Je to přesně týden, co si obyvatelé České republiky mohli poprvé vyzkoušet službu Disney+. Spolu s příchodem HBO Max se jedná o největší událost na trhu streamovacích služeb nejen letoška, ale posledních několika let. To, zda se jedná o přelomový okamžik měnící pravidla hry, nebo „pouze“ o další televizní službu, budeme moci objektivně posoudit až časem. Už nyní ale víme, jaké jsou první dojmy, v čem nás nový kanál překvapil a co nás ne úplně potěšilo.

Velké množství obsahu, česká lokalizace, servis pro fanoušky. To je jen krátký výběr z celého spektra výhod, jež Disney+ sliboval. Co z toho opravdu splnil? A jaké je to na vlastní kůži? Čtyři redaktoři Televizního webu se Disney+ týden věnovali a rádi se podělí o své dojmy.

Bohumil Herwig: Je lepší než Netflix

Za mě je nejdůležitější to, že je video služba česká a na češtinu dbá, což se o jeho další zahraniční konkurenci skutečně říci nedá (kdeže jsou doby HBO GO). Kdysi jsem se smál tomu, že ve Francii potřebují jazykový zákon, nyní jsem dospěl do fáze, ve které tvrdím, že ho potřebujeme také. V případě Disney+ spokojenost (hodilo by se oznámení o jazyce, resp. titulcích před spuštěním pořadu) a palec nahoru i za nebývalé množství dabovaného obsahu. A také výborného obsahu s českými titulky, které jsou skvěle nastavitelné, i když bohužel jen na PC. U televizorů a boxů s Android TV možnosti chybí…

Doporučený obsah: mohl bych sice jmenovat skvělého Lokiho, zkritizovat genderové hovadiny jako Ms. Marvel či Captain Marvel, nebo pro mě podivné, avšak silně populární Ztracené, které mám v kategorii Sophiina volba. Sáhnu ale někam zcela jinam a jakožto letitý fanda sci-fi (zejména) a fantasy (něco) zvolím to první. Výběr podle žánrů Disney+ trochu zanedbalo, ale když si dáte práci, výborného Marťana (2015, Ridley Scott, Matt Damon) najdete. Ten tu sice bohužel není v prodloužené verzi (jistě by bylo zajímavé, podívat se na Disney+ a další VoD i z tohoto úhlu pohledu), ale i tak stojí za to! Pro ne-fanoušky rozhodně doporučuji „Tři billboardy kousek za Ebbingem“. Pokud jste neviděli, tohle je práce, jakou vídáme málokdy!

První zkušenosti s Disney+ Kvalitní české prostředí i dabing

Honza Potůček: Pěkné řazení obsahu

Trochu mě překvapilo složitější zprovoznění aplikace na televizoru, který si vyžádal potvrzení na mobilním telefonu nebo počítači. Po založení uživatelského účtu aplikace tvrdila, že heslo, které jsem vytvořil před minutou, není správné a musel jsem ho resetovat a vytvořit nové (zadal jsem to samé jako napoprvé). Teprve poté vše prošlo v pořádku a aplikaci na Neo QLED televizoru Samsung modelové řady 2021 se podařilo zprovoznit.

Líbí se mi přehledné řazení obsahu nejen podle žánrů, ale také podle filmových studií a televizních kanálů ve vlastnictví The Walt Disney Company a sesterských firem. Na zkoušku jsem si pustil první díl seriálu Obi-Wan Kenobi a naprostá spokojenost – dabing skvělý, obraz vynikající, jen si trochu zvykám na formu titulků. Určitě Disney+ využiji pro děti, kterým se budou líbit nejnovější animáky i prověřené filmové tituly. Sám si rád přehraji dokumenty od National Geographic. Zdá se, že co se týká pozornosti, bude u mě Disney+ zápasit s Netflixem, až po nich bude HBO Max a Voyo.

Václav Udatný: Na sedm let starém televizoru nefunguje

Na službu Disney+ jsem se těšil, zejména proto, že by měla přinést filmy v UHD. Ověřil jsem si na mém 4K televizoru, že nativní 4K je opravdu o něčem jiném, než běžné HD. Bohužel televizor z roku 2015 s OS Tizen (aktualizovaný na verzi 1570), který umí Netflix, Amazon a další streamovací služby však aplikaci pro Disney nemá, což odpovídá oficiálnímu sdělení.

Stream přes PC a internet fungoval rychle a dobře, UHD obsah (Kráska a zvíře) však byl přehráván jen v rozlišení, které bylo nastaveno automaticky, i když používán rovněž 4K displej. Možnost individuálního nastavení kvality přehrávání jako u některých videí přes internet (iVysílání ČT) na vyžádání zde není. Pravděpodobně pro streamování je použita adaptivní bitová rychlost typu DVB-MABR až po koncový bod multicastové sítě. Za úvahu stojí, zda by v podrobnostech k danému videu nestálo za to uvádět právě v jaké kvalitě je daný film nativně natočen a připraven k přehrání. Také bych uvítal širší popis k danému titulu, jak je tomu v mnohých EPG popisech v terestrickém vysílání. Jak je tomu v zahraničí, nebylo možno ověřit, protože například použití německé IP adresy vyvolalo pouze černou obrazovku. Přechod na jiného poskytovatele internetového připojení vyžaduje opětně nové kompletní přihlášení. Zabezpečení je na vysoké úrovni.

Česká lokalizace (dabing) je automaticky nastaven u filmů z produkce Disney, u náhodně vybraných jiných produkcí bylo nutno jazykovou mutaci přepnou z angličtiny na češtinu, a pokud nebyla, tak na slovenštinu nebo použít české titulky. Mimo jiné český dabing u zmíněného filmu byl vynikající i ve zpívaných pasážích i při detailu na obličej herce a působil jako dokonale synchronizovaný s pohyby rtů (lip-sync).

Petr Bílek: Disney+ je jízda fikčními světy

Je znát, že se Disney+ na svůj příchod do ČR dlouhodobě připravoval. Protože velká část obsahu je určena pro děti a mladší diváky, bylo jasné že důležitou úlohu bude hrát dabing. U filmů pro děti do 12 let titulky nedávají příliš smysl, protože je mladí diváci jednoduše neučtou. Zde musím Disney+ jednoznačně pochválit, dabing je přítomen téměř u všech titulů a má velmi vysokou úroveň. Navíc nás velmi těší, že u starších filmů a seriálů jsem se setkali s hlasy, které historicky dobře známe a jsem na ně zvyklí. Vlajkovou lodí jsou v tomto ohledu Simpsonovi, ale potěší i dabing prvních třech dílů série Smrtonosná past.

Na dabing je kladen tak velký důraz, že paradoxně u některých titulů jako je novinka Pam a Tommy chybí české titulky, i když dabing přítomen je. Tato drobná zaváhání Disney jistě napraví.
V prvních dnech se objevily u některých uživatelů potíže s přihlašováním do systému, především na chytrých televizích. Já jsem se připojoval jako druhý uživatel, k již existujícímu rodinnému účtu a neměl jsem nemenší problém, jen jsem si vytvořil profil a hned jsem se naplno ponořil do toho, co Disney+ nabízí.

A že se jednalo o ponor velmi radostný a hutný. V prvních hodinách jsem se věnoval všemu možnému, jen ne sledování celých filmů nebo seriálů. Ačkoliv jsme dopředu znali seznam filmů a seriálů, když jsem doma Disney+ pustil, první mé kroky vedly napříč všemi částmi nabídky služby, abych si udělal alespoň hrubou představu o tom, co všechno mám teď k dispozici a opravdu toho není málo. Doporučuji proto každému, aby si v prvních hodinách udělal rychlý průlet a vybral si ty své perličky, ať už mezi novým, tak archivním obsahem.

Další kratochvíle se týkala velkých vesmírů, které značka Disney spravuje – tedy Marvelu a Star Wars. Jedna z možností, jak si obsah nechat zobrazit je chronologicky, nikoliv však podle vydání, ale podle sledu událostí v daném universu. V tomto souhrnu jsou zahrnuté všechny velké filmy, spinoffy, originy nebo animované seriály. Tento systém je sledování, může být zajímavý jak pro zapálené fanoušky, tak pro nepolíbené zelenáče.

A vynechat jsem nemohl ani animovanou sekci Pixaru a originální tvorby studia Disney. Po počáteční exkurzi jsem tři hodiny strávil zkoumáním rozdílů mezi starými animovanými filmy jako byl Lví král, Dumbo nebo Aladin a jejich novými CGI verzemi, které posouvají stylizované světy blíže k realitě.