Tak tady jsme ve zcela jiné projektorové kategorii než jakou vám předvádíme (navíc jde o čistý projektor). Sami to můžete usoudit z rozměrů, hmotnosti a třeba i z motorizované krytky objektivu. A co tedy za bratru 120.000 korun očekávat? Inu, hodně a tady to i z valné části dostanete. U obrazu určitě!

Co tu tedy máme? Velmi vyspělý a patřičně drahý 4K projektor schopný softwarové kalibrace Calman. „Drahý“ je už samotný systém 3LCD, dále je tu laserový zdroj se solidním světelným tokem 2.700 lm (ANSI), přirozený kontrast 5.000:1 (černá), plně motorizovaný objektiv s optickým zoomem (až 2,1x) a je tu i nadstandardní záruka 60 měsíců, nebo 12.000 hod. provozu. Mimochodem životnost lampy (laserového zdroje) je – překvapivě pro všechny režimy – udána na 20.000 hodin…

Motorizovaný je zoom, krytka objektivu, zaostřování i jeho posun (svisle ±96,3 %, vodorovně ±47,1 %) a pozice se dá uložit do řady paměťových míst, takže ji vyvoláte „na tlačítko“. Ohnisková vzdálenost je 22,5-46,7 mm, projekční poměr je 1,35-2,84:1 a instalace je možná na strop nebo na stůl (samozřejmě i na polici, ale musela by být hodně bytelná – podívejte se do tabulky). Úhlopříčka promítaného obrazu jde od 50″ (127 cm) do 300″ (762 cm), projekční vzdálenost od 3 do 6,4 m. Hladina hluku je od 22 dB (A) v režimu Eko až po 30 dB (A) pro Normal. Nicméně do takových 70, 75 % maxima světelného toku byl větrák slyšet prakticky jen po přiložení ucha k výdechům, které jsou po obou bocích projektoru.

Projektor Epson LS12000 jsme zkoušeli s výborným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26, které k projektorům používáme standardně a multimediálním přehrávačem Strong Leap-S3+, který jsme nedávno zkoušeli.

Jak také vidíte, jde o projektor zcela klasické koncepce s rozměrným objektivem, dosti nezvykle umístěným ovládáním (zejména zadní strana) a připojením napájení (vzadu zcela ve spodu). V ceně pak dostanete skoro třímetrovou napájecí šňůra, kterou představuje počítačová třížilová klasika.

Projekční televizor Hisense 100 L5F Pohodově zvládá DVB-T2 a rozhodně má čím oslovit i jinde

Zabudována je solidní podpora HDR (co to je) v podobě televizního HLG, standardního HDR10 a dynamického HDR10+ (někdy i filmy na VoD). Je tu také tradiční sada rozhraní, včetně dvojice HDMI z nichž jedno je kompatibilní s ARC/eARC a je ve verzi HDMI 2.1, a také konektor RJ-45 pro připojení do Ethernet (LAN), což se dnes u projektorů málo vidí a u těch levnějších vůbec. Na druhou stranu pro některé zájemce může být překvapením, že tu jsou pouze dva vstupy pro videa (HDMI) a autor by i zde ocenil vstup analogový a také plné USB-C.

Ovládání je pohodlné až na jednu „drobnost“

Jsme u čistého projektoru, žádný modul s Androidem neočekávejte a nehledejte třeba ni Wi-Fi. Dálkový ovladač slouží pouze projektoru a má řadu příjemných zkratek vedoucích tam, kam za provozu potřebujete a které jsou na běžných projektorech pro domácnost k nalezení jen těžko.

Typicky k regulaci světelného toku (od 50 % výše), pozici objektivu a nechybí například ani výběr přednastaveného obrazového režimu. Kdykoli také můžete vyvolat kontrolní obrazec, což je hodně příjemné, nebo si „dálku“ podsvítit.

Menu na první pohled představuje klasiku (popisovat ji nemá cenu, podívejte se na fotogalerii) u níž největším problémem není poněkud zastaralá průběžná nabídka na druhé úrovni, nýbrž nemožnost zvětšit písmo. Menu je tak pro mnohé, včetně autora, špatně čitelné už z nějakých třech metrů a nutnost k němu vstávat nikoho nepotěší.

Detail dálkového ovladače s částí pro ovládání přes HDMI. Důležité jsou hlavně Color Mode (přednastavený obrazový režim), Menu a ESC, pokud nemáte stacionární montáž, pak Lens pro ovládání motorizovaného objektivu. Foto: autor

Ovládání probíhá kdysi klasickou formou šipky, Enter a Esc. Spolehlivě funguje i to poslední (odchod z nabídky o stupeň výše), což dnes ani zdaleka nebývá zvykem; všimli jste, že se jich poslední dobou ztratila spousta…

Celkově vzato je ovládání intuitivní a pohodlné, pokud máte projektor třeba na stole a ovladač není po ruce, můžete využít základ na zadní straně, kde je vlastně soustředěno všechno: ovládání, rozhraní i připojení napájení. Škoda, že tu také není vypnutí – elektronické tlačítko je na boku u objektivu (klasické chybí), kde ho doprovází Source, tedy vstup.

Jaký je? Výtečný!

Projektor je nejenom tichý (udáno 25 dB při světelném toku 75 %), ale má také slušný světelný výkon, takže v takovémto počasí často šlo promítat přes den i bez zatemnění, nebo jen s naprosto minimálním. Bohužel zde nastupuje jedna zvláštnost, které byste si měli být vědomi. Pokud si manuálně změníte světelný tok (zde se mu říká „výstup světla“ – projektor umí česky), skutečně se upraví. Jakmile ale později změníte přednastavený obrazový režim může se vám manuálně nastavený tok samovolně a bez upozornění změnit, což zpravidla udělá. V nastavení obrazových režimů tak zřetelně chybí „Uživatelský“ na který by se projektor přepnul v okamžiku manuální úpravy úrovně výstupu a následně se vám před změnou ukázal. Než na tohle přijdete, resp. než si to uvědomíte, možná vás projektor trochu potrápí stejně, jako autora.

Epson na stránce produktu také nemá energetický štítek EU, vyhledání v databázi EPREL kam jsou umisťovány nepřineslo žádné výsledky. Je ale docela dobře možné, že projektory ho mít nemusí, což je pochopitelně špatně. Ostatně vyhledání v Eprelu proběhlo v jediné odpovídající kategorii „Televizní přijímače, monitory a jiné displeje“.

Projektor ale dokáže i překvapit a někdy nabídl i přes jasný den v přesvětlené místnosti s minimálním zatemněním obraz doslova jako brus i z běžného televizního vysílání. A samozřejmě s nesrovnatelnou úhlopříčkou proti běžným televizorům i když na skutečně obří jsme, díky provozu v malé místnosti (asi 25 m. čtverečních), nedosáhli.

Laserový projektor Epson LS12000 je špičkovým řešením nejen pro náročné domácí uživatele. Využijete ho jak v obřím, řekněme stometrovém obýváku, tak v místnosti třetinové, protože se lehce dokáže přizpůsobit a seřizovat často vůbec nebylo zapotřebí. Vzhledem ke hmotnosti a půdorysu pro sebe pochopitelně potřebuje spoustu místa a jen těžko se dá používat jako nějaká „malá kočička“, kterou vytáhnete ze skříně na sobotní filmíček. A i když i takové u Epsonu najdete, tohle je výrobek na stacionární montáž určený pro skutečného filmového nadšence či fajnšmekra, který ho dokáže ocenit a plně vychutnat. Samozřejmě s kvalitním zdrojem signálu pochopitelně ideálně napojeným na neméně kvalitní audio systém typu 5.1.

A titulek „Excelentní klasika nikoli pro každého“? Jak nyní pozorný čtenář jistě ví : ), není to jen o ceně, je to především o mohutné konstrukci projektoru, který požaduje své místo na slunci a který přežije klidně i dvacet hodin přehrávání v kuse (nejspíše by přežil i dva dny v kuse…).

Hodnocení

  • PRO: hladká projekce jako v kině, laser a 3LCD, skoro plynule regulovatelný světelný tok (!), pohodové ovládání (většinou), vynikající režim BrightCinema, výborné HDR, tichý (v drtivé většině případů), prakticky se nehřeje, pro někoho i HDMI 2.1, nadstandardní záruka
  • PROTI: chybí obrazový režim Uživatelský, položky menu nastavení jsou špatně vidět i na pár metrů (písmo se nedá zvětšit), chybí tlačítko úplného vypnutí