Nezvyklé útlé provedení (hloubka televizoru je pouhých 27 mm) svádí k dojmu, že přijímač doprovází externí jednotka s tunery, rozhraními, atd. Omyl. Nic takového „ona nemá…“

Jsme v té části letošní nabídky, která je vybavena obrazovkou zvanou ve firemní mluvě Neo QLED s podsvícením Mini LED a obnovovací frekvencí 100 Hz, což znační vyspělejší segment. Řada QN90 pak říká, že jsme u vrcholu modelů s LCD a rozlišením Ultra HD (4K), pozice ve srovnání s dalšími modely je jasně vidět z úvodního snímku. Výše je v rámci 4K už jen QN95D, Samsung ale rád hovoří o obdobné úrovni typu „Neo QLED 4K – Neo QLED 8K – OLED“, přičemž naprostá špička je Ultra HD (8K).

Za QE65QN90DAT s úhlopříčkou 165 cm (65″) zaplatíte kolem 61.990 Kč, uvnitř je pochopitelně opět operační systém Tizen, některé aplikace nejsou ještě upraveny a jsou staršího data (minimálně Disney+), což se časem jistě změní a na výrobce bylo v minulosti v tomto ohledu spolehnutí.

Úhlopříčky v řadě QN90 začínají na 109 cm (43″) a jdou přes testovaných 165 cm až po olbřímích 249 cm, tj. 98 palců. I ty v této vrcholové řadě můžete mít, a to stále ještě s rozlišením Ultra HD (4K).

Vzato z jiné strany: nacházíme se u modelů s dnes většinovým rozlišením, což jasně vidíte i na příznivé ceně. Tomu odpovídá i další výbava na kterou se teď blíže podíváme a řekněme si rovnou – někde budete muset trochu slevit, což je prostě politika.

V tomto ohledu opět zdůrazňujeme, že pokud nemáte k televizoru přiveden ethernetový kabel, nespoléhejte na jeho zabudovanou Wi-Fi. Daleko lepším řešením je v tomto okamžiku Wi-Fi mesh, která vám vytvoří podstatně rovnoměrnější pokrytí a přivede signál i tam, kde ho běžným způsobem nedostane; tzv. opakovače, jsou často k ničemu a zbytečně náročné na práci i instalaci. Autor testuje s výtečným a levným Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), který po několika letech prověřování může jen doporučit!

Za přechodnou montáž televizoru děkujeme Samsungu, a to tak že velmi. : ) Takto subtilní televizor se po domácku instaluje trochu obtížněji, u OLED to pochopitelně bude ještě horší a snad nám výrobce vyjde vstříc i tam (prý ano…, takže brzy „matná OLED TV“).

Testujeme TV 2024. Zatím vyšlo…

 

Nový obrazový procesor NQ4 AI Gen2 se zcela novou UI (AI) najdete u letošní produkce i u televizorů s obrazovkou OLED a – překvapivě – i u nejvyššího modelu LCD (QLED), tedy Q80D. Ten má, mimochodem rovněž překvapivě, plošné podsvícení (ostatní, tj. Q60D a Q70D mají podsvícení v rámu)! Foto: Samsung

U nyní recenzovaného Samsung QE65QN90DAT můžete očekávat obrazový procesor NQ4 AI Gen2 s UI (AI) a 20neuronovými sítěmi (vidíte ho na snímku), který má udávané zvýšení rychlosti 4x, oproti předchozí NQ4 Gen1. Je určen pro rozlišení 4K, pro televizory s 8K pak jde o „NQ8 AI Gen3“, což pochopitelně navozuje dojem generačního rozdílu a také tu prý skutečně je. Tento obrazový procesor je pomalu řádově výkonnější a pracuje už s tzv. generativní UI. Ta si už dokáže, při převodu z nízkého či nižšího rozlišení, dotčené obrazové body sama vytvořit (nikoli dopočítat), což zní skoro jako sci-fi. To je ale na jinou recenzi a jinou cenu. Takže zpátky na zem a k podstatně dostupnější 4K…

Výrobce u novinky rovněž zdůrazňuje antireflexní povrch obrazovky a v praxi je to sice znatelně lepší než klasika (jistá „matovost“ je od pohledu skutečně znát), ale když se podíváte na černou plochu vypnuté obrazovky, stejně se v ní vidíte, byť méně.

V této souvislosti je třeba dodat, že i letos u najdete Samsung TV matnou obrazovku, ale výrobce s ní zachází jako se šafránem, takže bude málokde (více pro TV 2024 na digirevue).

Než se dostaneme ke zvuku, podívejme se na přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR. Ze standardů tu v podstatě nenajdete jen Dolby Vision, nepoužívané „Advanced HDR by Technicolor“ nepočítáme.

Výkon zesilovače je 60 W (RMS – co to je), což není právě málo, televizor ale pochopitelně můžete doplnit o zvukovou lištu a pokud použijete firemní, kompatibilní s technologií Q-Symphony dočkáte se i něčeho navíc. Pojďme ale dál…

Podporu formátu Dolby Atmos doplňuje firemní technologie OTS+, označující zvuk sledující pohyb, výkon zesilovače je rozložen do systému 4.2.2, tedy čtyři hlavní repro v tomto případě zřejmě středo-výškové, dva basové a další dva širokopásmové pro typicky Dolby Atmos vyzařující směrem vzhůru. U nich se zastavme. Na televizoru nejsou nikde nevidět a spíše tak půjde o nějaký marketing. V jeho horní částí repro je, ale jdou směrem dozadu (nikoli nahoru) a jde o jakési štěrbiny.

Zabudovaný a propracovaný audio systém doplňuje Bluetooth Audio s možností posílat signál ven i dovnitř TV k čemuž se ještě dostaneme.

Jinak se připravte i na to, že bezdrátové Wi-Fi je pouze třídy 5 (co to je), šestka tak bude i letos vyhrazena tomu nej, nej (zřejmě 8K).

Samsung i v roce 2024 prosazuje výběr stanice buď postupnou volbou nebo přes EPG. To tak opět vyvoláte přes krátké zmáčknutí multifunkčního tlačítka, na delší podržení se objeví takovýto seznam naladěných stanic.

Instalace přes mobil stále nefunkční

Při instalaci jsme tentokráte udělali další z pokusů o tzv. rychlou a snadnou instalaci přes mobil. Neklapl hned druhý krok, takže zpátky na stromy a osvědčená klasika přes dálkový ovladač. I tady je ale oproti předchozím rokům jedna zásadní změna – výrobce sáhl po vyžadovaném přihlášení k jeho knihovně aplikací, což je krok, který jsme očekávali už dlouho. Zkrátka a jednoduše: pokud se nepřihlásíte, televizor nenainstalujete. A ještě jedno upozornění z praxe – účet u Samsung vyžaduje tzv. dvoustupňové ověření přes zaslaný kód. V minulosti jsme si mnohokrát naběhli, takže zde raději volte variantu via SMS (při tvorbě účtu zadáváte, lze zadat, i telefonní číslo). Tohle klaplo okamžitě, takže jsme se i přes tento někdy hodně problematický krok dostali. V minulosti jsme totiž nemohli TV připojit třeba i týden, ale problém to nebyl, protože se dala – se zabudovanými aplikacemi – používat i bez připojení k účtu u Samsungu. Nyní to už nejde a nejspíše se to bude týkat celé kolekce 2024/25.

A ještě drobnost: Hned po zprovoznění TV přišla nová verze firmwaru, která také byla hned nainstalována. Ty v tuto dobu obvykle chodí častěji než jindy a je dobré výrobci vyhovět. Chodí totiž i aktualizace chránící jak televizor, tak napojená zařízení (firemní systém Knox).

Čím se letošní TV (nejen) liší od těch loňských?

Primárně jsme se zde zaměřili na prostředí domovské nabídky (Home, domeček). Jde ale také o to, co jsme zatím stihli během prvního krátkého testu odhalit. K dalším věcem se budeme dostávat postupně.

Jak vidíte z fotogalerie výše, domovská nabídka se proti 2022 i 2023 opět změnila a jen během minulého roku se měnila několikrát. Zřejmé je z toho jedno: výrobce se snaží prvotní a druhotnou trochu neštastně koncipovanou nabídku à la Netflix upravit do rozumnější podoby vhodné pro televizory. Základní idea, ale stále zůstává, což je zřejmé i z fotogalerie.

Za nás je jedna věc, a říkáme to už od vzniku této „novinky“, jít po mladých uživatelích navyklých na VoD a druhá věc nezapomenout, že jsme u televizoru, což je trochu specifická a hlavně zcela jiná záležitost!

Za minulý rok toho Samsung „v Home“ změnil opravdu hodně. Povšiměte si, že letos oproti 2023 zcela zmizela položka „Média“, která byla provedena hodně zvláštně, dosti přepracováno bylo vlastně celé svislé menu. Některé potíže ale stále trvají, nebo se objevují nově…

  • Prakticky v žádné z nabídek, včetně samotného menu nastavení nelze kolovat, pruhy v té domovské si navíc (často) pamatují pozici (na šířku i na výšku), takže se hodně nacvakáte. Případné nastavení, které by vám v úpravě chování pomohlo, tu bohužel není a upravíte v podstatě jen dvě věci: základní ikonový pruh (přesouvání nebo odebrání aplikace à la Android TV) a můžete rovněž měnit pořadí v nabídce na položce Nastavení. Zde jsou v základu tzv. rychlé volby, ale je jich jako máku!
  • Při práci s Home jsme byli i nyní zčásti održeni od posledního spuštěného videa nebo živého vysílání. Poslední obrazový výstup tak občas na pozadí nabíhá a občas se vytrácí. Odhadnout to zatím nešlo, ale to nešlo ani v minulém roce. Někdy tak v nabídce pracujete s viditelným obrazem a slyšitelným zvukem, jindy nikoli. Asi nemusíme připomínat, že to první je podstatně příjemnější!

Volba „Připojená zařízení“ mlží – na domácí LAN byl i počítač s Windows 10 a server Synology. Ani jedno se neobjevilo a ani jedno nešlo přidat. Televizor byl připojený kabelem přes meshový systém.

  • U Samsungu nyní zcela chybí klasické vstupy a výstupy a nenarazili jsme na ně nikde. Filosofie je taková, že je tu základ (viz foto výše) a tzv. průvodce připojením, přes který se napojíte prý na cokoli, včetně zařízení s HDMI, nějaký externí disk, atd. (to jak vidíte, zatím nešlo). Nebo si připojíte zařízení přes některý ze vstupů a on by se vám měl v tomto seznamu objevit. Co v průvodci zcela chybělo bylo zejména připojení serverového média.
  • Vstup do EPG se zdál být obdobný jako loni. Hlášení ve stylu „posečkejte“ se objevovalo typicky pokud jsme do EPG chtěli hned po zapnutí TV, jindy jsme na něj naráželi jen někdy. Většinou byl náběh programové nabídky svižný a bez hlášení, zvuk se nepřerušoval snad nikdy.
  • Dálkový ovladač s fotočlánkem (a hlavně USB-C) je ještě subtilnější, zeštíhlil a také se zakulatil. A nevadí mu ani „lepší“ dobíječka s USB (PD – co to je), což je jen dobře!

Celkově vzato se ale zatím zdá, že v ovládání žádné vysloveně převratné změny nenastaly. Klasické menu nastavení je obdobné, či spíše stejné (nic jsme nenašli), rozložení dálkového ovladače také a jisté změny vidíte jen na chování sdruženého (nejsdruženějšího… : ) tlačítka a na domovské stránce ve vertikálním menu. Zde vyvolatelné rychlé volby bohužel stále nenabízejí operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, což je zjevně firemní filosofie. U nás to sice řada kupujících vyžaduje, ale jsme malý trh. Škoda, že Samsung nenabídl alespoň volbu někde v pozadí tak, aby si ji mohl ten, kdo ji chce přesunout na začátek. To by byl rozumný krok!

Sdružené tlačítko (na DO vlevo pod zapnutím/vypnutím) nyní nabíhá do krátké nabídky umístěné na obrazovce zcela vlevo dole. Zde je mj. i vyvolání barevných, původem teletextových tlačítek, takže pokud máte rádi HbbTV (tzv. červené tlačítko), ověřte si někde, že vám to vyhovuje. Tohle si ještě rozebereme v některé z dalších recenzí.

Na posledním snímku menu nastavení se nachází položka „Všeobecné informace a ochrana osobních údajů“ do které je naprosto nesmyslně zařazena i „Úspora energie a řízení spotřeby“, navíc až na sedmém místě! Nesmysl tak trvá i letos a ani zde nenajdete vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. Položka by si zasluhovala být v části „Obraz“. Ostatně u něj jde o úsporu energie nejvíce.

Programová nabídka působí stejně, jako loni. Jen posun po dnech se zdál být podstatně rychlejší. Až nestíhatelně… Foto: autor

Většinou svižné EPG, aplikace necháváme zatím stranou

Programová nabídka zůstala nezměněna, takže je bez zvukového přerušení při náběhu i odchodu a většinou je také rychlá; zpomalila se – ale jen někdy – v kolekci TV pro minulý rok, před tím byla rychlá vždy!

Problém s přechodem na další den zmáčknutím a podržením šipky bohužel za nás stále zůstává, navíc se zdálo, že díky velmi vysokému výpočetnímu výkonu televizoru byl přesun na další den tak bleskurychlý, že se požadovaný den skoro nedal zachytit! Tohle zřejmě bude chtít delší praxi.

Co se nezměnilo, je upozornění na pořad. Je sice funkční, ale nesmíte vypnout televizor. Ten se totiž probudit nedokáže a našinec jednoduše nechápe proč. (Zřejmě opět nulové požadavky z velkých trhů…)

Aplikace nyní ponecháme trochu stranou, je na ně moc brzy a jako každý rok se ještě budou dotahovat. Které IPTV a VoD oficiálně vzato váš televizor přehraje, najdete v samostatném článku.

Jde pochopitelně o televizory pro sezónu 2023/24, aktualizaci pro letošní kolekci už u výrobců poptáváme.

HbbTV jsme jen krátce ověřili u České televize, včetně navázání po změně kvality a přehrání aktuálního pořadu ke kterému jste přišli později od začátku. Vše bylo v pořádku. Mimochodem s televizorem, resp. s kvalitou jeho obrazu, naprosto nehnulo přepnutí mezi základním rozlišením SD a Full HD. Na obrazu z ČT přes HbbTV nebyl v běžném vysílání (zprávy) vidět rozdíl.

Zrcadlení obrazovky jinak, stejně vynikající Bluetooth

Vyzkoušeli jsme také zrcadlení obrazovky a zkoušeno bylo zatím jen s mobilem Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test). Zrcadlení bylo zcela jiné než loni. Propojení bylo sice vcelku hladké (musel se zadat kód), ale firemní aplikace Samsungu, Smart View, která ho zajišťovala si z ničeho nic zabrala Wi-Fi pro sebe, takže s výjimkou toho, co bylo v mobilu, nešlo zrcadlit zhola nic! A to včetně regulérních a oficiálních aplikací, jako Canal+, Disney+ či Lepší.TV. Ty hlásily, že jsou bez připojení k internetu! Tohle je hodně velká změna a snad jde o nějaký omyl…

Druhou cestou jak na zrcadlení, je rozjet přehrávání v nějaké aplikaci IPTV/VoD a pak teprve telefon připojit k TV. Tohle už pracovalo a fungovalo kupodivu i přehrávání konkrétního pořadu přes ikonu využívanou pro Chromecast. Pochopitelně pokud byla k dispozici.

Samsung už léta nabízí oboustranné Bluetooth („z“ i „do“ televizoru), takže jsme zkusili ověřit, jak tomu bude u letošních modelů. Směr ven, tedy z TV, jsme vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test) a napojení bylo naprosto bezproblémové. To ale platilo i z opačné strany a tady mohou všichni Samsungu závidět. Dokonce nebylo zapotřebí ani najíždět na průvodce připojením, prosté zapnutí Bluetooth na mobilu (stejný, jako výše) okamžitě odhalilo televizor, propojení bylo také dílem okamžiku.

Vše tak bylo výrazně jednodušší než u zrcadlení obrazovky a vlastně tak, jak jsme roky zvyklí.

Info se na pár zmáčknutí dostane až do této podoby. Samostatné tlačítko tu není, volné místo na ovladači ovšem zjevně bude i v roce 2024. Foto: autor

Jaký je? Pokrok je zřetelný, otázkou je, kterým směrem

V této recenzi jsme se některým věcem záměrně nevěnovali a zaměřili se na to hlavní a podstatné snad i pro vás. Stabilitu systému, změny v ovládání, obraz a zvuk. To další přijde na řadu později, včetně multimédií, která by stejně jela jen přes USB, protože jsme se z TV na domácí multimediální server Synology prostě nikdy nedostali i když na síti byl a všechna ostatní zařízení s ním neměla jediný problém. Včetně psaní (a ukládání) tohoto článku.

Obraz televizoru byl na první pohled jako brus, na druhý byl, na vkus autora, někdy až příliš ostrý a zejména příliš kontrastní. Tu a tam byly, v živém televizním vysílání, včetně ČT HD, pozorovatelné drobné artefakty, možná spíše velmi drobné, záleží na vaší míře. V této fázi jsme si s obrazem nijak nehráli, vše ponechali na základním nastavení jdoucím spolu s instalací, což je to, co většina, nejspíše drtivá, bude používat u sebe doma.

Zvuk byl výrazný, někdy až překvapivý, a to nejen k velmi, velmi tenkému televizoru jako takovému (není to obrazovka, je to, tak říkajíc, „vše v jednom“). Patrný byl vysoký výkon zesilovače, někdy doprovázený i příjemným prostorovým efektem. V obou případech bychom ale s hodnocením počkali. Firmware se zjevně ještě bude měnit i když je třeba zdůraznit, že i v této fázi byl stabilní a bezproblémový a nenarazili jsme na jakýkoli problém. I to je pozoruhodné!

Jednu věc ale napsat můžeme: Vrcholový Samsung QE65QN90DAT je zase o kousek dále než jeho předchůdci. Zda je to dobře nebo špatně se nyní říci pregnantně nedá. Evidentní je sázka na „všemocnou“ umělou inteligenci a ta bude pro vnímavého jedince vidět minimálně u obrazu. Stávající úhlopříčka 165 cm je už dostatečně rozměrná na to, aby si toho všimla snad většina. Možná ale skončí jen u prvního pohledu…

Jak říkáme, hodnotit nyní nemá smysl. (Po)krok je patrný, velký a nadějný, protože vede k pozorovatelnému (autor se kloní k tomuto slovu) vylepšení i v pravdě mizerného obrazu. Teď jen vše doladit tak, aby to někdy tak úplně nemlátilo do očí.

Tak říkajíc…

Tohle ale asi bude hodně individuální.

Hodnocení

  • PRO: výtečný, byť někdy hodně kontrastní obraz i ze špatných zdrojů, výborný zvuk, který někdy až udeří do uší, stabilní a stále svižný o. s. i celá platforma, vynikající obousměrné Bluetooth Audio
  • PROTI: …chybí klasické vstupy/výstupy, chybí vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, chybí klasický síťový vypínač, opět nevyužitý prostor na DO, možné ovládací komplikace u čehokoli používajícího barevná tlačítka, včetně HbbTV