Měli jsme tu nejvyšší řadu s rozlišením Ultra HD (4K), tedy QN95B, nyní se podíváme na řadu nejnižší a časem se snad propracujeme i k modelu s 8K a přislíben také máme po letech první televizor s obrazovkou OLED nesoucí značku Samsung. Jak vidíte, je na co se těšit…

Celá řada QN85, i když je v rámci tzv. Neo QLED, tedy inovovaných LCD obrazovek typu QLED (anorganické tekuté krystaly) tou nejnižší, nebo chcete-li základní, pracuje s dvojitou tunerovou sadou (skutečný PiP – obraz v obraze) a stále také disponuje regulovatelným plošným podsvícením typu Mini LED (co je to), tedy momentálně tím nejlepším.

Televizory jsou prodávány v úhlopříčkách od 140 cm (55″) do 216 cm (85″) a nemají externí One Connect Box. Vše je tedy zabudováno přímo do LCD panelu, takže jsme u klasické koncepce plochého televizoru.

Samsung QE55QN85B s úhlopříčkou 140 cm jsme dostali zapůjčen s podlahovým stojanem (více článek o příslušenství), na kterém se dá obrazovka natáčet i na výšku a vznikne tak „vertikální televizor“ s poměrem stran 9:16. To dovolují i další kompatibilní modely vyšších tříd z letošní kolekce.

Jaký je Samsung QE55QN95B? Test nejvyššího letošního 4K modelu

Celkově vzato patří zapůjčený televizor mezi vyšší střední třídu a nad ním jsou – s rozlišením Ultra HD (4K) – už pouze devítkové řady a naprostý vrchol, který letos opět představují modely s rozlišením 8K, konkrétně řady QN700B, QN800B a QN900B. Samozřejmě opět s plošným podsvícením typu Mini LED.

Testovaný Samsung QE55QN85B má zabudováno Wi-Fi 5, obousměrné Bluetooth Audio. Dolby Atmos a zesilovač s celkovým výkonem 60 W rozděleným následovně: audiosystém je typu 2.2.2, přičemž na každý kanál má jít 10 wattů. Je tu ale také systém Q-Symphony pro hladší spolupráci s firemní zvukovou lištou a je rovněž kompatibilní s řadou systémů pro přehrávání obsahu s HDR (co je to). Konkrétně jde o HDR10, HDR10+, HDR10+ Gaming a HLG, takže jak vidíte, chybí v podstatě jen Dolby Vision.

Aplikacím jsme se věnovali v předchozích recenzích stejně jako radikálně přepracovanému uživatelskému prostředí, nové domovské obrazovce a jinému ovládacímu stylu, který nyní výrobce dotahuje častými aktualizacemi firmwaru. Tohle nyní skoro opomineme a více se budeme věnovat multimédiím, a to včetně síťových, které jsme u prvních dvou recenzí nechali stranou.

Instalace stejná, jako u dalších modelů 2022

Tzn. dlouhá, předlouhá a s mobilem to opět neklaplo, což je opět nepochopitelné, ale už to nepřekvapuje. Zabudované podivné pojistky zřejmě blokují v podstatě cokoli smysluplného, takže nastupuje klasika. Naštěstí ladění tunerů se stále dělá na pozadí, nová domovská obrazovka vás opět po instalaci nepustí rovnou do televizního vysílání a v předchozích recenzích to bylo popsáno dostatečně, včetně toho, jak zajistit, aby se po opětném zapnutí televizní příjem spouštěl automaticky.

Součástí zápůjčky byl tentokráte i podlahový trojnožkový podstavec s nástavcem dovolujícím obrazovku otočit na výšku (Studio Stand, Auto Rotating Stand, 9.990 Kč), a to stiskem tlačítka dálkového ovladače. Po necelých dvou hodinách snažení, ve kterých mj. přijdete na to, že v návodu chybí zcela klíčové věci, to autor zabalil (podstavec v pohodě, zbytek nikoli). Tolik času zase nemá a nervy má pouze jedny. Testovalo se tedy s klasickým stojanem dodaným s televizorem a jeho smontování bylo tentokráte bezproblémové.

Výrobce dopracovává ovládání za pochodu a zjevně se to týká i DO. To vlevo je z oficiální produktové stránky Samsungu, to vpravo je skutečně dodané k televizoru. Sdružené tlačítko přešlo do „ještě sdruženějšího“, jako ostatně i u jiných modelů TV 2022, a přes něj se vyvolává i „Info“. Přitom OK standardně pořád nemá žádnou funkci. Ach jo! Foto: Samsung a autor

Komplikovanější ovládání, OK nic

Nové ovládání jsme popsali u předchozích dvou recenzí (odkaz na jednu z nich je výše) a i v samostatném článku, i když se stále vyvíjí a upravuje aktualizacemi.

Tady upozorníme na stav po další z nich, i když potíží bylo více, než u jiných modelů 2022. Šlo především o problémy s přepínání dvou posledních stanic (viz dále), ještě složitější práci s HbbTV a čímkoli, co vyžaduje barevná tlačítka, a také s vyvoláním informací o aktuální stanici a pořadu (Info). Problémů a změn v domovském menu a v ovládání menu nastavení jako takového je dost a tady je třeba vyčkat na nějaké uklidnění situace. V každém případě u tohoto televizoru po poslední došlé aktualizaci stále nemělo tlačítko OK v tuneru žádnou funkci, a to ani na delší podržení. V souvislosti s komplikovaným vyvoláním informací o aktuální stanici a pořadu to zarazí dvojnásob (na ovladači tlačítko Info chybí, musíte přes „ještě sdruženější tlačítko“). Nic s tím ale nenaděláme.

Škoda také, že na místo nesmyslného a zcela nepotřebného tlačítka „www“ nemáme možnost si ho naprogramovat na vlastní funkci.

Výborné EPG, potíže se zrcadlením a napojením na internet

Jak bylo řečeno, aplikace tentokráte necháme stranou (co letos značka nabízí najdete v samostatném článku), takže pojďme na programovou nabídku, která v minulých letech poněkud trpěla špatně dělaným přechodem na další dny a byla použitelná v podstatě jen pro ten stávající. To se konečně začalo měnit minulý rok a letos, jak se zdá, se ovládání programové nabídky konečně usadilo, takže je tu i spolehlivé přepínání mezi jednotlivými dny podržením šipky vpravo. Snadno se také dají vyvolat dodatečné informace k pořadu a svižně se rovněž vrátíte na aktuální čas, resp. pořad.

EPG je sice celkově vzato pomalejší, to celý televizor, ale je stále bez výpadku zvuku jak při vstupu, tak při odchodu do tuneru, a to je jen dobře.

HbbTV na tom bylo stejně, pokud ovšem nebyly problémy s napojením na internet. Ty tu ale byly časté, a to jak přes Wi-Fi, tak přes ethernetový kabel. Nejlépe to bylo vidět na zrcadlení obrazovky z mobilu při promítání fotografií. Někdy se bez problémů jelo dvě, tři minuty, jindy nešel přehrát ani další snímek. Televizor bohužel nevydal žádné hlášení, že síť (LAN) byla odpojena, resp. není dostupná, a bylo to vidět pouze po vstupu do menu nastavení, které tu není právě operativní. Pochopitelně také bylo jedno, jaký mobil byl použit, i když tady možná jde o problém konkrétního kusu televizoru. Trochu jen zaráží fakt, že TV zcela chyběla volba pro opravu připojení k internetu, takže bylo nutné už jednou zadané heslo zadávat znova, nebo opětovně mačkat tlačítko WPS. I tohle nasvědčuje nějakému problému ve firmwaru.

Je třeba ještě připomenout, že se tu zrcadlení chovalo jinak než například u Samsung QE55QN95B. Potvrzení zrcadlení přes nesmyslný PIN bylo vyžadováno poměrně často (na systém jsme nepřišli), a to i při napojování přes mobil značky Samsung.

Jak sami vidíte, i když DivX nepřehraje, ve správci souborů náhled videa ukáže. Jsou zkrátka věci mezi nebem a zemí… Foto: autor

Výborná multimédia i externí titulky i když stále bez DivX a XviD

U multimédií si řekněme dvě věci: první je to, že je nyní Samsung nepokládá za média, takže je v této části nové domovské obrazovky nenajdete. A zatímco USB flash paměť se poměrně často objeví (alespoň u nás tak tomu bylo) automaticky jako nabídka po zasunutí média do rozhraní, pro přístup na něco na domácí síti LAN si musíte dojít do menu nastavení, resp. do jakýchsi vstupů a výstupů. A to chvíli trvá, ať už zvolíte jakoukoli cestu. Zdůrazňujeme, že za současného stavu firmwaru (ten se letos ovšem briskně mění).

Druhou věcí je to, že zvuk v DTS a video v DivX nejsou k dispozici ani letos, a to jak při přehrávání z USB, tak ze síťového zdroje (LAN). Dozvíte se to v okamžiku, kdy se ho pokusíte přehrát a následně se vydáte do elektronického manuálu. Zde také narazíte na to, že jsou podporovány souborové formáty FAT, exFAT a NTFS, na první pohled se ale nic nedozvíte o druhé důležité věci, kterou televizor nepřehraje, totiž o XviD. Samsung dále nezvládl například TS ve 4K a formátu MOV, u rozlišení 4K si neporadil ani s kodekem označeným jako Apple ProRes 422 HQ. Na tohle jsme narazili při pokusu přehrát testovací obsah s HLG.

Jinak je video kompatibilita velmi slušná, od čistého MPEG-4 přes nejrůznější AVC až k například excelentní podpoře externích i interních titulkům, a to jak z USB, tak ze sítě. Ostatně kontejnerová, formátová i titulková kompatibilita jsou na tom stejně, a tohle se dnes moc nevidí; dokonce i VLC Player se totálně zkazil!

Škoda zejména absence XviD a DivX, zbytek by se oželel navíc při velmi slušném přehrávání obsahu ve 4K a 4K s HDR10. Samsung nám bohužel stále není schopen dodat ukázkové soubory s HDR10+, takže alespoň takto.

À propos správce souborů je stále stejný, tedy ikonový, přepnutí do textového seznamu není ani letos možné i když si jednotlivá média buď můžete filtrovat, nebo zvolit zobrazení všech. Zajímavostí už dlouho Samsungu vlastní je to, že i když nedokáže přehrát například XviD, nebrání mu to v tom, aby ve správci ukázal náhledy videí i odtud.

Zajímavá sofistika…

Nová domovská stránka. Na vertikálním menu je nastaveno Média, jak ale vidíte, chybí tu například přístup na USB a na server na lokální síti LAN. Ty se mezi „Média“ zjevně nepočítají. Foto: autor

Výborný obraz i resamplování, jednoduchý zvuk i potíže s internetem

Po poslední aktualizaci firmware se stalo několik věcí – samovolně se zapnulo HDMI (CEC) na televizoru a ve spolupráci s multimediálním přehrávačem VU+ Yay Pro s Android TV se tak televizor začal vypínat spolu s ním (zapínat jen někdy). Najevo to ale nijak nedával, někdy se navíc stalo, že se náhle samovolně zapnul společně s přehrávačem. Kdo byl na vině, jasné nebylo, nicméně HDMI (CEC) opět předvedlo, co v něm je (nic!), takže bylo raději odstaveno.

Druhou méně příjemnou věcí bylo, že tlačítko Back/Zpět náhle přestalo pracovat pro přepínání mezi posledními dvě využitými stanicemi. To, co dříve příjemně fungovalo, třeba při čekání na nějaký pořad, najednou nešlo. Překvapením bylo, že ráno v poslední den testu se najednou rozhodlo fungovat…

K tzv. eko balení se nemá smysl vyjadřovat, ani tady není a Samsung hraje mrtvého brouka. Větší škodou je to, že tu není návrat do starého dobrého uživatelského prostředí modelů 2021. To by byla pro řadu uživatelů skvělá zpráva! Ani po třetím testu Samsung TV 2022 totiž nové UR (UI) moc nezaujalo.

Televizor je jinak stále obrazově vynikající, zvukové však průměrný, a to je současný průměr nižší než býval před nějakými osmi, deseti lety. Ať do něj bylo puštěno cokoli, včetně toho nejlepšího zvuku, jak klasického tak filmového, moc toho ze sebe nevydal. V tom nejlepším případě se to dalo poslouchat (jakž takž). Pro zpravodajství či jednoduché české kanály to samozřejmě nevadí, pokud chcete něco smysluplnějšího, bude zapotřebí buď výstup na něco slušnějšího (zesilovač, domácí kino…), nebo připojení nějaké zvukové lišty.

Fotogalerie: Samsung

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz i resamplování za prakticky všech okolností, možnost ovlivnit co se vám má po spuštění televizoru objevit na obrazovce, stále výtečné režimy Multi View a PiP, ale…
  • PROTI: …u PiP někdy jen částečně funkční ovládání, občasné problémy s firmwarem, včetně potíží s připojením k internetu (možná problém zapůjčeného kusu), horší ovládání už tak hůře ovladatelného HbbTV (i aplikací používajících barevná tlačítka), celkově horší ovladatelnost a dostupnost nabídky na tlačítku Home nebo například vstupů a výstupů či Info (ve srovnání s TV 2021)