UVNITŘ SROVNÁVACÍ TABULKA A FOTOGALERIE – Máme pro vás porovnání sedmi video služeb, které jsme vyzkoušeli na dvou mobilních telefonech. Jednom hodně drahém, druhém hodně levném. Jak vše dopadlo ukáže i naše tabulka. Jak vypadá uživatelské prostředí uvidíte v obsáhlých fotogaleriích.

Aplikace níže uvedených videoték byly zkoušeny na dvou telefonech s o. s. Android: levném TCL 30+ (Android 12, test) a naopak hodně drahém Samsung S20 FE 5G (Android 12, test). A obecně vzato, s úspěchem někdy až překvapivým. I tento test je tak důkazem, že zatímco na zrcadlení obrazovky z mobilu často levný telefon nestačí a chytáte se až někde kolem deseti tisíc (TCL 30+ je jednou z výjimek i když situace se nyní obecně lepší), na provozování aplikací pro IPTV/VoD stačí i to nejlevnější. Ostatně aplikace IPTV/VoD jely prakticky na všech mobilech, které jsme měli v posledních letech k dispozici, včetně cenové relace kolem 3.500 Kč. Takže pokud máte doma něco levného, připravte se na to, že když má malou paměť, stačí vedle VoD spustit třeba jen jednoduchou hru a videotéka se už často sama restartuje, protože ji mobil neudrží. To samé platí typicky pro příchozí/odchozí hovor. Drahé a dobře vybavené telefony už tyto problémy zpravidla nemají (zpravidla – závisí na více okolnostech).

Jinak je zajímavé to, že dnes u řady mobilů napříč cenovými relacemi často nemusíte hledět na obrazovou kvalitu. Například toto levné TCL má při své láci displej jednoduše výtečný!

Skyshowtime na Androidu a ukázkové dělení obsahu na Filmy a Seriály je doplněno o „doporučení“ co sledovat a „Můj seznam“ (zcela vpravo). Foto a foto v úvodu: autor

Videotéky v aplikace pro mobilní Android někdy dodržují své standardní rozdělení známé z webu či aplikace pro TV, jindy ale nikoli. To znamená, že někdy na Androidu jedou ve stylu Filmy, Seriály, Pořady, atd., jindy jen na Filmy a Pořady a ještě jindy to doplňují řadou dalších kategorií (Voyo). Pro příznivce základního dělení na Filmy a Seriály mezi které autor rozhodně patří je nejhorší, když je služba bez něj. Do „Pořadů“ je pak totiž vše naházeno na jednu hromadu, včetně nesmyslných reality cosi, apod., což vede ke značné nepřehlednosti (viz třeba Netflix), přičemž rozumná filtrace dnes často chybí. Ostatně, kde že jsou ty doby, kdy jsme si mohli vyhledat film podle roku výroby, žánru, země, apod.!

Videotéky byly také krátce ověřeny provozem přes mobilní data 4G/5G (Samsung S20) a Skyshowtime překvapil žádostí o povolení polohy. Z toho se snad stala posedlost! Foto: autor

Tabulku ke stažení s nejrůznějšími parametry a funkcemi video služeb najdete na konci článku. Co v ní neřešíme, jsou například dabování pořadů a pořady s titulky (v tabulce najdete pouze „titulky pro neslyšící“) a dále výstup z přehrávače přes Google Chromecast. Tohle se dá řešit i jinak, navíc každá aplikace to nepodporuje. Bližší informace o zrcadlení displeje mobilu na televizoru najdete na Televizním webu v samostatném článku.

Údaje, které v tabulce najdete jsou z valné části takové, jaké se oficiálně neudávají. Zdrojem bylo zkoušení pro tento článek a dlouhodobé zkušenosti. Veďte v patrnosti, že se vlastnosti mohou, verze od verze aplikace, měnit, někdy používá video služba více přehrávačů, přičemž každý je trochu jiný. Ne vždy tak zvládneme všechny nuance odhalit. Pokud je pro vás některá vlastnost zásadní, raději si ji ještě jednou ověřte; nejlépe u někoho, kdo službu má a používá a dovolí vám ji vyzkoušet. Nehledě na to, že takové vlastnosti, jako „automatický přechod na další díl v řadě“ nebo „automatický přechod na první díl v další řadě“ mohou u jednoho seriálu fungovat a u druhého nikoli o čemž jsme se několikrát přesvědčili zejména u českých video služeb (prima+). Někdy se také dají povolit/zakázat v menu nastavení.

 

Disney+: vysoká kvalitka i zde, vylepšit by chtěl přehrávač

Aplikace netrpí žádnými dětskými nemocemi a netrpěla jimi ani při svém uvedení. Ostatně videotéka u nás nepůsobí nijak dlouho.

Disney+ se na obou telefonech chovala stabilně, nestalo se že by spadla nebo ohlásila nějaké potíže. Aplikace spolehlivě navazovala při přechodu z jiné platformy, do seznamu pro pokračování přehrávání se správně ukládaly pořady i pozice a tohle má Disney+ společné s většinou zde zkoušených videoték. Vynikající a vysoko nad rámec průměru byly operace s daty, včetně mobilních, a nastavení obrazové kvality.

Aplikace má bohužel hůře vyřešené přehrávání a jasně v něm chybí manuální skok na další díl a také na díl předchozí (viz fotogalerie). Naštěstí automatické pokračování v rámci seriálu fungovalo skvěle a při přeskoku na přehrávání dalšího dílu se vždy nabídl seznam všech dostupných dílů. Pokud z přehrávání vyskočíte, kdykoli se opět dostanete na seznam všech dílů, které jsou k dispozici, což bohužel u konkurence není vždy zvykem. Tzv. přehrávání (ukončování) na jeden zátah (bez odskoku do seznamu dílů) má typicky Prima+ a v praxi jsou s tím jen potíže.

Výhodou také je, že při jakémkoli problému s dílem neztrácíte čas a nervy, víte kde se v seriálu nacházíte a pokud chcete ručně navázat, jde to svižně a jednoduše. Disney+ navíc v seznamu vypisuje i pozici v jednotlivých dílech, což je taktéž výborné.

 

Filmbox+: jednoduchá a funkční, mobilní data ale neřeší

Zjistit u této video služby kolik stojí předplatné je nadlidský úkol. Nakonec jsme to našli až kdesi v nápovědě.

Aplikace neřeší mobilní data a vše nechává pouze na vás, resp. nabízí volbu jen pro stahování pořadů. Na jakém připojení k internetu při jejím provozu jste, je tedy jen vaše věc a nikde nic nenastavíte. Naopak výtečně má Filmbox+ vyřešeno párování s TV a stačí se jen – jako obvykle – připojit ke stejné síti jako televizor a zadat párovací kód, což je vidět ve fotogalerii.

Reklama tu není, najdete ji jen v části „TV program“ (jsou tu i živé stanice, což vidíte i u některých dalších videoték), což souvisí s řadou televizních kanálů, které majitel video služby provozuje.

Filmbox+ byl za provozu spolehlivý a funkční, lokalizace do češtiny ovšem není ani sto, ani na devadesát procent.

Díly seriálu bez problémů navazovaly, přechod byl automatický, ale můžete si ho zajistit i ručně, protože přehrávač šikovně zobrazuje přehled dílů. Manuální přechod na další/předchozí díl tu není.

 

HBO Max: někdy horší než GO, stále ale stabilní a s nebývalým nastavením titulků

Nová aplikace v některých oblastech disponuje méně funkcemi než původní, něco je tu naopak navíc. Nejvíce zamrzí zmizení párování s televizorem, které je tak zbytečně komplikované a jeden aby u toho vyrostl. Zejména ve srovnání s Disney+, které to má uděláno naprosto ukázkově!

HBO Max dovoluje velmi bohaté nastavení titulků k pořadům, a to i co do velikosti, a tohle nejspíše nikde jinde nenajdete. Naopak postrádá už zmiňované párování s TV a také práci se zařízeními a v aplikaci pro mobil s Androidem je pouze hromadné odhlášení. Výtečně je vyřešeno přehrávání na mobilní datové síti, protože zde ho můžete povolit nebo zakázat jednou pro vždy, takže si to nemusíte hlídat. Zajímavá, a v podstatě možná i zbytečná, je volba „Automaticky přehrávat další epizodu…“, nastavit můžete stahování a voleb je tu více než dost i když kvalitu obrazu nehledejte. Prý se vždy automaticky přehrává v té nejvyšší o čemž lze sice někdy pochybovat, ale na mobilu to stejně nepoznáte.

Spouštění pořadů je výtečné a u seriálů, protože o ně jde nejvíce, se vždy ocitáte v seznamu dílů a řad, takže pokud se něco pokazí (což se u všech VoD někdy nepochybně stane), je návrat do přehrávání svižný a bezproblémový. Automatický přechod na další díl byl bez problémů i v rámci pokračující řady, v nastavení ho dokonce můžete vypnout.

Aplikace na mobilním Androidu nemá (a neměla) takové problémy jako aplikace pro Android TV, kde byly značné a někteří nejsou spokojeni dodnes. U mobilu to sice není stoprocentní, ale aplikace je funkční a rozhodně dobře použitelná. Až na ono párování s TV, jehož absence je až nepochopitelná a náhrada nefunguje. Alespoň jsme na to nikdy nenarazili.

 

iVysílání: většinou solidní, ale někdy zbytečné chyby

Už léta kvalitní aplikace (bavíme se o ní, nikoli o datech – ta jsou proměnlivá), která se ale bohužel nikam moc neposouvá a například neschopnost přejít na další díl v řadě tu stále je (Případy 1. oddělení 13/14).

Aplikace pro mobilní Android (pochopitelně neplést s Android TV – podrobnější zpráva zde) je solidně provedená, při zkoušení na různých mobilech spolehlivá, a to i na našich momentálně využívaných. V praxi pracovala spolehlivě a bez výpadků (odchycené foto je ze Samsungu, pokud není uvedeno jinak), nepadala a nevydávala na toto téma žádná upozornění.

Ve fotogalerii vidíte hned na úvodním snímku fotku ze skvělého, ba nedostižného, seriálu Gomora a nápisem „Přehrát nejnovější díl“. Ťuknout na fotku se bohužel nedá a přitom je to navýsost logické! Po ťuknutí na nápis se vám sice nabídne k přehrání nejnovější díl, ale nikde pro změnu nevidíte seznam všech. Ten vám obstará až ťuknutí na malý nenápadný nápis „Gomora“. Hlavně když ČT místo seznamu dílů okamžitě nabízí „související“ pořady!

Podobných nelogičností má aplikace více. Kupříkladu tak vidíme dva různé přehrávače, resp. dvě různá prostředí (možná jich je více, na tyhle jsme přišli – viz fotogalerie) a u jednoho si tak zmenšíte pořad do malého náhledu, u druhého nikoli, což možná souvisí i s mobilem na kterém iVysílání provozujete. Naštěstí také oba – jak sami vidíte – umí manuálně přeskočit na další, nebo předchozí díl. Pokud jsme nechali přehrávání dojet (zkoušeny zejména Případy 1. oddělení), skončili jsme na černé obrazovce. Přechod dále se nekoná.

S lety se konečně také vylepšila obsahová část, takže tu dokonce najdete i pořadí jednotlivých dílů a počet dílů v řadě.

ČT u aplikace vůbec neřeší mobilní data. V nastavení na toto téma nic nenajdete a pokud jste na Wi-Fi, aplikace jede přes Wi-Fi, pokud jste na mobilních datech, jede – bez jakéhokoli upozornění – přes ně.

 

Prima+: nedotažená a nejspíše nejhorší ze všech platforem (u TV nezkoušeny všechny)

Video službě na o. s. Android jsme se věnovali v samostatném článku. V tomto srovnání tedy – ve stylu ostatních – krátký výtah, problémy a pochvaly. Těch posledních, bohužel moc nebude.

Nová streamovací služba má s aplikací pro mobilní Android značné problémy a jsou i s obsahovou částí. Velký rozdíl v uživatelském komfortu navíc panuje mezi staršími seriály (Rodinná pouta…) a seriály novými, někdy ale na problémy narazíte i u nedávno zavedených pořadů. Konkrétně u „RP“ chybí přechod na další díl, ale chybí také i u novější „Lásce navzdory“. V seznamu přehraných pořadů se pak pro jeden sledovaný seriál ukládaly jednotlivé díly jeden po druhém tak, jak byly sledovány a neuložil se jen ten poslední zhlédnutý, atd., atd.

Aplikace nebyla schopna udržet vybrané řazení ani v seriálové řadě, ani v seznamu jednotlivých dílů. Nemluvě o tom, že na testovaných mobilech nebyla rozumně vidět položka pro vybrání seriálové řady (viz fotogalerie) a bylo nutno přijít na to, kde vlastně její výběr je.

Prima má navíc špatně vyřešen návrat z přehrávání dílu, takže se nedostanete ani na jejich seznam, ani na jejich celkový souhrn. V případě problému, si musíte seriál pracně vyhledávat.

U nových (novějších) seriálů bývala situace výrazně lepší. Často se tak přenesete na další díl (tady už ikona v přehrávači většinou nechybí). Občas se ale u seriálů i filmů stávalo, že se pořad po dokončení přehrání zastavil na „černém“ snímku. A to i přesto, že v nastavení lze automatické přehrávání dalšího dílu povolit i zakázat a povoleno bylo. Někdy se dokonce začal znovu přehrávat už jednou přehraný díl! Pravidelně se to pak stávalo u posledního dílu u nového seriálu, který buď dále nepokračoval, nebo další díl ještě nebyl k dispozici. Aplikace také tu a tam spadla, jak na TCL 30+, tak na Samsung S20.

Další informace o platformě, obsahu, apod. najdete v samostatném článku.

 

Skyshowtime: funkční, ale prakticky bez nastavení i párování s TV

Jednodušší aplikace, někdy trhanější běh a skoro nulové nastavení (jen výběr „Přehrávání pouze přes WiFi“). Přesto bylo někdy cítit, že pro svůj provoz potřebuje kontakt se serverem služby víc, než ostatní.

Chování aplikace bylo obecně vzato o něco horší, resp. aplikace byla překvapivě náročná na provoz a vidět to bylo i na Samsung S20. Typicky po Pause ve videu a následném návratu se přehrávání někdy nespustilo, resp. nepokračovalo. Aplikace chvíli „šrotila“, jakoby komunikovala se serverem a hledala čas pokračování a zde obvyklé kolečko se točilo a točilo.

Jinak ale byla za provozu spolehlivá i když někdy vykazovala – na obou mobilech i rychlém Samsung S20 – trhanější běh. Ten se projevoval v tom, že posouvání po obrazovce bylo někdy až skokové.

Práce s pořady i seriály byla excelentní stejně, jako například přechod na další díl v řadě, nebo mezi nimi. Co chybí, je manuální přechod na další/předchozí díl v přehrávači, jinak vše vypadalo v pořádku.

Aplikace dovoluje rychlý výběr dílu v řadě a v případě pokračování nabídne nepřehlédnutelný dotaz. Jak vidíte z fotogalerie, nastavení jen pouze základní, hodně chybí párování aplikace v mobilu s televizorem. Na něm se musíte plně přihlásit, tj. zadat jméno a heslo.

 

Voyo: řada příjemných funkcí, hodilo by se vylepšení přehrávače

Spolehlivá aplikace nabídne někdy až nezvyklé funkce, které jsou po ruce a málo se vidí (třídění na jedno zmáčknutí), jindy máte zbytečný problém; třeba z ní nedostanete seznam dílů seriálu. Neřešeno zůstává přehrávání přes Wi-Fi a mobilní data, aplikace rozlišuje pouze stahování.

V úvodní nabídce na hlavní stránce opět nelze ťuknout na fotografii pořadu a spustit ho, resp. se odebrat kamsi do seznamu. Využít tak buď musíte tlačítka „Přehrát“ nebo maličičkatého symbolu „i“. Proč to dělat jednodušší, když to jde i jinak…

Přehrávač aplikace jako jeden z mála přímo v sobě nastavit kvalitu obrazu a nemusíte tak chodit do obecného nastavení. Přehrávač se zdál být pouze jeden, alespoň to tak vypadalo i když jsme projížděli staré seriály, například pilotní díl Ulice z roku 2005 (to je panečku let…). Navíc má, třeba oproti Primě, podstatně pohodovější práci se seriálem, protože například setřídění dílů v řadě provádíte na jedno klepnutí. Aplikace si ho také často zapamatuje stejně, jako seriálovou řadu ve které se nacházíte. Nicméně přehrávači chybí například krátký skok o 10 či 15 s, aplikace jako taková se i na Samsungu poměrně často restartovala i při pouhém odchodu na domovskou obrazovku.

Voyo při přehrávání posledního dílu první řady Ulice dokázalo automaticky přejít na další díl druhé řady, ve výpisu si to ovšem následně neupravilo a nabízelo seznam začínající 1. řadou, dílem 214, což je vcelku drobnost. Potěšilo ale to, že i takto staré seriály mají stejné prostředí přehrávače jako ty nejnovější i když i tady chyběl typicky manuální přeskok na další (předchozí) díl.

U nového seriálu Sex O´Clock, který byl správně označen jako 15+ a ne poameričtělým 16+, byl při pokusu o přehrání požadován rodičovský PIN, což je nejspíše správně.

Potíž u seriálů představuje nemožnost dostat se na seznam dílů. Přehrávání totiž pracuje napřímo, takže se ani v jednom směru nejde přes seznam a ten také jinak v přehrávači nevyvoláte. Když se chcete například u nového seriálu podívat, kolik dílů zbývá do konce, resp. jaký je poslední zveřejněný díl, musíte si seriál vyhledat nebo možná najít na hlavní stránce.

Voyo nemá reklamu v pořadech, pouze v části „Živě“, kde jsou reálně vysílající televizní stanice.

A ještě poznámka k našemu hodnocení aplikace: bylo by vyšší, kdyby Voyo dotáhlo přehrávač a také mobilní data. V nastavení je nenajdete a jediné co tu na toto téma je, je položka „Stahovat pouze přes WiFi“ (ano/ne).

 

Srovnání on-line videoték na mobilech s o. s. Android 12, březen 2023

Poslední aktualizace článku proběhla v neděli 19. 3. 2023, kdy také byla finalizována tabulka. Pokud byste narazili na chybu, nebo poznámku k některé ze služeb, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka srovnání stream. služeb na mobilu 2023

Ke stažení (XLSX): tabulka srovnání stream. služeb na mobilu 2023