Zajímáte se o energetickou účinnost spotřebičů ve své domácnosti? Pak potřebujete EPREL, „European Product Registry for Energy Labelling“, jinak řečeno „Evropský registr výrobků pro označování energetickými štítky“. Ano, jde o databázi toho, co nejspíše znáte. Nabídne vám ale podstatně víc!

Energetický štítek, potažmo energeticky úsporné výrobky hýbou nejen Českem, ale i Evropou. A nahrává tomu i bezzubá, spíše prapodivná energetická politika tohoto státu, který se nestydí předraženě svým občanům prodávat to, co sám levně vyrábí! Rozhodně je ale v osobním zájmu každého z nás zajistit si, aby spotřebiče v jeho domácnosti byly co nejúspornější a jde zejména o ty, které pracují buď nepřetržitě, nebo dlouhou dobu. Typickým příkladem jsou chladničky a mrazničky, klimatizace a tepelná čerpadla a nebo také televizory, které mají navíc nesrovnatelně vyšší spotřebu než například rozhlasové přijímače, které řešit nemusíte a které dokonce energetický štítek ani nemají.

Ať už si ale o politice EU v oblasti spotřeby energie, resp. u samotných energetických štítků v nové verzi platných od roku 2021 myslíte cokoli, některé věci se dají obejít právě přes Eprel. Tedy pochopitelně jen u těch výrobků, které „Energetický štítek EU“ mají. Pokud ne, musíte se spolehnout na firemní údaje, které jsou však (už dlouho) dosti solidní. Na druhou stranu jen málokdy narazíte na to, že výrobce uvede informace dostupnosti náhradních dílů, aktualizací firmwaru a podobně.

Zápis v Eprelu existuje k řadě výrobků i když, jak bylo naznačeno, ne ke každému u kterého to dává smysl a dokonce není ani u řady hlavních a důležitých kategorií. Pokud ale existuje, dostanete se k němu například přes zmiňovaný energetický štítek na kterém je sice uveden pouze základ (někdy dokonce ani ten), ale který vás přes kód QR (foto výše) odkáže odkázat právě na záznam v databázi Eprelu. Pomiňme nyní to, že štítek nedostanete ke každému výrobku u kterého by měl podle nařízení být, ale protože je databáze obecně dostupná, můžete si ho zkusit vyhledat sami (viz u nás typicky Kivi Kids TV).

Jakmile se na stránky Eprelu napojíte, přijdou v angličtině, můžete však sáhnout i po češtině a pak se dozvíte, že… „Český překlad textu je k dispozici prostřednictvím eTranslation, služby strojového překladu Evropské komise.“

Takto se výše uvedená adresa chovala z počátku (fotogalerie níže), následně nás už přesměrovávala (zřejmě „sušenky…“ : ) na domovskou stránku kategorií produktů, což vidíte na druhém snímku ve fotogalerii výše. A to je přesně to, kam potřebujete!

 

Co Eprel řeší…

Tzv. legislativní rámec pro označování energetickými štítky zahrnuje následující skupiny výrobků. Zkopírováno z oficiální stránky 12. 3. 2024, překlad zachován, pouze abecedně seřazeno:

  • Bubnové sušičky
  • Elektronické displeje včetně televizorů
  • Chladničky a mrazničky
  • Chlazení s přímou prodejní funkcí
  • Klimatizace a komfortní ventilátory
  • Kotle na tuhá paliva
  • Lokální topidla
  • Mobilní telefony, bezdrátové telefony a tablety
  • Myčky nádobí
  • Ohřívače pro prostor a vodu
  • Osvětlení
  • Pneumatiky
  • Pračky a pračky se sušičkou
  • Profesionální chlazení
  • Spotřebiče na vaření
  • Větrací jednotky

Jak jste si možná povšimli, pokud seznam porovnáte s odchycenými obrázky z fotogalerie, je tu jednak jiný překlad a jednak jiné množství výrobků (16, v ikonovém seznamu 25). To je dáno tím (i když to není pregnantně napsáno), že v textovém seznamu se jedná o celé skupiny výrobků, což je na některých bodech vidět.

U ikonového seznamu (textový vede na obecný popis dané výrobkové skupiny) už jsou konkrétní produkty přes které se dostanete přímo do databáze Eprelu.

 

Televizor Kivi Kids TV Dětská telka? Proč to ještě nikoho nenapadlo…

Co Eprel neřeší…

Vedle výše uvedených formálních chyb v seznamech (zřejmě, kdo ví…), bohužel energetické štítky neřeší parametry, které by na nich být měly a teď máme – zejména u televizorů – na mysli spotřebu v pohotovosti. Neřeší však ani skutečný síťový vypínač, který by, podle nás, měly současné výrobky mít a který by na „Energetickém štítku EU“ taktéž být rozhodně měl!

Tohle je jedna část problému. Tou druhou je fakt, že vůbec neřeší některé produktové skupiny. V praxi jde například o projektory a projekční televizory, ale také o multimediální přehrávače či rozhlasové přijímače. Obecně vzato vlastně neřeší segment audia jako takového a třeba takový zesilovač, či receiver, si rovněž „o něco“ řekne.

Vedle toho, pokud se podíváte na seznamy výrobkových skupin, je tu chaos minimálně v tzv. ohřívačích.

 

Co nabízí?

To, co nutně potřebuje – ideálně před koupí – vědět! A i když si možná teď myslíte, a možná to navodil i úvodní text, že jde pouze o údaje energetické, je to jen nešťastný souběh okolností a také názvů. Ostatně už jen samo označení „European Product Registry for Energy Labelling“ je v tomto ohledu zavádějící.

Tak tedy…

V Eprelu najdete, vedle informací o spotřebě, také veledůležité informace o aktualizaci firmwaru, dostupnosti náhradních dílů a o obecné podpoře výrobce směrem k produktu jako takovému. Ale jak už bylo, snad jasně, řečeno – týká se to pouze těch výrobků, které energetický štítek EU mají a u těch ostatních máte většinou smůlu!

A když už EU nechce řešit energetické štítky všude, zavést všude tam, kde je to relevantní, by měla alespoň tzv. Informační list, který vidíte v Eprelu (nebo si ho můžete i stáhnout) v němž ony doplňující veledůležité informace jsou.

Je zřejmé, že u vidlí, nebo kolečka, nebude poprodejní podpora důležitá. U multimediálního přehrávače, centra (MMC), je ovšem klíčová stejně, jako se může hodit například u obyčejného přenosného reproduktorku pracujícího přes Bluetooth.

Vraťme se ale k výrobkům, které už v Eprelu jsou a v našem případě se primárně zajímáme o televizory.

Díky nahlédnutí na váš konkrétní produkt, který si chcete zakoupit, pak můžete lépe zhodnotit jeho výhody a nevýhody a třeba i zjistit, co se skrývá za vysokou cenou, resp. s čím můžete počítat u modelu přehnaně levného.

Cenu si zjistíte u „vašeho“ prodejce, databáze Eprel ji v úvahu nebere a ani ji neposkytuje, resp. se jí vůbec nezabývá, což je naprosto pochopitelné.

 

Co nejdůležitějšího obsahuje? I naprosto zásadní „Informační list“

Podívejme se nyní, co v Eprelu ve vztahu k výrobku, vztahu jinému než energetickému, vlastně najdete. Podívejme se na ony zmiňované doplňkové informace.

Co konkrétně v Eprelu najdete, vidíte na našich ukázkových fotogaleriích konkrétních modelů televizorů. Namátkou jsme do nich zařadili produkty, které jsme sami – díky výborné spolupráci s výrobci – vyzkoušeli.

Tady jsou vybrané body, překlad do češtiny, autor článku…

  • Spotřeba, režim Off (pokud je k dispozici)
  • Spotřeba, pohotovostní režim (pokud je k dispozici)
  • Spotřeba, síťový pohotovostní režim (pokud je k dispozici)
  • Minimální zaručená dostupnost aktualizací softwaru a firmwaru (od data, kdy bylo ukončeno uvádění na trh)
  • Minimální zaručená dostupnost náhradních dílů (od data, kdy bylo ukončeno uvádění na trh)
  • Minimální zaručená podpora výrobku
  • Minimální doba trvání obecné záruky nabízená dodavatelem

Ukázkový původní a kompletní Informační list k televizoru Samsung QE43QN90C (staženo ze stránek výrobce 14. 3. 2024) si můžete nyní stáhnout přímo od nás (PDF): EPREL – Samsung common-energylabel-qe43qn90catxxh-productfiche

 

Televizor Hisense 65U7KQ Překvapivý obraz na 165 cm, a to i ze slabých zdrojů

 

Jak si stojí televizory? Trochu problematicky…

Do databáze Eprel jsme se pro ukázku podívali na následující námi v roce 2023 testované televizory, plus nedávno zkoušený Kivi Kids TV, který vlastně vše, díky absenci energetického štítku EU (výrobce ho nedodal a ani ho neměl na stránkách produktu), odstartoval.

Bohužel najít v Eprelu konkrétní přijímač není triviální a za autora, který na ČVUT absolvoval s prací o databázovém systému je to naprosto nepochopitelné i když tu tak říkajíc chápe, protože na to už narazil několikrát. Vždy to však svědčilo nikoli o špatném programování, nýbrž o špatném zadání, resp. analýze. Zde k tomu navíc přistupuje zvláštní způsob zadávání informací. Jak situace v tomto ohledu s databází Eprel u televizorů momentálně vypadá, je primárně ukázáno na Kivi Kids TV (fotogalerie v úvodu článku – problém s vyhledáváním produktu). Dále tu ale pro ukázku máme i Hisense a níže pak zbytek zástupců testovaných značek v roce 2023. A dotčeným výrobcům, kteří se do toho nebojí jít samozřejmě za výbornou spolupráci děkujeme!

 

Televizor JVC LT-55VAQ8235 Výborný obraz, ještě nedotažený firmware

 

 

Televizor Philips 43PUS8818 The One Kvalitní otočný podstavec, Google TV i Vánoce

Philips 43PUS8818: zajímavé, ale televizor nebyl nalezen a přitom to bylo zkoušeno na všechny možné způsoby. Foto odchytil: autor, zdroj: EU

 

 

Samsung QE55QN85CAT Proměnlivý obraz, spolehlivý chod

 

Televizor Sharp 40FG2EA do dobrého signálu Podívejte se ale ještě na nové prostředí

Opět nenalezeno: Sharp 40FG2EA. Foto odchytil: autor, zdroj: EU

 

 

Televizor Sony KD-55X85L Hodně nadějný, ale zatím nedotažený

 

 

Jaký je televizor TCL 65C835? Výborný obraz, ale občas nějaké to úskalí