AKTUALIZOVÁNO: Druhý testovaný televizor z chystaných kolekcí 2024/2025 opět pochází od značky Strong a bude ke koupi ve třech úhlopříčkách. V zapůjčených 127 cm (50″, 10.890 Kč), 140cm (55″) a také v impozantních 165cm, tedy 65palcích. Počítejte zejména s ranným firmwarem, nic zásadního to ale nebylo.

 

AKTUALIZOVÁNO, 26. 4. 2024: máme od výrobce potvrzeno, že všechna rozhraní HDMI jsou typu 2.1. 

AKTUALIZOVÁNO, 25. 4. 2024: televizor má plošné podsvícení Direct LED. Letos ho mají mít všechny od značky Strong.

 

Řada F873 v sobě kombinuje obrazovky LCD (QLED), tedy to nejlepší, co je u LCD momentálně k mání, rozlišení Ultra HD (4K) a elegantní, bezrámečkový návrh, který vidíte na snímcích. Podsvícení obstarávají klasické LED (nejspíše je plošné), úhel pohledu je však nižší a je udán na 170° a osm stupňů dolů bylo při pohledu více z boku znát.

Z další výbavy překvapí nádherné kovové nožičky, počet rozhraní HDMI 2.1 i když nezvyklé čtyři uvedené na webové stránce Strongu se ukázaly jako chybné a ve skutečnosti jsou tři. S úspěchem tudíž můžeme pochybovat i o tom, že všechny jsou ve verzi 2.1, ale ověřit to nemáme jak.

Televizor 2024 Strong SRT 24HE4023C Cestovních 12 voltů nejen pro DVB-T2

Bezdrátové Bluetooth 5 a Wi-Fi 5 jsou už v této třídě obvyklé, co nebylo udáno je verze HbbTV, nicméně můžeme předpokládat nejnovější 2.0 a parametry jistě postupně vyplavou na povrch. To je ostatně úděl brzkých recenzí a už zmiňovaného ranného firmwaru, což zažíváme každý rok.

Základní je pak přehrávání obsahu s HDR, které k této třídě rovněž patří (HDR10), „televizní“ HLG uvedeno nebylo k čemuž se ještě dostaneme. Na stránce produktu u Strongu také v době testu nebyl k dispozici energetický štítek, našli jsme ho však v databázi EU Eprel (více o ní zde) a nakonec byl i v balení televizoru. Přístup do Eprelu ale má výhodu v tom, že se navíc dozvíte například minimální zaručenou podporu výrobku, resp. firmwarovou podporu, která je v tomto případě 7, resp. 8 let od ukončení prodeje. To je velmi slušné, dnes v podstatě standardní i u masových výrobců, a na tyto údaje nezapomeňte při nákupu jakéhokoli televizoru.

Pohodová montáž, klasicky otravná instalace Googlu

Balení je tradiční, tedy plné plastů a polystyrenu, což vzhledem k ceně TV nepřekvapí, parádní kovové nožičky, které našroubujete do panelu (jedno umístění) už ale ano! Umístění nožiček je jasně dané a také správně naznačené a Strong dokonce ví : ), kde je u televizoru pravá a levá strana, což překvapivě často někteří výrobci ignorují.

Televizor vyndá z obalu jeden člověk, výrobce tomu napomohl kvalitním „plastovým pytlem“ do kterého ho umístil a nemusíte se bát za něj vzít a tímto způsobem ho z krabice vyndat. Ani toho nejsme často svědky i u mnohem dražších strojů!

Po přišroubování nožiček (klasické šrouby) a zapnutí (síťový vypínač tu není) naběhne obvyklá zdlouhavá instalace Googlu bez jakékoli pomoci uživateli, včetně například najetí na příslušnou zemi po výběru jazyka nebo přípravy v podobě sentence „gmail.com“ určené pro přihlášení do tržiště aplikací. Zajímavé je i to, že párování kombinovaného ovladače, resp. jeho propojení přes Bluetooth, se dělá až v průběhu instalace a nikoli na počátku, jak je zvykem.

Automaticky si můžete nechat zavést několik aplikací, Youtube byla vybraná předem, takže ji neobejdete, vysloveně lokální aplikace tu nebyla žádná. Nainstalovat jsme, jako obvykle, nechali vše a na snímku níže vidíte, jak po zprovoznění vypadala domovská stránka.

Po naladění stanic vás ještě Google nezapomene upozornit ať „začnete objevovat“ a následně naběhne do zmiňované domovské nabídky, kde sice vstup do živého TV vysílání není ani na prvním, ani na druhém místě (zcela vpravo), ale alespoň tu je!

Jakmile do něj vstoupíte zjistíte, že televizor se naladil v satelitním stylu a první kanál DVB-T2 je na pozici 800, rozhlasové stanice pak pokračovaly od 839.

Dvě menu nastavení, ovládání stále s rezervou

Dálkový ovladač v plné velikosti na první pohled nenabízí tlačítko EPG/Guide, nakonec zjistíte, překvapivě, že je umístěno na tlačítku televizorku, kterým se také vstupuje, třeba z domovské nabídky, i do tuneru (nepracovalo vždy).

Kolem kurzorového kříže jsou soustředěna obvyklá i dříve neviděná tlačítka a jde o Zpět a menu nastavení Googlu, a také o tlačítko s ikonou TV určené pro výše uvedené funkce. Zcela neobvyklé je pak tlačítko se „siluetou postavy“. Ta zajišťuje práci s účtem Googlu a nachází se – samozřejmě – na zcela špatném místě, protože ji potřebujete jednou za uherský rok! I zde je vidět, jak Google na sílu tlačí své zájmy a daleko lepší by tu bylo třeba samostatné EPG nebo menu nastavení tuneru/televizoru/živé TV (vodorovné čárky). I na tohle je třeba si zvyknout.

Zmiňovaná tlačítka doplňuje obvyklé spuštění hlasového ovládání, které v češtině neužijete, a vyvolání domovské nabídky (Home). To například z tuneru DVB někdy chvíli trvá a tady možná poprvé na to, že vše nepůjde tak rychle, jak jste si mysleli. V této cenové relaci to ale opravdu není nic proti ničemu, navíc zde je to v naprosto únosné míře.

Na tlačítku OK/Enter najdete seznam naladěných stanic, který se v našem případě ale pohyboval dosti nestandardně. Někdy jsme – zdůrazňujeme v seznamu – přejeli o jeden kanál, jindy seznam naopak sám poskočil o více stanic. Pohyb přes tlačítka postupné volby kanálů už byl spolehlivější a seznam se následně posouval o celou obrazovku nahoru nebo dolů.

Pokud často používáte HbbTV nebo aplikace vyžadující barevná tlačítka, tady to bude trochu obtížnější, protože jsou umístěna zcela na spodu ovladače, což může ovládání komplikovat. Můžete na to ale jít i přes softwarovou klávesnici k čemuž se ještě dostaneme.

Jak bylo naznačeno, nabídky pro nastavení televizoru jsou dvě – upravená klasika od Googlu a druhá představující vodorovné menu ve spodní části obrazovky od Strongu (říkejme jí tak, foto výše), resp. majitele platformy na které je TV postavena. Toto menu ale nevyvoláte vždy a v aplikacích se prakticky neobjevovalo.

Jak vypadá v tuneru vidíte výše a na prvním místě najdete „Hlavní“, což ovšem není nějaká rychlá sdružující nabídka, nýbrž jde obyčejné vstupy a výstupy, jen podivně pojmenované, což vidíte i jinde („Obrázek“ a „Obrazovka“ – kam na ta jména chodí…).

Celkově vzato Google TV do přehledné nabídky normálního televizoru ještě dost chybí a nepochybně by se například v hlavním menu hodilo vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. To je zasunuto až v položce Napájení, alespoň tu ale je!

Pokud jde o domovskou obrazovku, tradičně se nekoluje, pozici na ikoně si systém pamatuje, takže se přejíždění, „cvakání“ na začátek nevyhnete.

Většinu aplikací, ikon, můžete odinstalovat (jde i Youtube, ale už nikoli Netflix) a snad všechny jdou přesunout na pro vás výhodnější pozici i když i tohle někdy zlobilo a ikonu ne a ne k přesunutí vybrat!

EPG vyvoláte v tuneru opět tlačítkem televizorku, což je hodně nezvyklé, protože přes něj, nebo přes ikonu v Home, vstupujete i do živého TV vysílání. Foto: autor

Jednoduché EPG, vysoká aplikační kompatibilita

Programová nabídka je jednoduchá, nicméně nabíhá bez zpoždění a bez zvukových výpadků. Obraz běží na pozadí a částečně je vidět za popiskem k pořadu. EPG se někdy mimovolně vyvolávalo při stisku tlačítka s ikonkou televizoru z domovské stránky a místo toho, aby se spustila aplikace pro živé TV vysílání, ukázala se rovnou programová nabídka.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na jinou stanici způsobilo i změnu v tuneru. Zcela chybí upozornění na pořad, přejetí na další den nabídky však bylo přes barevná tlačítka snadné.

HbbTV, tedy populární červené tlačítko, bylo zkoušeno na kanálech České televize a pracovalo bez viditelných potíží. Zkoušeno bylo například i přehrávání aktuálního pořadu od začátku. U Novy s jejím novým designem à la Netflix (objevil se jednou, pak už nikdy…) byl přehrán pořad s vnitřní reklamou, zkoušena byla změna kvality a následné navázání a také navázání při úvodní a zmiňované vnitřní reklamě. I zde vše fungovalo a televizor se v obou případech choval překvapivě svižně. Zpoždění (odezva), bylo minimální a spíše se zdálo, že vyšší je při spouštění některých aplikací a typicky při odskoku z tuneru DVB do domovské nabídky Home.

Oficiální seznam aplikací IPTV a VoD, které televizor, včetně tohoto s Google TV, přehraje, najdete v samostatném článku. Zde jsme se opět zaměřili na vybrané neplacené a placené aplikace ke kterým máme přístup. Vyzkoušeli jsme pochopitelně i obvyklé Youtube plus Youtube Music. To mělo zajímavou tendenci se spouštět i přes ikonu Youtube.

Při instalaci automaticky zavedené (odklepli jsme ji) videotéky Disney+ se ukázalo, že je určena i pro naše uživatele a že tudíž není potřebné reinstalovat. Šlo také o nejmodernější verzi, která si výtečně rozumí s tou v mobilu, takže ji zde stačí spustit a povolit párování s „apkou“ v TV. Zprovoznění tak bylo dílem okamžiku, aplikace následně spolehlivě fungovala.

Jak bylo řečeno, při instalaci nebyla mezi nabídnutými aplikacemi jediná ryze domácí. Nakonec jsme zavedli část naší obvyklé sady a šlo o SledovaniTV, Canal+ a Voyo. Například HBO Max už v podstatě nemá smysl zkoušet, protože za pár týdnů přijde zbrusu nová videotéka i aplikace.

Systém vyhledávání aplikací byl sice v Google TV prachmizerný (nulová reakce i po zadání obvyklých tří, ale i šesti znaků, nutno zapsat potřebné a odmáčknout), ale výše uvedené IPTV/VoD se nám kupodivu vždy našly, což je oproti minulosti značný pokrok. Dříve se totiž o. s. Google TV často choval zcela opačně.

U tohoto Strongu také v tržišti aplikací fungoval systém „stáhni, odmáčkni a zapomeň“, takže stačilo spustit u jedné aplikace instalaci a odebrat se na stahování další, atd.

Všechny zkoušené aplikace fungovaly bez problémů, Voyo jen, jako obvykle, tu a tam zapomínalo pokračovací bod, což se u něj stává na všech platformách. SledovaniTV pak s výhodou spárujete s aplikací v televizoru přes počítač, Canal+ a Voyo to mají ještě jednodušeji uděláno přes mobil. U Canal+ jsme prověřili funkci ubrání zařízení při překročení povoleného počtu a aplikace to nabídla přímo v televizoru! Můžete si ho tak vymazat na jednom místě a není třeba jít k počítači nebo k mobilu. Takhle šikovně to bohužel nemá udělané skoro nikdo!

Zrcadlení obrazovky z mobilu je nabízeno přes Google Chrome přímo z kompatibilní aplikace, nejde tedy o obecné sdílení obrazovky přes Wi-Fi Miracast. Zde bylo prověřeno přes mobil Samsung Galaxy A54 5G (Android 14, test) a Voyo.

Televizor také umožňuje připojit externí reproduktor nebo zvukovou lištu přes Bluetooth (z opačné strany, např. z mobilu se na něj už nedostanete) a tuto cestu jsme s úspěchem vyzkoušeli s výtečným reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N (test).

Detail softwarové klávesnice, která má i barevná tlačítka. Vyvoláte ji ale málokde a šlo to zejména v tuneru DVB. Foto: autor

Slušné přehrávání HDR10

Na úplný závěr jsme ještě prověřili přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR. Ten je zde v základu, tj. v HDR10, na což máme dost oficiálních ukázek. Než se k tomu ale dostaneme, ještě další drobná chybka: po zasunutí USB média do rozhraní se objevilo hlášení „zmáčkněte tlačítko domečku“. Následně ale nenaběhl výpis souborů umístěných na médiu, ale objevila se zcela běžná domovská stránka (Home). Nakonec zjistíte, že flash paměť Kingston není ani mezi vstupy a výstupy, což se nabízí jako přirozená cesta, a nejsnadnější je jít přes mezi aplikačními tlačítky dálkového ovladače umístěné USB…

A jaké tedy bylo HDR10?

Stlačení „USB“ vás vezme do zabudovaného přehrávače, resp. správce souborů rozděleného na foto, hudbu a video. Právě přes něj jsme HDR zkoušeli.

Ukázka s HLG od BBC se nepřehrála, u HDR10 to už bylo jiné. Ta, která byla zaměřena na detail v tmavém prostředí byla (pro oči autora – HDR je hodně individuální) přehrána lehce nadprůměrně (autor to má rád s vyšším důrazem na detail), u přesvětleného prostředí scéna působila spíše průměrně s méně zřetelnými detaily.

Jaký je? Ranný firmware ještě potřebuje…

Potřebuje ještě dotáhnout. Nejpalčivěji to bylo vidět na seznamu naladěných stanic, kde někdy z poskakování až oči přecházely. Zajímavé rovněž bylo, že televizor vypnutý v tuneru, tedy při přehrávání živého TV vysílání, se po zapnutí vždy vracel do domovské nabídky a pokud jsme ho vypnuli například v Disney+, udělal totéž. Přitom ve vodorovném menu je v rozšířených nastaveních položka „Kanál po zapnutí“ a zde byla nastavena na „jdi na poslední operaci“. Volba však v našem případě nikdy nefungovala.

Počítejte i s tím, že televizor je někdy trochu pomalejší a vidět to bylo třeba při spouštění některých aplikací nebo – typicky – na obnovování domovské obrazovky. To je ale v této cenové relaci zcela normální.

Na toto téma je ještě třeba dodat, že jinak se televizor, i přes rannou verzi firmwaru, choval spolehlivě, nepadal a ani se nerestartoval. Výše uvedené vcelku drobnosti by ale dotáhnout chtěly, a to včetně návratu do aplikace z níž byl televizor vypnut. To při testu vadilo asi nejvíce.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, na pohled „podstatně dražší“ (parádní kovové nožičky), vlastní menu nastavení Strongu dostupné v tuneru, vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, které ale je…
  • PROTI: …zbytečně zasuté, zatím ranný firmware (drobné nedodělky), po zapnutí nenabíhá do posledního režimu