Dalších deset let by se na terestrickém televizním vysílání ve Velké Británii nemělo nic měnit. Na summitu Digital Television Group v Londýně to slíbila ministryně pro média, data, digitální infrastrukturu, cestovní ruch a kreativní průmysl Julia Lopezová.

Terestrické televizní vysílání může počítat s podporou britské vlády nejméně do roku 2034. Podle ministryně Julie Lopezové je ale patrné, že v oblasti distribuce televizního signálu bude posilovat role IPTV. Šéfka resortu pro média a digitální infrastrukturu upozornila, že podle odhadů by mělo být v příštím roce na britském trhu prodáno 99 % televizorů umožňujících připojení k internetu. „Jako ministryně pro digitální infrastrukturu jsem udělala vše, co bylo v mých silách, abych zajistila, že naše pevné i mobilní sítě budu připraveny na mimořádné požadavky, které na ně bude klást tato změna,“ prohlásila podle webu BroadbandTVnews.cz ministryně Lopezová.

DVB-T2 vs. IPTV: co je lepší? Od obsahu přes funkce a cenu po stabilitu

Vláda chce otevřít diskusi o budoucnosti televizního vysílání

„Bezplatná televize, ať už ji dodává kdokoli, je opravdu důležitou součástí našeho televizního trhu. Ve vládě chceme podpořit tento sektor, aby pokračoval v zavádění inovací a technologickém rozvoji, ale nehodláme jít proti zájmu publika volně šířených kanálů Freeview. Proto jsme se zavázali k zachování terestrického televizního vysílání do roku 2034,“ uvedla ministryně. Julia Lopezová ale zároveň upozornila na data o britském televizním trhu, podle nichž během pěti let od roku 2017 klesla využívanost terestrické televize v britských domácnostech z 91 na 79 procent, přičemž počet domácností, které si předplatily některou ze streamovacích služeb, se více než zdvojnásobil.

Ministerstvo vedené Lopezovou si zadalo nezávislý průzkum na téma proměn způsobu konzumace televizního obsahu. Nemá přitom jít o jednoduché srovnání vývoje využívanosti terestrického televizního vysílání a IPTV, ale také potenciálu dalších vysílacích platforem. „Je jasné, že musíme udělat vše pro to, abychom pochopili, čím se diváci řídí při svém rozhodování a jak můžeme pomoci uživatelům pomoci využívat nové technologie. Nejde jen o to poskytnout jim potřebné přijímače, ale také důvod, který by je přesvědčil ke změně. A podporovat i ty diváky, kteří ji nechtějí podstoupit,“ dodala ministryně, podle níž vznikne i speciální diskusní fórum na toto téma, do kterého se budou moci zapojit zainteresované strany i samotní diváci.

IPTV v Česku vydělá 4 miliardy Kč ročně Využívá ji 1,1 milionu předplatitelů

Zachovat v DVB-T2 jen BBC a zpravodajské kanály?

Budoucností terestrického televizního vysílání se zabývá také studie, kterou na žádost Lopézové resortu vypracovat britský regulátor Ofcom. Upozorňuje v ní, že diváci tráví stále méně času sledováním lineárního televizního vysílání přes anténu. Měnící se divácké návyky můžou podle Ofcomu vést k situaci, kdy se už investice do terestrického televizního vysílání nevyplatí. Stále více diváků totiž dává přednost online sledování televizního obsahu, což je přímý důsledek masového rozšíření širokopásmového připojení k internetu, širší nabídce různých chytrých zařízení a způsobů, jak je možné konzumovat video obsah. Průměrný Brit strávil v loňském roce sledováním televizního vysílání o 25 procent méně času než v roce 2018, upozornil Ofcom.

Očekává se, že tento trend bude pokračovat, přičemž sledování lineárního televizního vysílání prostřednictvím pozemních vysílačů a satelitu poklesne z 67 procent celkové sledovanosti televize v roce 2022 na 35 procent v roce 2034 a 27 procent v roce 2040. „Pokud organizace, které udržují ekosystém terestrické digitální televize, budou spatřovat stále menší důvod pro nové investice do tohoto vysílání, pravděpodobně se budou snažit snížit náklady na něj. To by mohlo znamenal například zrušení HD vysílání ve Freeview nebo snížení počtu kanálů, které budou v této platformě šířené,“ upozorňuje ve své studii Ofcom. V celém sektoru podle úřadu existuje široká podpora pro to, aby televizní vysílání bylo i nadále dostupné všem, zejména pak u médií veřejné služby. Není však shoda na tom, jak toho lze dosáhnout.

Zůstane terestrická televize i po roce 2031? Úvaha nad jednou britskou studií

Úplné vypnutí terestriky do osmi až 10 let?

Ofcom ve studii nastínil hned tři možné scénáře vývoje. První počítá s tím, že bude zachováno terestrické televizní vysílání, ale na efektivnější bázi než nyní. Šlo by o plnohodnotné vysílání, ovšem za využití nových přijímacích zařízení, která by umožnila využívat spektrum efektivněji než nyní a zachovat bezplatný příjem televizního vysílání přes pozemní vysílání do 30. let 21. století. Druhá varianta hovoří o omezení terestrické digitální televize jen na základní službu s minimálním počtem hlavních kanálů. Šlo by o programy veřejnoprávní televize a zpravodajské stanice. To by znamenalo, že by diváci využívali jako primární zdroj pro sledování televize internetové služby a DVB-T2 by zůstalo jako záloha pro případ výpadků internetového připojení.

Tento druhý scénář Ofcom považuje za dočasné řešení do úplného vypnutí terestrického televizního vysílání nebo by mohl zůstat na neurčito jako záložní řešení. Třetí varianta počítá v delším horizontu s vypnutím terestrického televizního vysílání. To by ale znamenalo připravit informační kampaň, aby všichni diváci včas přešli na IPTV. Takový přechod by podle Ofcomu trval osm až 10 let, tedy významně déle než jakékoli přechody v rámci digitalizace terestrického televizního vysílání. Zároveň by ale rozhodnutí o této variantě muselo padnout v blízké době, aby se celý sektor na tuto zásadní změnu mohl připravit. Zvláště pak ve chvíli, kdy britská vláda chce garantovat pozemní příjem digitální televize do roku 2034, tedy po následujících 10 let.

Diskuze expertů ohledně televizní budoucnosti je určitě zajímavá. Klíčové však budou reálné preference televizních diváků. Ve Velké Británii se proto spouští program zapojení veřejnosti a vznikne také nové fórum všech zúčastněných stran. O budoucnosti terestriky, která by měla být pro diváky garantována do 2034, se tak ve Velké Británii začíná diskutovat s dostatečným předstihem.

DVB-T2 je ekologičtější než streaming Hodina sledování TV = uvaření čtyř šálků čaje

Image by freepik