Přijímač byl v rámci dlouhodobého testu umístěn v obývacím pokoji na stěně a pracoval tudíž jako hlavní. Protože se test překrýval s malým Strongem SRT 24HE4203 taktéž s o. s. Vidaa a ovladače pracovaly se stejnými infra kódy, daly se zaměnit. Muselo se tak s nimi zacházet opatrně nemluvě o tom, že každý je trochu jiný. Tohle, ale může mít i výhodu…

Hodně lesklá obrazovka je problémem skoro sta procent televizorů nejen na našem na trhu. Jde o prakticky veškerou produkci a „mat“ dělá pouze Samsung u několika modelů (více v samostatném článku).

Lesklá obrazovka, podle nás zcela přežitá věc, ovšem silně zasahuje do instalace a do některých ještě silněji! U autora totiž Hisense 55U7HQ skončil na stěně pár metrů od obřího okna vedoucího na jih. Někdy hodně přesvětlená místnost pochopitelně udělá s každým televizorem své a odlesky jsou vidět skoro vždy. Tady ovšem nejde o problém značky, nýbrž všech výrobců a tohle prostě musíme přetrpět.

V době tradičního testu stál 55U7HQ 19.990 Kč, nyní, po více než dvou měsících a v době doznívajících výprodejů, ho pořídíte i pod 16.000 Kč. Za tyto peníze je to vynikající volba!

Fotbalový Hisense 55U7HQ S Dolby Vision IQ, dobrým obrazem i zvukem

Instalace na stěnu

Jak bylo řečeno, televizor vzhledem k dlouhodobému testu skončil na stěně na standardním držáku, kde před tím byla špičková Full HD plazma Panasonic. Díky zcela ploché zadní straně kolem otvorů VESA se stojiny pro zaklesnutí do držáku montovaly snadno a pohodlně. Pokud byste, stejně jako já, nemohli zjistit rozměry potřebných šroubů, jde o M6 s délkou 9,5-11,5 mm, přičemž délka ještě závisí na typu vašeho držáku. Vzhledem k možnostem byly nakonec použity 6x 16 mm, plus dvě pevné podložky a vše klaplo. Dlužno dodat, že Hisense má otvory VESA v tomto televizoru řešeny inteligentně, takže se nedají (prý snad vůbec) prošroubovat a na konci je plechová záslepka.

Informace o pořadu po přepnutí kanálu. V tomto okamžiku například nefunguje vstup do seznamu stanic přes tlačítko OK.

Na ovládací zádrhel se těžko zvyká

Ovládání má jeden jasný problém i když ho „více oceníte“ až při dlouhodobém používání. Jde o to, že pokud například přepnete kanál, objeví se na obrazovce informace o stanici a pořadu, ale v tomto okamžiku nemůžete vyvolat seznam kanálů tlačítkem OK a jsou tu i potíže s HbbTV a EPG. Po chvíli informace sami zmizí a vše je v pořádku.

Tohle se podepisuje na hodně důležité části ovládání a výrobce by tu měl provést úpravu, ať už takovou, nebo makovou. Rozhodně bychom se však přimlouvali za funkčnost OK a EPG za jakékoli situace.

Tzv. společné ovládání televizoru přes HDMI (CEC) bylo namátkově zkoušeno s několika přístroji. Zatímco s multimediálním přehrávačem Strong SRT 202 Ematic (test) moc nepracovalo, v případě zcela nového MMC Tesla Mediabox XT750 s DVB-T2 (test) jelo dosti spolehlivě a většinou tak stačilo využívat jeho ovladač. Zda bude u vás doma CEC fungovat či nikoli, je pochopitelně na obou zařízeních. Obecně vzato jsou na tom lépe ta novější, což platí jak o TV, tak o set-top boxech a multimediálních přehrávačích.

Hisense i Tesla se tak zpravidla společně vypínaly i zapínaly, přičemž v druhém případě bylo třeba chvíli počkat. Televizor takto fungoval i v okamžiku, kdy měl vypnuto tzv. rychlé zapnutí a tudíž se šetřilo na spotřebě. Takovéto pomalejší zapnutí sice zabere zhruba 17 s, ale bylo bez problémů použitelné i když tady pochopitelně záleží na každém z nás.

A ještě jedna poznámka k ovládání: hodil by se větší záběr DO. Položení, taktéž v dané době zkoušené zvukové lišty Sony HT-A5000 těsně pod spodní okraj televizoru mělo za následek komplikovanější ovládání s nutností přesněji ovladač zaměřovat.

Už pohodové zrcadlení obrazovky i audio z mobilu

Na televizoru bylo také hojně využíváno zrcadlení obrazovky z telefonu, které jsme v krátkodobém testu kritizovali jako… „momentálně v podstatě nefunkční“. Po minimálně dvou aktualizacích firmwaru je už všechno jinak a nesrovnatelně lepší!

Zrcadlení pracuje přes obecný Wi-Fi Miracast, takže nemusíte shánět kompatibilní aplikace. A hojně se tudíž promítalo nejen video, typicky s HBO Max a Prima+, jejichž aplikace značce Hisense zatím chybí, ale také fotografie. A vše je vysloveně snadné!

K vyvolání zrcadlení stačí zmáčknout tlačítko Input a vyvolat volbu,. které se s poslední aktualizací firmwaru jmenuje „Sdílení obrazovky“ (viz foto) a má podobnou ikonu jako Google Chromecast. Škoda, že Hisense podobně nezařídil i výstup muziky z mobilu na televizor!

Při zrcadlení na dálkovém ovladači odmáčknete volbu a na mobilu si spustíte Wi-Fi a pak i příslušnou funkci sdílení/zrcadlení. Například u Samsung S20 FE 5G (Android 12) jde o ikonu Smart View, u TCL 30+ (Android 12) musíte menu nastavení a části „Spojení“ vybrat „Odeslat“ (viz fotogalerie).

Zrcadlení obrazovek bylo už u obou telefonů bezproblémové, propojování vždy rychlé a obrazová kvalita na úrovni na kterou jsme si opravdu nemohli stěžovat.

Hisense 55U7HQ i v případě napojení mobilu přes Bluetooth Audio dovoluje rychlé a operativní vypnutí obrazovky. Tohle je vynikající a televizor to zvládá při jakémkoli vstupu, včetně tuneru a aplikací. Uspoříte zhruba dvě třetiny energie.

Připojení mobilu přes Bluetooth (BT) najdete v menu nastavení v části Síť. Volba se jmenuje „TV Bluetooth reproduktor“ a i po poslední aktualizace byla takto nejasně pojmenovaná. Je škoda, že výrobce tu neudělal ani to minimum, tedy prosté přejmenování třeba na „TV jako Bluetooth reproduktor“. Naštěstí se u funkce vylepšila nápověda, takže je vše nyní alespoň o něco pochopitelnější.

Funkci jsme nejčastěji využívali s mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12, test) a TCL 30+ (Android 12, test), které představují opačné konce cenového spektra. Propojení vždy probíhalo k naší spokojenosti a jak bylo naznačeno v tradiční recenzi, největší potíž byla najít příslušnou volbu. Hodně příjemná je také možnost operativně vypnout obraz a ponechat pouze zvuk.

Po poslední aktualizaci firmwaru, která se odehrála pár dnů před dopsáním tohoto článku, se mezi vstupy a výstupy na tlačítku Input objevilo napojení přes Apple AirPlay. Zrcadlení obrazovky z mobilu vidíte hned vedle.

Jaký nyní je? O poznání lepší

Zastavme se nejprve u části vstupy a výstupy na tlačítku Input. Logiku by podle nás mělo, kdyby se zde objevilo i propojení televizoru s mobilem, tedy „vstup přes Bluetooth Audio“. Tato volba byla v menu nastavení poněkud nejasná i po poslední aktualizaci a vzhledem k jistým potížím s jejím hledáním by se vše projasnilo a zrychlil by se také přístup.

Druhou věcí je to, že Hisense vstupy a výstupy nesjednotil ani co do možnosti přidat je na domovskou obrazovku na tlačítku domečku (Home). U těch drátových to jde, u bezdrátových nikoli. I tohle trochu kazí celkový dojem z většinou příjemného ovládání. A je tu ještě jedna věc: zmiňovaná nedostupnost některých funkcí po přepnutí kanálu, ale ta je lehce řešitelná aktualizací firmwaru.

A obraz a zvuk? Vzhledem k ceně vynikající! Pro umístění na stěně bude v druhém případě asi dobré zatrhnout patřičnou volbu. Nezapomeňte také na možnost vypnutí položek rychlého startu a probouzení po lokální síti, které šetří energii v pohotovostním režimu (někdy výrazně!) a i vaše nervy.

Hisense nabízí i obrazovou volbu reagující na příchozí scénu (na skutečnou kalibraci podle podmínek v místnosti je moc levný) a najdete ji velmi snadno v části Obraz. Dlouhodobé zkoušení však její užitečnost neprokázalo (tu a tam měla přínos krátkodobě), takže nakonec byla vypnuta. I tímto můžete snížit spotřebu a třeba i zrychlit zpracování, takže se vyplatí si s menu nastavení trochu pohrát. Naštěstí drtivá většina voleb je popsaných jasně a srozumitelně.

Dlouhodobý test Hisense 55U7HQ prokázal především vysokou rychlost, spolehlivost a stabilitu firemní platformy Vidaa, která patří k tomu nejlepšímu, co dnes na trhu najdete a může se směle zařadit po bok naprosté špičky, tedy Samsung Tizen. Co do počtu lokálních aplikací sice plně srovnatelná není, ale je snadno nahraditelná parádním zrcadlením obrazovky z mobilu, které se v po několika aktualizacích firmwaru stalo pohodlným a funkčním, což test rovněž prokázal. Televizor navíc, vzhledem ke stávající prodejní ceně, představuje vynikající poměr cena/výkon, takže…

Hodnocení (upraveno podle dlouhodobého testu)

  • PRO: cena/výkon, výborný obraz i zvuk, hodně rychlá TV, parádní EPG bez zvukového výpadku, stabilní platforma Vidaa, operativní vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, výtečné HDR10 i Dolby Vision, excelentní třídění kanálů, zvuk v DTS-HD Master Audio i Dolby Atmos, obousměrné Bluetooth Audio, nyní už výtečné zrcadlení obrazovky z mobilu (praktická náhrada aplikací, které chybí)
  • PROTI: zhoršený (co do rozložení i možností) dálkový ovladač, včetně absence programovatelného tlačítka (model 2022, dá se od Hisense nahradit jiným), potíže s ovládáním po přepnutí kanálu, pro někoho to, že chybí aplikace HBO Max a Prima+