Jak jsme pro vás před nedávnem v aktualitě napsali: „Levný přehrávač, několik vylepšení, zbrusu nový styl.“ Na to, jak tomu ve skutečnosti je se podíváme nyní.

Oficiálních změn oproti základní verzi sice moc není, ale znáte to! Tu něco, tam něco k tomu odlišný firmware a kdo ví, jak to na konec dopadne. Po testu základního modelu z poloviny minulého roku jsme raději domluvili i tento a zastoupení Strongu děkujeme za skvělou spolupráci, a to i dlouhodobou!

Pojďme na to…

Strong Leap-S3 Levný multimediální přehrávač s Google TV

Plusový model má – oproti základní verzi – vyspělejší dálkový ovladač (numerická i barevná tlačítka), což vidíte už na snímku ve fotogalerii a ten předchozí je na odkazu výše. Přehrávač má mít také jiné šasi i když stále ještě jde o klasickou „malou plastovou krabičku“ s externím zdrojem a máme tu i atypické sněhobílé provedení (platí i u DO), které sice do funkčnosti nepromlouvá, ale velmi výrazná LED už ano. Po zapnutí ji tentokráte opravdu nepřehlédnete a tohle abyste pohledali nejen u těchto přehrávačů!

Vnější styl je tedy odlišný, zbytek už ale obdobný, takže stejná procesorová sada, Wi-Fi 5, ethernetové rozhraní RJ-45 (10/100 Mb/s) a například i digitální optický audio výstup.

Jen pro zajímavost – některé věci se v překladu opravdu neztrácejí! Citujeme ze stránky výrobku: „Připojte SILNÝ televizor LEAP-S3+ a upgradujte svůj televizor na chytrý televizor s přímým přístupem do obchodu Google Play!“

Hezké, ale doba je rychlá, takže vše odpuštěno…

Instalace standardní až na…

Jak bylo řečeno, provedení multimediálního přehrávače (MMC) je klasické, napájení externí a chlazení pasivní tentokráte zcela bez výdechových (a vstupních) otvorů. I tak se Strong nehřál ani po mnoha hodinách provozu, osmi, desíti.

Instalaci Android TV, potažmo Google TV, nemá smysl popisovat, udělali jsme to už několikrát. Opět narazíte na nesmysly, jako výběr češtiny a následně nějaká země v Africe, narazíte na abecedně neseřazené země v seznamu, atd., atd., prostě opět odfláknuto, zřejmě do výše platu.

Jedna odlišnost tu ale přece jen byla, Google (to není věc Strongu a ani dalších výrobců) nás tentokráte nepustil dále bez připojení k jeho tržišti aplikací. Tady nebyla šance a nejspíše to zanedlouho dorazí i na televizory s tímto operačním systémem, které to dodnes často vůbec neřešily. Zajímavé také bylo, že si přehrávač, a tohle už jde za Strongem, i přes připojení přes kabelový ethernet, samovolně spustil Wi-Fi, takže nutná je kontrola i této části nastavení, protože to povede ke zvýšené spotřebě, která je ovšem celkově zanedbatelná a bylo to vidět i z toho, že se přehrávač prakticky nehřál.

Tím nejzásadnějším, co jsme po krátkém zkoušení zjistili, ale přehrávač to neoznámil, bylo, že po instalaci si přehrávač nastavil video výstup na Dolby Vision. Televizor Hisense 65U7KQ (test) ho naštěstí zvládá i ve variantě IQ, co by se stalo kdyby ne, se můžeme jen dohadovat.

Video výstup se následně, ať je přehrávaný obsah v SDR (běžně používaný standard, všechny české televize i IPTV/VoD a některé zahraniční) nebo v HDR (co to je), vždy tedy převádí na Dolby Vision. Pokud máte kompatibilní televizor asi zjistíte, že na televizoru jiný obrazový režim než tento (bývají tři, čtyři – den, noc…) nenastavíte a možná také u některého obsahu narazíte na to, že za dne to není žádné velké pokoukáníčko. Tady pomůže jen vstup do nastavení přehrávače a úprava parametrů s vypnutím výstupu HDR. Pokud nejste v tomto ohledu kovaní, nic se neděje, protože tu je velmi dobrá nápověda. I tak ale zaráží povolení tohoto parametru po instalaci.

Nicméně – a teď hovoříme obecně – je dobré předělat video výstup na automatické přizpůsobení obsahu, čímž se vám na kompatibilním televizoru s Dolby Vision otevře řada přednastavených video voleb, včetně základních jako je standardní, dynamické, apod. Pochopitelně podle druhu obsahu na vstupu. Vyzkoušet to můžete kupříkladu ve videotéce Disney+, kde je obsahu s HDR, potažmo s Dolby Vision dost a dost.

U video výstupu ještě dvě věci: přehrávač si ho nastavil na automatiku a následně, byť televizor Hisense 65U7KQ (test) je v Ultra HD (4K), zvolil Full HD, 1.080p. A protože přehrávač Strong umí ještě 4K, 30 Hz a 4K, 25 Hz vyzkoušeli jsme i toto. V případě prvního z režimů byl obraz dosti neklidný, po přepnutí na nižší se uklidnil, ale časem se ukázalo, že nejlepší je skutečně Full HD, což je tak trochu zvláštní. Nicméně takto si přehrávač a televizor sedly nejvíce.

Druhou věcí je automatické spuštění HDMI (CEC), což je v řadě případů i na moderních televizorech problematická věc. protože může mít souvislost třebas i s výstupní hlasitostí. Doporučujeme i tuto funkci po instalaci vypnout.

Aplikace opět zcela v pohodě, přihlášení ovšem nutné

Ovládání je stejné, jako u základního modelu S3 (pochopitelně až na ovladač – viz dále), a platí to i o menu nastavení a domovské stránce. Odkážeme vás proto přímo na jeho recenzi. Změny už ale byly vidět u aplikací, nikoli v jejich přesunu či nyní komplikovanějším odstraňování, ale v tom, že si s aplikacemi v přehrávači nevystačíte, resp. už je vyžadován přímo účet a také přihlášení ke Google Store/Play. Bez toho nebylo možné instalaci přehrávače dokončit, takže se k předinstalovaným aplikacím ani nedostanete. Ostatně v základu toho tady pro nás moc není (typicky Youtube). Instalace aplikací je však snadná a šla udělat ve stylu „odmáčkni a zapomeň“; instalovaly se na pozadí, zatímco další jste mohli vyhledávat.

Vyhledávání bylo tentokráte zcela bez problémové, což je snad poprvé co se nám to přihodilo a tohle výrobce o. s. u Google TV sliboval od samého počátku! Zde stačilo zapsat tři znaky a odmáčknout OK/Enter.

ČT iVysílání, Lepší.TV i například SledovaniTV jely bez problémů, operace byly rychlé stejně, jako pohyb v nabídkách.

HBO Max, či například Skyshowtime vyžadovaly pro zprovoznění plné zadání přístupového jména a hesla. Zdaleka nejlépe se chovala Disney+ u níž stačilo jen spustit stejnou aplikaci na téže domácí síti a bez čehokoli dalšího se „apka“ v MMC chytla a sama s účtem propojila. Tak nějak by to dnes mělo vypadat, ale zvládá to málokdo v podstatě jen Disney+, obdobně, byť méně sofistikovaně, ještě Skylink Live TV a Canal+, kde je to taktéž výborné!

VLC Player fungoval klasicky, tzn. podporoval i video formáty, které dnes v televizorech nenajdete (Xvid), a to i ze serveru na domácí síti. Odtud neuměl pouze externí titulky, což je bohužel jeho „nová“ vlastnost, interní byly v pohodě, a to i u souboru, kde jich bylo přes dvacet.

Výše uvedené aplikace jsme z valné části vyzkoušeli velmi důkladně (minimálně vyšší, resp. vysoké jednotky hodin), krátce jsme ověřili funkčnost u aplikací Youtube, které už byly zavedeny při instalaci. Ani zde jsme nenarazili na problém snad jen s výjimkou klasicky nabízeného ruskojazyčného obsahu, který si Google pořád plete s českým.

Jaké jsou odlišnosti? Příjemné…

Tím nejdůležitější na co budete narážet pomalu neustále, je o třídu lepší dálkový ovladač. Už jenom tohle je obrovský přinos znamenající mimo jiné i to, že nemusíte dokupovat další, typu Air Mouse či výbornou bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini i když ta se hodně hodí při zadávání přístupových jmen a hesel.

Nový dálkový ovladač, díky barevným tlačítkům, která často na dodatečných ovladačích ani nenajdete, nabídne nekomplikované, nebo alespoň méně komplikované řízení v aplikacích, které je využívají. Rozšířený, lépe řečeno standardní dálkový ovladač je tak zásadním přínosem, a to i svou numerickou částí! Mimochodem vylepšeno bylo i jeho párování přes Bluetooth a nápověda na obrazovce je nyní jasná a zřetelná!

I to abyste často pohledali.

Vynikající je i výrazná LED, kterou má drtivá většina přehrávačů jen v podobě jakési mrňky, kterou přehlédnete a pak vám přehrávač zůstane dva dny zapnutý! A nezapomeňme ani na konečně normální vyhledávání aplikací v Google TV na které jsme dříve nikdy nenarazili (aplikace se nám skutečně objevila…), což je možná dáno firmwarem, který nyní může být přítomen i jinde.

Výsledek testu je zřejmý, udělejme si ale ještě srovnání cenové: Za Strong Leap-S3 zaplatíte nyní (ve většině) 1.499 Kč, za verzi S3+ pak 1.899 Kč. Podle nás se to vyplatí i tak.

Hodnocení

  • PRO: o třídu lepší dálkový ovladač (než Google klasika), cena/výkon, spotřeba nula, nula, nic (!), spousta aplikací (kompatibilita opět vynikající), výrazná LED, box bez výdechů, ale stejně se nehřeje, stabilní a spolehlivé prostředí
  • PROTI: hodila by se změna některých parametrů po instalaci, nelze provozovat bez přihlášení ke Google Store, neúplná lokalizace i zbytečně komplikovaná instalace Googlu