Po článku zaměřeném na jednotlivé značky televizorů a jejich aplikace IPTV (internetová televize) a VoD (on-line videotéky), tu máme pohled z opačné strany. Tedy od aplikací určených českým divákům směrem k zařízení, včetně televizorů. Pokud tedy jste v situaci „mám aplikaci a potřebuji vědět na jaké značce TV, a dalších zařízeních, poběží“, pak je článek určen právě pro vás.

Článek vznikal jednak na základě oficiálních dat z webových stránek jednotlivých video služeb a jednak z podkladů přímo od výrobců televizorů, které byly použity pro předchozí článek zaměřený na „televizor a na něm dostupné aplikace“. V něm šlo ale skutečně pouze o televizory, zde je rozšiřujeme o další kompatibilní zařízení.

Nyní tedy nabízíme ryze „aplikační pohled“ rozšířený o multimediální přehrávače nebo chcete-li centra (MMC), počítače, tedy webové prostředí, či herní konzole. I na nich lze některé aplikace pro příjem IPTV/VoD provozovat.

Televize 2024 a aplikace pro české diváky Máme pro vás oficiální seznam pro řadu značek

Seznam aplikací (placené i neplacené), které bereme v úvahu, najdete v tabulce ke stažení níže (nemá smysl uvádět typicky Youtube). Rozhodující byla jejich připravenost pro české prostředí i když tady je to někdy s přimhouřením oka, protože typicky chybí český dabing, nebo je pořadů s ním vysloveně jen pár.

U on-line videoték (VoD) pro české prostředí totiž stále platí dvě základní pravidla: český dabing táhne a táhnou i české pořady, včetně pořadů České televize. Ty tak dnes můžete najít třeba i u francouzské video služby Canal+. Ta se tak velmi rychle poučila z Filmboxu+, který nyní rovněž vlastní.

Aplikace ČT iVysílání na Hisense Vidaa? Výtečná práce i staré chybky

Sehnat data o zařízeních někdy nebylo jednoduché…

Jak bylo řečeno, a ještě to raději zdůrazníme, podkladová data pro níže připojenou tabulku ke stažení byla vytvářena trochu jinak než je u nás zvykem. Jednak jsme využili oficiálních údajů k předchozí tabulce dělané z pohledu značek televizorů a jednak informací přímo z webových stránek konkrétních aplikací IPTV/VoD, pokud tedy byly k dispozici, což bohužel neplatilo vždy a někdy se prostě data a kompatibilních zařízeních nepodařilo dohledat.

Canal+ situaci kolem aplikací moc neřeší. Na stránkách jsme seznam zařízení vůbec nenašli a dokonce i u zcela klíčových „televizorů“ nebyla možnost si jejich seznam vypsat. Foto: autor

 

U multimediálních center (MMC) jsme vyřadili ta s prostým mobilovým Androidem, z aplikací jsme z tabulky zcela vyřadili TV Seznam (Televize Seznam), protože na jejích stránkách jsme opět vůbec nenašli seznam kompatibilních zařízení; věnují se zejména výčtu IPTV jichž je Televize Seznam součástí.

Nově naopak nastal čas zařadit i velké nadnárodní aplikace, které jsou už vcelku uzpůsobeny pro naše podmínky, byť někdy nemají pomalu ani kousek s českým dabingem (Apple TV+). V tabulce rovněž nově najdete i divadelní aplikaci VoD zvanou Dramox. S provozovatelem jsme se navíc domluvili na vyzkoušení, takže se můžete těšit na recenzi.

Česká televize pak na své stránce informuje o zařízeních na kterých lze provozovat nejen iVysílání, ale bohužel to dělá jen zpola. Do tabulky proto k ní přidáváme i ty, o kterých nás před nedávnem informovala v zaslané tiskové zprávě.

Jde o podporu nového operačního systému Titan OS (televizory nyní vstupují na domácí trh) za kterým je i společnost TP Vision (Philips). A najdete tu i o. s. Vidaa (čtěte „vida“) od Hisense. Zde je třeba si uvědomit, že pracuje nejen na televizorech Hisense, nýbrž i na dalších značkách, které ho díky licenci využívají. Tady ale pozor, protože bude záležet i na verzi operačního systému Vidaa. Pokud tedy o aplikaci stojíte, nezapomeňte se o tom před koupí ubezpečit.

Česká televize si stále trvá na tom, že Apple TV je „chytrý televizor“. A bohužel není jediná… Foto: autor

 

Jak číst tabulku

Aplikace mají parametry pro kompatibilní zařízení udávány různě a nejde pouze o položku „PC/web“, kde někdy vůbec nenajdete konkrétní prohlížeče. Jinde jsou pak i jejich verze a ještě jinde zase jen něco jako „ano“. Abychom to alespoň nějak ujednotili, uvádíme (pokud byly k dispozici) jejich názvy bez verzí. U některých aplikací také najdete kompatibilní verze o. s., ty ponecháváme z prostorových důvodů stranou. Obecně vzato jde o MacOS a Windows, plus – někdy – pár výjimek. Dnes byste ale měli mít prohlížeč, stejně jako operační systém, plně aktualizován, takže se nic neděje.

Bod „mobil/tablet (Android, iOS)“ je zřejmý a tady uvádíme pouze ano/ne bez konkrétních verzí. Nenechte se uchlácholit často nízkou uváděnou základní verzí u Androidu (situaci kolem iOS autor nezná), kde je třeba 6 či dokonce 5. V praxi na nich aplikace už velmi často nefungují, dokonce je ani nenainstalujete a nefungují ani o dva stupně výše! Tady je to případ od případu a někdy k tomu přistupuje i možnost zhlédnout na mobilu video službu přes webový prohlížeč (viz např. prima+).

U „MMC (Android TV, Google TV)“ jde o kompatibilitu s multimediálními přehrávači (centry) a oproti minulému přehledu jsme letos vyřadili ta s mobilovým Androidem. Ponechali jsme tak pouze zařízení s Android TV (zejména televizory, MMC) a Google TV (dtto). Vzhledem k zaměření přehledu a obecnému přechodu na Google TV (nebo na něco à la…) to situaci plně odpovídá.

Nově přidaný bod „herní konzole“ vám snadno a rychle odhalí kompatibilitu aplikace i s tímto zařízením, což se nyní týká pouze Sony PlayStation a Microsoft Xbox. Pokud byly uvedeny verze, najdete je zde také.

V kategorii „ostatní“ jsou uvedena nejrůznější další kompatibilní zařízení, pokud video služba nabízí i nějaký set-top box najdete ho zde, pokud nějaký doporučuje, je umístěn do poznámky.

Předposledním bodem jsou „televizory“, což je pro Televizní web to primární. Bohužel ani tady někdy i IPTV/VoD nenajdete pregnantní výpis, což je skutečně s podivem.

V bodu „poznámka“ jsou pak – jako obvykle – doplňkové informace, včetně případných upozornění od výrobce či upřesnění kompatibilitu u televizních přijímačů. To může být někdy klíčové!

Amazon Prime Video a menu v češtině. Foto: autor

 

Přehled vybraných aplikací IPTV/VoD pro české diváky a platforem na kterých fungují, červen 2024

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla v neděli 9. června 2024, kdy také byla finalizována tabulka. Odkazy na naše články či recenze video služeb najdete v souboru XLSX, při převodu do PDF se nám ztrácejí.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – IPTV VoD CZ APP a TV 2024

Tabulka ke stažení s odkazy na naše články a recenze (XLSX): tabulka – IPTV VoD CZ APP a TV 2024