„Takto nepovedenou aktualizaci technických parametrů vysílacích transpondérů jsem dlouho nezažil,“ konstatuje televizní technik Pavel Wünsch, který řešil stovky telefonátů od zákazníků, jimž v minulosti instaloval satelitní komplet od Skylinku.

Značné problémy způsobila satelitní služba Skylink řadě svých klientů plánovanou změnou technických parametrů na některých vysílacích transpondérech. Přesto, že tuto úpravu, ke které došlo minulou středu 22. května, operátor placené satelitní služby avizoval dopředu, mnoho diváků se nevyhnulo problémům. Jak serveru Televizníweb.cz řekl televizní technik Pavel Wünsch z východočeských Hořic, musel krátce po změně parametrů u Skylinku vyřizovat stovky telefonátů a dotazů od diváků, kteří si jeho prostřednictvím nechali instalovat satelitní parabolu. „Mimochodem, v menší míře ty telefonáty pokračují do dneška,“ říká Pavel Wünsch. Co se tedy stalo?

Majitel Skylinku integruje do chytrých TV Pro příjem služby nebude třeba set-top box

Stačilo přeladit. Tedy pokud jste věděli, jak

Skylink změnil tzv. symbolovou rychlost (SR) u multiplexu, v němž šíří několik programů skupiny Prima, ale také sportovní kanály Nova Sport 3 a 4. Hodnota se změnila z 27 500 na 29 900, kterou Skylink využívá u všech ostatních satelitních multiplexů. Diváci, jejichž satelitní přijímače podporují funkci FastScan, se neměli o úpravě ani dozvědět, protože tato funkce všechny změny sama zaznamená a automaticky naskenuje programovou nabídku znovu s novými parametry. U všech ostatních mělo stačit ručně spustit automatické ladění, aby přijímač naskenoval programovou nabídku. To ovšem v tomto případě nebylo možné a Skylink na to dopředu na svém webu upozorňoval.

„Satelitní přijímače umožňují dva základní druhy ladění – automatické a manuální. Upozorňujeme vás, že v tomto případě změny parametrů NELZE použít automatický způsob ladění, ale POUZE MANUÁLNÍ, při kterém zadáváte tyto nové parametry postupně po jednotlivých kmitočtech (frekvencích) a necháváte vyhledat příslušné programy,“ napsal operátor a přiložit podrobný návod, jak postupovat. V případě, že se divákovi přesto nepodaří příjem programů obnovit, radil mu Skylink kontaktovat místního odborného technika. Potíž je ale v tom, že problém měli i ti diváci, kteří mají přijímače vybavené funkcí FastScan, jimž se měly nové technické parametry načíst automaticky samy. Konkrétně šlo o satelitní set-top boxy značky GoSat.

Majitel Skylinku v Česku spustí VOD službu Canal+ Nabídne i živě vysílané kanály

FastScan někdy zcela selhal, a nebylo to jen u set-top boxů

„Satelitní přijímače GoSat, ačkoli jsou vybaveny funkcí automatického ladění FastScan, vůbec změny parametrů nezaznamenaly a lidé (všech věkových kategorií včetně důchodců) museli dávat tovární nastavení a naladit tyto přijímače sami, naštěstí to všichni zvládli po telefonické instruktáži bez problémů. A podobných problémů bylo více,“ konstatuje technik Pavel Wünsch, který o problému sepsal článek na svůj web Privatnitechnik.cz. Jako problematické označil například čas, kdy došlo k úpravě technických parametrů. Skylink v ní přikročil ve středu ráno, i když většina satelitních set-top boxů a moderních televizorů aktualizuje programovou nabídku v nočních hodinách. „Tím pádem všechny televizory takto nastavené (a jedná se o nastavení výrobce) zůstaly po celou středu neaktualizované a aktualizace proběhla až v noci ze středy na čtvrtek a zděšení uživatelé sháněli pomoc kde se dá,“ popisuje Wünsch.

Funkce FastScan podle technika nefungovala i u některých starších televizorů značek LG, Philips a Panasonic. Někdy si ale problém způsobili sami diváci. „Majitelé moderních televizorů vybavených funkcí FastScan, kteří po ukončení sledování večerního vysílání vytáhnou televizor ze síťové zásuvky, případně vypnou síť vypínačem na prodlužovacím přívodu. I takových bylo nepočítaně, a protože valná většina uživatelů nebyla technicky schopna spustit automatické ladění Skylinku, stačilo počkat do druhého dne, kdy ladění proběhlo automaticky samo,“ píše ve svém článku Pavel Wünsch. Kromě změny symbolové rychlosti provedl Skylink u dalších osmi multiplexů změnu protichybového zabezpečení FEC z hodnoty 2/3 na ¾ a změnil také parametr Pilot z hodnoty OFF na ON. To se dotklo dalších desítek programů.

Majitel Skylinku ovládl Filmboxy Co se tím mění pro SPI International?

Některé kombinace přijímačů u diváků jsou bizarní

Všemi těmito úpravami Skylink docílit navýšení kapacity v dotčených multiplexech, takže do nich bude moci zařadit nové programy nebo zvýšit kvalitu obrazu těch stávajících. Naodhadl však, jak velké části diváků to způsobí problémy. A Pavel Wünsch při jejich odstraňování často narazil na nečekané divácké „vylepšováky“: „S překvapením jsem zjistil, že řada uživatelů používá dodnes poněkud bizarní kombinaci satelitního příjmu, tedy moderní televizor vybavený vším potřebným ve spojení s muzeálním externím satelitním přijímačem. Naposledy jsem takovou kombinaci viděl na vlastní oči dnes při servisním zásahu (televizor Sony s úhlopříčkou přes dva metry, loňský model, v kombinaci s přijímačem Gosat 7060),“ líčí na svém webu.

„Tato kombinace smysl věru nedává. Pokud uživatel není fanda různých specialit z orbitální dráhy a jde mu pouze o pohodlné sledování nabídky Skylink (případně jiného operátora), jediným smysluplným řešení je dekódovací modul vložený do televizoru,“ dodal Pavel Wünsch. Změna technických parametrů se nedotkla pouze zákazníků Skylinku, ale i klientů satelitní služby freeSAT, kterou Skylink před časem koupil od společnosti UPC a část klientů už převedl na satelity Astra, z nichž šíří svoji programovou nabídku.

Štítky