Po kovidovém důrazu na větší a větší úhlopříčku přišlo u pomalu „obřích“ velikostí ochlazení a skoro až propad prodejů. Jak ale vidíte z dat sebraných společností Omdia, analýza předpovídá „silné oživení velkoplošných displejů“, a to i v souvislosti s řadou letošních sportovních akcí. Přehled nabídky vybraných rozměrných modelů nejrůznějších cenových relací by se tudíž mohl hodit…

Po listopadovém mapování trhu zaměřeném na vskutku obří velikosti (178 až 203 cm) budeme dnes trochu uměřenější a praktičtější. Podíváme se na současnou nabídku v úhlopříčkách od 165 cm (65″) do 178 cm (70″). Modely omezíme i rozlišením (4K) a pokud stále ještě máte obavu z pohledové vzdálenosti, tedy z toho, jak daleko musíte být od televizoru, abyste vůbec něco rozumně viděli, je to obava zcela lichá. Jak jste mohli vidět i v našich „prvních pohledech“, například na 200 cm úhlopříčky se můžete pohodlně dívat z nějakých třech metrů, a to se stále bavíme „jen“ o rozlišení Ultra HD (4K), protože 8K dnes zcela vynecháme. Ostatně většina výrobců od něj, zdá se, ustupuje.

V této souvislosti je rovněž zřejmé, že na nějaké tři metry, klidně ale i na 2,5 či 2,7, vám postačí „panelákový obývák…“ A to už je vzdálenost o které se bavíme i u našich 165 či 178 cm.

První pohled na obří Samsung QE98Q80CAT Překvapivý obraz už po krátkém osahání

Rozměrný televizor pochopitelně můžete umístit jak na skříňku, tak na stěnu a pamatujte, že v prvním případě existují i modely s dvojí montáží nožiček, takže se chytáte i na dosti úzké skříňce. V druhém případě dbejte na to, aby váš držák na stěnu danou úhlopříčku zvládl, ale v relaci na kterou se nyní zaměřujeme, jich je na trhu pomalu nepřeberně a za slušné peníze.

Televizory do našeho přehledu jsme vybírali přednostně z těch, které jsme měli na vyzkoušení, nebo které jsme měli možnost si někde osahat, protože převážet na test něco o této velikosti není triviální a právě levné; spolupráci je samozřejmě také nutno zohlednit, o tom snad nikdo nepochybuje. Pro vás to má ale i tu výhodu, že si můžete udělat názor nejen na základě informací výrobce, ale i z nějakých těch praktických zkušeností, a to někdy dokonce dlouhodobých (i přes dva měsíce používání). Pro ukázku takovéhoto „prvního pohledu“ se můžete buď podívat na obří Samsung na odkazu výše, nebo na poslední článek tohoto typu o Hisense 100U7KQ níže.

První pohled na obří Hisense 100U7KQ Cena/výkon i překvapivý obraz z běžného vysílání

A cenové relace „v našich“ úhlopříčkách?

Až zarážející, takže si při výběru rozhodně dávejte pozor!

Při výletu po českých obchodech jsme nejlevnější model viděli za neuvěřitelných 11.000 Kč a nejdražší za 100.000 Kč. Pochopitelně jsme šli jen po těch největších obchodech a také po těch, které jsou schopny úhlopříčku pregnantně filtrovat, což bohužel ani zdaleka nejsou všechny. Tohle je – jako řada dalších věcí – naprosto nepochopitelné! Jde například o Datart (ale třeba i CZC), který má navíc výběr parametrů filtru udělán tak mizerně, že listováním po stránce strávíte mládí, což platí i o druhém obchodu. Mimochodem Electroworld a Mall to sice mají uděláno o kousek lépe, ale nastavení filtru trvá dlouho a je nepřehledné. Alespoň se však doberete výsledku, protože nejste odkázáni na předem daný rozsah úhlopříček a můžete si zvolit vlastní. A to je to, co zákazník nepochybně chce!

V podstatě jediný obchod u kterého je nastavení filtru snadné a svižné, je Alza.

To se – bohužel – s léty nemění a je s podivem, že nepoučitelní nejsou jen lidé, ale i e-obchody…

K cenám ještě jedna poznámka. Poslední dobou máte možná, stejně, jako my, pocit, že u televizorů žijeme v jedné permanentní slevové akci. Ty trvají i nyní a pochopitelně ceny zkreslují i když jak říkáme…

Zajímavé ale je, že v televizorech na tom ani zdaleka nejsme tak, jako v potravinách. Vy toho však můžete s výhodou využít, protože doprodeje modelových kolekcí z roku 2023/24 stále trvají. No a pokud by vám náš úhlopříčkový rozptyl nevyhovuje, nabízíme vám – na odkazech – něco ještě rozměrnějšího.

A také povedeného!

Situace na českém trhu

Ve stanoveném úhlopříčkovém rozmezí je nejprodávanějším rozměrem pochopitelně 165 cm, což je sice pomalu obří, ale zároveň rozumně velká úhlopříčka i do malého obýváku. Tyto televizory už jsou hojně prodávané, ostatně na našem trhu jich proto najdete desítky a desítky, v praxi hodně přes sto.

A protože prodeje stoupají, zapojují se do této velikosti i malé značky, což ostatně můžete vidět z naší tabulky. A také značky u nás neznámé, nebo prakticky neznámé.

Ceny startují na asi 11.000 Kč, rozptyl směrem nahoru je značný a protože s cenou často rostou i vlastnosti, vybere si mezi LCD skutečně každý. Dbát na kvalitu i energetickou úspornost (štítek EU) se v tomto případě skutečně vyplatí a nezapomeňte ani na databázi Eprel, která vám pomůže například zjistit i to, jak dlouho bude výrobce dodávat náhradní díly.

Tohle je jedna z těch lepších tváří Evropské unie, což nadobude – v souvislosti s tzv. právem na opravu (více na digirevue) – i na důležitosti!

 

Na co myslet před nákupem?

I zde platí, že nejprve je třeba si uvědomit, co vlastně kupujete. „Nejlevnější“ neznamená nejsprávnější a platí to i o „nejdražší“. Zlatá střední třída se i zde zdá být tou nejvhodnější cestou, ale ani ona nenahradí pečlivě zvážený a promyšlený výběr toho NEJ, co vám nejvíce vyhovuje.

Tak tedy „Na co myslet před nákupem?“

  • V těchto velikostech bychom dnes šli po co nejlepším převodu z nízkého a nižšího rozlišení, tzn. po co nejvyspělejší UI (AI), tedy umělé inteligenci a co nejbytelnějším návrhu (ano, opravdu…).
  • Vyplatí se myslet i na verzi operačního systému, a to zejména u Googlu, který to seká jak Baťa cvičky a na rozdíl od něj, na zákazníky moc nemyslí a často zkouší, co snesou. A protože vás také dokáže od funkční aplikace odříznout třeba i po třech, pěti letech stáří TV, dbejte jednak na co nejvyšší verzi o. s. a hledejte výrobce, kteří vám zaručí alespoň dvě další aktualizace operačního systému.

Radit vám, abyste mysleli na spotřebu, apod. je jako dávat rady typu „neskákejte z devátého patra…“. V tomto ohledu jsme nezvládnutými cenami energií poučeni dostatečně nejspíše všichni

Vezměme to tedy trochu jinak: Při výběru televizoru tohoto druhu dbejte nejen na jasně uvedenou energetickou třídu pro běžné vysílání, ale i pro obsah s HDR (co to je), který začíná být důležitý vzhledem k rapidně rostoucímu sledování on-line videoték (VoD). Rozhodně také nezapomeňte nahlédnout, na vámi vybraný televizor, přímo do databáze EU Eprel (co to je) a zjistit si, jak dlouhá je u něj „Minimální zaručená dostupnost náhradních dílů“ a nejen ta. V Eprelu to po vyhledání vaši TV najdete v části „Podrobnosti“ hned vedle energetického štítku.

Tohle je hodně důležité a málo se o tom ví. Speciálně takto rozměrný televizor se většinou nekupuje na tři roky, ani na pět…

Jinak je dobré si před nákupem prověřit kompatibilitu TV, resp. přímo verze operačního systému, s vámi používanou aplikací IPTV/VoD (aplikacemi), abyste následně nebyli notně zklamáni a případů, kdy něco (typicky O2 TV) tak říkajíc následně nejede, známe z vašich dotazů více než dost!

Co čekat od Panasoniku za 15.990 Kč (konkrétně zde od TX-65LX650) by nás také zajímalo… À propos firma dnes používá dva operační systémy, což je poněkud schizofrenní. Foto: Panasonic

Jak číst tabulku

Položka „vstupy/výstupy“ není v této třídě zajímavá, pročež jsme ji vypustili. Pokud je k dispozici HDMI 2.1, což je pro řadu kupujících důležité, uvádíme to v poznámce, kde je někdy i standard Wi-Fi (pokud by to mohlo bít do očí…). Co jsme si také stačili všimnout, všechny televizory mají HbbTV 2.0 („červené tlačítko“) dnes už v nějaké vyšší subverzi, takže ani to neuvádíme.

Prvním bodem tabulky je „cena; úhlopříčka“, která je zřejmá i když dnes jsou ceny jako na houpačce, což pro vás znamená více hledat a tak říkajíc s Babičkou „šukat po světnici“.

To se ale vyplatí vždy i když zdravě myslet na solidnost obchodu stále musíte.

Podstatně zajímavější je bod „obrazovka; HDR“, kde uvádíme např. i Imax Enhanced či režim FilmMaker. Důležité však je zejména přehrávání obsahu s vysokým dynamickým kontrastem HDR a zde myslete i na rapidně se zvyšující oblibu Dolby Vision na VoD. Pokud také narazíte na televizor bez plošného podsvěcování (pochopitelně nejlepší je v tomto ohledu Mini LED), prověřte si při nákupu jak posvícení umístěné v rámu (Edge LED), což je ta druhá varianta, zvládá takto rozměrnou plochu prozářit (nejlépe je to vidět na jednolité ploše).

Letošní Sony Bravia XR70 jde, díky dvojí pozici nožiček podstavce, umístit i na hodně úzkou skříňku. Foto: Sony

„Energetická třída“ představuje údaje pouze z nového štítku EU, „rozměry (švh); hmotnost“ jsou klasické, tedy s podstavcem, ale tady je třeba opět upozornit na nepochopitelnou absenci správných údajů u kterých nevíte, zda jde o televizor či balení. Někteří jsou zkrátka na odhánění zákazníků odborníky!

V „poznámce“ pak jako obvykle najdete další důležité údaje, včetně verze o. s., tedy operačního systému; pokud se ho podařilo zjistit. Často jde aktualizovat, takže zde uvedený je ten, který by vám měl s televizorem přijít domů. Pokud to tedy výrobce uvádí tak, jak by měl na čež bychom samozřejmě moc nespoléhali.

Sencor s WebOS…

 

Přehled televizorů s úhlopříčkou 165 cm (65″) až 178 cm (70″), květen 2024

Poslední aktualizace článku proběhla v úterý 14. května 2024 (hluboce po půlnoci… : ), tabulka byla finalizována den před tím.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled velké TV, květen 2024

Tabulka ke stažení s odkazy na recenze (XLSX): tabulka – přehled velké TV, květen 2024