Cítíte, že byste se – nejen s přechodem na DVB-T2, ale také kvůli pohádkové žni na konci roku – chtěli dívat na něco onačejšího? Na něco rozměrnějšího, zkrátka na něco extra?

Vybrali jsme pro vás televizory o úhlopříčkách 152 cm (60″), 165 cm (65″) a 178 cm (70″) a podívali se i na to, jak velký si k vám domů můžete, z hlediska správné pohledové vzdálenosti, dovolit.

To, co bylo před rokem, dvěma už neplatí a svět rozměrných televizorů se posouvá výše a výše i když záhy nepochybně narazí na strop. Tím jsou možná – v našich podmínkách – výše uvedené úhlopříčky a spíše dvě první, než ta třetí, která je už přece jen za hranicí relativně běžného bytu i když z hlediska doporučené pohledové vzdálenosti by i tak byla použitelná. Daleko větším problém je pro takto velkou obrazovku najít volné místo.

Rozměrné televizory do 70″ jsou nyní především o úhlopříčce 165 cm (65″) v níž najdete nejvíce výrobků a je tu také nejvyšší zastoupení výrobců. A protože televizor bez internetu v této kategorii už pomalu ani neseženete stejně, jako rozlišení Full HD, v současné praxi se bavíme jen o Ultra HD (4K) a „chytrých“ přístrojích založených na nejrůznějších platformách.

Nákupu takto velkých televizorů na jednu stranu brání jistý konservatismus zákazníků a obava před pohledovými vzdálenostmi, ke kterým se také dostaneme, na stranu druhou je to pochopitelně i otázka finanční. Tady se ale situace hodně změnila, což je vidět třeba jen po zadání jednoduchého filtru na některém z e-shopů. První dvě úhlopříčky pořídíte už pod 15.000 Kč, třetí pod 20.000 Kč. Ceny před pár lety ještě neuvěřitelné, ale snad každému je zřejmé, že nízká cena sebou nese někdy i značná omezení, a to ještě nemluvíme o absenci kvalitních obrazových procesorů či propracovaném resamplování. S tímhle ale musíte při nákupu levného rozměrného televizoru počítat a obecně vzato lze tyto výrobky doporučit jen pro nenáročné diváky; nyní je však výběr omezen – sklady jsou už i v této kategorii dosti vyprázdněné.

Dobrý rozměrný LCD televizor by měl mít co nejkvalitnější obrazový procesor, co nejlepší resamplování z nízkých a nižších rozlišení než je 4K a plošné také podsvícení obrazovky Direct LED (nikoli Edge LED). A ideálně s tzv. lokálním zhášením, tedy možností ovlivnit úroveň podsvícení i v určité zóně panelu. Tohle všechno ale přináší až vyšší cena stejně, jako třeba svižné operace. À propos ceny. Ty berte s rezervou, protože v době předvánočních slev a nejrůznějších akcí jsou jako na houpačce.

Pohledové vzdálenosti? Nebojte se velkých úhlopříček

Pohledové, nebo také pozorovací vzdálenosti se nemění jen s velikostí úhlopříčky televizoru (dnes už se naštěstí prakticky nemusíme zabývat pohledovými úhly obrazovky), ale také s jeho rozlišením. Druhou věcí je to, že v námi uvažovaných úhlopříčkách pomalu nekoupíte přístroj s jiným rozlišením než Ultra HD (4K) a shora sem pomalu zasahuje i Ultra HD (8K), kterým se však zabývat nebudeme. Mimochodem před „pár lety“ Samsung pro velikost 147 cm (58″), což bylo tehdy skutečně obří, a Full HD udával pohledovou vzdálenost 3,7 m. Nicméně i dnes platí to, co před deseti, dvaceti lety. Když sedíte příliš blízko, vnímáte místo obrazu spíše fyzickou strukturu obrazovky, když naopak daleko, rozptyluje vás okolí a ztrácíte detaily. Mít to tak akorát chce trochu přemýšlení a nezapomeňte ani na takovou drobnost, jakou jsou rámečky obrazovky. I ty mohou být v jistých okamžicích rušivé.

Dříve to bylo vcelku běžné, ale po projetí webových stránek velkých výrobců televizorů bylo vidět, že prakticky nikdo neukazuje z jaké vzdálenosti je možné (a dobré) tu kterou úhlopříčku sledovat. Po pravdě – našli jsme to jen u Sony a názor vidíte ve fotogalerie výše.

Alza.cz se k tomuto tématu vyjadřuje ještě trochu jinak: „Obecně ale platí, že vzdálenost mezi místem, odkud se na televizi díváte, a televizí samotnou by měla být 2,3 až 3násobkem úhlopříčky televize. Pokud jde o výšku umístění televize, ideální je, když je střed obrazovky ve výši očí, resp. kousek nad ní.“

Mimochodem lepší (ideální) pro výškové umístění je, když je střed obrazovky naopak o něco níže a ergonomové hovoří o úhlu 10 stupňů. Jinak pokud vezmeme dnes nejrozšířenější úhlopříčku 65″, tedy 165 cm, sledovat ji – podle Alzy – můžete už ze vzdálenosti 3,8 m.

Stell SHO 1004B je levný (790 Kč) a umístíte na něj televizor až do úhlopříčky 70″ (178 cm) a hmotnosti 75 kg.

Na co dát pozor při umisťování rozměrné TV

I v tomto může spočívat další obava před nákupem televizoru s opravdu velkou úhlopříčkou a dlužno říci, že nejde jen o prosté místo a zda se tam vejde. Naštěstí už z nutné bytelnosti podstavce na který televizor postavíte strach mít nemusíte. Zatímco klasický skleněný CRT televizor o úhlopříčce 70, 80 cm klidně vážil i 60, 70 kg a speciální „televizní stolky“ stály příšerné peníze nejen co do výše výdělků, dnes televizor například o úhlopříčce 165 cm (65″) může vážit třeba 25 kg, ale klidně může mít i pod dvacet nebo naopak nad třicet. V každém případě je to výrazně méně než u někdejších „skleněnek“.

Určitě je ale třeba si dát pozor na podstavec. Pokud totiž nemáte dostatečně široký stolek, skříňku apod., měli byste si prověřit rozteč postranních nožiček, nebo se orientovat na klasický středový podstavec, který tohle řeší velice jednoduše. Design jde ale svou cestou, takže některá řešení jsou nyní preferovanější než jiná a někdy jsou tak dokonce postranní nožičky širší než samotná obrazovky.

Jisté obavy panují i z umístění na stěnu. Jen málokomu nevadí tažení nevzhledných kabelů, obavy jsou i z držáků a z tohoto, co se stane při dalším nákupu televizoru. Dnes už ale není problém zakoupit takový držák na stěnu, který zvládne opravdu širokou škálu úhlopříček. Jako příklad může posloužit Stell SHO 1004B (pevný držák) na který lze umístit přístroje od 40″ (102 cm) do 70″ (178 cm) při maximální hmotnosti 75 kg. Můžeme potvrdit, že je kvalitně proveden (jen zapomeňte na malou dodávanou vodováhu a sáhněte po velké) a přitom stojí jen 790 Kč. Navíc zvládne spoustu druhů roztečí VESA, což je standard pro rozměry děr na zadní straně televizoru do kterých se šroubují úchyty pro zavěšení na držák. Ten je pak přišroubovaný na stěně a díky systému VESA na něj můžete navěsit v podstatě cokoli, co zvládnou rozměry držáku. Ostatně svislé plechové úchyty s předvrtanými otvory (ty se šroubují na TV) vidíte na výše uvedené fotografii.

Někdy vám ale může být univerzální držák na stěnu přítěží, a to při nákupu drahého, často designového televizoru. K němu se totiž dodávají speciální držáky, které přístroj více „přitáhnou“ ke stěně, takže výsledek vypadá výrazně elegantněji a někdy jde dokonce o držák magnetický (obrazovky OLED). Pak dělá vzdálenost od stěny pomalu pár milimetrů.

A tažení kabelů? Například vrcholové řešení Samsungu zvané One Invisible Connection používá jeden kabel o průměru necelé čtyři milimetry a externí systémovou jednotku s rozhraními. Žádný jiný kabel k obrazovce na stěně navíc tahat nemusíte, protože One Invisible Connection obstará i napájení obrazovky!

Tento systém ostatně používá i televizor Samsung QE43LS03. The Frame, který máme momentálně na vyzkoušení. Výrobce k němu navíc dodává i vlastní držák na stěnu. A že dokáže nahradit obraz (obraz jako obraz), můžeme už teď potvrdit.

Při umisťování televizoru na stěnu (obecně vzato) si dejte velký pozor, abyste ho nedali příliš vysoko, což je nejčastější instalační chyba. I když je pravidlo velmi jednoduché (pokud sedíte, měl by být střed TV vzhledem k vašim očím níže, a to pod úhlem nějakých deset stupňů) zajistit doma takovéto umístění nemusí být zcela jednoduché.

Jeden z posledních televizorů masové značky kdysi běžné velikosti 152 cm, tedy 60″, LG 60UM7100. Pořídíte ho za kulantních 14.990 Kč a dokonce má mít i plošné podsvícení…

Televizor s úhlopříčkou 152 cm (60″); dnes jde spíše o 58″, tj. 147 cm

Tady je situace dosti těžká (vaříme z vody) i proto, že se klasických 60″ z trhu tak nějak potichu vytratilo a místo zaujala zřejmě výrobně optimalizovanější varianta, kterou navíc vyrábí jen někdo, protože ostatní přešli výše.

V této velikosti se většinou ocitáme hluboko pod 20.000 Kč a dražší a propracovanější modely, včetně těch s obrazovkou OLED, se nenabízejí. Masové značky navíc tuto velikost už často zcela vypouštějí a přidávají se i ty menší.

U LG jsme našli jeden z mála televizorů majících skutečně 152 cm, tedy 60″. LG 60UM7100 (14.990 Kč, WebOS) můžete zakoupit i v 65″ a 70″ a chlubí se čtyřjádrovým procesorem, firemní umělou inteligencí, dekodérem DTS a HDR systémy HDR10 a HLG. K dispozici je celá řada lokálních aplikací a kladem by mělo být i plošné podsvícení obrazovky LCD, Direct LED.

Philips 58PUS6504 (12.990 Kč) je už proveden v 58″, tedy ve 147 cm. Co do parametrů ale vypadá zajímavě a poměr cena/centimetr úhlopříčky 🙂 je pozoruhodný. Operačním systémem je v tomto případě firemní linuxový Saphi o kterém jsme vás podrobně informovali v testu jiného televizoru. U Philips 58PUS6504 stojí za pozornost Dolby Vision a Dolby Atmos, které tu kupodivu jsou i podle stránek výrobce. Na druhou stranu, ale musíte oželet skvělý Ambilight a také lokální aplikace IPTV/VoD i když Youtube a HbbTV nechybí. Tento model můžete zakoupit i v 70″ a stejně jako v případě nižší varianty to berte tak, že kupujete velmi levný televizor a tudíž musíte očekávat řadu kompromisů. Protože se společnost TP Vision bohužel rozhodla letos řadu 6 nepůjčovat, těžko říci, jaký tento přístroj vlastně je.

Pro ty, kteří chtějí Android TV je tu řada 7, představující dnes u TP Vision v podstatě střední třídu (to jsou věci…). Například Philips 58PUS7304 (17.990 Kč) se už jeví jako výrazně lepší varianta, je ovšem také dražší, zakoupíte ho i v 65″ a 70″. Osvětlení pozadí Ambilight je už k dispozici a značnou výhodou je výtečný obrazový procesor P5, které se nám osvědčil i v jiných modelech. To všechno jasně říká „připlaťte si“. I když raději ani tady nepočítejte s nějakým vysokým výpočetním výkonem a tudíž okamžitou reakcí operačního systému. Android si někdy dává na čas i u mnohem dražších strojů.

Philips OLED+ 903 je výsledkem spolupráce TP Vision s britskou značkou Bowers & Wilkins. Na podání audia se hodně těším, protože pokud s ním něco neudělá B&W, tak už nikdo!

Televizor s úhlopříčkou 165 cm (65″)

Vytipovat něco z této nejsilněji zastoupené úhlopříčky je pro nás relativně nejsnazší nemluvě o tom, že si ji v současnosti nenechá ujít snad žádná dobrá značka, takže výrobků je dost a dost. Navíc jsme řadu televizorů vyzkoušeli v 55 palcích (140 cm), takže chování můžeme zkusit – alespoň trochu – odhadnout.

Kategorie se 165 cm nabízí, v rámci námi uvažovaných, největší rozsah zastoupených značek, výrobků, druhů obrazovky i cen. Pokud vážně uvažujete o rozměrném televizoru, tato velikost by mohla být ta nejlepší volba. Navíc cenově to nemusí být ani volba drahá – nejlevnější modely, které jsme viděli, Hisense H65B7100 a TCL 65DP600, přišly na v současné slevové mánii na pouhých 12.990 Kč a Gogen TVU 65W652 STWEB a Hyundai ULW 65TS643 Smart byly jen o tisícovku dražší.

To co zde ale opravdu stojí za pozornost, jsou především dražší a drahé a hodně propracované modely. Jako Philips 65OLED903 (59.000 Kč, OLED, Android TV), který jsme vyzkoušeli ve variantě 55OLED903 s výborným výsledkem! Oba mají audio systém od britské legendy Bowers & Wilkins a jde nejspíše o nejlepší zvuk jaký jsme kdy u televizoru slyšeli. Navíc není důvod proč by se měl s rozměrnější úhlopříčkou měnit, takže koukněte na recenzi…

Hisense H65U7A (19.990 Kč) – podle výsledku našeho testu představovala verze H55U7A „excelentní nabídku“. Nezapomeňte proto na větší verzi a přesvědčte se, zda slova o „překvapivě kvalitním resamplováním a velice dobré reakci na pohyb či švenk kamery“ platí i zde.

LG OLED65B8 (43.999 Kč, testován LG OLED55B8) se stále ještě prodává i když ve větší verzi jsme už nalezli jediný obchod. V každém případě pokud chcete televizor s obrazovkou OLED na tenhle byste rozhodně neměli zapomenout! Verze se 140 cm se chovala jedním slovem výtečně a cena rozhodně není špatná!

LG 65UK6750 (15.490 Kč, testován LG 55UK6750) – zde u testu menšího modelu padala slova jako „výborný obraz a resamplování z nižších rozlišení“ či „výborný poměr cena/výkon“. Rozměrnější model by tak mohl představovat levnou volbu s vysokým stupněm výbavy a solidním výkonem.

Samsung QE65Q65 (31.990 Kč, testován Samsung QE55Q65) je zajímavou volbou střední cenové relace nicméně nikoli pro ty, kteří hodně používají HbbTV. Jinak panovala spokojenost, citujeme, s „výtečnou výbavou a vynikajícím PiP se spoustou možností“. Nezapomeňte se podívat, jak bude resamplovat z nižších rozlišení, protože tohle bylo u nás trochu proměnlivé, a podívat se na to, zda vám bude vyhovovat ovladač, což může být problém.

Sony KD-65XG9505 (44.990 Kč, testován Sony KD-55XG9505) – větší verze se nyní prodává za velmi dobrou cenu a testovaný model měl „výtečné resamplování i pohybovou ostrost.“ Podívejte se na umístění tlačítka EPG a také na to, zda vám sedne změněné ovládání.

Sony KD-65AF9 (69.990 Kč, OLED, Android TV, testován Sony KD-55AF9) – svým designem rozhodně výjimečný kousek a nejen jím o čemž svědčí už sám titulek „Konečně je tu OLED televizor, který se nemusíte bát vyjmout z krabice“. Za pozornost ale stál i „excelentní zvuk jaký od TV neuslyšíte a vynikající resamplování“ (testování probíhalo před modelem s Bowers & Wilkins). Věříme, že vysoké nároky, které tu určitě můžete mít, splní i tato rozměrnější verze.

Samsung v oficiálním letošním přehledu televizorů žádnou úhlopříčku 70″ nemá, a to co se prodává, jako třeba Samsung UE70RU7022, jsou modely šité na míru požadavkům některých obchodů, které jdou nejčastěji pouze k nim.

Televizor s úhlopříčkou 178 cm (70″)

V této kategorii už naštěstí najdeme minimum LCD obrazovek s podsvícením v rámu (Edge LED) a je tu aktivních více výrobců než v 58, resp. 60″. Testovat se však tyto přístroje dost dobře nedají, často se totiž do běžné domácnosti vůbec nevejdou.

Ti z vás, kteří nechtějí projektor, který je ovšem o jiném obrazovém prožitku, a zvládnou někam umístit 178 cm mají to štěstí hledět na skutečně obří plochu i když někteří výrobci už z této velikosti odcházejí a míří k 75″. I z toho je vidět, jak se trh rozměrných TV profiluje.

O Philips 70PUS7304, který by mohl být dobrou volbou i zde, resp. o sedmičkové řadě této značky jsme už hovořili, takže pojďme dále. U Samsungu toho v tomto rozměru mnoho nenajdeme a jde tak zejména o UE70RU7092 (21.990 Kč) a UE70RU7022 (23.000 Kč), který se zdá být papírově výrazně lepší volbou. Má už totiž plošné podsvícení a vyšší výbavu a když ji možná nevyužijete, co je doma, to se v tomto případě rozhodně počítá!

LG 70UM7450 (22.990 Kč) s výraznou středovou nohou potěší ty, co mají s umístěním na stolek potíže a model je ke koupi i v 65″. Opět má plošné podsvícení bez lokálního stmívání (na to je příliš levná) a také tu není Dolby Vision. Naopak potěší Bluetooth 5.0 (je otázkou zda půjde i o Bluetooth Audio) a tzv. magický ovladač, který byl vždy v našich testech výborný a snad to bude platit i zde.