Razantní krok v terestrickém a kabelovém televizním vysílání připravuje finský regulační úřad Traficom. Na jaře 2025 plánuje ukončit v celé zemi vysílání ve standardním rozlišení obrazu.

Televizní stanice by měly jak v terestrických sítích, tak v kabelu přejít výhradně na vysoké rozlišení (HD). Veřejnoprávní televize YLE už potvrdila, že chystá přechod výhradně na HD formát, podobně jako při druhé televizní digitalizaci učinila Česká televize. Komerční sektor ale zatím vypnutí vysílání ve standardním rozlišení neoznámil, upozornil server BroadbandTVnews.com. „Přechod na HD přinese kvalitnější televizní obraz a zvuk do všech domácností, jakmile se terestrická televizní síť přepne na novější technologii DVB-T2 a vysílání přes starší technologii DVB-T skončí,“ vysvětlil manažer YLE Suvi Juurakko-Lehikoinen.

Warner TV bude v SD rozlišení HD kvalitu nabídne v kabelu a IPTV

Zkontrolujte si televizory, zda jsou HD, vyzývá úřad diváky

„Novější vysílací technologie využívá omezené frekvence určené pro televizní vysílání efektivněji, což umožňuje nabízet širší obsah v HD než v současnosti,“ dodal Juurakko-Lehikoinen. Traficom má koordinovat proces přechodu z SD na HD vysílání jak se zástupci televizního průmyslu, tak i s provozovateli sítí, průmyslovými asociacemi a skupinami spotřebitelů. „Přechod na HD je součástí technologického rozvoje, který zároveň podporuje rozmanitost a vitalitu médií,“ uvedl předseda Traficomu Jarkko Saarimäki. „Pro nás v Traficomu je důležité, aby se celá společnost zapojila do technologického rozvoje. Naším cílem je, aby po přechodu byly všechny domácnosti připraveny na příjem HD vysílání.“

Saarimäki proto doporučil finským divákům, aby si zkontrolovali vlastní televizní přijímače, ale také televizory svých blízkých, zejména pak starších osob, aby v budoucnu nepřišly o možnost sledování televizního vysílání. Traficom spustí k připravované změně propagační kampaň, která má začít koncem tohoto roku. V České republice se rovněž přechodem na DVB-T2 uvolnila kapacita pro vysílání televizních stanic v HD kvalitě, kromě České televize toho ale využilo jen minimum komerčních stanic. Zpočátku ve vyšším rozlišení, ale nikoli ve Full HD jako ČT, vysílaly programy skupiny Prima a také TV Barrandov. Postupně ale od tohoto rozlišení upustily, takže v HD kvalitě zůstávají v celoplošných terestrických sítích jen TV Seznam, CNN Prima News a nejnověji Sporty TV.

Nejen Česká televize ukončí SD vysílání v terestrice, stejný krok chystá i slovenská RTVS

A co Česko? Dočká se někdy většího počtu HD kanálů zdarma?

HD kvalita je spojená s vyššími poplatky za distribuci signálu. Velké komerční televizní skupiny navíc považují svoje programy ve vysokém rozlišení za prémiovou službu, za kterou si nechají platit extra poplatky od poskytovatelů kabelové, IP a satelitní televize. Pokud by stejně kvalitní obraz měly tyto programy i ve volném vysílání v terestrice, operátoři placených televizních služeb by odmítli tak vysoké poplatky komerčním televizním stanicím hradit. Právě proto například Prima snížila vyšší rozlišení svých programů v celoplošném multiplexu 22 z „téměř HD“ na standardní rozlišení a ve vyšší kvalitě ponechává pouze svůj zpravodajský kanál CNN Prima News. Z regionálních televizí vysílá v HD kvalitě například ostravská TV Polar nebo programy i-Vysočina.cz, iVodárenství a KladNo.1 v Regionální síti 11.

Česká televize ukončila SD vysílání na podzim 2020, a to jak v satelitní distribuci, tak v terestrice. Dočasně bylo možné přijímat SD verze kanálů ČT ještě v nabídkách vybraných kabelových společností, které šířily veřejnoprávní programy i ve starším vysílacím standardu DVB-T pro diváky, kteří si kvůli přechodu na DVB-T2 nechtěly pořizovat nový televizor nebo set-top box. I tyto SD verze programů ČT ale postupně ukončovaly vysílání. Například Kabelová televize Kopřivnice tak učinila ke konci května loňského roku. „Upozorňujeme diváky na plánované ukončení kanálů České televize ve standardním (SD) rozlišení k 31.5.2023. Tyto kanály s přidaným označením | SD základ nepocházejí z oficiální distribuce České televize. Výrobu a oficiální distribuci SD verze ukončila Česká televize již v roce 2020. Všechny kanály České televize v nabídce KTKdigi zůstávají, ale už jen v technicky dokonalejším přenosu – v HD rozlišení,“ uvedl tehdy operátor.

FTV Prima nebude v DVB-T2 vysílat v HD. Kvalitu označuje jako SD+

Štítky