UVNITŘ TABULKA – Po půl roce aktualizujeme článek o set-top boxech a multimediálních centrech nad 5000 Kč. Asi největší událostí je zahájení prodeje kombinace set-top boxu a zvukové lišty Technisat Sonata 1. Mezitím jsme ji už stihli i vyzkoušet…

V této kategorii najdete dva druhy výrobků: klasické set-top boxy nabízející ale, jako obvykle, i přehrávání multimédií, a vyspělá multimediální centra v podstatě doplněná o televizní příjem, ať už pozemní nebo kombinovaný s příjmem satelitním. Najdete tu ale také výrobky vysloveně audiofilské, které v běžném obchodě pomalu nekoupíte a musíte do těch extra specializovaných. Svět drahých set-top boxů, a zejména těch za nějakých deset, patnáct a více tisíc, je trochu zvláštní. A naditý speciálními audio převodníky či špičkovými obrazovými procesory.

Z ještě jiného úhlu pohledu je navíc můžeme rozlišit na set-top boxy typu „dodělej si sám“ určené zkušenému, resp. velmi zkušenému uživateli a jednak na výrobky určené drtivé většině, kterých je spíše jen pár (Technisat). I to je – oproti těm levnějším – značná změna nemluvě o tom, že ani jeden z přístrojů uvedených v tabulce s parametry na konci článku nemá certifikaci „DVB-T2 ověřeno“.

Řada přístrojů, typu Dreambox a VU+, nabízí variabilní tunerové osazení, výsledný produkt tak může mít různou podobu. V této souvislosti se sluší dodat, že ukončen byl prodej V@Box XTi-3340 a TechniSat Digit UHD+, a protože TechniSat DigiPal DAB+ (STB pro DVB-T2 a příjem DAB/DAB+) klesl těsně pod pět tisíc v tabulce ho už také nenajdete.

Nejlevnějším přístrojem přehledu je tak Octagon SF4008 UHD 4K (2x DVB-C/T2) za 5900 Kč, nejdražším už v podstatě audiofilský Dune HD Duo 4K za 27.990 Kč.

Vu+ Uno 4K SE (6990 Kč) nabídne jednotunerové řešení DVB-T2/HEVC s příjmem v rozlišení až Ultra HD (4K).

Další články a testy na Televizním webu (výběr)

Starý dobrý TechniSat Digit Isio STC (9900 Kč) zvládá i současné DVB-T2/HEVC v rozlišení až 4K. Uplatní se jak pro volný, tak pro placený příjem.

Za co vlastně platíte?

Visuálně vzato vidíte v této kategorii například pozlacené konektory, někdy i hodně kvalitní obrazové procesory pro převod z nízkého a vysokého rozlišení na Full HD, resp. Ultra HD (4K), práci s 10bitovými barvami a v neposlední řadě je tu někdy také to nejlepší mezi audio převodníky. S tím souvisí i přehrávání HD audia na vyšších vzorkovacích frekvencích a zpracování objektově orientovaného zvuku v Dolby Atmos, což je dnes v set-top boxech neobvyklé. Někdy také v parametrech přístrojů vidíte podporu videa s velmi vysokým datovým tokem, a to třeba i nad 100 Mb/s.

Naopak je stále jen minimum těch, kteří nabízejí tu nejlepší Wi-Fi ve standardu „ac“ (především Dune) a tohle se dá vytknout i výtečné Sonatě od Technisatu. Více zařízení pak alespoň využívá Wi-Fi „n“ na méně rušených 5 GHz. Většinu v tabulce uvedených zařízení obsluhuje Linux s možností proměny uživatelského prostředí a rozšíření funkcí prostřednictvím zásuvných modulů (plug-in). Zajímavostí pak je, že k některým výrobkům je možné dokoupit externí tuner pro DVB-T2/HEVC a jeden vidíte na snímku níže. Někdy také narazíte na speciální funkce, jako například u Dune HD Solo 4K, který může zároveň fungovat jako Wi-Fi směrovač (router).

A protože jsme v nejvyšší kategorii (rozhodně jsme v té nejdražší) a vlastnosti jsou často špičkové, až vyslovené „high-endové“, berte v úvahu, že životní cyklus přístrojů je zde podstatně delší, takže je třeba si dávat pozor typicky na podporu českého DVB-T2/HEVC. Tu bohužel někdy prodejci, ale ani výrobci neuvádějí, a ověřit ji je dost těžké. A když jsem u toho – často není uváděna ani podpora EPG a HbbTV i když ji nejspíše všechny produkty mají.

Pro některé set-top boxy GigaBlue lze za 1390 Kč dokoupit i takovýto tuner pro české DVB-T2/HEVC.

Jak číst tabulku

Jak bylo řečeno, certifikace u CRA se v této cenové relaci vůbec nenosí a nemá ji ani jediný přístroj z přehledu. U položky tunery opět vidíme, že všechny výrobky zvládají minimálně příjem DVB-T a DVB-T2/H.265/HEVC, nemálo z nich nabízí i zdvojené tunery dovolující nezávislé sledování a nahrávání. Některé set-top boxy jsou navíc vybaveny volným slotem dovolujícím zasunutí dalšího tuneru, takže není problém vytvořit si zdvojené tunerové řešení i u pozemního příjmu v DVB-T2/HEVC. Jako ho má například Octagon SF4008 UHD 4K (2x DVB-C/T2). Jediný přístroj přehledu – Technisat Sonata 1 – je navíc vybaven i tunerem pro příjem digitálního rozhlasu DAB/DAB+.

V položce „rozlišení: příjem; video výstup“ pak vidíme, že všechna zařízení nabízejí až Ultra HD (4K), tedy maximálních 2160p. Problémy v této kategorii většinou také nejsou s příjmem snad budoucího placeného pozemního vysílání. Stačí se podívat do kolonky „PCMCIA (CI+), nebo čtečka karet“, kde jsou jen dvě zařízení určená vysloveně pro příjem volných stanic.

Jiná situace je u části „některé funkce“ a tady už byla řeč o EPG a HbbTV (červené tlačítko), které se někdy nepodařilo dohledat. Pokud jsem si jakkoli nebyl jist, raději jsem to v tabulce uvedl. Většina přístrojů také nabízí možnost dohrání aplikací. Kráceno zde bylo z prostorových důvodů, takže doplnění můžete najít v „poznámce“. Tu jsem tentokráte více zaměřil na vyzdvižení špičkové výbavy.

Kompatibilitu se zvukovým systémem Dolby Atmos se podařilo dohledat jen u Dune…

Přehled špičkových set-top boxů nad 5000 Kč podporujících příjem v DVB-T2/HEVC, březen 2019

Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, pokud ale víte o nějakém přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi. (S ohledem na to, co bylo v článku řečeno o variantách.)

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2 nad 5000 Kč – tabulka, duben 2019