V době našeho klasického testu, tedy na přelomu ledna a února letošního roku, stál televizor s úhlopříčkou 165 cm 22.990 Kč. Dnes ho za tyto peníze seženete také, nebo si něco málo přidáte.

Přijímač z roku 2023, který výborně prošel naším běžným testem se má, podle slov výrobce, prodávat minimálně do podzimu. Jeho úhlopříčka je 165 cm (65″), což je „pořádnej nářez“ pro většinu z nás, a jsme u vrcholu obrazovek LCD, který je už skoro obecně zván QLED. Jsme také u nejlepšího podsvícení současnosti (Mini LED), standardní Wi-Fi 5 (někde se muselo slevit), a zmínit musíme i dvojici HDMI 2.1 (u ještě větších úhlopříček řady U7 tomu může být jinak) pro napojení dnes typicky herních zařízení. Tady se bavíme o obnovovací frekvenci až 144 Hz z vnějšího zdroje, což má na kvalitu obrazu pochopitelně svůj vliv. Výrobce se u tohoto modelu rovněž chlubí tzv. antireflexní obrazovkou na což můžete rovnou zapomenout, protože je stejně nefunkční, jako u všech ostatních výrobců (to platí vždy a všude) a stačí projít kolem.

Excelentní je výbava pro přehrávání obsahu s HDR (co to je). I u tohoto modelu tak máte v podstatě komplet technologií, tedy HDR10, HDR10+ (zde verze Adaptive), HLG a také Dolby Vision (zde IQ). Zájemce o televizor potěší i schopností relevantně přehrát snímky kompatibilní s Imax Enhanced, bez povšimnutí by ale neměl zůstat ani Filmmaker Mode nastavující televizor do jakýchsi původních parametrů (chcete-li „kino parametrů“) a těchto pořadů je už hodně, podstatně více než těch s „Imaxem“.

První pohled na obří Hisense 100U7KQ Cena/výkon i překvapivý obraz z běžného vysílání

Jsme ve vyšší střední třídě (krátké zkoušení jejího rozměrového vrcholu v podobě sta palců vidíte na odkazu výše), kde se rovněž o obraz stará rovněž výtečné působící umělá inteligence UI (AI)! Režim zvaný „AI Picture“ analyzuje kompozici záběru a upravuje jas, rozlišení, nastavení barev a další parametry tak, aby každá scéna vypadala co nejlépe, resp. co nejpřirozeněji. A samozřejmě vůbec nejde o prosté převedení z jednoho rozlišení do druhého. To už dávno ne!

Televizor obsluhuje firemní systém Vidaa (čtěte “vida“) v momentálně nejvyšší verzi U7, letos výrobce přijde s verzí osm a uvidíme, které televizory ji zvládnout používat. Tady je naděje poměrně vysoká.

V dlouhodobém testu jsme se více zaměřili na stabilitu a spolehlivost operačního systému a aplikací a také na multimedia, která jsme před tím nechali stranou.

Spolehlivé aplikace i operační systém

Obvyklé věci, jako ovládání, práce s menu nastavení, EPG, zrcadlení obrazovky z mobilu či HbbTV ponecháme stranou s odkazem na původní recenzi (něco najdete i v závěru tohoto článku). Zde se podíváme na to, jak spolehlivý byl, během více než dvouměsíčního provozu, který už odhalí skoro všechno, operační systém Vidaa a zavedené aplikace ke kterým máme přístup.

Stabilita samotného o. s, byla zcela zřejmá a bez diskusí. V průběhu celé zmiňované doby nebyl zaznamenán jediný problém, což plně odpovídá našim více než ročním zkušenostem s jiným modelem Hisense s úhlopříčkou 140 cm tentokráte z roku 2022. V tomto ohledu je ostatně Hisense na jedničku stejně, jako v rychlosti odezvy na příkaz, apod.

V případě aplikací byly dlouhodobě zkoušeny zejména Lepší.TV, Disney+ a Voyo. Ani zde nebyl zaznamenám jediný problém se stabilitou a spolehlivostí chodu. Náběh aplikací byl slušně rychlý, odezva na příkaz prakticky okamžitá a ovládání bez potíží. Moderní aplikace Disney+ byla jedním slovem výborná, občasné zkoušení SledovaniTV se zase zaměřilo na kanály, které Lepší.TV nemá k dispozici a i Voyo se chovalo výborně až na občasné chybné označení spárovaného zařízení jiným jménem (někdy TV Hisense označovalo jako PC).

Standardní nabídka Hisense s možností vypnout obraz a ponechat pouze zvuk byla vždy po ruce, a to i zde. Foto: autor

Multimédia i ze sítě? Inu…

Tentokráte jsme na závěr, vedle občasného zkoušení přístupu na USB médium v průběhu celé doby zkoušení, důkladně projeli naši testovací sadu. Vedle USB jsme to hodlali udělat i u domácí sítě. Bohužel se (kdo ví kdy) stalo to, že přístup zmizel a server se na domácí síti LAN prostě nenabídl. Tohle pochopitelně nebyl problém výborného Synology DiskStation DS414j, ale televizoru. Na závěr celého dlouhodobého testu jsme tedy ještě vyzkoušeli jinou verzi firmwaru, kterou jsme dostali přímo od výrobce (viz dále), a to přesně jen a pouze z těchto důvodů. Nemožnost přistoupit na médium umístěné na domácí LAN byla ostatně jediným problémem, spíše vlastností, se kterým jsme se setkali. Nicméně ještě před samotnou aktualizací jsme multimediální kompatibilitu přes USB se stávajícím firmwarem, jehož verzi vidíte níže, vyzkoušeli. Využili jsme k tomu naši standardní testovací flash paměť Kingston DataTraveler 80 s konektorem USB-C doplněnou o volně prodávaný adaptér na klasické USB.

Na USB se dostanete buď před vstupy a výstupy nebo z domovské nabídky, kde je ale bohužel ikona „media“ umístěna někde před koncem vodorovné lišty i když ji můžete, stejně jako většinu ostatních, přemístit.

Multimédia jdou v tomto případě přehrát na jeden zátah (na síti to už nejde), nebylo tedy třeba si dopředu vybírat, což je výtečné.

  • Fotografie: kompatibilita vynikající, v podstatě nikoli jen TIFF. Přehrání např. i BMP a GIF.
  • Hudba: kompatibilita rovněž vynikající, televizor nepřehrál pouze testovací soubor v kombinaci DTS a FLAC HD autorova oblíbeného Marvina Gaye, což dosud nezvládl žádný. Vedle standardních formátů si Hisense poradil i s různým FLAC HD, včetně vzorkovací frekvence 192 kHz.
  • Video: obvyklá absence Xvid a Divx se tentokráte konala jen částečně, protože se k našemu překvapení Divx přehrálo. V pořádku bylo běžné čisté MPEG-4, AVC či AVCHD a také komprese H.264 a HEVC. Vynikající bylo přehrání testovacího videa se zvukem v DTS-HD Master Audio.
  • Video a titulky: přehrány interní i externí, vždy s bohatým nastavením, včetně tří velikostí („velké“ by mohly být ještě větší…), pozice, barvy, atd. Výběr v případě mnoha interních titulků zcela bezproblémový, u externích se toto pochopitelně neřeší. Ty jsou v podobě souboru a ten si necháte takový, jaký potřebujete.

Multimédia z USB jsou u Hisense 65U7KQ jedním slovem výtečná, vylepšení přehrávání klasického formátu Xvid by se ale nepochybně hodilo!

Původní verze firmwaru se kterou jsme, drtivou většinu času, televizor zkoušeli. Na závěr byl kvůli absenci podpory síťového média televizor převeden na verzi V0000.07.50R.N0822 a náhle se přístup na server objevil. Foto: autor

„Přefleshování“ proběhlo bez problémů, výrobce to ovšem vyřešil poněkud šalamounsky: televizor naběhl do angličtiny, naladěné stanice, včetně oblíbených ponechal, ale zlikvidoval aplikace, které jsme v průběhu testu doinstalovali. A i když se nakonec ukázalo, že přístup na médium na domácí síti nabídl, v tomto okamžiku je zjevně nejlepší za 1. zakázat TV aktualizaci firmwaru a za 2. resetovat do továrního nastavení a instalovat znova.

A formátová kompatibilita ze serveru? Klient DLNA je jasně omezený, takže…

  • Fotografie: kompatibilita stejná, jako u USB.
  • Hudba: tady už je to horší. Televizor sice zvládl například FLAC HD, ale byl bez WMA a hlavně základu, tj. WAV.
  • Video: kompatibilita stejná (co jsme zkoušeli), jako u USB, včetně přehrání DTS-HD.
  • Video a titulky: interní bez problémů, včetně výběru mezi mnoha jazyky, externí nepřehrány, resp. se k videu nepřipojí a ani to jinak nejde. Pokud titulky pracují, možnosti většinou stejné jako u USB.

Kompatibilita při práci s médiem na domácí síti dostává trochu zabrat. U muziky klient DLNA jednoznačně zklamal, absence přehrávání externích titulků u videa je ale už dobře známá od prakticky všech značek TV. Zklamání je to ovšem také.

Oblíbené položky v seznamu naladěných kanálů dokázaly přežít i aktualizaci firmwaru. Doinstalované aplikace už nikoli… Foto: autor

Jaký je? Výborný!

Dlouhodobý test nám potvrdil excelentní poměr cena/výkon a jak vidíte, ještě jsme s vyjádřením přitvrdili. Potvrdil se však i dlouhodobý ovládací problém Hisense, totiž to, že při změně kanálu se vám na obrazovce automaticky objeví informace o stanici a pořadu a OK v tomto okamžiku vyvoláte jen podrobnější popisek, nikoli seznam naladěných stanic. Tohle je tradiční bolavé místo ovládacího stylu Hisense a vidíme to i u našeho referenčního Hisense 55U7HQ z roku 2022.

Do úpravy se firmě zjevně nechce a i když by bylo lepší pro vyvolání seznamu stanic používat tlačítko List, do toho se zase nechce uživatelům, protože OK/Enter je více po ruce a je to i nasnadě. Navíc u dlouhodobě zkoušeného 65U7KQ jsme při zavádění jiného firmwaru jasně viděli, že výrobce v poinstalačním průvodci pro vyvolání stanic jasně nabádá k využití OK/Enter.

Takže jaký je? Výtečný a s parádním poměrem cena/výkon! Výtečný je i obrazově a někdy i zvukově, byť s nějakým výraznějším efektem třeba po zapnutí Dolby Atmos nepočítejte. Tady navíc nejsou horní kanály…

Ani tento dlouhodobý test nás nepřiměl k většímu příklonu k nové verzi domovské obrazovky à la streamovací služby a hodně chyběla nemožnost z ní vyskočit do tuneru přes Exit. Návrat se tak vždy musel řešit přes vstupy a výstupy, což ani zdaleka nebylo ideální, resp. je trochu pomalejší. Naštěstí to, čeho si na Hisense ceníme, což je vedle výtečného obrazu a solidního zvuku (plus např. práce s daty) i možnost operativně vypnout obraz a ponechat zvuk, zůstalo zachováno.

Televizor Hisense 65U7KQ se v rámci 165 cm řadí k nejlepším nabídkám na českém trhu, a to nejen kvůli parádnímu poměru cena/výkon.

Hodnocení (upraveno, dlouhodobý test)

  • PRO: parádní poměr cena/výkon s výtečným obrazem, spolehlivý a rychlý operační systém, dobrý základ v podobě domácích aplikací IPTV/VoD, velmi snadné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, většinou jasné a průhledné ovládání až na…
  • PROTI: …chování tlačítka OK (někdy), absence mazání ikon aplikací v Home, na většinou využívané verzi firmwaru chybělo vypnutí rychlého startu TV a přístup na serverové médium (lze „přefleshovat“)