Veletrh CES, který pořádá CTA (Consumer Technology Association), skončil 12. ledna 2024. V tomto shrnutí se zaměříme zejména na televizory a audio-video techniku u masových značek TV. Na výsledky návštěvnosti apod. si totiž ještě musíme počkat.

I když některá média už referovala o konečných počtech, stačí se podívat na veletržní stránky, nebo na vydané tiskové zprávy a je jasno. Závěrečná zpráva CTA ještě není k dispozici, takže finální hodnocení účasti a také zejména návštěvnosti nechme na jindy a zde si shrňme to nejzajímavější, co se v námi sledované oblasti událo a co bylo také případně i oceněno.

Řada firem, včetně Samsungu, letos „překvapila“ a uvedla se sloganem „AI for All“, tedy něco jako „Umělá inteligence pro všechny“ („na všechno“) a Samsung to ještě okořenil prohlášením o „…nástupu umělé inteligence u televizí…“

Nicméně jedno je zřejmé a zcela jasné: veletrh CES 2024 byl veletrhem umělé inteligence a všeho s ní spojené a propojené. Od malé krabičky schopné získávat informace z libovolného systému, přes prsten, který poslouží jako vstupní brána pro komunikaci s UI (AI) až po ony zmiňované televizory. V nich se letos v řadě případů nacházejí významně výkonnější a propracovanější UI věnující se obrazu a zvuku, včetně takových „maličkostí“, jako jsou vylepšení kalibrace místnosti a tedy pomoc s nastavením televizoru, zvukové lišty… právě pro vaše podmínky. V této oblasti lze do budoucna očekávat další automatizované funkce, protože právě tohle dělá spoustě uživatelů značné problémy.

Zítra začíná veletrh CES 2024 K vidění bude řada vychytávek i špičkový Hisense 110UX

Veletržní ocenění (výběr)

Pořádající organizace, tedy zmiňovaná CTA uděluje veletržní ocenění tradičně ve dvou podobách: „Honoree“ (oceněný… výrobek) a vrcholové „Best of Innovation“ (Nejlepší z inovací). Podmínkou bylo, že produkt musí být poprvé ke koupi po 1. dubnu 2023 nebo bude k mání do 1. dubna 2024.

Níže uvedený výběr je zaměřen na audio video zapadající do náplně časopisu. Další oceněné výrobky najdete na digirevue.cz, kompletní seznam pak přímo na stránkách veletrhu CES (nové okno).

BluOS 4.0 – Honoree – audio technologie pro distribuci zvuku do více pokojů (multi-room) dovolující hudbu spravovat a také streamovat na kompatibilní zařízení, včetně reprosoustav, a to třeba z mobilu nebo z počítače. Pokud znáte, nebo jste slyšeli o DTS Play-Fi, tohle vypadá na konkurenci. U nás bohužel ani jeden ze systémů nikdo neprosazuje, společnost TP Vision, nebo chcete-li Philips TV & Sound, selhala na celé čáře a přitom výrobků kompatibilních s DTS Play-Fi má celou řadu. Včetně televizorů…

Bose QuietComfort Ultra Headphones (12.490 Kč) – Best of Innovation – mušle přes uši míří i do rušného prostředí, úroveň potlačení okolí lze nastavit.

Hisense 110UX – Honoree – obrazovka LCD (QLED) s podsvícením Mini LED a úhlopříčkou 279 cm (110″) pracuje s více než 40.000 samostatně regulovatelnými zónami ve kterých lze nezávisle upravovat podsvícení. Maximální jas obrazovky dosahuje až 10.000 cd/m2 a výrobce se také chlubí velmi nízkou odrazivostí okolního světla (1,28 %) danou prý strukturou panelu a vrstvou odolnou proti odrazům. Hisense předpokládá, že díky této obrazovce značně ovlivní část trhu s televizory a konečně upevní svou pozici jako čísla 2 (přetahuje se o něj s TCL).

LG 118″ MicroLED 4K TV – Honoree – televizor s obrazovkou MicroLED s roztečí diod (žárovek) 0,68 mm, jas až 2.000 cd/m2. Displej T118″ je složen ze dvou modulů (2x 196 cm – 77″).

LG 32SR85U Smart Monitor – Honoree – všestranný „chytrý“ monitor nabízející řadu funkcí i bez PC, operační systém webOS.

LG OLED65M4 – Honoree – televizor s obrazovkou OLED, rozlišením Ultra UH (4K) a úhlopříčkou 165 cm (65″). Frekvence až 120 Hz.

LG OLED83C4 – Honoree – televizor s obrazovkou OLED, úhlopříčkou 211 cm (83″). Audio systém 11.1.2.

LG OLED83M4 – Best of Innovation – obrazovka OLED, rozlišení Ultra UH (4K) a úhlopříčka 211 cm (83″). Odezva 0,1 ms, až 144 Hz.

LG OLED88Z3 – Honoree – televizor s obrazovkou OLED, rozlišením Ultra UH (8K) a úhlopříčkou 224 cm (88″). Operační systém webOS 24.

LG OLED88Z3 Signature – Honoree – televizor s obrazovkou OLED, úhlopříčkou 224 cm (88″) a rozlišením Ultra HD (8K). WebOS 24.

LG OLED97M4 – Honoree – televizor s obrazovkou OLED, úhlopříčkou 246 cm (97″) a rozlišením Ultra HD (4K). Frekvence až 120 Hz.

 

Zvuková lišta pro velmi tenké televizory LG SG10TY One Wall Design Sound Bar. Foto: LG Electronics, foto v úvodu: CTA

LG SG10TY One Wall Design Sound Bar – Honoree – televizory označované jako LG One Wall jsou velmi tenké a při montáži na stěnu od ní mají minimální mezeru. Právě pro ně byla vytvořena tato zvuková lišta s hloubkou pouze 3,2 cm (1,28″).

LG Signature OLED T – Honoree i Best of Innovation – průhledný televizor s obrazovkou typu OLED. Více v samostatném článku.

LG Transparent Screen UX – Honoree – průhledná obrazovka zaměřená na poskytování exkluzivního uživatelského rozhraní.

LG X02T Wireless Portable Speaker – Honoree – přenosný bezdrátový reproduktor s 360stupňovým zvukem, osvětlením a Bluetooth 5.3. Kompaktní design, více než 20hodinová výdrž a krytí IP55 (co to je).

NAD M66 – Best of Innovation – předzesilovač s převodníkem DAC kombinovaný se streamováním muziky i v audio formátech v HD. Ovládání přes dotykový displej, určen jako doplněk výkonového zesilovače NAD M23.

Samsung 55S95D – Honoree – televizor s obrazovkou OLED a úhlopříčkou 140 cm (55″). Obnovovací frekvence až 144 Hz, povrch s udávaným nízkým odrazem světla, zvýšený jas o 20 % proti předchozí generaci-

Samsung 85QN900D – Honoree – televizor s obrazovkou LCD (QLED), úhlopříčkou 216 cm (85″), rozlišením Ultra HD (8K) a certifikací Imax 8K.

Samsung 98QN90D – Honoree – televizor s obrazovkou LCD (QLED), úhlopříčkou 249 cm (98″), rozlišením Ultra HD (4K) dodávaný v novém balení. (Uvidíme, zda k nám – v minulosti se to moc nevedlo.)

Samsung Enhanced TV Sound, 360 Audio – Honoree – tzv. 360stupňové audio pro televizory řeší i napojení firemních sluchátek Buds a všude má nabídnout vícekanálový prostorový efekt.

Samsung Smart Monitor M80D – Honoree – tzv. chytrý monitor lze spárovat s celou řadou zařízení, není závislý na počítači a představuje zároveň i rozbočovač pro internet věcí (Hub IoT).

Samsung The Premiere 5 – Honoree – kompaktní projektor pracující na ultra krátkou projekční vzdálenost vybavený laserovým zdrojem světla (3x laser, RGB). Automatické ostření, dotykové ovládání a zabudovaný audio systém.

Samsung The Premiere 8K (Wireless) – Honoree – bezdrátový projektor s rozlišením Ultra HD (8K) certifikovaný pro Imax. Možnost rozdělení obrazovky na čtyři části.

TCL 40 NXTpaper – Honoree – mobil s unikátním firemním displejem, který je v jednom z režimů podobný papíru. Má zaplnit mezeru mezi chytrými mobily a elektronickými čtečkami knih s displejem typu e-ink. Podívejte se na test jiné verze s obdobným displejem.

Hisense na veletrhu CES 2024 Ještě kvalitnější podsvícení Mini LED (až 40.000 zón)

Televizory bez Sony i TP Vision (Philips)

První výrobce sice vystavoval, ale nikoli A/V (zejména tvorbu obsahu, viz digirevue), druhý na CES pravidelně nejezdí. Pojďme tedy, v abecedním pořadí, jak se sluší a patří, k těm masovým značkám televizorů, které se zúčastnily a o kterých něco víme.

Hisense především přivezl oceněnou 110UX s úhlopříčkou 279 cm s podsvícením Mini LED a se 40.000 zónami v nichž ho můžete samostatně regulovat. Z dalších specialitek tu je ozvučená plocha pro projekční Sonic TV, která má nyní „více než 100.000 speciálních zvukových jednotek“ a také zbrusu nová designová Canvas TV. Ta má přizpůsobitelné rámy a speciálně pro ni navržený nástěnný držák s minimální mezerou. Více podrobností na odkazu výše.

LG na veletrhu CES 2024: K čemu je dobrý průhledný televizor?

LG uvedlo tolikrát propíraný Signature OLED T, tedy televizor s průhlednou obrazovkou OLED s rozlišením Ultra HD (4K) a samostatným boxem zajišťujícím do něj bezdrátový přenos obrazu a zvuku. Úhlopříčka je 196 cm (77″), ke koupi bude několik druhů stojanů, včetně podlahového.

V další části stánku byl k vidění tunel z více než 140 displejů OLED s úhlopříčkou 140 cm (55″). Tato část pojmenovaná „webOS experience“ sloužila pro předvedení možností tohoto operačního systému a věcí na kterých LG spolupracuje s partnery. Další informace na odkazu.

Samsung na veletrhu CES 2024: Výkonnější UI a mini robot sympaťák

Samsung oznámil novinky v designových řadách TV, mimo jiné u Framu a unikátní venkovní TV zvané Terrace. Vystaveny byly i nové obrazovky Neo QLED 8K a také modulární MicroLED se zcela novým principem obrazovky (tři žárovky LED na jeden obrazový bod, model RGB).

K vidění rovněž byly projektory s ultrakrátkou projekční vzdáleností (co to je) řady Premiere (viz veletržní ocenění) a malý přenosný Freestyle v 2. generaci (test první zde).

Překvapením je rozšíření produkce televizorů s obrazovkou OLED a ke koupi mají letos být tři řady.

Novinkou je také o. s. Tizen verze 2024. Ten má mít uzpůsobitelnou nabídku pro různé členy domácnosti, volba Daily+ má fungovat jako řídicí jednotka pro řadu činností od vašeho cvičení až po videohovory. Zajímavý může také být ohlašovaný vyspělejší systém pro efektivnější práci z domova a tady musíme vyčkat. Zatím je známo málo, více opět na odkazu výše.

TCL na veletrhu CES 2024: Co víme? Vlastně nic…

Společnost TCL, která se přetahuje o pozici dvojky na trhu s televizory s Hisense zklamala a ve své tiskové zprávě neoznámila prakticky nic a podobně na tom byl i veletržní web. Dozvěděli jsme jen, že představuje přijímač X955 s LCD a podsvícením Mini LED s úhlopříčkou 115″, tedy 292 cm. Toť vše (plus řada marketingu).

Na celosvětových stánkách společnosti jste už mohli najít informací o něco víc, takže… Televizor má mít přes 20.000 stmívatelných zón, rozlišení Ultra HD (4K) a jas až 5.000 cd/m2. Další informace, například o úhlopříčce 249 cm (98″), byly natolik nepřehledné, že se jimi nemá smysl nyní zabývat. Řekneme jen to, že tato velikost by se měla objevit jak v řadě „C“, tak v „P“; alespoň to tak vypadalo. Zcela zřejmé je pak to, že vždy půjde o televizory s operačním systémem Google TV.

Přijímače této olbřími velikosti výrobce souhrnně označuje jako „TCL XL Collection“.

 

Ilustrace systému Dolby Atmos FlexConnect. Foto: Dolby

Trend? Prostorový zvuk přímo spolupracující s televizorem

Několik výrobců ukázalo systém přímého napojení bezdrátových reprosoustav na televizor a vytvoření, ve vzájemné spolupráci, domácího kina se skutečným prostorovým zvukem. Řekněme si rovnou, že takováto řešení se – tu a tam – bez většího úspěchu objevovala i v minulosti. Dnes je ale situace odlišná a naději nepochybně má. Otázkou hlavní je, o jaký systém půjde. Nějaký firemní nebo více otevřený?

Rozvoji nahrává i silný nástup video služeb typu VoD i když ani zdaleka všechny prostorový zvuk nenabízejí.

Společnost Hisense v tomto ohledu oznámila podporu Dolby Atmos FlexConnect pro spárování bezdrátových repro přímo s televizorem. Uvidíme, jak dalece bude tento systém zaměřený, protože Hisense nabízí i zvuk v DTS.

LG uvedlo tři zvukové lišty pro televizory pracující se zvukem v Dolby Atmos a DTS:X a také systém zvaný Wow Orchestra zaměřený na vzájemnou spolupráci zvukové lišty LG (všechny nyní uvedené) a televizoru LG (zatím neznámo které).

LG S70TY nabídne kompaktní design a výrobce ji zamýšlí jako doplněk televizorů LG QNED, tedy LCD. Zvuková lišta je vybavena nakloněným středovým reproduktorem, což jsme doposud neviděli, a díky doplňkovému držáku jde umístit přímo pod televizor. Připomínáme, že tzv. centrální reproduktor, reprosystém, u domácího kina obstarává, především dialogy.

 

LG S95TR. Foto: LG

LG S95TR má výkon 810 W (zřejmě hudební) a celkem 15 kanálů z nichž pět směřuje nahoru. I zde najdete nahoru směrovaný středový reproduktor.

LG SG10TY One Wall Design Sound Bar – lišta speciálně navržená pro tenounké OLED TV řady One má hloubku pouhých 3,2 cm (1,28″) a je kompatibilní s Tidal Connect a Spotify Connect.

K vidění byl také kompaktní přenosný a všesměrově vyzařující reprosystém Xboom 360 s kónicko-cylindrickým designem. Máme tu 15hodinovou výdrž při práci na akumulátor, krytí IP55 (co to je) a tzv. náladové osvětlení.

Vedle toho LG plánuje v letošním roce uvést, citujeme, „…na globální trh nové edice reproduktorů a sluchátek“.

Samsung ohlásil především designový reprosystém Music Frame použitelný prý i samostatně jako běžný bezdrátový reproduktor. Kompatibilní je jednak s firemní platformou SmartThings a jednak s Q-Symphony, taktéž od Samsungu. A ještě něco, citujeme: „Navíc lze reproduktor výborně skrýt do rámu obrazu (podobně jako u televizoru The Frame), takže nijak neruší estetický dojem z místnosti.“

Samsung HW-S800D: ultratenká zvuková lišta o hloubce 4,1 cm (1,6″, podobnost s LG jistě čistě náhodná…) v sobě skrývá deset reproduktorů, vyzařujících částečně i směrem nahoru a nechybí ani speciální centrální repro a subwoofer v kombinaci s pasivní membránou.

Samsung HW-Q990D: vyspělý „soundbar“ s audio konfigurací 11.1.4 (1x basový, 4x repro vzhůru) a funkcí průchodu signálu („passthrough“).

 

Movano Health Evie Ring. Foto: Movano Health

Pár vychytávek aneb Prsten skoro démantový

Na závěr zmiňme několik delikates z různých soudků. Tak třeba zrcadlo, které vám změří řadu zdravotních údajů, malé krabičky zaměřené na komunikaci s UI a sběr informací, speciální stoličku pro hudebníky nebo třeba domácího robota s projektorem (verze od Samsungu se jmenuje Ballie, svou má i LG…).

Co nás ale zaujalo nejvíce, je víceúčelový prsten pro ženy, paní i dívky všeho věku (pomalu). Uvedla ho společnost Movano Health a jmenuje se Evie Ring. Na CES 2024 získal ocenění Honoree a je zaměřený nejen na zdravotní informace (tep, saturace krve kyslíkem…), ale třeba i na fáze spánku, menstruační cyklus a hlídání tělesné aktivity, což znamená, že to bude hodně i o doprovodné aplikaci; to jsou ale tyhle věcičky skoro vždy. Zajímavé je i to, že výrobce také hovoří o přizpůsobitelné velikosti a o čtyř denní výdrži akumulátoru. Více na toto téma na digirevue.

A v čem by mohl být letošní CES zlomový? Už jenom v tom, jak se nyní zdá, že byl velmi úspěšný, že potvrdil (opět „zdá se…“), že stále má své místo na trhu a že zájem „přijet do Vegas a prezentovat to, co umíme“ stále trvá.

Po nepředvídatelné akci jménem „korona“ je to svým způsobem obdivuhodné a CTA se vše podařilo ustát.

Zdá se… 🙂