Akce se konala pod heslem „nová éra televizorů s UI/AI…“, ale jak říká klasik: „Uvidíme…“ Vzhledem k parádní kvalitě umělé inteligence Samsungu v minulých letech je podle nás podstatně důležitější další rozšíření matných obrazovek a vylepšené propojení celého ekosystému domácnosti. Na něm si výrobce zakládá stejně, jako na už použitelné (konečně) aplikaci Smart Things.

„Unbox & Discover 2024“ vyvedená v poněkud zvláštní formě začala bez vysvětlení o asi pět minut později i když všude bylo psáno 18:00 hod. A notně dlouhou dobu šlo jen o bohapustý marketing vhodný… kdo ví pro koho.

Možná pro zákazníky…, kteří zde ale (oficiálně)…

Nicméně něco málo pro vás máme, resp. je už nyní zřejmé. A naštěstí nakonec také dorazila i tisková zpráva, která vlastně být ani neměla. Ta do situace kolem televizorů kolekce 2024/25 vnesla alespoň trochu normálních informací, tedy parametrů (těch rapidně ubývá) i když ne všude, ale to je v této fázi běžné…

Štěstí ale máme i v tom, že něco se už objevilo i na oficiálních webových stránkách výrobce odkud také, ve valné většině, pocházejí připojené fotografie.

Samsung jinak k dispozici bohužel nic neměl, což také o něčem vypovídá.

Skončil možná zlomový CES 2024 Poukázal na UI a další vylepšení obrazu a zvuku u TV

Co nás tedy čeká?

Ve stručnosti vzato nový obrazový procesor s UI (AI) 2x rychlejší než předchozí verze a pozoruhodné je už to, že počet neuronových sítí vzrostl osmkrát (64, nyní 512). Snížení spotřeby energie (zatím blíže neobjasněno), optimalizace pro dialogy i vyšší zapojení Smart Things.

A samozřejmě také, aby se naplnilo dnes poněkud nesmyslné heslo, je tu „AI for All“ v marketingově nově ujednocené podobě, která „frčela“ už na veletrhu CES v Las Vegas (viz odkaz).

Tedy…:

  • AI picture
  • AI Sound
  • AI Optimization

Mimochodem Samsung měl UI/AI výbornou už v posledních letech a na obrazu to bylo hodně znát; pokud jste si nekoupili to nejlevnější. Za nás je tak podstatně důležitější další zavádění matné obrazovky, protože to je to, co byste měli chtít v okamžiku, kdy televizor máte ve světlém pokoji nebo vás – nejen duševně – ničí neustálé odlesky na obrazovce, a to i v okamžiku, kdy ji máte vypnutou.

Jen houšť a větší kapky!

Nový obrazový procesor NQ8 AI Gen3 určený pro letošní špičkové modely firma označuje za „průlomový“. Po pravdě – tohle slovo jsme od ní už nějaký čas neslyšeli… Foto a foto v úvodu: Samsung

Pár poznámek na okraj

Na počátku března jsme se dozvěděli, že „Samsung opět potvrdil svou pozici světové jedničky – osmnáctiletá dominance nemá na globálním trhu konkurenci“.

Jedničky v televizorech, to pro ty, co to tolik nesledují a tohle prohlášení je rozhodně jasné! Mimochodem zatímco „o stříbro“ se rvou dvě značky, o zlatu nikdo ani nepolemizuje!

Firma se odvolávala na zprávu společnosti Omdia, která po svém každoročním průzkumu ohlásila, že – citujeme – „…Samsung v roce 2023 dosáhl na globálním trhu s televizory podílu 30,1 % a díky tomu si upevnil pozici světové jedničky, kterou drží už od roku 2006.“

A dodává, že za úspěchem stojí zejména orientace na kvalitnější televizory s rozměrnější úhlopříčkou s obrazovkami LCD (QLED) a také OLED ke kterým se značka před nedávnem vrátila, resp. si nechtěla nechat v této oblasti snižovat prodeje. À propos v roce 2020, opět podle Omdia, měl Samsung podíl 31,9 % a byl tedy jedničkou už neuvěřitelných (!) 15 let…

Na už zmiňovaném veletrhu CES 2024 pak byl představen, podle firmy, průlomový obrazový procesor NQ8 AI Gen3 (verzi Gen2 najdete v letos v běžnějších přijímačích) se kterým hodlá započít, citujeme, tzv. „AI Screen Era, nebo-li věk umělé inteligence v televizní kategorii“. Což je trochu protimluv, protože Samsung své UI používá už dlouho a s velkým úspěchem.

U vrcholových modelů značka využívá technologii 8K AI Upscaling Pro a jak vidíte, drží i rozlišení Ultra HD (8K), což znamená 7.680 x 4.320 obrazových bodů, pixelů. I tohle dnes najdete málokde!

Vrcholové řady vůbec poprvé pracují s tzv. generativní UI/AI, která může vytvářet různé typy obsahu tak, aby zajistila co nejlepší obraz v rozlišení 8K i z méně kvalitních zdrojů. Televizory s rozlišením Ultra HD (8K) jsme i několikrát zkoušeli, takže se můžete o výsledcích přesvědčit sami, např. zde, včetně postoje EU.

Samotná UI je pak součástí nové verze operačního systému Tizen se kterým se počítá jako s centrem tzv. chytré domácnosti, nebo také IQ domácnosti.

Zajímavá v této souvislosti byla absence informací o televizorech s obrazovkou s technologií MicroLED (tedy opravdové „LED televize“), a to i v souvislosti s loňským prohlášením výrobce, že „…se bude v roce 2023 nabízet ve velikostech 50, 63, 76, 89, 101, 114 a 140 palců“, které nám zaslal v tiskové zprávě. A také se zprávou z letošního veletrhu CES.

V tiskové zprávě na toto téma nebylo ani slovo a nejspíše tedy ještě něco na toto téma uvidíme. Zatím jsme na vyzkoušení nedostali jediný kousek…

Ještě než se dostaneme k vybraným novinkám pro rok 2024, krátce k letošním designových cenám iF Design Awards 2024. Samsung v devíti kategoriích získal 75 ocenění z toho dvě zlaté Gold Awards.

Mezi oceněné produkty Samsungu patří domácí spotřebiče, telefony a další zařízení, a také televizory. Konkrétně za S95C z roku 2023 s obrazovkou OLED, který je mimořádně tenký a má hloubku pouhých 11 mm, obdržel výrobce právě Gold Award.

Samsung Music Frame. Foto: Samsung

Zvuk na několik způsobů

Novinkou představenou na lednovém veletrhu CES 2024 byl Music Frame inspirovaný „telkou à la obraz“, tedy The Frame, což je mimochodem hodně unikátní počin!

Music Frame se dá používat samostatně (foto výše) nebo v kombinaci s televizorem a zvukovou lištou. Podle výrobce se hodí do každého prostoru, o účelu lze ale – první dojem – pochybovat, ale všeho do času.

Samsung má také, podle vyjádření společnosti Futuresource Consulting z února 2024, držet pozici jedničky na trhu se zvukovými lištami, a to prý už deset let v řadě. Letos v Las Vegas představil ultratenké „soundbary“ S700D a S800D zaměřené na styl, které však prý nezanedbávají ani zvuk. Pracují s firemní audio technologií Q-Symphony kooperující – v rámci jediného systému – s reproduktory v televizoru. Spolupráci můžete na straně TV očekávat od vyšších modelů.

Vrcholem letošní nabídky má být lišta z řady Q-Series, Samsung Q990D provedená v impozantním audio systému 11.1.4, tedy s jedním subwooferem a čtyřmi vzhůru čnícími reproduktory s podporou nejen Dolby Atmos, ale také systému Wireless Dolby Atmos. Zajímavou funkcí má být tzv. soukromý poslech se zvukem ze zadních reproduktorů bez rušení ostatních posluchačů a jak to chce Samsung udělat, netušíme…

Že by virtuálně?

I letos bude nová verze o. s. Samsung Tizen, což je ovšem každoroční příběh. Na podrobnosti si ještě musíme počkat, ohlášena ale byla tzv. generativní UI a vylepšený „Xbox“. Foto: Samsung

Operační systém Tizen s Matter i odlišným propojením s mobilem

Základem televizorů Samsung je už dlouhá léta firemní o. s. na bázi Linuxu, který si vybudoval pověst spolehlivé a rychlé platformy. Letošní televizory s vyspělejší umělou inteligencí (značka UI používá už dlouho, cca od roku 2018) mají například i zabudovanou aplikaci Xbox s možností hrát tzv. kloudové hry bez nutnosti zakoupení fyzické konzole. Ovládání má zajistit mobil a aplikace Smart Things, chystají se však i další.

Značka rovněž tvrdí, že dále vylepšila propojení a nastavení svých produktů, protože její systém je kompatibilní se standardy HCA a Matter (co je to).

Novinkou na kterou je nyní operační systém připraven nabízí i, citujeme, „výrazně snazší propojení s chytrými telefony“. Stačí prý se s telefonem přiblížit, aktivovat Smart Mobile Connect a televizor se napojí. Tohle (něco podobného – tzv. klepnutí o rám) nikdy moc v minulosti nefungovalo, takže uvidíme, o co vlastně půjde.

Telefon se pak má pro televizor stát například univerzálním dálkovým ovladačem, v nejnovější letošní verzi pak i herním ovladačem s haptickou (hmat) odezvou.

Vylepšené LCD Neo QLED samozřejmě ve 4K

Zatímco o nižších řadách zatím nevíme nic, k těmto výrobce uvádí, že „…nabízejí mnohé funkce převzaté z vlajkových lodí s rozlišením 8K, mezi největší přednosti patří obrazový procesor NQ4 AI Gen2“.

Všechny letošní televizory s obrazovkou LCD (QLED) doprovází nová generace podsvícení Mini LED s certifikací barevné přesnosti podle Pantone, což je nejspíše poprvé. A nechybí Dolby Atmos se zvýrazněním dialogů, což je poslední roky někdy až palčivý problém.

Modelové řady kategorie firemně pojmenované Neo QLED jsou tři, „D“ označuje kolekci 2024:

  • Samsung QN85D: LCD (QLED), podsvícení Mini LED; obnovovací frekvence pro hry až 120 Hz, zvuk OTS Lite, repro směřující vzhůru. Úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″).
  • Samsung QN90D: LCD (QLED), podsvícení Mini LED; obnovovací frekvence pro hry až 144 Hz, zvuk OTS+, repro směřující vzhůru. Úhlopříčky 107 cm (43″), 127 (50″), 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″), 216 cm (85″) a 249 cm (98″).
  • Samsung QN95D: LCD (QLED), podsvícení Mini LED; obnovovací frekvence pro hry až 144 Hz, zvuk OTS+, repro směřující vzhůru. Úhlopříčky od 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). Energetická třída F, ceny od 49.990 Kč (některé další údaje už známé).

 

Dejte na modlení! Je tu první OLED s matnou obrazovkou!

Samsung zaznamenává další prvenství! To představuje rozšíření nabídky televizorů o přijímače s matnou obrazovkou nevyžadující podsvícení, tedy o OLED. A samozřejmě slibuje absenci rušivých odlesků, což je – pokud ho má uděláno správně – naprosto evidentní.

Všechny modely řady by měly mít umístěny tunery, elektroniku, rozhraní, atd. v externím boxu, nicméně potvrzeno to máme zatím jen u S95D o které jsou známé další údaje. Obrazový procesor se jmenuje NQ4 AI Gen2 a nejde o nějakou vylepšenou loňskou verzi (minule tzv. Neural Quantum), nýbrž o zcela nový procesor. Vylepšeno má být i přehrávání obsahu s HDR.

Ke koupi budou tři řady:

  • Samsung S85D: OLED (bez podsvícení), rozlišení Ultra HD (4K). Úhlopříčky od 107 cm (42″) do 211 cm (83″); není potvrzeno, bližší informace zatím chybí.
  • Samsung S90D: OLED (bez podsvícení), rozlišení Ultra HD (4K). Úhlopříčky od 107 cm (42″) do 211 cm (83″); není potvrzeno, bližší informace zatím chybí.
  • Samsung S95D: OLED (bez podsvícení), rozlišení Ultra HD (4K); obnovovací frekvence pro hry až 144 Hz, zvuk sledující pohyb OTS+; úhlopříčky 140 cm (55″), 165 cm (65″), 196 cm (77″). Energetická třída G, ceny od 64.990 Kč.

 

Vrchol? Dvě řady LCD Neo QLED 8K

Výrobce uvádí, že při sledování běžného obsahu přichází ke slovu systém dovolující nastavit preferenci jasu, ostrosti a kontrastu na míru každého diváka. Specialitou je režim UI (AI) šetřící více energie při zachování stejné úrovně jasu a při hraní se pak automaticky aktivuje herní režim, který rozpozná hru a nastaví co nejlepší parametry právě pro ni. Zabudovaná umělá inteligence dokonce rozpozná i druh sportu a zaměří se na ostrost během pohybu.

U zvuku máte mít možnost zvýraznit dialogy a oddělit je od ruchu v pozadí, k dispozici je také „zvuk sledující pohyb“, který má značka v podobě OTS už nějaký čas. Nyní je v nejvyšší řadě v podobě Object Tracking Sound Pro, resp. u nižšího modelu jako OTS+. Nechybí ani zvuková kalibrace pro konkrétní podmínky u vás doma.

K dispozici jsou dvě řady LCD (QLED) s panely označovanými jako „Neo QLED 8K“ podporované vždy tím nejpropracovanějším obrazovým procesorem NQ8 AI Gen3:

  • Samsung QN800D: rozlišení Ultra HD (8K), 7.680 x 4.320 bodů, nové podsvícení Mini LED; obnovovací frekvence pro hry až 165 Hz; úhlopříčky 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). Energetická třída G, ceny od 99.990 Kč.
  • Samsung QN900D: rozlišení Ultra HD (8K), 7.680 x 4.320 bodů, nové podsvícení Mini LED; obnovovací frekvence pro hry až 240 Hz; úhlopříčky 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). Energetická třída G, ceny od 139.990 Kč.

Televizory mají, jako mnohé další, certifikaci TÜV Rheinland (redukce uhlíkové stopy) a vedle Pantone Validated i Pantone SkinTone Validated.