítky, se Zpět i s numerickou klávesnicí. Tady si vcelku vystačíte se Zpět, někdy je bohužel vidět, že použít nejde ani to a že se z některých obrazovek jednoduše nedostanete. A nejen u Hisense Vidaa to platilo i u Exit. Jistá revize by se tu hodila, hlavně by to chtělo nějakého systémového člověka, které ovládání dotáhne, ale nijak tragické to není, většinou si ztěžovat asi nebudete. A pokud budete aplikaci iVysílání srovnávat s aplikací přes HbbTV zjistíte, že je to přece jen celkově lepší, nicméně i tato je stabilní, a to je to hlavní.

Zkoušené operace (mimo jiné):

  • navázání na pozici v pořadu při manuálním posunu po časové ose: ano
  • navázání při změně obrazové kvality: ano, včetně režimu Auto (bez přeskoku na počátek, jako u HbbTV)
  • navázání při ukončení přehrávání pořadu a opětném návratu: ano (klidně i u pěti, šesti pořadů) a bez nutnosti se k ČT přihlašovat, což také jde, byť stále bez kontroly s databází poplatků.

 

Jaké je iVysílání na nové platformě? Spolehlivé a většinou pohodově ovladatelné

„Program vysílání“ je rozhodně jednou z nejlepších částí aplikace i když zde také nějakou chvíli po startu aktuálního pořadu nejde spustit a chybí jasnější odlišení pořadu spustitelného a ne-spustitelného. Nepředstavujte si to tedy, jako „EPG“ u Lepší.TV, kde je vše jasně odlišeno a spuštění vašeho přehrávání proběhne vždy, a to i těsně po startu pořadu. Tohle je cesta, kterou by se ČT v této části měla dát. Ostatně „Program vysílání“ by měl být umístěn buď hned na úvod aplikace, nebo alespoň na druhém místě tak, aby byl co nejrychleji po jejím spuštění k dispozici pro přehrání vybraného pořadu, který dotyčný divák nestihl nebo ke kterému se chce vrátit. Lépe vyřešit by chtělo i zpětné prohlížení na které sázejí dnešní IPTV a které je pro řadu diváku zásadní.

Otázkou další je jistá schizofrenie mezi HbbTV jako takovým a aplikací iVysílání, která je zde ovšem jen jednou z jeho částí. Tady lze ale za bernou minci vzít fakt, že HbbTV je dnes u všech na internet připojených televizorů (nově se jim právě tak říká – connected TV, CTV) prodávaných v Česku a aplikace iVysílání jen u vybraných. I když postesknout si, že v ní chybí rychlé a snadné spuštění právě vysílaného pořadu (pořadů) od začátku, přece jen můžeme…

iVysílání České televize i na platformě Hisense Vidaa představuje technicky vzato výborně odvedenou práci, jako ostatně vždy. Obsahově a co do návrhu, designu, tu věci k polemice jsou a jsou tu i dlouhodobě neřešené potíže. Redefinice celého přístupu o kterém jsme ostatně psali i před dvěma lety u aplikace pro Android TV se ukazuje čím dál tím víc potřebnější. Tohle je ale na jiné povídání. Tady je nutno chválit dobře odvedenou práci v aplikaci pro jedny z momentálně nejlepších televizorů na domácím trhu.