Historie středovlnného rozhlasového vysílače v Praze na Zbraslavi se definitivně uzavře dnes půl hodiny před polednem. České Radiokomunikace (CRA) jako jeho provozovatel naplánovaly demolici všech tří vysílacích stožárů.

Středovlnné vysílače po celé republice přestaly vysílat většinou na sklonku roku 2021, kdy se Český rozhlas rozhodl ukončit AM vysílání. Až na výjimky tak prakticky všechny středovlnné vysílače CRA umlkly a společnost postupně demontovala a odvezla vysílací zařízení. Na řadu pak přišly vysílací stožáry. Loni byly odstřeleny věže v Topolné, kde se nacházel jediný dlouhovlnný vysílač v České republice, minulý týden se „poroučel“ k zemi stožár někdejšího středovlnného vysílače v Ostravě – Svinově a nyní přichází na řadu Zbraslav. Zde musí vysílač ustoupit plánům na výstavbu největšího datového centra v regionu střední a východní Evropy. K samotné demolici vysílacích věží pořádají CRA tiskový brífink, kterého se zúčastní i generální ředitel CRA Miloš Mastník.

„Položení vysílače proběhne 6. března v 11:30 hodin,“ sdělila mediální zástupkyně CRA Petra Miterová. Výstavba největšího datové centra v České republice, které bude již sedmým pod hlavičkou CRA, se však o něco zpozdí. Důvodem jsou prodlevy s administrativou, i rozdílné požadavky úřadů Středočeského kraje a hlavního města Praha, v jejichž katastrech se pozemek končících vysílačů nachází. Plánované datové centrum by mělo mít kapacitu 2000 serverových racků a příkon 25 MW. Původně avizovaný termín zprovoznění na přelomu let 2024 až 2025 se oddálí asi o dva roky. Už nyní CRA provozují datová centra Tower a Cukrák v Praze a další regionální v Brně, Pardubicích, Ostravě a nejnověji v Lužici, které koupily na sklonku loňského roku.

Další AM vysílač Zbraslav končí A ikonické Liblice znovu ožívají

Největší datové centrum v Česku a poskytovatel cloudu

„Vybudování největšího datového centra na Zbraslavi není jedinou strategickou investicí, kterou chystáme. V současnosti se rozhlížíme po akvizicích na českém trhu, ale i v okolních zemích, které by nám dávaly smysl. Primárně by mělo jít poskytovatele telekomunikační nebo datové infrastruktury. V současnosti máme vytipovaných několik cílů. Náš nový vlastník, kterým jsou fondy Cordiant Digital Infrastructure, se zaměřuje na dlouhodobý rozvoj, proto si můžeme dovolit investice nebo akvizice s návratností třeba deset i více let,“ říkal již na sklonku roku 2022 generální ředitel CRA Miloš Mastník. O rok později firma koupila poskytovatele cloudu Cloud4com, zmiňované datové centrum Lužice a také společnost Prague Digital TV, provozovatele pražské televizní Regionální sítě 4.

Z datových center pak naposledy dobudovala další regionální v prostorách vysílače Cukrák, na dohled od pozemku, kde vznikne největší datové centrum na Zbraslavi. Soustředění datových center do budov vysílačů dává smysl: po demontáži analogové technologie jsou v jich velké prázdné prostory, budovy mají výkonné chlazení, napájení několika nezávislými větvemi, záložní diesel agregáty s přednostním zásobováním pohonnými hmotami i nonstop ostrahu. Technologie jsou umístěny v uzamykatelných skříních (tzv. raccích) fyzicky oddělených od zařízení ostatních klientů. Kromě hostingových služeb, včetně realizace privátních sálů na míru, provozují CRA ve svých datových centrech také veřejné a privátní cloudové služby. Po akvizici společnosti Cloud4com se staly největším poskytovatelem cloudu v České republice.

AM vysílač Zbraslav se loučí mimořádným vysíláním Rádia Dechovka

Zbraslavský vysílač funguje od roku 1955, v roce 1989 se přesunul

Původní středovlnný vysílač na Zbraslavi měl název Zbraslav – Baně. Také se mu říkalo Na Beránku a byl budován v letech 1953 až 1955. Vysílal programy Praha I (638 kHz), Praha II (1520 kHz), Československo a Hvězda. Zároveň se využíval jako záloha velkých vysílačů Mělník a Liblice. V polovině 50. let zde byly zprovozněny dva 30 kW středovlnné vysílače s amplitudovou modulací TESLA SRV 30 a roku 1955 ještě TESLA SRV 3. Vysílač používal „L“ anténu na dvou ocelových trubkových stožárech vysokých 60 metrů. Stožáry antény byly umístěny symetricky vůči vysílací stanici, jejich vzdálenost byla 176 m. Také zde byl umístěn i krátkovlnný vysílač Tesla KRV 1 využívaný k rušení zahraničního rozhlasu.

Blízký kamenolom však vysílači způsoboval potíže, a tak byl v roce 1989 přesunut na druhou stranu strakonické výpadovky poblíž televizního vysílače Cukrák. Samotná budova uprostřed areálu je ve svahu, obklopená lesy a prakticky neviditelná. Nad ní se tyčí tři unipol stožáry, o výšce 85,5 m, které jsou spojeny s vysílací budovou podzemním kabelem s původními třemi dvojicemi vysílači Tesla SRV 21, které pracovaly ve sdruženém provozu a mohly tak dodávat výkon 40 kW do každého stožáru. V průběhu doby se obsluhovaný vysílač stal neobsluhovaným a byly nasazeny i vysílače Telefunken ve dvojici TRAM 10 pracující opět ve sdruženém provozu. Naposledy odtud vysílalo rádio Dechovka, které se na Zbraslavi odmlčelo v červnu 2023 a pak krátce v říjnu 2023 Country rádio.

Liblice budou šířit Country rádio Nahradí Zbraslav, přibydou i Budějovice

Televizníweb.cz připravuje z demolice vysílacích stožárů na Zbraslavi reportáž