Masová značka přetahující se na světovém trhu o pozici dvojky/trojky přichází s parametry svých nových řad pro sezónu 2024/25. A jelikož už něco víme (díky…), rádi se podělíme o to, co na nás vlastně chystá.

Co do prodejů velmi krizový rok 2023 moc výrobců nepotěšil, navíc zjevně letos nemají ani žádný trhák, který by prodeje, tak říkajíc, nakopl. A to ani skutečný, ani virtuální, jakým bylo kdysi 3D, resp. spíše pseudo 3D; virtuální máme poslední roky jen státní rozpočet…

Modely další sezóny se tak nejspíše ponesou v dozvuku let kovidových, kdy se rozjely prodeje opravdu velkých úhlopříček, ceny byly extra příznivé a prodeje v některých částech trhu s TV velmi utěšeně stoupaly.

Kdeže před, před… loňské sněhy jsou!

Hisense na veletrhu CES 2024 Ještě kvalitnější podsvícení Mini LED (až 40.000 zón)

Letos se konkrétně u Hisense můžeme těšit zejména na „více plošného podsvícení Mini LED“, „více projekčních televizorů systému Laser TV“ a chybět samozřejmě nebudou ani OLED, které jsou dnes pro výrobce tak říkajíc povinností.

Hisense pro evropský trh, po přesunutí výroby z Česka, vyrábí pouze ve Slovinsku a vše tak soustředilo do Gorenje, kterou taktéž vlastní a pod kterou ostatně spadá i kdysi česká Mora. Zde se produkuje valná část televizorů, doplněná o dovozy speciálních věciček.

Pojďme nyní ke konkrétním výrobkům o kterých bychom se měli více dozvědět někdy v březnu, spíše v dubnu, s tím, že na trh začnou přicházet zhruba květen – červen. Tedy jejich valná část, protože některé spadnou zřejmě až do podzimu, což může být i optimistické.

 

Vrchol letošní kolekce – Hisense ULED, tedy LCD (QLED) s plošným podsvícením Mini LED. Foto a foto v úvodu: Hisense

Co nás, obecně vzato, čeká

Obrazovka: opět budou ke koupi běžné LCD (dnes výhradně podsvícení LED), vyspělejší LCD (QLED/ULED), včetně obrazovek s tím nejlepším podsvícením současnosti Mini LED, dále půjde o obrazovky bez podsvícení, tedy OLED, a projekční televizory. Bavíme se zejména o projekci na tzv. ultra krátkou projekční vzdálenost (co to je) označovanou u Hisense jako Laser TV, obohacenou letos poprvé i o klasický projektor s laserovým zdrojem světla v systému TriChroma (pro každou barvu RGB samostatný laser).

Přehrávání obsahu s HDR: ten je dnes přítomen v některých zahraničních videotékách (viz samostatný článek) a Hisense v tomto ohledu nabízí prakticky komplexní portfolio pokračující z modelů předchozích let. To znamená základní HDR10, televizní HLG a aktivní systémy jako jsou HDR10+ a Dolby Vision či Dolby Vision IQ. Vše odstupňováno podle řad i když Dolby Vision letos startuje příjemně nízko! Pokud máte zájem HDR vyzkoušet a využíváte některou z kompatibilních zahraničních videoték (VoD) je to velmi snadné, protože systém by vždy měl být uveden u konkrétního snímku.

Zvukové formáty: značka sází jak na Dolby, tak na DTS (to ale nyní nebylo skoro nikde vidět, takže dočkejme času) a i tím se od konkurence někdy výrazně odlišuje. V prvním případě to znamená u vyšších modelů i podporu Dolby Atmos a ten ve své vrcholové podobě představují i reproduktory vyzařující směrem vzhůru (např. 2.1.2 – poslední dvojka). V případě DTS to znamená obecný formát, někdy pak ještě DTS-HD, DTS:Virtual či dokonce možná (uvidíme) DTS:X. I tady Hisense navazuje na svou produkci pro 2023/24.

Pojďme ale ke konkrétním výrobkům jednotlivých řad, resp. principů obrazovky, které mají letos přídomek „N“.

 

Základní řady: 2x Full HD, zbytek Ultra HD

Na úplném počátku stojí A4N a A5N s rozlišením Full HD a vždy dvěma úhlopříčkami – 81 cm (32″) a 102 cm (42″). Jde pochopitelně o tzv. chytré televizory, ve vyšším modelu už najdete dokonce i HDR10. Operačním systémem je buď Vidaa šest nebo sedm, což jsou momentálně nejvyšší verze, takže nemusíte mít obavu z nějakého rychlého zastarávání aplikací.

Tolik k malým televizorům Hisense. Základ nabídky každé masové značky ovšem dnes tvoří rozlišení Ultra HD (4K) zde začínající u A6N, kde také například startuje certifikace TÜV Rheinland na kterou Hisense dbá.

Stejně jako u Full HD se bavíme o podsvícení Direct LED, tedy plošném, a základních obrazovkách LCD s frekvencí 60 Hz (výjimkou je pouze vyspělejší E7N Pro). Všude už je také tzv. 4K AI Upscaler, tedy převod z nízkého a nižšího rozlišení na 4K za pomoci UI/AI (umělá inteligence). Pokud hledáte nějaké odlišnosti, narazíte na ně až u vrcholu této skupiny, E7N Pro.

Čtyři UHD řady, vždy s funkcí AI Sports Mode a – a to je opravdu bombózní – nejen se základním HDR, ale i s Dolby Vision!

  • Hisense A6N – úhlopříčky od 109 cm (43″) do 216 cm (85″), LCD, plošné podsvícení, 60 Hz, jas neudán, HDMI 2.0, Vidaa U6.
  • Hisense E7N – úhlopříčky od 109 cm (43″) do 216 cm (85″), odtud LCD (QLED), plošné podsvícení, 60 Hz, jas neudán, odtud HDMI 2.1 a Vidaa U7.
  • Hisense A7N – úhlopříčky od109 cm (43″) do 165 cm (65″), plošné podsvícení, 60 Hz, jas neudán.
  • Hisense E7N Pro – úhlopříčky od 140 cm (55″) do 254 cm (100″), plošné podsvícení už s lokálním tlumením, 144 Hz, jas různý 450-800 cd/m2 (podle úhlopříčky), audio systém 2.1 (subwoofer), vylepšené herní funkce, včetně FreeSync Premium.

 

Špička LCD: obrazovky LCD (QLED/ULED) a podsvícení Mini LED

Říká se jim UN (U) nebo UXN (UX) a bavíme se o televizorech s podsvícením Mini LED (co je to) se samostatně řiditelnými (zhasitelnými, tlumenými, apod.) zónami. Obrazovky jsou typu LCD (QLED) a ve firemní mluvě se u těch nejpropracovanějších hovoří o LCD (ULED). Hisense vše ještě koření certifikací od TÜV Rheinland, typicky na modré světlo, a s touto německou organizací spolupracuje dlouhodobě, což pochopitelně budí důvěru, ostatně pro to se to také dělá.

Většina níže zmiňovaných vrcholových řad si rovněž rozumí s režimem Imax Enhanced, ať už si o něm myslíme cokoli, a má tu být i specialitka jménem Solar Powered Remote, což snad skutečně bude dálkový ovladač s fotovoltaickým článkem.

V roce 2024 má jít konkrétně o řady…

  • Hisense U6N – úhlopříčky od 127 cm (50″) do 191 cm (75″), frekvence obrazovky 60 Hz, jas až 600 cd/m2, audio systém 2.0, i zde AI Sports Mode a o. s. Vidaa U7, 3x HDMI 2.1.
  • Hisense U7N – úhlopříčky od 140 cm (55″) do 216 cm (85″), zde začíná frekvence obrazovky 144 Hz, až 1.500 cd/m2, audio systém 2.1 (subwoofer), startuje 4x HDMI 2.1 a specialitka – Solar Powered Remote.
  • Hisense U8N – úhlopříčky 165 cm (65″) a 191 cm (75″), až 3.000 cd/m2, audio systém 2.1.2 (horní kanály).

Hisense UXN na CES 2024. A s patřičnou pompou! Foto: Hisense

Na samém vrcholu je pak řada UX (N) a na český trh v ní mají být momentálně uvedeny dvě úhlopříčky.

  • Hisense 85UXN – 216 cm, 5.000+ zón lokálního tlumení a jas až 5.000 cd/m2.
  • Hisense 110UXN – 279 cm úhlopříčky, 40.000+ zón, až 10.000 cd/m2. Přijde zřejmě někdy později v letošním roce, možná až na přelomu podzimu.

Vedle těchto modelů značka ještě oznámila Hisense 75UXN – 191 cm (hloubka TV asi 14 mm), 2.000 cd/m2, 5.000 zón, audio systém typu 2.2.2 a Hisense 98UXN. Ta má úhlopříčku 249 cm, 10.000 zón a až 3.000 cd/m2. Zajímavá je možnost připojit bezdrátové reproduktory (Dolby Atmos FlexConnect), audio systém je typu 3.2.2.

 

Snímky nového televizoru Hisense A85N zatím ještě nemáme, takže tady je obvyklý profil OLED tentokráte z roku 2023. Divili bychom se hodně, kdyby byl letos jiný… Foto Hisense

Televizory bez podsvícení (OLED): povinnost pro každého masového výrobce, ale…

OLED dospěla a stala se známou a od zákazníků i vyžadovanou technologií, takže by každý masový výrobce TV byl v podstatě sám proti sobě, kdyby ji ve svém portfoliu neměl. Nicméně letos má u Hisense jít – stejně jako loni – pouze o jednu řadu…

Hisense A85N ve dvou úhlopříčkách – 140 cm (55″) a 165 cm (65″), frekvence 120 Hz, až 1.000 cd/m2, certifikace UHD Premium, audio systém 2.0.

 

Projekční Laser TV: instalační pohodička (oproti klasickému projektoru), důraz na tři lasery

Zde je zatím zřejmé, že se u nás začnou prodávat výrobky představené na počátku roku 2023, konkrétně Hisense 100L9G (254 cm, 129.990 Kč) a Hisense 120L9G (305 cm, 149.990 Kč) s příjmovými tunery DVB a rozlišením 4K. Pracují na velmi krátkou projekční vzdálenost a pro sezónu 2024 je ještě doplňuje klasický projektor Hisense C1 Pro, který je ovšem bez tunerů a je už ke koupi (test v jednání).

V prvním případě se bavíme o výrobcích, které nepotřebují k instalaci zhola nic, tedy žádnou stavební přípravu a prostě se posadí přímo před plátno, nebo stěnu, ve vzdálenosti 25, 30 cm a ejhle – obří obraz je na světě. Bavíme se ale také o laserových projektorech majících pro každou barvu vlastní zdroj světla, ve firemní mluvě se systému říká Trichroma Laser. Více na toto téma v samostatném článku.

Pokud se chcete více dozvědět o projekci na velmi krátkou (ultra krátkou) vzdálenost, věnovali jsme se jí zde.

A ještě poznámka ke kompaktnímu projektoru Hisense C1 Pro. Opět pracuje se třemi lasery a světelný tok má 2.300 lumenů (tady se údaj liší – jinde je uvedeno 1.600 lumenů). Má být malý a hlavně s nastavením geometrie a ostrosti obrazu přes umělou inteligenci UI/AI. Na tohle jsme hodně zvědaví!

Velikost projekce má být od 165 cm (65“) do 762 cm (300“), maximální udávané rozlišení je Ultra HD (4K) a nejspíše půjde o rozlišením přirozené, nikoli převáděné.