Tato na pohled hodně zajímavá a kompaktní věcička s velmi flexibilní projekcí (optický zoom nemá, prostě ji jenom přenesete…) je ke koupi od podzimu a o její vyzkoušení jsme hodně stáli. Jak na nás působí, vidíte už z titulku.

DLP projektor BenQ GV31, s lampou typu LED a projekčním poměrem 1,2, představuje přímou konkurenci obdobně zaměřenému, avšak konzervativněji navrženému Samsung The Freestyle (19.990 Kč). GV31 je ostatně určen pro obdobný účel i když je na pohled výrazně levnější (13.990 Kč) a v něčem omezenější, jinde je napřed. Porovnávat ho však nebudeme, to by vyžadovalo mít je vedle sebe a níže alespoň naleznete odkaz na náš test Freestylu z roku 2022.

BenQ GV31 se světelným tokem 300 lumenů (typické noční promítání, ale někdy za méně světla skvěle funguje i během dne) má dnes klasické rozlišení Full HD a dovoluje velmi flexibilní projekci například i na strop a projektor stačí v doku jen natočit, což je velmi snadné. Následovalo (často) automatické zaostření a automatická korekce vertikálního lichoběžníkového zkreslení. Tu jsme (často) museli doplnit o natočení projektoru (korekce horizontální) a poté vám – opět často, či spíše většinou, z obrazu skutečně vyjde obdélník : ). Proč většinou? Problém je v tom, že jsme u projektoru vysloveně mobilního a s akumulátorem. Můžete ho tak lehce odpojit od napájení a pokračovat v přehrávání někde jinde, což zvládne bez vypnutí. Pokud ale potřebujete obraz zaměřit mezi dvě úzká místa, někdy to neuděláte, nebo se musíte spokojit s lichoběžníkovým 16:9. Výrobce bohužel v menu omezil úpravu obrazu jen na ostření a vertikální lichoběžníkovou korekci a tohle poněkud podcenil.

V rámci férovosti je však třeba dodat, že v drtivé většině případů to postačí a klidně se může stát, že – na rozdíl od autora – na výše uvedený problém nenarazíte. Dálkový ovladač (podsvícený) k zaostření ale nejspíše potřebovat budete.

Projektor s operačním systémem Android TV 11 (je v ceně, zasouvací tyčinka – viz foto) má zabudován zesilovač o celkovém výkonu 16 W, zvuk typu 2.1 se podle výrobce šíří do prostoru pod úhlem 270°. Pokud se podíváte na animaci na oficiálních webových stránkách uvidíte, že dvojice reproduktorů (středo-výškové) je umístěna po stranách projektoru, basový je těsně po poutkem.

Typická hlučnost je udávána na 28 dBA, v režimu Eco na 26 dBA, což je nula, nula nic a také to tak v praxi většinou vypadalo. Pouze při startu projektoru byl slyšet výraznější nárůst hladiny hluku větráku.

Projektor můžete napájet přes dodaný adaptér (kulatý kolík) z 230 V nebo z akumulátoru, přes USB-C, pokud to vůbec jde, jsme to raději nezkoušeli.

V případě akumulátoru má vydržet přehrávat video až 3 hodiny (v praxi přes dvě a půl určitě!), pokud ho využijete jen jako bezdrátový Bluetooth reproduktor dostat byste se měli až na dvojnásobek. Čas byl ověřen pouze u videa a BenQ se suše dostával na skoro tři hodiny (2:50 hod.). Upozornění na nízkou kapacitu nabíhalo kolem 2 hod. 40 min., projektor jsme za účelem zkoušení výdrže pochopitelně vždy nechali samovolně vypnout.

Dobíjení signalizuje červeně podsvícené tlačítko zapnutí/vypnutí a za provozu trvalo asi 4 hodiny.

Jaký je Samsung The Freestyle? Mobilní projektor hodně překvapil

BenQ GV31 je kompaktní a jak už bylo naznačeno, je umístěn do šikovného doku kam se jen položí (po obou stranách jsou jen jakési pojistky, nic se nezacvakává). Dok neodpadne ani pokud celek zvednete za projektorovou část. Bez doku ho používat nelze, jen pokud byste využili závit na spodní straně a dali ho třeba na fotografickou trojnožku.

A možná úhlopříčka obrazu? Výrobce zmiňuje, že z 2,1 m se dostanete na 203 cm (80″), z 2,4 m na 229 cm (90″) a z 2,7 m na 254 cm (100″). Nicméně co neříká je, zda je toto maximální velikost. Tu jsme nenašli stejně, jako to, zda projektor umí alespoň HDR10. V průběhu testu se pak ukázalo, že neumí, takže s přehráváním obsahu s vysokým dynamickým rozsahem (videotéky, např. Disney+) nepočítejte.

A ještě něco: výrobce na oficiální stránce produktu uvádí, že je zabudován „otočný objektiv“, ale to je jen špatná formulace. Objektiv je samozřejmě pevný, ale celek můžete v doku libovolně natáčet, takže otočný je vlastně celý projektor. Proto vám může svítit vodorovně a po přetočení třeba o 90 stupňů pro změnu do stropu.

Tohle je vymyšleno výborně!

Rozhraní najdete na boku a jde o HDMI, vývod na sluchátka (pracují ve stereu), USB, univerzální USB-C, dále Bluetooth a Wi-Fi ve verzi 6, a to je hodně překvapivé!

Kompletní údaje najdete v obvyklé tabulce parametrů, jen se nedivte, že udáváme vyšší hmotnost (1,8 kg, dok přibližně 150 g) než je na oficiálních stránkách. Vše jsme pro jistotu zvážili.

Testujeme s výborným mobilním projekčním plátnem Epson Silk Screen ELPSC26.

Instalace tradiční, ovládání někdy s vadou, většinou ale dobré

Instalace se skládá ze dvou částí – z projektoru (angličtina, plus pár dalších jazyků) a Google Android TV. To první bylo snadné a rychlé, to druhé klasicky otravné a pomalé nehledě na to, že se tzv. Rychlé nastavení za pomoci mobilu opět nepovedlo (nehledě na lišící se návod) a aplikace Googlu na mobilu nedělala to, co podle návodu dělat měla; žádné zařízení QS02 (462) se neobjevilo. Takže nazpět a zdlouhavě, ale s jistým výsledkem.

Připojení na Wi-Fi neumí WPS, takže je nutné zadat heslo. První, co si projektor následně udělal bylo, že si začal stahovat obsáhlou aktualizaci, která prý opravuje problémy s odpojením Wi-Fi během vysílání či potíže se zrcadlením obrazovky. Ať je to jak chce, faktem je, že oboje fungovalo zcela bez problémů!

Jsme u čistého Android TV 11 ještě před jeho přerodem na „něco à la Google TV“, takže vodorovné pruhy šly mazat, většina ikon také a šly rovněž i přesouvat na pro vás výhodnější pozice.

Ovládání bylo na první pohled velmi dobré, včetně menu BenQ. Na ovladači nám jen chyběla sada barevných tlačítek. Jinak tu najdete například i úpravu lichoběžníkového zkreslení (pouze vertikální), ostření (pokud by se nepovedlo automatické, což se nestávalo) a jsou tu také tlačítka pro přímý výběr přednastavených zvukových a obrazových režimů (výtečně!). Jedno z tlačítek vám rovněž obstará vstup do menu projektoru (je tu i další pro Google) a proti tomu také nelze nic mít.

Naopak!

Na druhý pohled se při provozu aplikací ukázalo, že tu mušky, a jedna moucha, jsou. Tím nejzásadnějším bylo to, že při spuštěné aplikaci lepší.TV (u Disney+ to bylo v pořádku) se nedal rozumně seřizovat například obraz, třeba resetovat nastavení lichoběžníkového zkreslení, což se dělá tlačítkem Zpět/Back. Jakoby si projektor při vyvolání svého menu tlačítko nepřevzal a nechal ho aplikaci. V Lepší.TV jsme tak vyskakovali z přehrávání, neresetovalo se zhola nic. Je přitom zajímavé, že ovládání v základním menu projektoru, které se objeví hned po zmáčknutí tlačítka pracovalo spolehlivě.

Na tohle, či něco podobného, jsme naráželi častěji a bylo třeba myslet na to, že typicky seřízení obrazu je třeba dělat pouze v domovském menu Android TV. Tam používání klávesových zkratek většinou nevadilo; pokud jste tedy byli na správném místě.

Zkoušené aplikace funkční, ale…

Domovské menu a aplikace po instalaci. Povolili jsme zavedení všech navržených a bylo vidět, že mezi nimi není žádná domácí. Z těch zajímavějších tu byly VLC Player (bohatě ověřeno se serverem Synology), Netflix a Youtube (funkční).

Nainstalovali jsme tedy část naší testovací sady (jde to příjemně rychle a bez čekání na doinstalování předchozí aplikace) a podívali se, jak vypadá kompatibilita na dané platformě, hardwaru, firmwaru a samozřejmě i softwaru. : ) Protože nám (snad jen momentálně) chybí přístup na Max a Skyshowtime, vypustili jsme je.

  • Disney+: stáhla se skvělá moderní aplikace, která ke zprovoznění potřebuje jen připojit se s mobilem se spuštěnou aplikací ke stejné síti Wi-Fi a propojení obstará sama. Tohle je ovšem vynikající a málokdy vídané!
  • Lepší.TV: funkční (zkoušeno velmi důkladně), jen výše zmiňované potíže s ovládáním a například při seřízení formátu obrazu vypadlo přehrávání v důsledku práce s tlačítkem Zpět/Back; tohle hrozí i jinde. Na ovladači také jasně chybí barevná tlačítka.
  • Prima+: výborné zprovoznění za pomoci aplikace v mobilu, problém s ovládáním obdobný, aplikace funkční.
  • Voyo: výtečné zprovoznění za pomoci aplikace v mobilu, jinak funkční (zkoušeno velmi důkladně).

Jsme u Android TV, takže jsou tu stejné aplikace (většinou), jako u ostatních zařízení s tímto o. s. Více v přehledu nejen těch pro IPTV/VoD pro Smart TV 2023.

Projektor pochopitelně dovoluje i zrcadlit obrazovku typicky z mobilu přes Apple AirPlay či Google Chromecast.

Vyzkoušeli jsme ho s mobilem Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) a pracovalo to zcela bezproblémově, obrazová kvalita byla velmi vysoká a blížila se kvalitě originálu.

Použití projektoru BenQ GV31 pro výstup zvuku nedopadlo, a to jak přes Bluetooth, kde jsme ho prověřovali s týmž mobilem, tak přes Wi-Fi. V první případě bylo zajímavé, že i když párování proběhlo zcela bez potíží, GV31 následně nic nepřehrál.

V druhém případě šlo o režim zvaný Wireless Speaker přes Wi-Fi. Podle návodu to chce ještě nějakou kompatibilní aplikaci, ale jakmile to nevzal AIMP, autor to přestal řešit. V návodu se bohužel žádný tip na aplikaci neuvádí.

Jaký je? Nejprve zarazí absence horizontální korekce…

Projektor je stručně řečeno výborný a byl by vynikající, kdyby v menu zvládal obě automatické (i manuální) lichoběžníkové korekce. Volba „Auto Vertical Keystone“ někdy pracovala výtečně, jindy nikoli. Někdy pak nedokázala obraz dostat do správných proporcí ani korekce manuální a protože navíc horizontální v menu chybí, budete možná z počátku trochu tápat. Tedy než přijdete na to, že obraz často musíte doupravit natočením celého projektoru vpravo či vlevo (korekce horizontální).

Také cesta. Bohužel někdy nepomáhalo ani to.

Na seřízení obrazu si zkrátka budete muset zvyknout, což půjde rychle, zvyknout si ale budete muset i na to, že obraz prostě tu a tam zcela nedoladíte.

U tohoto druhu projekce podle nás nic zásadního.

Přenosný projektor BenQ GV31 je, celkově vzato, překvapivě funkční (pokud nepočítáme jeho využití jako externího repro, což se nepodařilo rozchodit) a často je také vysloveně pohodový. Hlavně má výtečný zvuk i překvapivě dobrý obraz plus možnost si operativně vybrat, v obou případech, přednastavené režimy. Potěší ale kdykoli dostupné a bezproblémové ostření stejně, jako menu projektoru. S dolaďováním formátu obrazu je to sice někdy trochu horší nejen za běhu aplikací (i při umístění na nestabilním podkladu), ale když na to budete myslet, skamarádíte se s touhle levnou věcičkou v cuku letu!

P. S.: V další verzi bych se přimlouval i za lepší ovládání na přístroji. Jasně zde chybí zejména zaostření, Pause/Play a přetáčení. S projektorem tak musíte nosit i dálkový ovladač.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, výtečný zvuk i překvapivý obraz (někdy) i za denního světla (!), příjemně variabilní a většinou naprosto pohodový, bezproblémové automatické ostření (včetně ostření po zmáčknutí tlačítka), skvělý výběr přednastavených obrazových a zvukových režimů, Wi-Fi 6, výborný DO až na…
  • PROTI: …absenci barevných tlačítek, část ovládání projektoru se kryje s ovládáním v aplikacích IPTV/VoD, v nabídce projektoru chybí kompletní korekce lichoběžníkového zkreslení, mohou nastat potíže při seřizování na nestabilním podkladu (třeba matrace), bez HDR (alespoň HDR10 pls…)