Nový filmový a seriálový kanál od společnosti Warner Bros. Discovery zahajuje vysílání na českém trhu. Jsme teprve druhou evropskou zemí, kde je Warner TV dostupná jako volně šířený kanál zdarma v terestrickém vysílání.

Warner TV je devatenáctou televizní stanicí společnosti Warner Bros. Discovery na českém trhu, ale první bezplatnou. Fungovat má jako taková ochutnávka obsahu, ke kterému by se jinak část českých diváků vůbec nedostala, protože nepatří mezi klienty placených televizních služeb a nemají ani předplacenou streamovací službu HBO Max (od 21. května fungující pod značkou MAX). Nenabídne úplné novinky, ale objeví se na ní filmy, seriály a dokumenty z produkce studia Warner Bros., které patří mezi televizní a filmovou klasiku. Ne tedy ty úplně nejznámější, protože například seriál Přátelé si dlouhodobě na českém trhu drží televize Nova, ale pokud zrovna daný titul nebude mít pro český trh zakoupený jiná česká televize, bude se moci objevit na Warner TV.

Samotné programování Warner TV bude jedním velkým experimentem. Provozovatel sice přichází s nějakou představou, která by se dala shrnout do lakonického „přes den seriály a večer filmy“, ale Warner TV chce flexibilně měnit program podle toho, jak se jí bude s kterými typy pořadů v jednotlivých časech dařit. Kvůli tomu také bude hned od začátku v peoplemetrech, a to prostřednictvím mediazastupitelství Atmedia, které bude na Warner TV prodávat reklamu. Oficiální cílovou skupinou stanice budou diváci od 18 do 69 let, cílit chce ale především na mladší diváky. Warner TV bude působit i jako jedno velké self promo na placené kanály skupiny a také na HBO Max, resp. MAX. Tedy podobně jako Nova propaguje svoje Voyo nebo Prima svoji streamovací službu prima+. A kde tedy Warner TV naladíte?

Warner TV bude v SD rozlišení HD kvalitu nabídne v kabelu a IPTV

Zdarma v celoplošném multiplexu 23

Volně bez jakýchkoli poplatků diváci naladí Warner TV v pozemním vysílání v celoplošném multiplexu 23, což je stejná síť, ve které vysílá i nedávno spuštěná Sporty TV nebo TV Seznam a programy skupiny Nova. Pokud tedy pozemní cestou přijímáte například filmový kanál Novy, budete moci bez jakýchkoli obtíží přijímat i Warner TV. Stanice obsadila programovou pozici Test-4, která se už několik dní před zahájením vysílání nové televize změnila na Warner TV a běží na ní upoutávka na tento program. Warner TV v pozemním vysílání má standardní rozlišení obrazu stejné jako většina programů Primy či Novy (960 x 540p) a zatím neposkytuje hybridní vysílání HbbTV známé jako červené tlačítko. Zpětné zhlédnutí pořadů je tak u této TV stanice v terestrice možné, pokud divák používá set-top box s pevným diskem a funkcí TimeShift.

Díky pozemnímu vysílání se k divákům prostřednictvím Warner TV dostane produkce nejen od studia Warner Bros., ale také od HBO, MGM, Cartoon Network, New Line Cinema, DC Studios a dalších. V hlavních vysílacích časech bude stanice nabízet především klasické americké filmy starší provenience. Zajímavé je, že tyto filmy budou začínat v 19 hodin, Warner TV se tedy bude snažit divákům nabídnout alternativu k hlavním zpravodajským relacím Primy, České televize a Novy. Ve všední dny Warner TV nabídne v hlavním vysílacím čase jeden film, jinak program zaplní seriály, v sobotu to mají být dva filmy za sebou a v neděli až tři. Večerní filmy stanice následně zopakuje druhý den dopoledne.

Warner TV míří do sítě 23 Nová televize odstartuje 2. dubna

HD kvalita jen v IPTV, kabelu a satelitu

Jestliže zdarma bude možné Warner TV naladit pozemní cestou pouze ve standardním rozlišení obrazu, zákazníci vybraných kabelových společností, poskytovatelů IPTV a satelitní televize nabídnou tento program v HD rozlišení. Diváci těchto platforem také budou mít výhodu v možnosti zpětného zhlédnutí pořadů i několik dní dozadu, takže i když Warner TV jako taková nebude nabízet archiv svých pořadů prostřednictvím HbbTV nebo OTT služeb, u poskytovatelů IPTV bude možné si přehrát filmy a seriály, které divák nestihne v lineárním vysílání. Zatímco v terestrice bude možné Warner TV sledovat zcela volně, a tak ji naladí i diváci v příhraničních oblastech Česka u našich sousedů, na satelitu bude stanice kódovat. Ze satelitních operátorů se Warner TV zatím domluvila pouze se službou Telly, která ji nabídne jak na satelitu, tak v IPTV.

Z dalších velkých poskytovatelů IPTV se Warner TV od začátku objeví v programových nabídkách služeb Magenta TV, Vodafone TV, Antik Telecom, 4NET.TV, Grape SC, Lepší.TV, PODA, Rete Internet a Elsat. Jednání nadále probíhají se satelitním Skylinkem a jeho IPTV službou Skylink Live!, největší českou IPTV službou O2 TV a dalšími. Celý výčet stanice postupně zveřejňuje na svém webu www.warner-tv.cz, kde je k dispozici i programové schéma na celý měsíc dopředu. Z něho vyplývá, že Warner TV počítá i s tematickými večery, například se Sci-fi úterky, Pátečními trháky nebo Nedělemi se superhrdiny. Ze seriálů stanice uvede v prvních týdnech Hranici nemožného, Policajty z L.A., Roswell: Nové Mexiko, Smallwille, Super drbnu a Uklízečku.

Warner TV bude zdarma jenom v Česku Míří do DVB-T2 i na satelit